jumi2 01.12.05, 19:59 szukam zwollennikow i przeciwnikow jazdy automatem prosze wypowiedzcie sie ja mam od niedawna auto z autpmatyczna skrzynia ia orzedtem jezdzilam m z manualna skrzynia i terz nie moge sie przestawic Link Zgłoś Obserwuj wątek
tomus2221 Re: automat 01.12.05, 20:43 Jak ma sie dobre,mocne auto,to automat jest w sam raz,tak jak u mnie:):):) Link Zgłoś
bemeta Re: automat 01.12.05, 20:49 Steptronic über alles. Nigdy wiecej manualnej skrzyni biegow. Link Zgłoś
rickky Re: automat 01.12.05, 21:22 Są takie aparaty fotograficzne, małe, proste, same nastawiają wszystkie parametry automatycznie, w zależności od warunków oświetlenia. Mówi się o nich "aparaty dla idiotów". Podobnie jest z automatyczną skrzynią biegów. Link Zgłoś
rickky Re: automat 01.12.05, 22:08 ml_500 napisał: > nie jest podobnie. tu sie mylisz:P No dobrze, zgadzam się, jest jeszcze gorzej. Link Zgłoś
greenblack Re: automat 01.12.05, 21:55 No tak, 95% to mistrzowie fotografii, istni Avedonowie. Link Zgłoś
devote Re: automat 01.12.05, 22:10 rickky napisał: > Mówi się o nich > "aparaty dla idiotów". a ja myslalem ze o tych aparatach mowi sie ze to wszystko dla wygody obslugujacego.no coz,co kraj to obyczaj. Link Zgłoś
devote Re: automat 01.12.05, 22:22 dodam ze jezdze automatami od paru ladnych lat i kazdy moj nastepny samochod bedzie mial automat.takie skrzynie jak DSG z dwoma sprzeglami to przyszlosc.szybka zmiana biegow i mniejsze zuzycie paliwa. Link Zgłoś
rickky Re: automat 01.12.05, 22:27 .takie skrzynie jak DSG z dwoma sprzeglami to > przyszlosc.szybka zmiana biegow i mniejsze zuzycie paliwa. Jak widać, dla każdego co inego. Ja nad mniejsze zużycie paliwa przedkładam radość z jazdy... Link Zgłoś
devote Re: automat 01.12.05, 22:31 ja jak jezdze automatem to wcale nie jestem smutny ;) tez kiedys wachlowalem manualem i jakos zadnej radosci w tym nie widzialem.no moze jak bym mial jakis super sportowy wozek to co innego a nie zwykle auto na wyjazdy do pracy czy zakupy.automat to wygoda i tyle. Link Zgłoś
rickky Re: automat 01.12.05, 22:37 > tez kiedys wachlowalem manualem i jakos zadnej radosci w tym nie widzialem No widzisz, a ja widzę w tym właśnie radość i ISTOTE jazdy samochodem.... To ja decyduję jak mam jechać i kiedy zmienić bieg, a nie jakiś głupi komputer. Są rzeczy, których nic podczas jazdy nie zastąpi. W przeciwnym razie robi się niebezpiecznie. Można, na przykład,usnąć z nadmiaru nudy i kołysania. Link Zgłoś
gtrfreak Re: automat 03.12.05, 15:24 W DSG, sequential albo automacie dalej decydujesz kiedy zmieniac. Tyle ze sprzeglem nei operujesz a to akurat duzo radosci nie mi nie dawalo tez. Nie mwoiac o tym ze zarowno DSG jak i SMG szybciej zmienia biegi niz ty, natomiast nowoczesny Tiptronic niwiele wolniej. Link Zgłoś
crannmer Re: awtomat 01.12.05, 22:35 rickky napisał: > Jak widać, dla każdego co inego. Ja nad mniejsze zużycie paliwa przedkładam > radość z jazdy... To sobie jeszcze wybuduj synchronizatory ze skrzyni biegow, wstaw gaznik z reczna regulacja kata wyprzedzenia i skladu mieszanki. A najlepiej jeszcze wybuduj rozrusznik i wstaw korbe. Bo takie zapalanie z kluczyka to przeciez takie niemeskie. Chociaz u Ciebie na drodze do pelni radosci z jazdy stoi jeszcze osiagniecie pelnoletnosci i zrobienie prawa jazdy. MfG C. Link Zgłoś
rickky Re: awtomat 01.12.05, 22:43 > Chociaz u Ciebie na drodze do pelni radosci z jazdy stoi jeszcze osiagniecie > pelnoletnosci i zrobienie prawa jazdy. Hehehe... To mnie ubawiłeś. Widać, że to ty w życiu nie jechałeś prawdziwym samochodem. "Jeżdżąc" w komputerze jeździsz tak, jakbyś miał automatyczną skrzynię biegów, stąd twój brak wyobrażenia jak manualna zmiana biegów wygląda w praktyce. Ja nie używam symulatorów komputerowych, czy jak tam one się nazywają. Problem znam z autopsji Link Zgłoś
crannmer Re: awtomat 01.12.05, 22:52 rickky napisał: > Hehehe... > To mnie ubawiłeś. > Widać, że to ty w życiu nie jechałeś prawdziwym samochodem. "Jeżdżąc" w > komputerze jeździsz tak, jakbyś miał automatyczną skrzynię biegów, stąd twój > brak wyobrażenia jak manualna zmiana biegów wygląda w praktyce. Dziecko, ja pracowalem na chleb jezdzac autem z szesnastoma biegami. Albo z osmioma, ale bez synchronizacji i bez serwa kierownicy. Co ty qna wiesz o zmianie biegow? > Ja nie używam symulatorów komputerowych, czy jak tam one się nazywają. > Problem znam z autopsji Wracaj lepiej do konsoli. MfG C. Link Zgłoś
rickky Re: awtomat 01.12.05, 23:02 > Co ty qna wiesz o zmianie biegow? A ty ile masz lat? Heheheheheheheh... Link Zgłoś
greenblack Re: awtomat 01.12.05, 22:52 A jakie to są prawdziwe samochody z ręczną skrzynią?????????? Link Zgłoś
tasma_klejaca Re: automat 02.12.05, 17:39 Korzystasz z "zenita"? Niezle. Kolejny sfrustrowaniec z cc czy rasowanego golfa. :) Link Zgłoś
callafior Re: automat 01.12.05, 22:35 Właściwie jedyną zaletą (dla mnie osobiście to wada) automatu jest jazda jak melexem, tzn nie przełącza się biegów. A wad jest znacznie więcej: - niewysoka trwałość przy lekko niostroznej eksploatacji (przełączanie kierunku jazdy w czasie, gdy auto się jeszcze toczy) - nieco większe zużycie paliwa - jedzie się jakoś dziwnie - dużo większe koszty ew. napraw - nieco gorsze osiągi samochodu - złe zestopniowanie może powodować przyspieszone zużycie silnika - w tańszych samochodach automaty to kompletna lipa Link Zgłoś
devote Re: automat 01.12.05, 22:46 ale dzisiaj sie Kubica wynudzil 40 okrazen bez wachlowania :) dobrze ze nie zasnal Link Zgłoś
crannmer Re: automat 01.12.05, 22:47 callafior napisał: > Właściwie jedyną zaletą (dla mnie osobiście to wada) automatu jest jazda jak > melexem, tzn nie przełącza się biegów. Jak sie uprzesz, to mozesz przelaczac. Albo wajcha, albo pedalem gazu. > A wad jest znacznie więcej: > - niewysoka trwałość przy lekko niostroznej eksploatacji (przełączanie kierunku > jazdy w czasie, gdy auto się jeszcze toczy) Oczywiscie wkladanie biegu wstecznego podczas jazdy do przodu i odwrotnie przy skrzyni recznej to metoda na dlugotrwale zachowanie sprawnosci :-> > - dużo większe koszty ew. napraw ktorych nie ma, bo te skrzynie praktycznie sie nie psuja > - nieco gorsze osiągi samochodu > - złe zestopniowanie może powodować przyspieszone zużycie silnika Czysta fantazja. Bez porycia w rzeczywistosci. > - w tańszych samochodach automaty to kompletna lipa Nie widze zwiazku. MfG C. Link Zgłoś
wowo5 Automaty coraz czesciej pala mniej 02.12.05, 05:08 Automaty od zawsze ustepowaly manualom w spalaniu. Ale to sie zmienia - w nowym Lexusie IS250 automat deklasuje po prostu manuala: miasto trasa IS250 AT RWD 9,8 7,4 IS250 MT RWD 11,8 8,1 IS250 AT AWD 10,7 8,4 IS350 AT RWD 11,3 8,4 Nawet automat z AWD bije w miescie manuala z napedem na tyl. IS350 z automatem bije manuala IS250 w miescie. Niesamowite. Zarowno automat jak i manual sa 6-biegowe. autos.msn.com/research/vip/Spec_Glance.aspx?year=2006&make=Lexus&model=IS&trimid=-1&src=VIP&tab=2&sub=0 Link Zgłoś
tomus2221 Re: automat 02.12.05, 07:43 Typowe myslenie zacofanego czlowieka.Dopoki bedziemy 50 lat do tylu,to takie komentarze beda sie pojawialy.Nie komentuje tych glupot co wypisales,szkoda czasu. Link Zgłoś
tomus2221 Re: automat 02.12.05, 07:44 Typowe myslenie zacofanego czlowieka.Dopoki bedziemy 50 lat do tylu,to takie komentarze beda sie pojawialy.Nie komentuje tych glupot co wypisales,szkoda czasu Link Zgłoś
tomus2221 Re: automat 02.12.05, 07:44 To jest do tego czlowieka co tak krytykuje automaty,calafior czy jakos tak. Link Zgłoś
souls_hunter Re: automat 02.12.05, 09:18 10 lat jazdy z automatem (Nissan Sentra SE) miodzio. Nie bylo to jak poranna kawka w korku rano. Teraz niestety skusilem sie na biegowke ale nastepny bedzie znowu automat. Jedyny mankament ze nie moozna na pych odpalic (to przestroga dla braci oszczednych - byl tutaj watek o akumulatorze). Co do awaryjnosci owszem psuja sie i trzeba dobrego fachowca zeby naprawic ale do manuali pewnie tez. Link Zgłoś
edek40 Re: automat 02.12.05, 13:49 Ostatnio duzo i dlugo pracuje, czesto musze przebijac sie przez korki. Jazda samochodem juz od pewnego czasu nie jest dla mnie zabawa. Takie udogodnienia jak automat czy tempomat bardzo doceniam, bo zaoszczedaja mi czesci pracy za kierownica. Jezeli chodzi o przestawienie sie, to zapewniam Cie, ze w druga strone jest trudniej. Ostatnio odpalalem moja manualna mazde trzymajac prawa noge na hamulcu. Przyznam, ze nieco zglupialem, gdy samochod po uruchomieniu rozrusznika skoczyl nieco do przodu i oczywiscie zgasl, bo docisnalem hamulec. Z kolei jak czesciej jezdze mazda, to w pontiacu zdarza mi sie nacisnac lewa noga sprzeglo. Dziwnym trafem zawsze jednak trafiam w ten wielki pedal hamulca :). Na szczescie nigdy nie zdarza mi sie to w ruchu ulicznym - z reguly w manewrach parkingowych przod-tyl. Link Zgłoś
jumi2 Re: automat 02.12.05, 15:05 hej dzieki za wszystkie wypowiedzi moze jakos sie przekonam do mojego automata to ford mondeo ale tak lubilam zmieniac biegi ze poprostu mi tego brakuje Link Zgłoś
foxer696 Re: automat 02.12.05, 14:57 Ja jezdze automayem juz 5 lat i uwazam ze jest si Niektórzy narzekają ze wiecej spala itp...ale jak jest lipiec i 30stopni a korek na ulicy ma dwa kilometry to nie musze sie meczyc z wrzucaniem "jedynki" co 10 sekund...no nie! Do jezdzenia po miescie ,jak dla mnie samochod idealny Foxer --------- www.akumulator.pl - TYLKO DOBRE AKUMULATORY! Link Zgłoś
szymi_zalogowany fajnie jest krytykować automat 02.12.05, 17:30 Fajnie jest krytykować autmat, jeśli nigdy autmatem się nie jechało... A co do arguymentu, że łątrwo uszkodzić w ruchu miejskim-takie samo ryzyko jest w manualu, zwłaszcza, ze np. w Volvo nie ma zabezpiecznia przed wrzuceniem wstecznego (w skrzyniach manualnych). Ale tutaj znowu padają kretyńskie argumenty w stylu naszej forumowej ekspertki iberii29, któa uważa, że tego typu wyposażenie jest zbędne bo się może zepsuć i dlatego lespza wg niej jest klima manualna od automatycznej (a jeszcze lepiej jak jej nie ma)... Idąc tym tokiem dalej dojdziemy do wniosku, że lepsza jest manualna odm automatycznej to dojdziemy do wniosku, ze najlepiej jak nie ma skrzyni w ogóle... Przetsańcie bredzić i zakończcie tą idiotyczną dyskusję... -- iberia29 napisała: tak sie sklada, ze jestem wychowana calkiem niezle Link Zgłoś
01boryna Sprzynia manualna to przezytek 02.12.05, 18:02 Nie ma obecnie nic co mogloby przemawiac za skrzynia manualna. No moze za wyjatkiem ceny. Ale jezeli ktos moze sobie na ten dodatkowy wydatek pozwolic to powinien "brac automatik". - auto z automatyczna skrzynia pali tyle samo co z manualna. - nieporownywalna wygoda jazdy - poprawa bezpieczenstwa, mozna skoncentrowac sie na sytuacji na drodze - dodatkowa przyjemnosc, mozna zachwycac sie muzyka a nie rozspraszac sie zmienianiem biegow - wydluzenie zywotnosci silnika, dzieki automatowi silnik pracuje w optymalnych warunkach przykladow przemawiajacych za skrzynia automatyczna mozna by mnozyc w nieskonczonosc ale mi sie juz nie chce. Skrzynia manualna jest dobra dla "sportowcow o malym budzecie". Bo ci ktorzy moga sobie naprawde na sport pozwolic jezdza z innymi przekladniami niz zwykla wajcha w podlodze.... Zadajac swoje pytanie tylko teoretycznie trafilac na wlasciwe forum. Bo parafrazujac slowa pioseki " pisac kazdy moze" stwierdzisz ze wiekszosc (poza kilkoma chwalebnymi przykladami) to ludzie ktorzy automatika nie widzieli na oczy a czesc z nich nie ma nawet prawa jazdy... PS. nie daj sie skusic na zaden "easytronic" bo skrzynie te sa programowane na tryb oszczedny a nie na przyjemnosc z jazdy a biegi zmieniaja tak dlugo ze mozna usnac albo zwymiotowac (w zaleznosci od temperamentu). Przekonala sie o tym moja zona w swoim Opel Corsa. Link Zgłoś
szymi_zalogowany sam lubie automat, ale... 02.12.05, 18:51 > Skrzynia manualna jest dobra dla "sportowcow o malym budzecie". Bo ci ktorzy > moga sobie naprawde na sport pozwolic jezdza z innymi przekladniami niz zwykla > wajcha w podlodze.... I tu mam pytanie-dlaczego więc sztandarowy model S60 czyli 300konna wersja R nie ma seryjnego automatu? Dlaczego też ten automat pogarsza osiagi owego pięciocylindrowca?? -- iberia29 napisała: tak sie sklada, ze jestem wychowana calkiem niezle Link Zgłoś
01boryna Re: sam lubie automat, ale... 03.12.05, 09:27 szymi_zalogowany napisała: > I tu mam pytanie-dlaczego więc sztandarowy model S60 czyli 300konna wersja R > nie ma seryjnego automatu? Dlaczego też ten automat pogarsza osiagi owego > pięciocylindrowca?? Za doplata 2000 euro mozesz miec S60R z 6-przekladniowa skrzynia automatyczna Geatronic. Skrzynia manualna jest seryjnie. I ta wlasnie doplata w aucie tej klasy powoduje ze automat nie jest seryjny. Auta z wyzszych polek sa juz z automatami. Tak to juz w Europie jest... Link Zgłoś
sopocianin Re: sam lubie automat, ale... 05.12.05, 04:29 > I tu mam pytanie-dlaczego więc sztandarowy model S60 czyli 300konna wersja R > nie ma seryjnego automatu? Dlaczego też ten automat pogarsza osiagi owego > pięciocylindrowca?? W USA w roku 2004 sprzedano oklo 5000 "R". Z tego dobrze ponad polowa to nieseryjne automaty za doplata. Za automatic transmission z geartronic doplata wynosila $1,250. Dla porownania Premium Package, czyli automatyczny szklany moonroof i Audio Max HU-803 z dolby prologic bylo 1,995. Co do pogorszenia osiagow - przy automacie obcieta jest moc silnika na 1-wszym i 2-gim biegu - chodzi o zabezpieczenie skrzyni, ktora ten silnik moze rozwalic. Na 3-ce i wyzej automat osiagami nie rozni sie od recznego. Wg. ludzi, ktorzy wymienili software sterujace praca silnika i skrzyni w automatach i zdjeli te ograniczenia (RICO), automat bije manuala na glowe, i na 1/4 mili i na czas do 100 km/godz. Mialem przez jakis czas zalozone software od BSR (podobno 360 koni)i woz chodzil super, co prawda powyzej 50km/godz, bo ograniczenie momentu na 1 i 2-ce bylo utrzymane. Przerobione Subaru STI pod dluga gorke przy okolo 150 bylo bez szans.. Link Zgłoś
mysiulek08 Re: automat 03.12.05, 12:07 automat i jeszcze raz automat! Bdzura, ze auto wiecej pali, ze bardziej awaryjna od manualu(doswiadczenie mowi co innego), ze mulowate i innego przeciw. Zanim wszystkie plastiki projektowane przez ksiegowych rusza na zielonym, wachaja spaliny naszego kredensowego volviaka 240 :) Link Zgłoś
robert888 Re: automat 03.12.05, 13:30 Zależy na jaką jazdę mam ochotę. W limuzynie wolę automat. W aucie sportowym, wolę ręczną zmianę biegów. Jazda moim ostatnim nabytkiem z automatyczną skrzynią biegów totalnie mnie usypiała. Właściwie musiałem zwiększać szybkość, bo przemieszczanie się drogą z prędkością 110-120 sprawiało wrażenie jakbym jechał pociągiem. Wszystko działo się tak "odlegle". I jeszcze chyba producent pozmieniał oprogramowanie skrzyni, bo wogóle nie wiedziałem kiedy zmieniała biegi. Troche było "budyniowo". Możliwe że nie dorosłem jeszcze do nowoczesnych automatów. Link Zgłoś
devote Re: automat 03.12.05, 18:18 przeciez oto chodzi aby zmiany biegow w automacie byly niewyczowalne i bez szarpania.na tym to polega. Link Zgłoś
01boryna Re: automat 03.12.05, 18:20 robert888 napisał: > Możliwe że nie dorosłem jeszcze do nowoczesnych automatów. To napewno. Poza tym sa automaty do tylko automatycznej jazdy i sa automaty do pstrykania po biegach. Jak ktos to lubi.... Link Zgłoś
marcinc3 polecam 03.12.05, 20:29 jezeli ktos kupil auto z automatem to nastepne tez bedzie z automatem rewelacyjnie sie jezdzi mialem bardzo duzo opli vectr kadetow omeg swietna jazda i bezawaryjna tak samo w pasacie ale amerykanskich nie polecam ja osobiscie zajezdzilem w xedosie i voyagerze mysle ze nie nadaja sie do jazdy po miescie i do pociskania raczej do spokojnej jazdy w trasy Link Zgłoś
speedone Re: polecam 05.12.05, 00:03 ja osobiscie wole manuala tak jak ten na poczatku topicu poprostu jestem mlody i lubie ta "zabawe" z biegami nieda sie ukryc choc od juz 15 lat mamy w rodzinie automata i polubilem go ma kopa tak samo wrec nawet lepszego :) mielismy opla recorda 2.2i 137koni i jezdzilo sie bardzo fajno nim napewno nie gorzej niz manualem ale niektore skrzynie sa gorzej zrobione pod kantem "kopa" teraz jezdzimy mazda 626 2.0i choc ma opcje sport jakos mniej jeszcze do niej przekonany . Moj samochod wkonczu niedlugo prawko (znudzilo mi sie stresowanie zlapia niezlapia mnie :) ) bedzie napewno miec manualna skrzynie lubie to sprzeglo itp nooo chyba ze trafi sie jakos 3.0i z automatem full wypas w normalnej cenie to go wezmie :) pozdrawiam Link Zgłoś