kbw2 16.01.06, 22:44 Witam wszystkich. Noszę się z zamiarem zakupu audi A6 z lat 2001-2002 z silnikiem 2,5 TDi o mocy 150KM lub 180KM. Prosze o rady, jakie spalanie. zużycie czesci czy wystarczająco szybki itd. Link Zgłoś Obserwuj wątek
bbso Re: POMOCY AUDI A6 !!!!!!! 16.01.06, 22:49 Wolny, części drogie, pali 100 na 100 !!!!! malucha se kup !!!!!!!!!!!! Ale masz problem ja ciebie !!!!!! Link Zgłoś
mis.z.wiertarka Re: POMOCY AUDI A6 !!!!!!! 16.01.06, 22:50 nie znam samochodu ktory bylby wystarczajaco szybki. Link Zgłoś
kbw2 Re: POMOCY AUDI A6 !!!!!!! 16.01.06, 22:56 bbso, czym Ty jeździsz? Czy w ogóle jeździsz czy jestes cyklistą? Jak ci nie pasuje to nie odpowiadaj i sie nie wtracaj. Dzięki za wypowiedź Link Zgłoś
waskes29 Re: POMOCY AUDI A6 !!!!!!! 16.01.06, 22:56 Poszukaj sobie w przegladarce jak pamietam juz kilka podobnych pytan bylo odnosnie tego samochodu. Ja mam taki tylko benzyne i starszy -jak najbardziej polecam ten model jest bezproblemowy chociaz przeguby nie sa zbyt trwale ,i srednie jest tez trwalosc zawieszenia - ale to wada wiekszosci samochodow z takim zawieszeniem na polskich drogach. Jakby co to caly komplet nowego przedniego zawieszenia {wahacze} mozna kupic za 1100zl. Link Zgłoś
kbw2 Re: POMOCY AUDI A6 !!!!!!! 16.01.06, 22:59 a jaki masz silnik benzynowy i z jakiego roku jest twój samochód? Link Zgłoś
waskes29 Re: POMOCY AUDI A6 !!!!!!! 16.01.06, 23:00 kbw2 napisał: > a jaki masz silnik benzynowy i z jakiego roku jest twój samochód? 2.8 ,98r Avant Link Zgłoś
kbw2 Re: POMOCY AUDI A6 !!!!!!! 16.01.06, 23:05 Własnie tez jestem zainteresowany nadwoziem typu avant. Teraz mam passata 1,9 TDi i pali mi srednio 7-8 l/100km. Na audi zaraził mnie kolega, i tylko nie wiem jak tam jes ze sopalaniem, ale nie wydaje m sie by 2,5 TDi w tiptronic-u palił ponad 10 l/100km nawet przy ostrzejszej jeździe w Warszawie, bo tu generalnie sie po mieśce poruszam. Link Zgłoś
waskes29 Re: POMOCY AUDI A6 !!!!!!! 16.01.06, 23:11 kbw2 napisał: > Własnie tez jestem zainteresowany nadwoziem typu avant. Teraz mam passata 1,9 > TDi i pali mi srednio 7-8 l/100km. Na audi zaraził mnie kolega, i tylko nie > wiem jak tam jes ze sopalaniem, ale nie wydaje m sie by 2,5 TDi w tiptronic-u > palił ponad 10 l/100km nawet przy ostrzejszej jeździe w Warszawie, bo tu > generalnie sie po mieśce poruszam. Bedzie palil mniej wiecej tyle co passat nawet mniej zwlaszcza w trasie .Ja tez poprzednio mialem passata mozna powiedziec na spolke z kolesiem ,tez tdi 130ps . Szukalem A6 diesla ale nie moglem znalezc nic ciekawego za to trafil mi sie tanio 2.8 wiec kupilem.Teraz mialem go sprzedac nawet mialem kupca ale sytuacja mi sie wyprostowala wiec narazie zostaje ale musze zalozyc lpg bo duzo bedzie jezdzil. Link Zgłoś
kbw2 Re: POMOCY AUDI A6 !!!!!!! 16.01.06, 23:29 czyli jeśli zastanawam się nad paskiem 1,9 tdi 130KM i audi A6 2,5 Tdi t wchodzic w audi? Inna klasda, to samo spalanie a i koszty podejrzewam podobne bo to jedna rodzina. Czy mam rację? Link Zgłoś
mis.z.wiertarka Re: POMOCY AUDI A6 !!!!!!! 16.01.06, 23:33 wtpie by silnik mniejszy taszczacy lzejsze auto palil tyle samo co silnik wiekszy taszczacy auto wieksze. szczegolnie w miescie gdy roznica masy przy ruszaniu czyni kolosalna roznice. co do rodziny, to fabia tez jest w rodzinie :-) Link Zgłoś
waskes29 Re: POMOCY AUDI A6 !!!!!!! 16.01.06, 23:45 > co do rodziny, to fabia tez jest w rodzinie :-) Tym lepiej dla niej ,nalezy tez lamborghini ,Bugatti i Bentley .Nie takie zle towarzystwo chyba. Link Zgłoś
mis.z.wiertarka Re: POMOCY AUDI A6 !!!!!!! 16.01.06, 23:59 waskes29 napisał: > > > co do rodziny, to fabia tez jest w rodzinie :-) > > Tym lepiej dla niej ,nalezy tez lamborghini ,Bugatti i Bentley .Nie takie zle > towarzystwo chyba. i wszystkie z powodu przynaleznosci do jednej rodziny maja te same koszty utrzymania :-) Link Zgłoś
waskes29 Re: POMOCY AUDI A6 !!!!!!! 16.01.06, 23:37 kbw2 napisał: > czyli jeśli zastanawam się nad paskiem 1,9 tdi 130KM i audi A6 2,5 Tdi t > wchodzic w audi? Inna klasda, to samo spalanie a i koszty podejrzewam podobne > bo to jedna rodzina. Czy mam rację? Te dwa samochody laczy tylko kilka elementow przedniego zawieszenia i czasami silnik .Sam wiesz powinienes byc zadowolony z passata jezdzi niezle ale audi to juz wyzsza polka chocby z racji klasy.No i silnik V6 duzo lepsza kultura pracy a to glowna wada passata{silnikow tdi}Mi sie jezdzi znacznie lepiej bo lubie duze samochody ,poprzednio mialem ta starsza A6 i zadnych problemow a przebieg mialo ponad 360tys . Smialo mozesz kupowac warty polecenia tylko szukaj bezwypadkowego wiesz jak to naprawy czesto sa robione. A i do silnika ON warto pomyslec nad skrzynia automatyczna a jak robia do tego silnika to jeszcze lepiej multitronic. Link Zgłoś
mis.z.wiertarka Re: POMOCY AUDI A6 !!!!!!! 16.01.06, 23:45 nie wiem czy to cos pomoze,pewnie jakie spojecie da: aktualne modele: audi a6 2,7 TDI 180KM,reczna skrzynia, masa 1625 kg,spalanie w miescie 9,9l/100 passat 2,0 TDI 140 KM reczna skrzynia,masa 1454 kg, spalanie w miescie 7,9l/100 Link Zgłoś
uki145 Re: POMOCY AUDI A6 !!!!!!! 16.01.06, 23:49 Witam! no nie do konca tak.co prawda nie eksploatowałem Audi ,ale wydaje mi sie ze w miescie bedzie palic wiecej(ze wzgledu na wyzsza mase i pojemnosc silnika). bedzie takze drozsze w utrzymaniu chociazby ze wzgledu na opłaty i serwis(V6 swoje kosztuje: 6swiec ,wiecej oleju, wyzszy koszt wymiany rozrzadu) inne czesci eksploatacyjne Audi równiez beda wyzsze ,juz chociazby ze wzgledu na gabaryty pojazdu (a6 ma wieksze tarcze hamulcowe, drozsze w serwisowaniu zawieszenie tylnie, to wszystko kosztuje) .płaci sie za marke. passat po liftingu jest dobrze dopracowany,szczególnie przednie zawieszenie jest o wiele trwalsze niz w modelu z lat 1997-2000. w przypadku Audi waskes z pewnoscia ma wieksze doswiadczenie,jednak nie oszukujmy sie A6 to luksusowy pojazd ,a za to sie płaci duzo wiecej niz za passata. Pozdrawiam Łukasz Link Zgłoś
x_1000 Re: POMOCY AUDI A6 !!!!!!! 17.01.06, 00:45 waskes29 napisał: > Bedzie palil mniej wiecej tyle co passat nawet mniej zwlaszcza w trasie . Nieprawda.Użytkowalem obydwa i z doświadczenia srednie spalanie jest wyższe w 2.5 TDI o ok 1,5-2l/100km w przypadku manuala.W A6 2.5 TDI ciężko zejść poniżej 8/100km podczas spokojnej jazdy a co dopiero mówić o dynamicznej jeździe.Tak naprawde to zuzycie w L/100km nie wiele odbiega od benzynowego 2.4.W przypadku 2.5TDI pryska mit o tanim i oszczędnym dieslu.Ja osobiście obstwałbym przy Passacie.Komfort jazdy nie gorszy a sama eksploatacja i serwis są dużo tańsze w przypadku silnika 1.9 niż 2.5. Link Zgłoś
trypel Re: POMOCY AUDI A6 !!!!!!! 17.01.06, 08:34 Jezdziłem przez pół roku A6 2.5 TDI 150 KM (jakies 25 tys km) i mam kompletnie odmienne wrażenia. Jezdząc po Warszawie NIGDY nie przekroczyłem 8,5 /100 a w trasie w zależności od humoru wychodziło między 6,5 a 7,5/100 przy czym żeby wyszło 7,5 musiałem już jechać naprawdę ostro. Porównując z aktualną vectrą cdti (ta sama moc) silnik vectry jest cichszy i pracuje mniej traktorowato ale co dziwne pali tyle samo co większe i cięzsze A6. Elastycznośc w A6 była lepsza bo jednak V6 mógł pracować w praktyce od 1300-1500 obrotów na VI biegu a 1.9 w vectrze nie ma takiej szansy. Maxymalnie w audi dało rady dojsc do 220 licznikowych przy czym ostatnie 10-15 km to juz był problem... Wady - niewygodne fotele, słabe światła (bez ksenonów) i fatalne zawieszenie z tyłu - pływało na szybkich łukach a samochód był słuzbowy więc wszystko było zrobione i wymienione - vectra prowadzi się o niebo stabilniej. Duży podziw za jakość wnętrza po 200 tys km (jak dostałęm samochód to miał po poprzednim użytkowniku 180) - żadnych stuków, pisków wszystko jak nowe. pozdr PS faktycznie przeguby wytrzymały tylko 190 tys km Link Zgłoś
waskes29 Re: POMOCY AUDI A6 !!!!!!! 17.01.06, 10:05 trypel napisał: > Jezdziłem przez pół roku A6 2.5 TDI 150 KM (jakies 25 tys km) i mam kompletnie > odmienne wrażenia. Jezdząc po Warszawie NIGDY nie przekroczyłem 8,5 /100 a w > trasie w zależności od humoru wychodziło między 6,5 a 7,5/100 przy czym żeby > wyszło 7,5 musiałem już jechać naprawdę ostro. Tu pelna zgoda trudno nawet w miescie przekroczyc 8l/100 > Wady - niewygodne fotele, słabe światła (bez ksenonów) i fatalne zawieszenie z > tyłu - pływało na szybkich łukach a samochód był słuzbowy więc wszystko było > zrobione i wymienione - vectra prowadzi się o niebo stabilniej. Co do wady foteli dla mnie sa bardzo dobre duze i na tyle twarde ze nie mecza na dluzszuch trasach ale fakt chyba w starszym modelu mialem nieco lepiej wyprofilowane.Chociaz to dosc sybuektywane wrazenia kazdego ,nigdy nie slyszalem jakiejs wielszej krytyki fiteli w A6 i o ile pamietam w samochodach audi to zawsze byl mocny punkt.Co do tylnego zawieszenia nie zauwazylem jakiejs fatalnej parcy fakt BMW to nie jest ,silnik V6TDI jest ciezki moze dlatego przy przednim napedzie takie objawy. > Duży podziw za jakość wnętrza po 200 tys km (jak dostałęm samochód to miał po > poprzednim użytkowniku 180) - żadnych stuków, pisków wszystko jak nowe. > pozdr No wlasnie trabie tu od dluzszego czasu o jakosci Audi i wnetrza bo jest naprawde o czym -mercedes i BMW byly juz czesto wyraznie gorsze. > PS faktycznie przeguby wytrzymały tylko 190 tys km 190tys to i tak dobry przebieg ,to zalezy tez od stylu jazdy i rocznika - te pierwsze rocziki to podobno mialy problem z przejechaniem nawet 100tys .Ja tez juz musialem jeden wymienic. Link Zgłoś