Dodaj do ulubionych

Samochód bez prawa jazdy

27.10.05, 23:55
Jest okazja i chcę kupić samochód z tym że nie posiadam prawka. Poprostu
postawiłbym go w garażu narazie. I teraz mam pytanie czy mimo że nie mam
prawka i bym nim nie jezdził muszę go przrejestrować oraz wykupić OC? AC i tak
chcę wykupić tylko niewiem czy bez prawa jazdy można. A jak to jest wogóle z
OC poprzedniego własciciela, bo czytałem o tym i mam mętlik w głowie
Obserwuj wątek
    • etom Re: Samochód bez prawa jazdy 28.10.05, 01:27
      Nie potrzeba prawa jazdy by kupic (miec) samochod.
      Przerejestrowac musisz - do 30 dni od daty kupna.
      AC - jak najbardziej mozesz wykupic.
      OC musisz wykupic - nie pozniej niz w dniu przerejestrowania.

Co do OC to masz dwa warianty :

1. zostajesz przy OC sprzedajacego ,ale musisz i tak zglosic sie do TU celem
      ewentualnej korekty oplat ( mozesz miec inny % ulgi niz sprzedajacy )
      2. mozesz wypowiedziec ( na pismie)jego OC - wtedy on dostanie zwrot za
      niewykorzystana czesc - i ubezpieczyc OC od nowa na siebie.
      • levy Hmm.... 28.10.05, 09:05
        > Nie potrzeba prawa jazdy by kupic (miec) samochod.
        Tru, tru :)

> Przerejestrowac musisz - do 30 dni od daty kupna.
        Koledze chodzi o to aby kupić samochód i wstawić do garażu - nie jeździć nim do
        czasu np. uzyskania prawa jazdy. Więc chyba nie ma obowiązku go rejestrować,
        choć w takim wypadku musiałby go chyba WYrejestrować.

> OC musisz wykupic - nie pozniej niz w dniu przerejestrowania.
        Dla samochodu stojącego "na kołkach" (patrz wyżej) OC chyba nie jest konieczne?

> AC - jak najbardziej mozesz wykupic.
        Gdyby mimo wszystko chciał wykupić OC i AC to zarejestrowanie samochodu jest
        konieczne - w końcu ubezpiecza się samochód o określonych numerach rej.

Ale wydaje mi się, że możliwe by było (w przypadku niezarejestrowanego
        samochodu), zamiast AC, ubezpieczenie na indywidualnych warunkach, uzgodnionych
        z ubezpieczycielem, samochodu jako po prostu przedmiotu wartościowego na okres
        iluś tam miesięcy (od kradzieży, uszkodzeń), z klauzulą np. że odszkodowanie
        się nie należy gdyby właściciel mimo to gdzieś nim jeździł.
        • piotrpilinko Re: Hmm.... 28.10.05, 09:24
          W Polsce nie można (zgodnie z prawem) wyrejestrować samochodu bez jego
          złomowania (przynajmniej oficjalnie). A co do trzymania w garażu stanowisko
          jest takie - "A jakby złodziej ukradł Ci nieubezpieczony samochód i spowodował
          nim wypadek, to kto będzie płacił?" (to nie moje stanowisko) - a odpowiedź jest
          prosta - UFG, tyle, że zaraz potem zwróci się do WŁAŚCICIELA auta o zwrot
          kosztów odszkodowania (plus kara za brak OC - 500 Euro)...
        • etom Re: Hmm.... 28.10.05, 17:10
          levy napisał:

jak odkupi to nie wyrejestruje ,chyba ze odda na zlom
          a auto zarejestrowane MUSI miec oplacone OC
          nie wiem czy mozna kupic nowe bez zarejestrowania bo przy kupnie w salonie
          najpierw sie rejestruje i oplaca OC ,potem przynosi tablice ,przykrecaja i
          dopiero wydaja - jezeli jednak mozna ,to pewnie nie trzeba OC
          • loyezoo Re: Hmm.... 29.10.05, 18:42
            Odpowiem konkretnie bo widzę że nie wszyscy się orientują.Samochó MUSI mieć OC
            nawet jak stoi na kołkach,w garażu albo wogóle jest zakopany:)Przerejestrować
            MUSI w ciągu 30 dni.To tyle.

P/S co do wyrejestrowania to obecnie jak ktoś wspomniał jest niemożliwe bez
            zezłomowania auta
            • etom Re: Hmm.... 30.10.05, 01:07
              loyezoo napisał:

> Odpowiem konkretnie bo widzę że nie wszyscy się orientują.Samochó MUSI mieć
              > OC nawet jak stoi na kołkach,w garażu albo wogóle jest zakopany:)
              > Przerejestrować MUSI w ciągu 30 dni.To tyle.

Przeciez nic innego nie pisalem :-(
              Watpliwe jest chyba jednak to ,czy jest obowiazek ubezpieczenia OC pojazdu
              niezarejestrowanego.
              Bo chyba jednak mozna kupic nowy i go nie zarejestrowac.

" Przepisy dotyczące obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów
              mechanicznych stosuje się także do posiadacza lub kierującego pojazdem
              mechanicznym, przed jego rejestracją, jak również do posiadacza lub kierującego
              pojazdem zarejestrowanym za granicą, niedopuszczonym do ruchu na terytorium
              Rzeczypospolitej Polskiej oraz do posiadacza lub kierującego pojazdem
              historycznym, *****OD CHWILI WPROWADZENIA TYCH POJAZDÓW DO RUCHU.***** "

Wiec wlasciciel musi wykupic OC rowniez przed jego rejestracja w momencie
              wprowadzenia go do ruchu.Co sugeruje ze jak nie zarejestruje ( kupil nowy i nie
              musi rejestrowac )i nie wprowadzi go do ruchu to nie musi miec OC .
              Ale to chyba tylko ....prawnik wie :-))

www.allianz.pl/x_main.php?id_kategorii=265
    • hondziarz Re: Samochód bez prawa jazdy 29.10.05, 19:19
      oczywiście, że możesz. Bo posiadanie samochodu to nie to samo co jeżdżenie nim.
      Jeśli cie stać to możesz sobie kupić samolot, i nie potrzeba do tego licencji
      pilota.
    • entry Re: Samochód bez prawa jazdy 29.10.05, 19:32
      pytanie tylko, czy stać Cię będzie na ubezpieczenie. Kupić można,
      przerejestrować też, OC jak się skończy też musi być, a AC może, tylko, że
      składki niestety ostro pną się wtedy w górę, może lepiej poczekać, ,albo na
      ojca, wójka itp.?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka