Dodaj do ulubionych

sonda lambda zamiennik vs ASO

16.12.05, 19:32
do tej pory zylem w przekonaniu, ze sonda lambda do cariny e to koszt circa
200 zl. dzisiaj powiedzieli mi w serwisie toyoty, ze zalozenie nieoryginalnej
sondy lambda do cariny e jest pomyslem do bani, bo sondy-zamienniki są nic
nie warte i samochod rownie dobrze moze dzialac z nimi, jak i bez nich, wiec
lepiej zaoszczedzic kase. a jak juz zaoszczedze - zebym przyszedl do nich,
oni mi sprowadza taką sondę jedynie sluszną i prawdziwą za nieco ponad 600
zl.

ktos ma jakies doswiadczenia w kwestii sond? na ile to, co uslyszalem ma
sens? zakladac zamienniki (jesli tak to jaki???) czy raczej isc na żebry i
zbierać na oryginal?

pzdr
Obserwuj wątek
    • karola.v Re: sonda lambda zamiennik vs ASO 16.12.05, 20:08
      Miałam wymienianą lambdę w Peugeocie Partnerze.
      Elektryk od razu zaproponował mi lambdę BOSHA (według niego są bardzo
      dobre),koszt 460 zł,ale ja uparłam się na lambde no name za 150 zł(uniwersalna).
      Ktoś doradził mi,ze te tańsze też są dobre.
      Nie są.Po dwóch dniach jezdzenia,wróciłam z pokorą do warsztatu po lambdę Bosha.
      Jak to mówi moja znajoma-"tanio kupione:dwa razy kupione".
      Jestem w plecy 150,plus koszt montażu,plus mój bezcenny czas.
      pozdrawiam
      • waskes29 Re: sonda lambda zamiennik vs ASO 16.12.05, 20:22
        Poszukaj czy sa zamienniki Boscha lub jakiejs innej dobrej firmy moze NGK
        jesli tak to warto kupic jesli nie to lepiej oryginal bo uniwersalne nic nie
        jest dobre .Zobacz jak mozesz kto produkuje sondy dla toyoty moze
        wspecjalistycznych sklepach do japonskich samochodow maja oryginalne
        zamienniki tej samej firmy za duzo nizsze pieniadze.
        • fru.fru Re: sonda lambda zamiennik vs ASO 16.12.05, 20:48
          ja testuje noname od 4 miesiecy...
          hula jak burza, clip odczytuje poprawne napiecia...a wysral sie bosz..100
          metrow po zatankowaniu na neste...ciekawe czy to przypadek..
    • habudzik Re: sonda lambda zamiennik vs ASO 17.12.05, 00:50
      Ja mam taką zasade że wybieram towar nie najtańszy i nie najdroższy. Sonda to
      jeden z czujników odpowiedzialnych za spalanie i nie warto na nim oszczędzac bo
      może sie okazać że zaoszczędzone pieniądze przy zakupie stracimy w dwójnasób
      poniewasz nasza 'uniwersalna' sonda nie dość precyzynie rozpozna to do czego
      słuzy a zaowocuje to wyższym apetytem na paliwo.
      Nie kupiłbym sondy za 200PLN nawet gdyby miała znaczek Rolls Roys czy Ferrari bo
      dobry produkt to odpowiednio drogi produkt. Kradzione mnie nie rajcują.
      • sakhal Re: sonda lambda zamiennik vs ASO 17.12.05, 01:01
        Ty masz jakies zachwiania rownowagi ? przez caly post piszesz w miare od rzeczy
        a na koniec odpalasz jak psychol "Kradzione mnie nie rajcują." .... ???
        CO to Ku**wa ma do rzeczy !?
        • habudzik Re: sonda lambda zamiennik vs ASO 17.12.05, 01:37
          sakhal napisał:

> Ty masz jakies zachwiania rownowagi ? przez caly post piszesz w miare od rzeczy
          >
          > a na koniec odpalasz jak psychol "Kradzione mnie nie rajcują." .... ???
          > CO to Ku**wa ma do rzeczy !?

Był kiedys taki serial a to cytat z niego : " ...mądremu to dwa słowa wystarczą
          a głupiemu to i referatu mało."
          Jeśli coś ma znaczek R-R i kosztuje 200PLN to albo jest to lipa albo kradzione.
          • sakhal Re: sonda lambda zamiennik vs ASO 17.12.05, 09:29
            Widze ze lansujesz nowa teorie - jesli tanie to pewnie kradzione. Jestes
            sprzedawca w ASO ?
            Nie liczy sie sama cena, tylko jakosc w stosunku do ceny, jesli jakis zamiennik
            jest troszke gorszy niz oryginal, ktory jest 3x drozszy, to wybacz ale nie
            mozna powiedziec ze to lipa. Lipa byloby, gdyby oryginal 3x drozszy mial jakosc
            tego taniego zamiennika. A czy tak czasem czesto nie jest ? od dawna mowi sie
            ze producenci zamiennikow czesto sa dostarczycielami orygnalow pod znaczkiem
            marki, wystarczy troche poszukac/popytac sie.
            Jestes idelnym klientem, placi tyle ile mu zaspiewaja, w mysl zasady "im
            drozsze tym lepsze" Nie dziwie sie ze powstaja rozne wydumane twory, ktore
            sprzedaja to samo co inni, ale 2xdrozej robiac przy tym otoczke ze dostaje sie
            cos lepszego.
            • habudzik Re: sonda lambda zamiennik vs ASO 17.12.05, 11:19
              Piep...sz bzdury. Napisałem ze nie wybieram najdroższej i najtańszej opcji i tyle.
              • waskes29 Re: sonda lambda zamiennik vs ASO 17.12.05, 11:45
                habudzik napisał:

> Piep...sz bzdury. Napisałem ze nie wybieram najdroższej i najtańszej opcji i
                ty
                > le.

Ale naprawde nie mozesz pojac tego ze ta sama czesc moze byc w najdrozszej
                jak i najtanszej opcji a rozni je tylko wybite logo na obudowie a czesto nawet
                niczym sie nie roznia.
                • habudzik Re: sonda lambda zamiennik vs ASO 17.12.05, 14:07
                  waskes29 napisał:

> Ale naprawde nie mozesz pojac tego ze ta sama czesc moze byc w najdrozszej
                  > jak i najtanszej opcji a rozni je tylko wybite logo na obudowie a czesto nawet
                  >
                  > niczym sie nie roznia.

Nie nie moge pojąc tego jak i nie moge pojąć że wycieraczka Bosha Twin cośtam
                  kupiona w ładnym sklepie jest goowno warta w porównaniu z wycieraczką Boscha
                  fabrycznie załozona . Jedna kosztuje ~70 PLN a druga ~180 PLN. Niestety wole ta
                  za 180 bo ona popracuje 2 lata i niestraszny jej lód i szron. A ta za 70 potrafi
                  przykleić sie do szyby w upalny dzień.
                  • habudzik Re: sonda lambda zamiennik vs ASO 18.12.05, 14:35
                    habudzik napisał:

> Nie nie moge pojąc tego jak i nie moge pojąć że wycieraczka Bosha Twin cośtam
                    > kupiona w ładnym sklepie jest goowno warta w porównaniu z wycieraczką Boscha
                    > fabrycznie załozona . Jedna kosztuje ~70 PLN a druga ~180 PLN. Niestety wole ta
                    > za 180 bo ona popracuje 2 lata i niestraszny jej lód i szron. A ta za 70 potraf
                    > i
                    > przykleić sie do szyby w upalny dzień.

Ten sam przypadek dotyczy żarówek . Oryginalne Fiplisy załozone w fabryce
                    wytrzymują 2x tyle ile też Filipsa ale kupione np w Carmanie .
    • mobile5 Re: sonda lambda zamiennik vs ASO 17.12.05, 00:58
      Sprawdź ceny tych sond. O jakość nie musisz się obawiać.
      tinyurl.com/c2ec5
    • marekatlanta71 Re: sonda lambda zamiennik vs ASO 17.12.05, 06:38
      Sonda lambda nie kupiona w ASO jest tak do bani jak opony nie kupione w ASO,
      klocki hamulcowe nie kupione w ASO, olej nie kupiony w ASO i plyn do
      spryskiwacza nie kupiony w ASO. Aha - muzyke do CD playera samochodowego tez
      nalezy kupowac w ASO bo nie-fabryczne plyty moga powodowac szybsze zuzycie sie
      CD-playera.
      • fru.fru Re: sonda lambda zamiennik vs ASO 17.12.05, 08:20
        dodam jeszcze, ze tą noname, testowalem z doradca serwisowym, clipem i 3ma
        wszystkie parametry..
        A troszke sie z tym gosciem znam, bo jestem jedynym ktory meczy ich o nowe
        featursy do 2.0T o ktorych wyczytam na zagranicznych forach...szczegolnie w
        kwestii jeba..ego ECu...ktorego zmodyfikowanie powoduje u jednego z mastachow
        polskiego cyfrotuningu bol glowy..
        • carssc Re: sonda lambda zamiennik vs ASO 17.12.05, 08:34
          mam nissana primere GT, oryginalna sonda lamda wytrzymuje w tym modelu 60tys.
          km. Jest produkcji Boscha i na dokładkę dość nietypowa, bo cienka jak ołówek.
          no i oczywiśćie kosztuje chore pieniądze. Przerobiłem miejsce do wkręcenia
          sondy, przerobiłem instalację elektryczną, mam sonde uniwersalną od ponad roku
          i auto jeździ bez zarzutu. Koszty to 1/3 ceny "oryginału".
    • xystos Re: sonda lambda zamiennik vs ASO 17.12.05, 09:51

.. najczescie lambda szwankuje z powodu nagaru i oxydu na kontaktach-
      przemyj benzyna lud odtwardzaczem do kaffe expressow -wysusz i zamontuj-
      masz 95% szansy ze bedzie funkcjonowala jak nowa.

Wielka Tajemnica Mechaniora spod znaku "Pan Henio"

klientowi montuje sie "regenerowana" (wyczyszczona/umyta) sonda
      biorac zaplate jak za nowa z rabattem "tylko dla Pana" , stara
      myje/czysci sie by innemu stalemu klientowi zamontowac -oczywiscie
      z rabattem.
      • canx ciag dalszy :) 17.12.05, 12:06
        xystos tak, tylko ze chyba nie sonda, ktora wytrzymala 225 tys km i wymiane
        silnika..
        problem sie sprowadza do tego, ze ja i tak kupie sonde poza aso, ostatecznie
        stanie pewnie na NGK ktora tez kosztuje radosne kwoty (chociaz nie ponad 600
        zeta jak w aso)

a najsmieszniejsze: to jest carina e '95, silnik od corolli 4AFE '98 przebieg
        150 tys. za chinskiego boga nie wiem do czego mam ta sonde dopasowac: po
        wizytach w 3 czy 4 serwisach uslyszalem, 1. do silnika 4A-fe od corolki, 2. do
        silnika 4afe od cariny 3. do silnika lean burn od cariny (zreszta tez 4afe) 4.
        uniwersalna.

badz tu madry, pisz wiersze.... zabije mnie ta sonda :)
        • mobile5 Re: ciag dalszy :) 17.12.05, 12:23
          Jeszcze taka możliwość:
          tinyurl.com/avxpr
          :-)
          • skyddad Re: ciag dalszy :) 17.12.05, 12:30
            Dolewac srodkow czyszczacyh do paliwa co drugi miesiac i nigdy Wam nie
            wysiadzie Kat ani sonda Lambda.Sonda wysiada ale po wielu latach.
            Pzdr.Sky.
            • xystos Re: ciag dalszy :) 17.12.05, 12:39
              skyddad napisał:

> Dolewac srodkow czyszczacyh do paliwa co drugi miesiac i nigdy Wam nie
              > wysiadzie Kat ani sonda Lambda.Sonda wysiada ale po wielu latach.
              > Pzdr.Sky.

.. co drugi miesiac STP Complete Fuel System Cleaner, co trzecie tankowanie -
              STP Gas Treat Ment .

www.stp.com/fuel_treat.html
            • fru.fru Re: ciag dalszy :) 17.12.05, 12:51
              skyddad napisał:

> Dolewac srodkow czyszczacyh do paliwa co drugi miesiac i nigdy Wam nie
              > wysiadzie Kat ani sonda Lambda.Sonda wysiada ale po wielu latach.
              > Pzdr.Sky.

mi padla po doslownie 100 m od wyjazdy z neste..na ktorej nigdy nie tankuje..
              to faktycznie moze byc benzyna?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka