Dodaj do ulubionych

Jaka Vectra ?

02.01.06, 18:45
Mam dylemat dobrzy ludzie :)
Chciałbym zakupić Vectrę - rocznikowo 1998 - 99 i w związku z tym szukam
porady. Czy w normalnej eksploatacji lepiej sprawują się modele benzynowe czy
lepiej szukać - a tym samym dołożyć kaski - dieselka. Czy jest aż tak mocna
różnica między modelami przed (98r) a po liftingu ? . No i na deser -
poszukuję uczciwego - który mi coś takiego za rozsądne pieniążki sprowadzi,
ewentualnie zapakuje mnie ze sobą aby obejrzeć autko na miejscu gdzieś za
zachodnią granicą.
Dzięki z góry za info.
Obserwuj wątek
    • d7d Re: Jaka Vectra ? 02.01.06, 19:28
      por74 napisał:
      > No i na deser -
      > poszukuję uczciwego - który mi coś takiego za rozsądne pieniążki sprowadzi,
      > ewentualnie zapakuje mnie ze sobą aby obejrzeć autko na miejscu gdzieś za
      > zachodnią granicą.

podaj jakiś przykład "rosądnej ceny" za takie autko ?
      • por74 Re: Jaka Vectra ? 02.01.06, 21:00
        myslę tak sobie że jakieś 15000 - 16000 tysiaczków do zapłacenia to wszystko
    • zubek73 Re: Jaka Vectra ? 02.01.06, 21:28
      forum.vectraklub.pl/
      tam znajdziesz wszystko na temat Vectry B
    • callafior Re: Jaka Vectra ? 02.01.06, 22:16
      Vectra B to naprawdę dobre i niedrogie w utrzymaniu autko, trzeba tylko dbać o
      karoserię, wszak nie jest nierdzewna. Polecam raczej tylko benzynę, po pierwsze
      inwestycja w diesla przy aktualnych cenach się nie opłaca (no chyba że całe dnie
      spędzasz w samochodzie), po drugie diesle opla nie są rewelacyjne w
      przeciwieństwie do benzynowców. Jednostki benzynowe są dość mocne (jak na swoje
      pojemności), ekonomiczne i przyzwoicie elastyczne. Diesle mają co prawda niskie
      zużycie paliwa, typową trwałość (ani złą, ani dobrą), ale kiepską kulturę pracy.
      Ogólnie polecam, bo to warte uwagi auto, ale raczej z silnikami benzynowymi i
      uwaga na powypadkowe, bo takowych może być niemało.
    • sven_b Re: Jaka Vectra ? 02.01.06, 22:43
      Polecam Vectre B po fejsie (99 i wyzej) z silnikiem 1.8 16V minimum, chociaz za
      ta kwote to raczej nierealne.
      • por74 Re: Jaka Vectra ? 03.01.06, 10:27
        Dzięki bardzo za sugestie i porady ;)
        Może jeszcze jakiś szanowny forumowicz się podzielić wrażeniami z jazdy
        zagazowaną Vectrą ? - nie to że bym sie upierał przy Dieslu ale jak sie ma
        założenie nówki instalacji - w domyśle którejś tam generacji do tych silników
        (1,8)
        • miskorabol Re: Jaka Vectra ? 03.01.06, 11:37
          OPLE a zwłaszcza VECTRA B ciezko znosi gaz. Jesli juz to drogie instalacje.
          Moja VECTRA B 1.8 16 V (95 rok) pali w miescie od ok 7.9 l na 100 przy
          normalnej spokojnej jezdzie. Spokojnie tez osiagniesz 14 i wiecej wyjac
          silnikiem.

Ogólnie dobre auto , uważac trzeba na gumy w zawieszeniu tylnym (tłuką sie jak
          sa wybite) , silniczki krokowe i rdza atakujaca nadkola w autach z przed lifta.

Jestem bardzo zadowolony z tego auta , mysle o zmianie na nowsza Vectre B z ok
          2001 roku kombi z silnikiem 1.8 lub 2.0.

P.S
          Wystrzegaj się dyzli a zwłaszcza 2.2 DTi jak cos padnie to amen , robota
          zaczyna się od 3 tys zł od pompy paliwa.

• zubek73 Re: Jaka Vectra ? 03.01.06, 11:54
            miskorabol napisał:
            > OPLE a zwłaszcza VECTRA B ciezko znosi gaz. Jesli juz to drogie instalacje.
            Pozwole sobie sie nie zgodzić z tym stwierdzeniem, powinno być tak:
            OPLE a zwłaszcza VECTRA B ciezko znosi gazowników - partaczy

dalej wszystko prawda ale jeszcze jedno:

> Wystrzegaj się dyzli a zwłaszcza 2.2 DTi jak cos padnie to amen , robota
            > zaczyna się od 3 tys zł od pompy paliwa.

Akurat ten diesel opla ma chyba najlepsze opinie ze wszystkich ale występuje
            tylko w nowszych VB
            • por74 Re: Jaka Vectra ? 03.01.06, 21:08
              Dzięki jeszcze raz za bratnią pomoc. Po skalkulowaniu wszystkiego za i przeciw -
              zdecydowałem się na benzyniaka, do którego mimo wszystko z powodów
              ekonomicznych - nie będę zakładał gazu bo zamierzam "robić" maksymalnie 70 km
              dziennie - wszystko po trasie gdańskiej ;) w takim układzie jak kształtuje się
              zużycie paliwka w benzyniakach - 1,6 - 1,8 - 2,0 literka ?
              • dr.rocco Re: Jaka Vectra ? 03.01.06, 21:18
                Fajne autka , tylko nie podoba mi sie slaba blacha , no a tak to super.
              • zubek73 Re: Jaka Vectra ? 04.01.06, 07:33
                > w takim układzie jak kształtuje się zużycie paliwka w benzyniakach - 1,6 -
                1,8 - 2,0 literka ?

1,6 sobie odpuść - za mały silnik (100KM) na to auto, chyba, że nie ma to dla
                Ciebie znaczenia.
                1,8 są 2 rodzaje (115 i 125KM), Spalanie mają nieznacznie mniejsze od 2-
                litrówki (135KM).
                Moja 2.0 spala trasie 7-8, w mieście - ok 10 Pb (na gazie spali 20% więcej).
                Vectry od 99 roku mają lepsze blachy i są ładniejsze bo wyposażenie to zależy
                od wypustu i kraju na który były produkowane. Nie patrz na oznaczenia (CD,
                CDX) - porównaj co naprawdę mają na wyposażeniu.
                Chcesz więcej wiadomości zajrzyj na:
                forum.vectraklub.pl/
    • bigt Re: Jaka Vectra ? 03.01.06, 22:08
      mam vectre B 1997r, z klimą, z gazem, 1.8. 280 tys km./ sam zrobuiłem na niej
      140 tys.km.
      gaz: potwierdzam, tylko drogie instalacje, partacze tylko popsuja Twoja (nasza)
      opinie o tym aucie. miałem problemy gdy jeździłem na gazie. wybuchy w wydechu,
      itp. paliła b mało. po amortyzacji gazu tankuje tylko benzynke 98.
      spalanie: w trasie 6 - 6,5 l/100km (140km/h)!!, miasto do 10l/100km.
      moje autko szacuję na ok 15 tys.
      karoseria powoli zjadana przez rdze. 2 lata temu odmalowałem tu i tam. ale
      prdza powraca.
      auto wygodne, niezawodne, padaja rzeczy wymienione w innych postach.
      moja vectra była jedna z pierwszych (koła 15"). po lifcie sa lepiej wypasione,
      chyba lepsza blacha.
    • lew_ Re: Jaka Vectra ? 04.01.06, 09:56
      Za 4 tysiace euro nie kupisz w niemczech porzadnej vectry po liftingu.Wiem co
      mowie bo handluje tu autami od lat,.
      • por74 Re: Jaka Vectra ? 04.01.06, 10:57
        Dzięki, dzięki dobrzy ludzie :)
        To wszystko tylko potwierdza moją teorię, że ludzi biednych nie stać na rzeczy
        tanie :))
        Tak realnie - za ile za zachodnią granicą znajdzie się 1,8 16V po lifcie z 99
        roku - 4500 euro to max na tą chwilę dla mnie
        Pozdrowienia dla wszystkich :)
        • lew_ Re: Jaka Vectra ? 04.01.06, 11:15
          Za Vecte po liftingu trzeba minimum zaplacic okolo 5500 Euro ,zreszta mozesz
          sam sprawdzic ,www.mobile.de ,tam znajdzeisz duzo ofert.
          • miskorabol Re: Jaka Vectra ? 04.01.06, 11:32
            powiedz lew za ile mozesz zaproponowac taka Vectre B 1.8 lub 2.0 w kombi z
            niezbyt duzym przebiegiem rok 2000 , 2001 z konca produkcji. Oczywiscie
            bezwypadkowa (w ostatecznosci delikatnie tył) , od I własciciela.
            • lew_ Re: Jaka Vectra ? 04.01.06, 14:19
              Od pierwszego wlasciciela to mozesz szukac sam.Jak chcesz miec auto z pierwszej
              reki to kup sobie nowe.
            • lew_ Re: Jaka Vectra ? 04.01.06, 14:20
              A ile takie auto kosztuje to podalem tam link.Jeszcze raz:www.mobile.de
              • miskorabol Re: Jaka Vectra ? 04.01.06, 14:34
                to jak Ty handlujesz autami skoro nie wiesz ??
                za 5000 Euro mozna "wyrwac" bardzo dobre auto od I własciciela i nie szukajac
                na mobile gdzie ceny sa wysokie. Przykład proszę bardzo znajomy sciagnał bore
                TDI z 2001 roku od I własciciela (kobieta) z przebiegiem 40 tys km i zamknał
                sie w kwocie 25 tys zł za wszystko.
                • lew_ Re: Jaka Vectra ? 04.01.06, 15:45
                  A za 5 tysiecy euro za bore( i to diesla) to ten twoj znajomy pewnie dostal
                  auto ktore przejechal walec drogowy,znam takie historyjki:))
    • lew_ Re: Jaka Vectra ? 04.01.06, 15:42
      A ile mial ten VW Bora przed "regulacja licznika"?? 400 00
      km??:))))))))),,,ciekawe skad chcesz w dzisiejszych czasach zdominowanych przez
      internet kupic auto??Ja kupuje wszystkie auta na mobile,de albo autoscout,de i
      dobrze na tym wchodze bo nie sprzedaje aut do polski tylko tu do niemcow .Z
      polakami nie chce miec nic doczynienia bo kazdy z was mysli ze auta dostaje
      sie tu za darmo.
      • trypel Re: Jaka Vectra ? 04.01.06, 15:55
        Firmowa vectra sprzedana przed 3 miesiącami - rocznik 2001 silnik 1.8 125 KM,
        wersja comfort, z klimatyzacją, abs, 4 poduszki, radio, kombi (nie ciężarowy),
        przebieg 170 tys km serwisowany WYŁĄCZNIE w ASO, jeden użytkownik, poszła po
        wycenie w PEZETMOCIE za 17 500 pln brutto na fakturze.
        To tak a'propos cen
        pozdr
        • lew_ Re: Jaka Vectra ? 04.01.06, 16:02
          170 tysiecy na liczniku i auto firmowe:))to zapewne jest super-
          okazja:))...ale tylko takie auta kupuja ludzie z polski.
          • trypel Re: Jaka Vectra ? 04.01.06, 16:11
            Dla mnie auto firmowe w przyzwoitej, małej firmie to gwarancja że auto jest
            serwisowane i zadbane - co innego firmy mające parki po 100-200 samochodów ale
            jak jest ich 5 czy 10 to zawsze są zadbane mają jednego kierowcę i nigdy żadnych
            problemów ze sprzedażą. Zresztą zazwyczaj trafiają do pracowników - akurat ten
            jeden poszedł do klienta z zewnątrz bo nikt nie chciał vectry z tym silnikiem. A
            170 tys w wieku 4 lat to znaczy że samochód jezdził w trasach i pojezdzi pewnie
            jeszcze długo
            • lew_ Re: Jaka Vectra ? 04.01.06, 16:17
              Tak sie sklada ze wiem cos niecos na temat aut firmowych.Wlasnie z malych
              firm auta nierzadko nie sa servisowane ze wzgledu na oszczednosci,pozatym
              opel nie jest mercedesem gdzie duze przebiegi bez kosztownych remontow sa
              normalne .Opel Vectra 170 tysiecy na liczniku to wrak ktory teraz sie
              zacznie sypac ,dlatego zostal za grosze sprzedany,tak robia firmy w niemczech
              bo wiedza ile kosztuja naprawy i chca ich uniknac,wiec sprzedaja tanio zeby
              sie glupi (najczesciej z zza granicy)znalazl!
              • lew_ Re: Jaka Vectra ? 04.01.06, 16:18
                I jeszcze jak jest biale to zadnego kupca w niemczech nie znaj
                dzie ,te auta ida zawsze za granice.
                • trypel Re: Jaka Vectra ? 04.01.06, 16:34
                  ale ja aokurat pisałem na temat konkretnej vectry z firm w której pracuje. I
                  fakty były takie jak podałem a żaden z nszych samochodów w życiu nie miał nawet
                  opon zmienianych poza serwisem - takie zboczenia prezesa ale znam co najmniej 3
                  takie firmy.
                  A co do bycia złomem po 170 tys km... jak kupiłem z mojej firmy pare lat temu
                  astrę 1.4 to miała 200 tys km, założyłem gaz i zona zrobiła nią następne 70 tys
                  km. Jak sprzedawaliśmy (z uwagi na przebieg 20% poniżej ceny giełdowej) to kupił
                  handlarz do komisu tylko że na drugi dzien cofnął o 130 tys km :) aastra po 270
                  tys km od wymiany do wymiany nie brała ani grama oleju (zawsze mobil1 5w50) i
                  poza amortyzatorami miała całe oryginalne zawieszenie. Niestety żona nie chciała
                  dłużej bez klimy...
                  Więc serwisowany samochód po 200 tys km ma jeszcze spokojnie 100 do zrobienia
                  bez problemu
                  • lew_ Re: Jaka Vectra ? 04.01.06, 16:47
                    Poczytaj tlko uwaznie forum a dowiesz sie jak sie psuja auta z mniejszym
                    przebiegiem niz 170 tysiecy na liczniku.
                    • trypel Re: Jaka Vectra ? 04.01.06, 17:03
                      Ależ ja wierzę że się psują tylko cholera nigdy nie mogłem się o tym jakoś
                      przekonać - prywatnie od zawsze kupowałem Renault - jezdziłem R4, 5, 11, 19, 21,
                      25 - każde z nich miało mędzy 100 a 250 tys km w momencie jak je kupowałem i
                      nigdy żadne mnie nie zawiodło. Od 7 lat jezdze oplami służbowo -
                      astrą,vectrą,omegą i znów vectrą każdym z nich po 150 tys km srednio - i znów
                      nic poważnego sie nie stało po przepalających się co miesiąc żarówek w
                      poprzedniej vectrze nie liczę. Żaden z samochodów nigdy mnie nie zawiódł w
                      trasie i .... zawieść nie chce :) może ja tak działam na samochody? a może jak
                      dbam i serwisuje to one się odwdzięczają? Nie wiem.
                      A BTW moja żona od 3 lat jezdzi clio (od nowosci tym razem) silnik dci - do tej
                      pory zrobiła 94 tys km i jedyna awaria to oświetlenie tablicy rejestracyjnej i
                      sygnał :):):)
                      pozdr
                      • lew_ Re: Jaka Vectra ? 04.01.06, 17:10
                        Ja z oplem takiego doswiadczenia nie mam bo pracowalem w servisie BMW w
                        niemczech 11 lat .Mozesz mi wierzyc ze BMW tez sie psuja ,pewnie ,to sa
                        drobiazgi ale i sprzeglo po 50 tysiacach km sie wymienialo:)tja moim skromnym
                        zdaniem wszystko zalezy od kierowcy i jak on dane auto traktuje.Z
                        doswidczenia wiem ze wiecej aut nalezacych do firmy bylo u nas w naprawie
                        niz aut nalezacych do osob prywatnych.Bo jak cos nie nalezy do mnie to
                        zawsze pelny gaz i po hamulcach itd.,w ten wlasnie sposob mozna zajezdzic
                        kazde auto ,kazdej marki .
                        • trypel Re: Jaka Vectra ? 04.01.06, 17:31
                          A czy to z drugiej strony nie jest tak że jezdząc samochodem firmowym jak słyszę
                          że coś stuka to jadę i wymieniam na nowe a jak jezdzę prywatnym to włażę pod
                          spód sprawdzam i stwierdzam że moge tak pojezdzić jeszcze 15 tys km?? w ten
                          sposób prywatne trafiają znacznie rzadziej do serwisu :)
                          A sprzęgło po 50 tys km.... może się i zdarza ale ja nigdy w żadnym samochodzie
                          nie wymieniałem sprzegła - nie było potrzeby bo go nie nadużywam - zresztą jadąc
                          spokojnie poza I i wstecznym raczej go wcale nie używam.
                          A oczywiscie zawsze znajdą się pacany co traktują służbowe jak niczyje ale takie
                          samochody dość łatwo poznać :)
                          • miskorabol Re: Jaka Vectra ? 05.01.06, 08:22
                            moja vectra z 95 r. ma orginalny przebieg uwaga 124 tys km. Jezdził nia dziadek
                            urodzony w 33 roku. Jak kupowałem w 2003 miałą przejechane 90 tys. km. Samochód
                            nic nie zniszczony jak nowy w srodku , jedyne co było to gumy z tyłu do
                            wymiany , rozrzad i silniczek krokowy. Ostatnio zepsół sie alternator.
                            Wszystkie cześci były orginalne , serwisowe. Samochód jezdzi i nie psuje sie
                            tak jak to mowia ludzie.
                  • por74 Re: Jaka Vectra ? 04.01.06, 17:45
                    To ja poprosze namiary na te firmy gdzie nacialstwo nie żałuje kaski na
                    przeglądy tylko w ASO ;) może bedą mieli coś do sprzedania. Co do awaryjności -
                    temat długi i szeroki - ja do tej pory jeżdzę felką skodą i to autko nigdy
                    poważnie mnie nie zawiodło - co ma sie popsuć - się popsuje ;)
                    • trypel Re: Jaka Vectra ? 04.01.06, 18:01
                      Nazw nie podam bo nie mogę :) ale rada - rozejrzyj się na rynku za producentami
                      dóbr luksusowych, z wyższej półki - zaróno FMCG jak i materiałów budowlanych,
                      elektroniki itd - takie firmy mają dość ograniczoną sprzedaż więc
                      przedstawicielstwa w Polsce są niewielkie (od 5 do 20 osób), z drugiej strony
                      firmy te nie mogą sobie psuć wizerunku jezdząc tanimi i zaniedbanymi samochodami
                      więc zmieniają często i serwisują do końca bo jednocześnie mają sporo kasy
                      dzięki wysokiej marży. Powiem tylko tyle że jest w Polsce firma działająca na
                      rynku materiałów budowlanych która daje jako samochody służbowe BMW serii 3
                      przedstawicielom w terenie :)
                      Więc pierwsze się rozejrzyj a potem wybierz parę firm znajdź adresy zadzwoń i
                      zapytaj - teraz jest dobry moment bo zaraz wiosna i szuka sie nowych ludzi a
                      starym zmienia auta :)
      • miskorabol Re: Jaka Vectra ? 05.01.06, 08:17
        widzisz samochód był w TDI w stanie idealnym z takim przebiegiem , z ksiazka
        serwisowa cały czas serwisowany w ASO. W srodku ideał nic nie zniszczony.
        Kobieta miała 60 lat i postanowiłą zmienic auto na mniejsze.
        Powaga okazje sie zdarzaja a na mobile i autoscoucie ceny sa dosc wysokie.
        Druga sprawa mam siostre w Niemczech i sama mowiła ze za 5000 euro kupisz dobra
        bryke.

Pozdrawiam
    • marcinc3 Re: Jaka Vectra ? 04.01.06, 18:05
      mialem duzo vectr z 1996 -97 98 jak i po poprawkach stylistycznych z 99 i z
      2001 mialem z silnikami 1.8 i 2.0 rewelacja bardzo dobrze znosi gaz nawet ten
      za 1400 zl tanie czesci jezelisz masz ochote moge cie zabrac w pon jade
      do niemiec i do holandi jak chceszs to sie skontaktuj 608270000@wp.pl taki tez
      telefon
      • por74 Re: Jaka Vectra ? 04.01.06, 21:17
        Akurat w najbliższym czsie nie mogę - odezwę się jeśli mozna później :)
        • marcinc3 Re: Jaka Vectra ? 05.01.06, 09:01
          jezeli bedziesz mial ochote kiedys pojechac to prosze o kontakt ja jezdze teraz
          ostatnio zasziej raz na miesiac albo dwa moze akurat sie zgramy
          60827000@wp.pl najprawdopodobniej za miesiac jade do belgi tam w dobrych
          cenach duzo diesli
    • holcu2 Re: Jaka Vectra ? 04.01.06, 18:35
      zapraszam na forum.opel24.com Tu znajdziesz informacje dotyczące aut
      marki opel i nie tylko zapraszam
    • dr.wal2 Re: Jaka Vectra ? 05.01.06, 10:42
      Jezeli juz jakikolwiek OPEL ,- to od modelu 2005,ma lepsze blachy i grubszy
      galw. Pzdr.
      • por74 Re: Jaka Vectra ? 05.01.06, 15:48
        Jeden z trenerów mówił - kasa panocku kasa :) z 2005 to kosztowy kosmos jak dla
        mnie
    • d7d Jaka Vectra ? 05.01.06, 16:58
      mam Vectre B 2,0 B CDX z lipca 1999r. po liftingu i mogę powiedzieć: bardzo
      dobry samochód i się nie psuje .... POLECAM !!
      Kupuj ale z pewnego źródła i dobrze sprawdź czy wszystko jest okej!
      • por74 Re: Jaka Vectra ? 09.01.06, 11:31
        Wszystko ekstra - a jak podchodzić do aut - około 3500 ojro i badanie TUV ważne
        do lutego 2007 - w domyśle - jak bardzo wiarygodny jest certyfikat TUV
        Pozdrowionka dla wszystkich
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka