agazeus 07.11.05, 19:29 Strasznie mi parują szyby w aucie. Nic nie pomaga. Próbowała już np. Antyfog i te inne. Co można jeszcze zrobić ???? Bardzo to przeszkadza podczas jazdy, zresztą chyba to wszyscy wiedzą. Link Zgłoś Obserwuj wątek
waskes29 Re: Parowanie szyb :-( Pomocy!!! 07.11.05, 19:39 To ze paruja to moze byc wina wilgoci w samochodzie moze gdzies dostaje sie woda i dlatego ten problem.Sprawdz czy nie jest mokra wykladzina ,nie wiem jaki to samochod ale moze wyciek jest z systemu ogrzewania. Link Zgłoś
poziomp Re: Parowanie szyb :-( Pomocy!!! 07.11.05, 19:40 Ja mam to samo w Opel Astra I z 98 Link Zgłoś
typson Re: Parowanie szyb :-( Pomocy!!! 07.11.05, 19:44 w astrach ponoc czesto paruje. Jesli jest filtr kabinowy to go wymien. No i oczywiscie obieg otwarty Link Zgłoś
troll22 Re: Parowanie szyb :-( Pomocy!!! 07.11.05, 19:45 Wymień filtr powietrza, jak masz klimatyzacje... Link Zgłoś
mmarko2 Re: Parowanie szyb :-( Pomocy!!! 07.11.05, 21:15 Trochę na temat, trochę nie. Zastanawiałem się kiedyś jaki wpływ na wydajność dmuchawy w samochodzie ma bródny wentylator, zauważyłem że zwykły domowy wiatrak jak ma przybrudzone śmigło (po dłuższej eksploatacji) to znacznie słabiej nawiewa powietrze. Być może na słabszą wydajność ma wpływ także czystość wiatraka dmuchawy. Link Zgłoś
supermirafiori Re: Parowanie szyb :-( Pomocy!!! 07.11.05, 21:30 zdecydowanie Masz uszkodzony lub zapchany obieg . może liście lub coś innego . zakładam że możesz mieć klimatyzację więc udaj się do serwisu - najlepiej do autoryzowanego a nie do pana zdzisia . Link Zgłoś
pizza987 Re: Parowanie szyb :-( Pomocy!!! 07.11.05, 21:53 Sprawdź przełącznik obiegu dopływ z zewnątrz wł/wył. Musi być na włączony. Filtr kabinowy czy czysty, ewentualnie wymień, nie opłaca się czyścić. Jak to nie pomoże to wizyta w serwisie, ale raczej pomoże. Pzdr. Link Zgłoś
sakii Re: Parowanie szyb :-( Pomocy!!! 07.11.05, 21:57 parowanie szyb nie bierze się znikąd. Ja to kiedyś ćwiczyłem w poprzednim samochodzie. Powodem była wilgoć. W podszybiu była taka mała dziurka, którą woda sobie kapała na podłogę przy fotelu pasażera. Ponieważ nie macam podłogi pasażera i nóg tam też nie trzymam, nie wiedziałem o tym. Dopiero kiedyś, przy okazji porządków zobaczyłem, że tam jest kałuża wody. Może u ciebie jest to samo? Jeśli nawet nie cieknie tędy, to na bank masz wilgoć dostającą się z innego miejsca. Któraś z uszczelek musi przeciekać. Najlepiej wsiądź do auta, pojedź na myjnię, wybierz najdłuższy program i macaj:- ) gdzie zaczyna się robić mokro. Cudów nie ma. Od samego twojego oddechu szyby nie będą ci tak parowały jak piszesz, chyba, że wozisz z 10 osób i kolejne 5 w bagażniku. Środki antyroszeniowe usuwają skutek, a nie przyczynę. Link Zgłoś
ml_500 Re: Parowanie szyb :-( Pomocy!!! 07.11.05, 22:22 jesli to opel astra to na 100% filtr przeciwpylkowy. w tym aucie zawsze jest to to samo Link Zgłoś
sakii Re: Parowanie szyb :-( Pomocy!!! 07.11.05, 23:08 to mogą być takie rzeczy jak filtr przeciwpyłkowy, włącozny obieg zamknięty - niczym u blondynki :-), zatkane wloty powietrza. Jeżeli jednak to nie te rzeczy, to szukaj przecieku. Ta woda skądś się bierze lub para nie ma jak się wydostawac. Link Zgłoś
klemens1 Re: Parowanie szyb :-( Pomocy!!! 10.11.05, 08:14 > Ta woda skądś się bierze lub para nie ma jak się > wydostawac. A którędy powinna się wydostawać? Link Zgłoś
ktbb Re: Parowanie szyb :-( Pomocy!!! 09.11.05, 15:09 1. Wilgoć - jak tu wszyscy piszą - trzeba wysuszyć dywaniki itd. szukać wody. 2. Czy nie jeździsz na zamkniętym obiegu powietrza? Jeżeli nie ma przewietrzania szyby parują dużo chętniej. 3. Umyć szyby. to dobre na wszystko, równieżna nocne odblaski od reflektorów innych samochodów. 4. Nawiewy trzeba nastawić na szyby a nie na siebie. Wtedy po ogrzaniu para znika (oczywiście nie wierzę że masz nawiew na tylne szyby te możesz tylko wytrzeć) Link Zgłoś
xystos Re: Parowanie szyb :-( Pomocy!!! 09.11.05, 15:17 Jest specjalny plyn w spreyu - pospreyasz i masz spokuj na ok.6-c miesiercy- nie paruja. Link Zgłoś
trypel Re: Parowanie szyb :-( Pomocy!!! 09.11.05, 16:57 i pomysleć że są tacy co uważają że w naszym klimacie klimatyzacja jest zbędnym gadżetem... Link Zgłoś
macallan Re: Parowanie szyb :-( Pomocy!!! 09.11.05, 18:29 ważny jest też porządek - piach na dywanikach Link Zgłoś