Dodaj do ulubionych

Jakie żarówki zamista standardowych H4

22.10.02, 10:25
Od pewnego czasu zastanawiam się nad wsadzeniem do mojego autka lepszych (wg
opisów na pudełkach) żarówek. Mam zamontowane zwyczajne H4 ale wielu
producentów podaje że przez zmianę żarówki uzyskać do 50 % więcej światła.
Jak jest naprawdę i jakie żarówki wg was są najlepsze.
Jak wpłynie i na co na wymiana żarówek 55W na 100W
Obserwuj wątek
    • Gość: MS Re: Jakie żarówki zamista standardowych H4 IP: 217.153.102.* 22.10.02, 10:41
      Są żarówki które dają +50% więcej światła. Takie robi firma OSRAM. Kupiłem je
      swojego czasu. Mają standardową moc i atest dopuszczenia na całą Europę.
      Natomiast z żarówkami 100W ja bym nie ryzykował. Można uszkodzić reflektory (za
      duża moc wydzielana) i podobno policja może się czepić.
    • Gość: Niknejm Re: Jakie żarówki zamista standardowych H4 IP: proxy / 143.26.83.* 22.10.02, 10:45
      likus napisał:

> Od pewnego czasu zastanawiam się nad wsadzeniem do mojego autka lepszych (wg
      > opisów na pudełkach) żarówek. Mam zamontowane zwyczajne H4 ale wielu
      > producentów podaje że przez zmianę żarówki uzyskać do 50 % więcej światła.
      > Jak jest naprawdę i jakie żarówki wg was są najlepsze.

50% ekstra to nie jest, ale świecą rzeczywiście lepiej. Natomiast coś za coś -
      ich żywotność jest sporo krótsza niż żarówek standardowych. Jeżdżę non-stop na
      światłach i te żarówki, które teraz mam (standardowe), wytrzymują już dobre
      półtora roku codziennej jazdy.
      Z żarówkami +50% bywa różnie, często 'padają' już po 3 miesiącach. +30% są
      nieco trwalsze.

> Jak wpłynie i na co na wymiana żarówek 55W na 100W

Po pierwsze - jest to nielegalne (niezgodne z przpisami) i mogą Ci za to zabrać
      dowód rejestracyjny. Po drugie - możesz wykończyć reflektory i/lub układ
      elektryczny auta. NIE POLECAM.

Jedna uwaga/prośba - ZWŁASZCZA jeśli założysz 'wzmocnione' żarówki, sprawdź
      ustawienie świateł. Niestety sporo 'dziuńków' zakłada żarówki +50% i oślepia
      innych źle ustawionymi reflektorami.

Pozdrawiam,
      Niknejm
      • Gość: Michal Re: Jakie żarówki zamista standardowych H4 IP: *.telia.com 22.10.02, 10:59
        Tak Niknejm ma racje.Dla uzupelnienia,wieksza moc zarowki daje duzo wiecej
        ciepla ,ktorego reflektor ani szklo niesa wstanie odprowadzic na zewnatrz i
        powoduje totalne znisczecnie wkladu reflektora ktory jest z wykonany z
        plastiku.Narazisz sie na bardzo duze koszty.najlepszym sposobem na dobre
        swiatla jest raz w tygodniu odluscic szklo zewnetrzne reflektora,ta warstwa
        brudu niewidoczna golym okiem zatrzymuje do 30% sily swiatla.
        Pzdr.Michal
        • quak Re: Jakie żarówki zamista standardowych H4 22.10.02, 11:26
          Przyczyną zmniejszenia skuteczności świecenia może być również rozszczelnienie
          klosza reflektora, większe niż przewidywał producent samochodu (np. źle
          założona guma osłaniająca albo żarówka świateł postojowych). W takich warunkach
          do wnętrza reflektora dostaje się nie tylko kurz, ale i małe owady - co
          skutkuje słabym świeceniem. Nie wiem czy da się to wyczyścić (sam na razie nie
          ryzykowałem), ale polecam Ci obejrzenie odbłyśników, może tam tkwi przyczyna -
          tak jest w przypadku mojego samochodu.
          • Gość: likus Pseudo xenon ? IP: proxy / 213.216.82.* 22.10.02, 11:39
            quak napisał:

> Przyczyną zmniejszenia skuteczności świecenia może być również
            rozszczelnienie
            > klosza reflektora, większe niż przewidywał producent samochodu (np. źle
            > założona guma osłaniająca albo żarówka świateł postojowych). W takich
            warunkach
            >
            > do wnętrza reflektora dostaje się nie tylko kurz, ale i małe owady - co
            > skutkuje słabym świeceniem. Nie wiem czy da się to wyczyścić (sam na razie
            nie
            > ryzykowałem), ale polecam Ci obejrzenie odbłyśników, może tam tkwi
            przyczyna -
            > tak jest w przypadku mojego samochodu.

Reflektory są Ok, a chdzi mi bardziej o wasze opinie dotyczące tych
            przeróżnych żarówek we wszystkich odcieniach niebieskiego, udających mniej lub
            bardziej światła xenon.
            • Gość: marekggg Re: Pseudo xenon ? IP: *.acn.waw.pl 22.10.02, 11:54
              pytalem o to kilkakrotnie w roznych serwisach, wszystcy odradzali - to po
              prostu dziadowstwo dla tych ktorzy chcieli by miec niebieskie reflektory i
              widziec 30% mniej (z jakiego powodu niewiem chca widziec mniej- niewiem)
            • _ovidius Re: Pseudo xenon ? 22.10.02, 12:09
              Tak naprawdę to w odcieniu bardziej przypomina szarość.
              Ja mam Philipsa "Blue Vision", żonie kupiłem Osram "Cool Blue".
              Jeżeli jeździsz w nocy poza miastem to nie będziesz żałował. Wprawdzie z
              tym "30% więcej światła" to przesada, ale w nocy lepiej widać znaki, linie
              czy "kocie oczka" w tej niebesko-szarej poświacie.
              Subiektywnie: Osram sprawiają wrażenie, jakby świeciły "mocniej" i były dwa
              razy tańsze. Nie zauważyłem, żeby miały niższą trwałość.

sklep.tuning.pl/dzial.php?d_id=62048

www.philips.automotive.pl/produkty/bluevision.shtm
              Pozdrawiam

• Gość: 1 Re: Jakie żarówki zamista standardowych H4 IP: 3.5.* / 218.30.19.* 29.10.02, 15:56
    • Gość: AnCzar Re: Jakie żarówki zamista standardowych H4 IP: *.zeo 22.10.02, 12:24
      Od ponad dwóch lat używam Philips - "Allweather" (ok. 34 zł/szt). Bańka ma
      specjalny filtr powodujący łatwiejsze przenikanie światła w warunkach złej
      pogody. Przy patrzeniu w reflektor, ma on kolor taki lekko fioletowo-żółtawy.
      Przenikliwość światła w deszczu lub mżawce jest wyraźnie lepsza.
      Mam też Philips Premium, które przy nominalnej mocy mają większą o około 30%
      jasność. Jednak ich żywotność jest krótsza. Wyjąłem je gdy rozpoczął się któryś
      poprzedni sezon całodziennej jazdy na światłach i tak juz zostało. Są świetne,
      wyraźnie jaśniejsze a przy tym mają moc znamionową zgodną z homologacją
      samochodu. Szkoda ich jednak do jeżdżenia na światłach w dzień.
      Z innych "specjalnych" żarówek H4 słyszałem o Natrium - "Golden Blue" i Osram -
      "All Season".
      Najlepiej o nie pytać w sklepach z akcesoriami samochodowymi lub w dobrych
      sklepach ze sprzętem elektrycznym.
      Pozdrawiam.
    • Gość: Marcel High Intesity Discharge (Xenon) IP: *.med.umich.edu 22.10.02, 16:31
      A co sadzicie o zestawach zastepujacych H4 lampami xenonowymi (np.
      www.autodirectsave.com/REAL_HID_SYSTEM.asp )? Mozna kupic zestaw, ktory
      montuje sie w miejsce H4 nie przecinajac ani jednego oryginalnego kabelka. W
      Stanach mozna to juz kupic od ok $400 (
      cgi.ebay.com/ebaymotors/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=1870555649 ).
      • Gość: Niknejm Re: High Intesity Discharge (Xenon) IP: proxy / 143.26.83.* 22.10.02, 18:01
        Gość portalu: Marcel napisał(a):

> A co sadzicie o zestawach zastepujacych H4 lampami xenonowymi? Mozna kupic
        > zestaw, ktory
        > montuje sie w miejsce H4 nie przecinajac ani jednego oryginalnego kabelka. W
        > Stanach mozna to juz kupic od ok $400

Sądzę tyle, że jest to nielegalne i oślepia. Dlaczego? Ano dlatego, że nie ma
        układu samopoziomowania, który jest obowiązkowy dla ksenonów dopuszczanych do
        stosowania w Polsce (i który nawiasem mówiąc powoduje, że te lampy są tak
        drogie).
        Bez tego układu każda nierówność, czy zwiększone obciążenie bagażnika oznacza
        oślepianie innych. A oślepiony kierowca to twój potencjalny zabójca. Warto o
        tym pomyśleć...

Pzdr
        Niknejm
        • vwdoka Re: High Intesity Discharge (Xenon) 23.10.02, 16:53
          Gość portalu: Niknejm napisał(a):

> Gość portalu: Marcel napisał(a):
          >
          > > A co sadzicie o zestawach zastepujacych H4 lampami xenonowymi? Mozna kupic
          >
          > > zestaw, ktory
          > > montuje sie w miejsce H4 nie przecinajac ani jednego oryginalnego kabelka.
          > W
          > > Stanach mozna to juz kupic od ok $400
          >
          > Sądzę tyle, że jest to nielegalne i oślepia. Dlaczego? Ano dlatego, że nie ma
          > układu samopoziomowania, który jest obowiązkowy dla ksenonów dopuszczanych do
          > stosowania w Polsce (i który nawiasem mówiąc powoduje, że te lampy są tak
          > drogie).
          > Bez tego układu każda nierówność, czy zwiększone obciążenie bagażnika oznacza
          > oślepianie innych. A oślepiony kierowca to twój potencjalny zabójca. Warto o
          > tym pomyśleć...
          >
          > Pzdr
          > Niknejm

A oślepia CHOLERNIE!!!
          vwdoka
      • Gość: likus Re: High Intesity Discharge (Xenon) IP: proxy / 213.216.82.* 23.10.02, 09:29
        Na Allegro można kypić układ do ksenonów już za niecałe 900 zł, ciekawi mnie
        tylko czy instalacja elektryczna to wytrzyma.
        • Gość: piotr Re: High Intesity Discharge (Xenon) IP: W3CACHE.verizone.com.pl:* / 10.1.16.* 29.10.02, 18:55
          Instalacja z pewnością wytrzyma, gdyż obciążenie (pobór prądu) jest o wiele
          niższe, niż w przypadku standardowej żarówki halogenowej. Typową samochodową
          ksenonową lampę wyładowczą typu D2S lub D2R cechuje moc moc świetlna 35W, co
          przy małej produkcji ciepła oznacza 2,5 raza solidniejszy strumień świetlny w
          paśmie widzialnym. Dla przykładu w halogenie o mocy 55W jedynie do 30% (15W)to
          światło wykorzystywane przez oko, a reszta to ciepło.
    • Gość: driver Re: Jakie żarówki zamista standardowych H4 IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.10.02, 19:55
      Bardzo dobrze sprawują się Philips PREMIUM. Teoretycznie dają one też +50%,
      odczuwalnie mniej ale w porównaniu do zwykłych - super. Na szczęście nie są
      one niebieskie tylko białe tzn o wiele bardziej białe niż standardowe. Dzięki
      temu takie światło "bije" dalej. Komplet H4 ok. 50 -60 pln. Do trwałości
      żadnych zastrzeżeń.
      • Gość: Michal Re: Jakie żarówki zamista standardowych H4 IP: *.telia.com 22.10.02, 20:02
        Nadmienie jako ciekawostka;
        Tutaj personel stacji rocznych przegladow ma zabronione ustawianie swiatel w
        aucie ktore posiada orginalne ksenony.Tradycyjne reflektory moga skontrolowac i
        ustawic natomiast ksenony tylko sprawdzic ustawienie.Jest to ochrona pracownika
        przed smiercia.Wiecie ze ksenony posiadaja pare kilowoltow w instalacji.
        Pzdr.Michal
      • Gość: Andrzej Re: Jakie żarówki zamiast standardowych H4 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.02, 10:57
        Przyłączam sie do tej opinii. Jeżdze na identycznych żarówkach juz trzy sezony
        i bardzo je chwalę. Dają jasne , białe, równomierne światło, trwałość
        zadawalajaca. W badaniach eksperckich zamieszczonych w prasie motoryzacyjnej
        uzyskały bardzo pozytywna opinię, jako wyrażnie lepsze od innych podobnej
        klasy, ale w przystepnej cenie.
        • Gość: Andrzej Re: Jakie żarówki zamiast standardowych H4 IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 23.10.02, 11:00
          Oczywiscie chodzi o żarówki PHILIPS PREMIUM.
    • vwdoka Re: Jakie żarówki zamista standardowych H4 23.10.02, 16:58
      Ja od kilku lat używam Philips AllWeather. Dają charakterystyczną, żółto-
      fioletowe światło, w którym lepiej widać niż w tradycyjnych H4. Nie wiem
      dokładnie ile teraz kosztują, 3 lata temu kosztowały około 25-30 złotych za
      sztukę. Są też jako H1, H3, H7, innych nie widziałem.
      Bardzo polecm,
      vwdoka
      • Gość: Robo Re: Jakie żarówki zamista standardowych H4 IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 24.10.02, 09:38
        Miałem philipsy +30% i padały średnio raz na pół roku na alweather jeżdzę
        prawie rok i nic czekam aż padną i spróbóję tych osramów zobaczymy jak świecą.

Pzdr
        • vwdoka Re: Jakie żarówki zamista standardowych H4 24.10.02, 11:13
          Ja jeżdżę od 3 lat i nic. Możesz się naczekać ;-)
          vwdoka
    • likus Re: Jakie żarówki zamista standardowych H4 28.10.02, 07:04
      Zdecydowałem się na żarówki Ksard "Xeneon Blue" dostępne w Norauto, ale zaraz
      je wymieniałem bo zamiast niebieskiego światła dawały piękny zielony kolorek.
      Wymieniłem je na General Electric "Super blue" co prawda nie są super
      niebieskie, nie są nawet niebieskie ale dają dużo jaśniejsze białe światło od
      moich standardowych H4.
    • Gość: marek Re: Jakie żarówki zamista standardowych H4 IP: *.inetia.pl 28.10.02, 08:19
      Ja uzywam żarówek Hella BLUE LIGHT. Dość drogie (H$ o0k. 35 zł) ale daja białe
      światło i szczególnie w gorszych warunkach widoczność super. Polecam!
      • Gość: marek Re: Jakie żarówki zamista standardowych H4 IP: *.inetia.pl 29.10.02, 08:28
        Przepraszam, oczywiscie H4

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka