Dodaj do ulubionych

nowe PUNTO czy nowy GETZ?

29.11.05, 14:25
Bardzo prosze o fachowa porade. Dodam tylko, że samochód bedzie garazowany i
bedzie słuzył do jazdy po mieście( ew. bardzo rzadko na trasie, na tzw.
wakacje).
Który z nich bedzie ekonomiczniejszy w eksploatacji? mniej awaryjny? bardziej
komfortowy?
jestem w kropce, prosze o porade Panów tzw. 'samochodziarzy' z zamiłowania.
serdeczne dzieki za odzew
Obserwuj wątek
    • the.bill Re: nowe PUNTO czy nowy GETZ? 29.11.05, 14:30
      jona68 napisała:

> Bardzo prosze o fachowa porade. Dodam tylko, że samochód bedzie garazowany i
      > bedzie słuzył do jazdy po mieście( ew. bardzo rzadko na trasie, na tzw.
      > wakacje).
      > Który z nich bedzie ekonomiczniejszy w eksploatacji? mniej awaryjny? bardziej
      > komfortowy?
      > jestem w kropce, prosze o porade Panów tzw. 'samochodziarzy' z zamiłowania.
      > serdeczne dzieki za odzew

Punto
    • saabb Re: nowe PUNTO czy nowy GETZ? 29.11.05, 14:31
      ostatnio czytalem recenzje z pierwszych testow dziennikarzy motora z jazdy
      nowym punto i wypowiadali sie bardzo pochlebnie. Do tego fiat chyba ladniejszy
      niz GETZ ale to rzecz gustu.
      • maybach57s Re: nowe PUNTO czy nowy GETZ? 29.11.05, 16:37
        Tylko Punto. Jest nowocześniejsze,ładniejsze i lepiej zrobione.Nie ujmując nic
        Hyundaiowi Punto przewyższa jakością wykonania,prowadzeniem,przestronnoscią
        Getza. Dlatego jeszcze raz polecam Punto
    • callafior Re: nowe PUNTO czy nowy GETZ? 29.11.05, 18:28
      Chociaż oba pojazdy to nie szczyt jakości i wytrzymają w zależności od techniki
      jazdy 3-5 lat, ale zdecydowanie polecałbym getz'a. Wyraźnie mniej awaryjny,
      trochę bardziej dynamiczny, nieco lepiej wykończony i lepiej wyposażony. Co do
      komfortu to getz ma bardziej miękkie zawieszenie. Spalanie na podobnym poziomie,
      oczywiście porównując podobne silniki. Mankamentem fiata jest paskudna
      awaryjność, ciągle coś trzeba poprawiać, wymieniać, tu coś czasem pocieknie, tam
      coś skrzypnie. Hyundai to jednorazówka, która jest przewidziana na x czasu i
      kilometrów, w tym czasie pracuje bez większych problemów, a potem pakuje się to
      w "kostkę". A fiat to wielorazowa naprawa. Wspomnieć jeszcze warto, że punto to
      stary (i przestarzały) model (od nowego roku będzie już nowe punto), a aktualny
      getz jest nowo wprowadzonym autem. Zastanów się jeszcze nad fabią - bardziej
      "goła" ale solidniejsza, trwalsza i lepiej wykonana (no w koncu coś za coś).
      • frequentflyer Re: nowe PUNTO czy nowy GETZ? 29.11.05, 19:56
        Nowe PUnto jest nowe, nowy GETZ nie jest nowy - ot, niewielki fejslift, plus
        nowe silniki.
        jakim Getzem jeździłeś? ja dwoma półtoralitrowymi - benzyniakiem z automatem i
        dieslem z manualem. automat idealny na ruch lewostronny, i tam go użytkowałem.
        spalania nie pamiętam ale paliwo w australii tanie. diesel mocny na papierze -
        82 KM - niestety trzy garnki, 12 wentyli, i porządnie ciągnął od 3000 obrotów -
        na co komu taki diesel?
        • callafior Re: nowe PUNTO czy nowy GETZ? 01.12.05, 22:25
          Z tego co zrozumiałem, autorka wątku mana myśli aktualny punto II FL.
    • xystos Re: nowe PUNTO czy nowy GETZ? 29.11.05, 19:37
      jona68 napisała:

> Bardzo prosze o fachowa porade. Dodam tylko, że samochód bedzie garazowany i
      > bedzie słuzył do jazdy po mieście( ew. bardzo rzadko na trasie, na tzw.
      > wakacje).
      > Który z nich bedzie ekonomiczniejszy w eksploatacji? mniej awaryjny? bardziej
      > komfortowy?
      > jestem w kropce, prosze o porade Panów tzw. 'samochodziarzy' z zamiłowania.
      > serdeczne dzieki za odzew

.. Punto Granda wyglada solidniej,experci sa zachwyceni platforma,reszty
      jeszcze nie doczytalem , z GETZ dalbym sobie spokoj ...
      • pocieszne ale GRANDA :-)) 03.12.05, 03:04
        xystos napisał:

> .. Punto Granda wyglada solidniej....

a GRANDE jest wielkie !
    • kklp Re: nowe PUNTO czy nowy GETZ? 29.11.05, 20:12
      Posiadaczy punto jest więcej, więc prawdopodobnie doradzą Ci fiata. Prawda jest
      jednak taka, że oba samochody będą sprawować się podobnie. Może fiat będzie
      bardziej awaryjny przy prawie nieodczuwalnie lepszych w normalnej eksploatacji
      właściwościach jezdnych. Moja rada jest taka, wybierz ładniejszy albo ten w
      którym się wygodniej siedzi! Samochód ma się podobać, bo jak inaczej
      wytłumaczyć fenomen takich aut jak 2CV?
    • hernandez Jesli chodzi Ci o GRANDE PUNTO nie ma co 29.11.05, 22:24
      sie zastanawiac! Naprawde sliczny samochod choc po miescie getz zwinniejszy ale
      wyglad punto jest po prostu zafajniasty
    • daniel.jed Re: nowe PUNTO czy nowy GETZ? 29.11.05, 23:29
      Musisz chyba poczekać (tak jak ja) aż wprowadzą nowe Punto do sprzedaży, i się
      nim przejechać. Jak nie przegną z ceną to sukces murowany. Myślę że 38tys. jest
      do zaakceptowania.
    • piotrt3 Re: nowe PUNTO czy nowy GETZ? 01.12.05, 22:34
      moze yaris - jest tanszy (tuz przed wejsciem yarisa II)
    • sowik85 Re: nowe PUNTO czy nowy GETZ? 02.12.05, 00:10
      hmm ciezki wybór... Czytalem jakis czas temu artykul w Auto Swiecie
      przedrukowany z Auto Bilda. Tam robili test Getza na dystansie 100tys.km.
      Zadnych powaznych usterek auto nie wykazalo, testujacy kierowcy je chwalili. Ja
      mam punto IIFL, 67tys. przebiegu, pekl mi tylko zawias drzwi kierowcy=50zl i
      niedawno wymienilem amortyzatory na twardsze (jeden fabryczny zaczal cieknac).
      Teraz mam auto na wyscigi- trzyma sie drogi jak przyklejone:) Leje paliwo i
      jezdze. pozdro
      P.S. z tej dwójki oba autka powinny dac satysfakcje, do miasta w sam raz.
    • matiulek Re: nowe PUNTO czy nowy GETZ? 02.12.05, 08:29
      zwazywszy ze fiat od dawna inwestuje w Polsce i daje zatrudnienie naszym
      rodakom - to FIAT. Hiundaj sie wypial na nas i buduje fabryke gdzies na
      poludniu ( slowacja chyba). I punto jest o wiele ladniejszym autem (nowe punto
      grande)
    • lotnik78 Re: nowe PUNTO czy nowy GETZ? 02.12.05, 18:22
      tylko nie Punto. Kup cokolwiek tylko nie Fiata. Psuje się często a poziom
      obsługi w serwisach autoryzowanych to poprostu brak słów. Za niewiele większe
      pieniądze kup Yarisa albo chociażby Fabie
      • piotrt3 Re: nowe PUNTO czy nowy GETZ? 02.12.05, 22:04
        lotnik78 napisał:

> tylko nie Punto. Kup cokolwiek tylko nie Fiata. Psuje się często a poziom
        > obsługi w serwisach autoryzowanych to poprostu brak słów. Za niewiele większe
        > pieniądze kup Yarisa albo chociażby Fabie

popieram: Za niewiele większe
        pieniądze kup Yarisa albo chociażby Fabie

• daniel.jed Re: nowe PUNTO czy nowy GETZ? 04.12.05, 23:06
          Z tą fabią to nieźle dowaliłeś.
    • szymi_zalogowany BMW525 automat, klima, skóra czy nowy PUNTO/GETZ? 02.12.05, 20:50
      Kilkuletnie BMW525 automat, skóra, klima, elektryka itp. itd. słowem full opcja
      czy nowy przyżąd do jeżdżenia? Rozejrzyj się za czymś używanym kilkuletnim, nie
      kupuj blaszanej wytłoczki...

Przyjemnosć zjazdy, komfort i prestiż to wszystko przemawia za BMW lub inną
      używką...

A tak na marginesie: parkowanie jest łątwiejsze BMW-niemal zawsze czujniki
      parkowania są z przodu i z tyłu...

--
      iberia29 napisała:
      tak sie sklada, ze jestem wychowana calkiem niezle
      • xystos Re: BMW525 automat, klima, skóra czy nowy PUNTO/ 03.12.05, 09:20
        szymi_zalogowany napisała:

> Kilkuletnie BMW525 automat, skóra, klima, elektryka itp. itd. słowem full
        opcja
        >
        > czy nowy przyżąd do jeżdżenia? Rozejrzyj się za czymś używanym kilkuletnim,
        nie
        >
        > kupuj blaszanej wytłoczki...
        >
        > Przyjemnosć zjazdy, komfort i prestiż to wszystko przemawia za BMW lub inną
        > używką...
        >
        > A tak na marginesie: parkowanie jest łątwiejsze BMW-niemal zawsze czujniki
        > parkowania są z przodu i z tyłu...
        >
        > --
        > iberia29 napisała:
        > tak sie sklada, ze jestem wychowana calkiem niezle

Szymi,byc moze ze masz racje,ale sa ludzie ktorzy nad uzywana Beemke
        przedstawiaja nowego Fiuta , ja tez taki jestem,w zyciu 11-cie aut ktorymi
        jezdzilem dluzej niz rok-wszystkie nowe,ilosci uzywek nie pamietam-byly zdaje
        sie dwie BMW 2002 ale niezbyt dobrze czolem sie w nich,chyba dlatego ze od
        nowosci wypierdziane przez inna d... .Pzdr.
        • tsunami1 Re: BMW525 automat, klima, skóra czy nowy PUNTO/ 03.12.05, 09:30
          zdecydowanie getz!!!! silnik 1.4 i 98KM(wreszcie 16V) to w Hyundaiu slabiutki
          silniczek, jak chcesz poczuc rozkosz podrozowania to wez sobie silniczek 1.6 ze
          106 KM. Poza tym masz pewnosc ze przez 100tys ci sie nic nie zepsuje. Ja mialem
          6 lat fiata i brrrrr nie polecam, psulo sie tam wszystko. Poza tym ci ktorzy
          mowia ze wiecej miejsca jest w punto nie siedzieli z tylu w getzie. Poza tym
          fiata nikt procz wlochow na zachodzie nie kupuje, niemcy uwazaja go za jeden
          wielki fehler. Ja czekam do nowego roku na 1.6 i wtedy zadne fabiusie jariski a
          tym bardziej punciaki mi nie podskocza, a dla maniakow polecam disla ze 110KM
          na common railu. Radze tez poczekac do nowego roku, ceny beda nizsze!!!
          • xystos Re: BMW525 automat, klima, skóra czy nowy PUNTO/ 03.12.05, 09:37
            tsunami1 napisała:

Poza tym ci ktorzy
            mowia ze wiecej miejsca jest w punto nie siedzieli z tylu w getzie. Poza tym
            fiata nikt procz wlochow na zachodzie nie kupuje, niemcy uwazaja go za jeden
            wielki fehler.

.. czytales statystyki sprzedanych aut tak wnikliwie jak Diabel czytal Biblie ,
            FIAT "Punto" zawsze dobrze sie sprzedawal w Niemczech,BeNeLuxie i w Dani ,
            w Francji i krajach Iberyjskich nieco gorzej gdyz tamtejsci producenci tez w
            malych autach sa specjalistami.
            Faktem jest ze tylko "Punto" z calej FIAT-owskiej rodziny dobrze sie
            sprzedawal/sprzedaje , tylko ten model ciagnie "fure" z innym modelami koncernu.
          • pocieszne Re: BMW525 automat, klima, skóra czy nowy PUNTO/ 03.12.05, 12:44
            tsunami1 napisała:

> Ja czekam do nowego roku na 1.6 i wtedy zadne fabiusie jariski a
            > tym bardziej punciaki mi nie podskocza

porownujesz 1.6 z Yarisem 1.3 ???
            porownaj z 1.5 !!
    • b_fanka Re: nowe PUNTO czy nowy GETZ? 03.12.05, 22:58
      Wprawdzie nie jestem samochodziarzem, tylko samochodziarka, ale Fiatem jezdze
      juz trzecim z kolei (CC, Punto I, Punto II) i wydaje mi sie, ze opinie o
      kiepskiej jakosci tych aut sa mocno przesadzone. W kazdym razie u mnie raz
      tylko, w CC, zdarzyla sie awaria wymagajaca holowania. Punciaki byly juz duzo
      grzeczniejsze, w pierwszym zepsul sie centralny zamek (zakladany u dealera), a w
      drugim (4 lata, 60 tys.) jak na razie wylacznie alarm i to tuz przed koncem
      gwarancji. Oczywiscie zdaja sobie sprawe, ze moje doswiadczenie nie jest
      miarodajne (3 sztuki wobec wielu tysiecy wyprodukowanych aut), lecz na felerny
      egzemplarz mozesz trafic w kazdej marce. Za Fiatem niewatpliwie przemawia
      stosunkowo niska cena czesci i szeroka dostepnosc obslugi serwisowej. Getza
      niestety nie znam, ale techniczne roznice miedzy nimi sa podobno niewielkie i
      pewnie malo znaczace. Jesli to Ty masz jezdzic tym autem, najlepiej nie pytaj
      juz nikogo o zdanie, tylko przejdz sie do salonu i wyprobuj jedno i drugie
      (powinni dac sie przejechac choc pare metrow). Zobacz jaka jest widocznosc,
      sprawdz wygode na kazdym siedzeniu. A potem podejmij decyzje - w ktorym czujesz
      sie lepiej, ktory bardziej Cie polubil (naprawde, to sie czuje!), ten jest dla
      Ciebie. Szerokiej drogi!
    • marekatlanta71 Wylacznie GETZ 04.12.05, 23:08
      Mialem raz w zyciu Fiata, nigdy wiecej. Mialem raz w zyciu Hyundai'a i wspominam
      go bardzo dobrze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka