Dodaj do ulubionych

Toyota Corolla Verso

04.12.05, 14:59
Prosze opienie o tym aucie.
Jeszcze co myslicie o ich skrzyni biegow automatycznej MMT
Obserwuj wątek
    • chris62 Re: Toyota Corolla Verso 05.12.05, 10:56
      Ja z racji posiadanego autka (Scenic r.2000) interesuję siętroszkę tym co dzieje
      się na rynku minivanów i co do tego modelu to mam mieszane uczucia.
      W salonie proponowano wersję 1,8 w cenie 90 tys. pln.
      Obejrzałem sobie pooglądałem i ... wolę już swojego staruszka.
      Ciekawiej chyba prezentuje się Seat Altea bo ma silniczek 2,0 150 KM i całkiem
      zgrabną linię. Honda FRV też może być ciekawa. Nowy Scenic pomimo wielu zalet
      mnie nie zachwyca bo pomniejszyli mu fotele i przestrzeń między pedałami hamulca
      i gazu co utrudnia operowanie w przypadku szerszej podeszwy i te cyfrowe
      wyświetlacze mnie nie przekonują.
      Picasso to już stary model ale ciekawie wygląda najnowsza Zafira.
      Nie wiem czy nie zacząłbym "popierać" polskich fabryk gdybym był na kupnie nówki :)
      Nie wiem jakie są obecne ceny ale gdyby były zbliżone zainteresowałbym się Zafirą.
      Ale póki co nie widzę powodu wywalać prawie 100 tys. na nowe autko skoro moje
      stare świetnie jeździ i spełnia swoje zadanie.
      No zobacz jeszcze na brzydala Subaru Forester 2,0 165 Km z napędem na 4 kólka
      świetne na każdą drogę.
      • herba999 Re: Toyota Corolla Verso 05.12.05, 21:48
        Dzeki Chris za te informacje.
        Jeszcze chetnie uslysze jakies wrazenia od bezposredniego uzytkownika
        • mapmuh Re: Toyota Corolla Verso 05.12.05, 23:16
          > Dzeki Chris za te informacje.
          > Jeszcze chetnie uslysze jakies wrazenia od bezposredniego uzytkownika

Nie wiem, czy mogę się nazwać bezpośrednim użytkownikiem, ale prowadziłem ten samochód na niedługiej trasie, więc kilka słów o wrażeniach skreślę:
          Moje wcześniejsze doświadczenie z tą marką to parę setek kilometrów w Corolli 2004, wersja kombi 1.6. Jednym zdaniem: chciałbym, żeby auta tej klasy były tak wykończone.
          Ale do rzeczy. Dwa tygodnie temu przejechałem się Corollą Verso 1.8 t-spirit mmt, czyli z automatem. WYgląd pozostawię bez komentarza, niech każdy sam oceni. Wnętrze w bardzo sympatycznym jasnym kolorze jest podobne do tradycyjnej Corolli, ale jest fantastycznie przestronne, a widoczność do przodu doskonała. Z tyłem nieco gorzej (wznosząca się linia bocznych szyb) ale przy krótkim bagażniku to nie przeszkadza. Pozycja za kółkiem ideał (mam 190cm), przełączniki jak w zwykłej Corolli, więc ergonomicznie i miło.
          Silnik jest wystarczająco dynamiczny, właścicielka mówiła, że przyspiesza do 100 poniżej 12s, dla mnie to dobry wynik jak na rodzinne autko. Z czasem wyprzedzania jest trochę gorzej mimo vvti. Kluczem jest czterobiegowa skrzynia, daję głowę, że 5-biegowy manual radził sobie lepiej, mimo w miarę szybkiego kick-downa w automacie. Zdziwiło mnie to, że manualnie da się skrzynię ograniczyć do 1 i 2, trójka już nie istnieje, od razu mamy D (nie mam doświadczenia z automatami, ale te, którymi jeździłem miały to rozwiązane inaczej)
          Bardzo czułe i dobre hamulce. Zbyt mocne jak dla mnie wspomaganie (elektryczne), świetne zawieszenie, ani trochę nie za miękkie. Hałas we wnętrzu znikomy, chociaż mocniej przyciśnięty silnik daje znać, że jest pod maską. Niestety nic nie powiem o szumach wiatru, bo nie przekroczyłem 100km/h (jechałem na oponach z kolcami po przysypanej śnegiem drodze)
          Na mnie wóz zrobił świetne wrażenie, jest zwrotny, posłuszny i daje poczucie bezpieczeństwa i solidnego wykonania. Tylko te 4 biegi...
          • frequentflyer Re: Toyota Corolla Verso 06.12.05, 00:00
            dziwne, mmt wydaje się być dość konwencjonalną pięciobiegową skrzynią z
            dołożonym mechanizmem który za ciebie wysprzęgla i przerzuca biegi, i
            możliwoscią sekwencyjnej ręcznej zmiany biegów - stąd Multi Mode Transmission -
            nie żadnym czterobiegowym automatem.
            • mapmuh Re: Toyota Corolla Verso 06.12.05, 00:13
              Dałem ciała :/
              To była zwykła Corolla Verso z automatem "nie mmt". Przepraszam!
            • herba999 Re: Toyota Corolla Verso 06.12.05, 22:28
              Czy mam rozumiec ze MMT to nie jest automat tylko przerobiona manualna???
              Jezdze Scenikiem automat i nie wiem czy przejscie na MMT bedzie dla mnie
              problemem. Gdy zaczynalem jezdzic automatem to strasznie bylem wkurzony rzede
              wszystkim podczas wyprzedzania. Jednak po roku nauki juz chce jezdzic tylko
              automatem. Tylko zastanawiam sie czy to bedzie duza roznica pomiedzy 4-ro
              biegowym Scenikiem i 5-cio biegowa Toyota.
    • biker12 Re: Toyota Corolla Verso 06.12.05, 23:31
      jestem przeciwny kupowaniu aut z automatem. Dlaczego?
      Moj znajomy miał Mazde 626 z autamat. po 90tys.km nastąpiła poważna awaria
      skrzyni biegów aut. Gwarancja sie skonczyła. Serwis był bezradny, trzeba było
      szukać w róznych warsztatach - skonczyło sie na wymianie prawie całej częsci
      skrzyni ktorego trzeba było sprowadzic z japonii. Cały koszt wszystkiego był
      kosmiczny !!! i to jeszcze z własnej kieszeni. Sprzedalismy jak najszybciej
      auto. Od tej pory jezdze na manualnej skrzyni biegów.

• biker12 Re: Toyota Corolla Verso 06.12.05, 23:35
        Dodam jeszcze ze automaty sprawdzaja sie do jazdy spokojniejszej jak w USA na
        dłuzsze trasy. Nie nadają sie do jazdy po miescie w POLSCE gdzie trzeba
        gazowac!! . Szybko sie zuzywa (zawodzi).
        Cos za cos !!! wiadomo ze automat robi cos za ciebie i meczy sie zawodzi!!
        • chris62 Re: Toyota Corolla Verso 07.12.05, 14:25
          Mój kolega też miał Mazdę automat. Klęknęła przy ok. 100 tys a naprawa skrzyni
          kosztowała ok. 10 tys. PLN w roku 1996.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka