Dodaj do ulubionych

Pytanie o cel i sens tuningu

18.01.06, 14:30
Nie jestem fanem tuningu i prawdopodobnie nigdy nim nie bede, gdyz osiagi
jakie moje auto oferuje w zupelnosci mi wystarczaja, a tuning tzw. optyczny
po prostu mi sie nie podoba.
Mimo tego, dosc ambiwalentnego, stosunku do tuningu jestem w stanie zrozumiec
intencje kogos kto zaklada w swoim aucie (obojetnie jakiej marki i z jakiego
rocznika) te wszystkie turbiny, filtry stozkowe i inne historie, gdyz tego
typu modyfikacje maja jakis CEL - osiagniecie wymiernej kozysci w postaci
zwiekszonej mocy silnika a co za tym idzie poprawienia osiagow - oznacza to
ze takie modyfikacje maja jakis tam SENS.

Ale za Chiny ludowe nie jestem w stanie odgadnac co chcial osiagnac
wlasciciel zauwazonego dzis przeze mnie Opla Vivaro (na bialostockich
numerach), ktory uzbroil swoje auto w potezne RURY. Pozakladal je ze
wszystkich stron - z przodu WIEEEELKA, z tylu troche mniejsza i dosc duze
przymocowane do progow. Od biedy zrozumialbym gdyby zrobil to wlasciciela
Land Cruisera - podkreslac mialo by to terenowy charakter auta, ale na milosc
boska po co probowac robic z auta cos, czym nigdy, nawet w najdalej idacych
tuningowych fantazjach, nie mialo prawa byc i nie bedzie????
Jakis czas temu widzialem takze przrobianego w ten sposob MATIZA (!!!!!!).
Obserwuj wątek
    • wustyle Re: Pytanie o cel i sens tuningu 18.01.06, 17:17
      o tym wlasnie mowie...
    • tomi_22 Re: Pytanie o cel i sens tuningu 18.01.06, 19:46
      Ja chyba to cos widzialem w Sylwestra, kupa rur w jakims takim aucie. Kopara w
      dol. A czy numery nie byly z Siemiatycz? Bo to bardziej prawdopodobne :)

Ps
      CALKOWICIE sie zgadzam!!!
      • hydromanekin Re: Pytanie o cel i sens tuningu 18.01.06, 20:17
        A czy numery nie byly z Siemiatycz?

Wiesz co, byc moze. Rejestracja zaczynala sie od BIA wiec skojarzylo mi sie z
        bialostockim. Uzylem pewnego obiegowego okreslenia (wiesz zreszta dlaczego,
        heh).

Pozdr
        • tomi_22 Re: Pytanie o cel i sens tuningu 18.01.06, 20:24
          BI = Bialystok
          BIA = Powiat Bialostocki, wiec moze byc cos kolo miasta.
          BSI = Siemiatycze

Co do reszty to wiem wiem :)))

Aha, u mnie jakos latem cos widzialem. Jechalo takie cos, Fiat Palio chyba.
          Oblepiony, pelno brewek, kilka spojlerow, kolorow tez mial kilka, no i...
          ORUROWANY. Ale nie wiem jakie to wojewodzctwo bylo. To byl widok. A tak wogole
          to dziwie sie ze koles nie spalil sie ze wstydu, bo wiocha na maxa.
          • hydromanekin Re: Pytanie o cel i sens tuningu 18.01.06, 20:37
            Palio powiadasz..... Noooooo to chyba musialo wygladac lepiej niz ten Matiziak,
            heh. Najbardziej mnie jednak zastanawia to, ze w przeciwienstwie do brewek,
            tandetnych spoilerkow oraz ulubionych przez wolfganga smiecioworow (:)), takie
            rury (wraz z montazem) chyba kosztuja calkiem niemalo..... Ze tez im kasy nie
            szkoda? Nie rozumiem tej dzisiejszej mlodziezy..... :))))))
            • tomi_22 Re: Pytanie o cel i sens tuningu 18.01.06, 20:41
              Wiekszosc robi to sama.
            • bmwwilliamsf1team Re: Pytanie o cel i sens tuningu 28.01.06, 14:04
              Dzisiejsza młodzież potrafi zepsuć doszczętnie auto!!!Ale według nich to
              tuning!!Komu to później sprzeda takiego(zdyba)??Nielepiej założyć jakieś ładne
              felgi ale też bez przesady a nie wydech jak dryna ,a spojlery po to bo myślą że
              się wzbije w góre!!!!A matiz,panda,cienki czy siena to nie są samochody dla
              normalnych osób tylko dla zdesperowanych!Zreszą to rzecz gustu.....ja osobiście
              nie chciałbym posiadać takiego auta!!
          • Gość: gil Re: Pytanie o cel i sens tuningu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.06, 14:15
            Rejestracja BI i BIA niczym sie nie różnią!! samochód z rejestracją BI jak i
            BIA mogą być zarówno z samego miasta jak i z obrzeży
            • login103 Re: Pytanie o cel i sens tuningu 29.01.06, 12:47
              a no wioche zrobił , ale może sie boi ze mu auto poobijają:)
    • Gość: Dviper Re: Pytanie o cel i sens tuningu IP: *.toya.net.pl 29.01.06, 20:30
      To ma taki sens, że jak na niego wpadniesz to się zatrzymasz na rurce a nie na
      karoserii.
      • wasiek3 Re: Pytanie o cel i sens tuningu 08.02.06, 12:30
        Ja kiedys na polawskiej w wawie widzialem doblo "orurowane" przy pomocy czegos co mnie sie kojazy
        ze sklepowymm regalem czyli proste rurki polaczone takimi krzyzakami. No widok byl powalajacy, az
        sie zatrzymalem z wrazenia. Ciekawym efektem wizualnym bylo kolo sapasowe na tylnych drzwiach,
        tez oczywiscie na regalowym stelazu dodatkowo z jakim magicznym drutem mocujacym je do zawiasu.
        a wszystko to trzeslo sie jak galareta i sprawialo wrazenie ze wlasnie szykuje sie do odpadniecia. To juz
        nawet nie byl tjuning tylko tjonink.
      • hydromanekin Re: Pytanie o cel i sens tuningu 15.02.06, 11:25
        Moze i tak, ale czy prawdopodobienstwo tego "wpadniecia" jest na prawde tak
        wysokie, ze uzasadnia takie oszpecanie samochodu?
        • lisonetka Re: Pytanie o cel i sens tuningu 15.02.06, 12:09
          tjonink

hahahahahaha
        • Gość: Dviper Re: Pytanie o cel i sens tuningu IP: *.toya.net.pl 15.02.06, 16:57
          Skoro jemu się podoba to już jego sprawa. Przy montowaniu orurowania na pewno
          nie interesowała go ani Moja ani Twoja opinia, ani nikogo innego. To jest jego
          auto i nam nic do tego. Zresztą sam nie uważam żeby założenie rur było
          oszpeceniem auta jeśli jest dobrze zrobione. To może być bardzo ciekawy dodatek.
      • Gość: capik Re: Pytanie o cel i sens tuningu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 13:42
        Gość portalu: Dviper napisał(a):

> To ma taki sens, że jak na niego wpadniesz to się zatrzymasz na rurce a nie na
        > karoserii

Tylko, że te rury są przykręcone do "czegoś od spodu" i w czasie stłuczki czy
        wypadku na to "coś od spodu" przenoszą dużą część siły uderzenia. W efekcie
        właściciel rur ma dużo większe straty techniczne niż zwykłe skasowanie blachy w
        nadwoziu. Rury są montowane tylko i wyłącznie w celach estetycznych (chyba, że
        jest to rura na dodatkowe światło) - nie mają żadnego technicznego
        uzasadnienia. Ba! W prawdziwych terenówkach powodowałyby poważne utrudnienia w
        terenie ograniczając zwłaszcza kąt najazdu i zejścia. Są poza tym bardzo
        niebezpieczne dla pieszych. W Unii wchodza właśnie nowe przepisy w tym temacie
        znacznie ograniczające wielkość, zwłaszcza przednich rur. Wymagana będzie
        homologacja na rury!!! Jest to bardzo dobre rozwiązanie! Zwłaszcza w kontekście
        polskich tjuninkowców...
        • lisonetka Re: Pytanie o cel i sens tuningu 20.02.06, 07:09
          tak ojcze dyrektorze :) hihi
          • tadzio.rydzyk Re: Pytanie o cel i sens tuningu 20.02.06, 08:13
            Wołałaś mnie córko?
            • login103 Re: Pytanie o cel i sens tuningu 20.05.06, 10:37
              posty stare a wy spece no cóz widocznie cos jest nie tak skoro tylko mnie
              ganicie ale ok niech będzie Wy jestescie spece a ja nie
              • tomi_22 Re: Pytanie o cel i sens tuningu 20.05.06, 12:14
                Kto cie gani?
                • Gość: capik Re: Pytanie o cel i sens tuningu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 13:49
                  tomi_22 napisał:

> Kto cie gani?

Od dawna twierdzę, że Login103, Morfi-Morfeusz100, Liść_Laurowy, Lisonetka,
                  Tuner4 to jedna i ta sama osoba. Kilku innych też miało podobne uwagii. A teraz
                  dojdzie jeszcze Civimania...
                  • civimania Re: Pytanie o cel i sens tuningu 21.05.06, 10:35
                    heh dobrzy jestescie poprostu niesamowici wpdadłem w jakies zamieszanie prywatne
                    ale widze ze nie ma sensu trwać tu dalej ...
                    • tomi_22 Re: Pytanie o cel i sens tuningu 21.05.06, 12:00
                      Morf tez ma Civica...
                      • civimania Re: Pytanie o cel i sens tuningu 21.05.06, 12:51
                        jak tysiące innych ludzi...
                      • Gość: capik Re: Pytanie o cel i sens tuningu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 17:24
                        tomi_22 napisał:

> Morf tez ma Civica...

I popełnia te same błędy stylistyczne i interpunkcyjne. Taki sam kiepski styl...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka