Dodaj do ulubionych

octavia ice

IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.02, 08:27
Uprzejmie prosze o rade.Musze wymienic samochod przed zima,stary zaczal sie
sypac.Skoncentrowalem sie wlasnie na Octavii Ice.Wchodza w gre silniki tdi-90
(59400pln),tdi-110(62400pln),lub 2.o-115KM(55400pln).Skode traktowac chce
jako samochod rodzinny(mamy dwoje dzieci 2 i 6lat),wiem ze jest troche malo
miejsca z tylu,ale dla takich maluchow musi wystarczyc.Jezdzimy z zona okolo
2000km miesiecznie.Raczej spokojnie,ale oczywiscie lubimy przydepnac
czasem,poza tym mocniejszy silnik czyni auto bezpieczniejszym-latwiej
uratowac sie z opresji.Planujemy eksploatacje tej maszyny na 5lat.Teraz
prosze o podpowiedzi,jak postapic-czy tdi-90 wystarczy,czy warto dac 3000pln
wiecej za tdi-110?A moze benzynowy,stary ale jary,osmiozaworowy 2.0-115km?
Nadmieniam,ze samochod bedzie parkowany pod chmurka,najczesciej w
Warszawie...Dziekuje i pozdrawiam.Licze na Wasze opinie i bede je bral pod
uwage.
Obserwuj wątek
    • Gość: Robo Re: octavia ice IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.11.02, 08:58
      Biorąc pod uwagę przebiegi roczne na poziomie 25 kkm rocznie moim zdaniem bez
      sensu jest kupować tdi, jest to opłacalne przy ok 40 kkm rocznie, po za tym
      diesle są droższe w serwisowaniu, wydaje mi się że lepiej kupić benzynę z
      niezłym wyposażeniem, a nie diesla, to moje zdanie. Szkoda kasy.

Pzdr
      • Gość: Bryku Re: octavia ice IP: 212.160.138.* 05.11.02, 09:05
        Gość portalu: Robo napisał(a):

> po za tym diesle są droższe w serwisowaniu,

To ciekawe... A w czym są droższe?

Bryku
        • Gość: Niknejm Re: octavia ice IP: *.waw.cdp.pl / 143.26.81.* 05.11.02, 19:18
          Gość portalu: Bryku napisał(a):

> Gość portalu: Robo napisał(a):
          >
          > > po za tym diesle są droższe w serwisowaniu,
          >
          > To ciekawe... A w czym są droższe?

Nie wiem, jak w tym przypadku, ale generalnie diesle mają krótsze przebiegi
          między przeglądami.

Pzdr
          Niknejm
          • vwdoka Re: octavia ice 06.11.02, 16:48
            Z tego co mi wiadomo, to generalnie MIAŁY o połowę krótsze przebiei pomiędzy
            przeglądami...
            vwdoka
          • vwpassat Generalnie..................... 20.11.02, 12:40
            Gość portalu: Niknejm napisał(a):
            > Nie wiem, jak w tym przypadku, ale generalnie diesle mają krótsze przebiegi
            > między przeglądami.

Sory ale Pan pyta konktretnie o TDI w Skodzie a nie "generalnie". Przeglądy są
            co 15 tys km, dotyczy to wszystkich nowych silników z pompowtryskiwaczem.

Pzdr
        • cracovian Re: octavia ice 05.11.02, 22:14
          zmiany oleju sa DUZO (przynajmniej w VW) drozsze no i ten piekielny pasek
          rozrzadu...
          • devote Re: octavia ice 04.01.03, 18:22
            cracovian napisał:

> zmiany oleju sa DUZO (przynajmniej w VW) drozsze no i ten piekielny pasek
            > rozrzadu...

w 2.0 tez jest pasek
            patrzac na ceny tych wersji to ja bym wybral jednak 2.0 benzynka.nie jest to
            jakis cud techniki i dlatego bym wybral ten.jest to stary sprawdzony silnik z
            ktorym nie ma zadnych problemow.w usa niektorzy narzekaja ze na poczatku
            eksploatacji biora troche olej,potem to zanika.
      • Gość: Pitz Re: octavia ice IP: *.u.mcnet.pl 05.11.02, 09:15

> Biorąc pod uwagę przebiegi roczne na poziomie 25 kkm rocznie moim zdaniem bez
        > sensu jest kupować tdi, jest to opłacalne przy ok 40 kkm rocznie, po za tym
        > diesle są droższe w serwisowaniu, wydaje mi się że lepiej kupić benzynę z
        > niezłym wyposażeniem, a nie diesla, to moje zdanie. Szkoda kasy.
        >
        > Pzdr

Tez sadze, ze jesli chodzi o ekonomie, to benzyna bedzie lepsza przy tym
        przebiegu. Z drugiej strony, to dieselki sa przyjemniejsze w jezdzeniu.
        Poprzednio takim jezdzilem i musialem przyzwyczajac sie do mojego obecnego 16-
        to zaworowca (szczegolnie widoczne przy ciagnieciu przyczepy z lodzia), mimo ze
        moc jest wieksza o 50 konikow, a moment o jakies 10 Nm.
        Jesli chodzi o silnik VW 2.0 8V, to troche takim pojezdzilem - dokladnie mowiac
        wlasnie Octavia, bo ojciec ma takie autko - i silniczek jest OK. W porownianiu
        do mojego 2.0 16V (Vectra) ciagnie lepiej od nizszych obrotow, mojego trzeba
        wkrecic na 3.5 tys zeby odczuc moc (136 koniczkow). Ogolnie mowiac, silnik
        sprawdzony przez lata, trwaly bo niewysilony i wystarczajacy do miasta i na
        trase.
      • Gość: FF Re: octavia ice IP: 80.241.130.* 05.11.02, 18:35
        a ile cię kosztuje paliwo na 25000km? bo akurat koszt paliwa powinien być
        blisko o połowę mniejszy (np. na 100 km zamiast 8 l wachy po 3.30 = 26,40
        peleenów, lejesz 5,5 l napędu po 2.60 = 14.3 PLN. na 100 km oszczędzasz 12, na
        tysiącu 120, na 20 tysiącach 2,400 . przy tym przebiegu różnica w cenie clio
        1.4 16v privilege a 1.5 dci privilege które odbieram za tydzień, wynosząca ok.
        3000 pln, zwroci się przed polową drugiego roku eksploatacji, a od początku
        będę miał fenomenalny moment obrotowy i zasięg na jednym baku do wiednia i z
        powrotem. podobne wyliczenia wychodziły dla corsy 17dti i 12 16v benzyna - w
        wersji enjoy - bo w tych bardziej wypasionych wersjach dopłata do ropniaka
        maleje
        • Gość: pidżej Re: octavia ice IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.11.02, 21:56
          szukam jakiegoś błedu i nie nie moge znaleźć - twoje wyliczenia wyglądają
          dorzecznie. wiec czemu wszyscy twierdzą że diesel ma sens dopiero przy
          przebiegach godnych przedstawiciela handlowego? niech "wszyscy" sie odezwa.
          • Gość: mac1 Re: octavia ice IP: 213.77.125.* 06.11.02, 07:27
            Gość portalu: pidżej napisał(a):

> szukam jakiegoś błedu i nie nie moge znaleźć - twoje wyliczenia wyglądają
            > dorzecznie. wiec czemu wszyscy twierdzą że diesel ma sens dopiero przy
            > przebiegach godnych przedstawiciela handlowego? niech "wszyscy" sie odezwa.

To zalezy od różnicy w cenie. Ja miałem 6000 zł (Golf TDI - 1,6 16V).
            Koszt benzyny : 3,19 x 7,5 l = 23,93
            Koszt ON : 2,60 x 6,0 l = 15,60
            Różnica na 100 km : 8,33 zł
            6000 zł : 8,33 zł x 100 km = 72 028 km (dla mnie to 4 lata). Nie wspomnę o
            uziemionych 6000 zł. Na lokacie przez 4 lata to ponad 1000 zł odsetek.
            Dodatkowo obliczenia dla TDI 90 KM, benzyna 105 KM, a więc lepsza moc i osiągi
            benzyny. Pzdr.
            • vwpassat Re: octavia ice 21.11.02, 08:24
              Gość portalu: mac1 napisał(a):
              > 6000 zł : 8,33 zł x 100 km = 72 028 km (dla mnie to 4 lata).

72 kkm to mało. Jeśli gośc który zaczął wątek jeździ więcej, to powinien olać
              twoje argumenty. Dla mnie mały, 70kkm to 2 lata ;-)))) wiec nie ma co
              generalizowac.

> Nie wspomnę o
              > uziemionych 6000 zł. Na lokacie przez 4 lata to ponad 1000 zł odsetek.

He, 1000 zeta biorę za poradę w stylu "jak unikać subiektywnych ocen
              użytkowników". Lokata na 4 lata - to dobre. Aha i zapomniałeś dodać, że od tego
              1000 zapłacisz podatek 200 zeta, a te 800 co zostanie lepiej wydać wcześniej bo
              po 4 latach kupisz sobie za to 3/4 tego co byś kupić wcześniej. ;-)))))

> Dodatkowo obliczenia dla TDI 90 KM, benzyna 105 KM, a więc lepsza moc i
              osiągi benzyny.

Jaka lepsza moc ? Jakie lepsze osiągi ? Zciema do kwadratu. To dobre na
              złośliwy dowcip.
      • vwpassat ON czy PB ? 20.11.02, 12:34

> Biorąc pod uwagę przebiegi roczne na poziomie 25 kkm rocznie moim zdaniem bez
        > sensu jest kupować tdi, jest to opłacalne przy ok 40 kkm rocznie

Zaraz, zaraz, policzmy na spokojnie.
        Za przejechanie 25 kkm przez rok benzyniakiem spalającym średnio w mieście
        10l/100km, wydamy na paliwo (przy cenie 3,10zł/l): 7750 zł
        Za przejechanie tego samego dystansu (25 kkm) przez rok TDI, spalającym w
        mieście 6l/100km, wydamy na paliwo (przy cenie 2,50zł/l): 3750 zł

Różnica w kosztach to 4000 zł.
        Nawet niech ten diesel pali o litr wiecej, to i tak oszczędność wyniesie
        prawie 3400 zł.
        Odpowiedz na pytanie wyboru nasuwa sie sama, nawet dla 25 kkm ;-)

Pzdr
        • Gość: mac1 Re: ON czy PB ? IP: 213.77.125.* 20.11.02, 13:32
          vwpassat napisał:

> Zaraz, zaraz, policzmy na spokojnie.
          > Za przejechanie 25 kkm przez rok benzyniakiem spalającym średnio w mieście
          > 10l/100km, wydamy na paliwo (przy cenie 3,10zł/l): 7750 zł

Twoje przeliczenia są subiektywne. Jeździsz TDI i wmawiasz innym że się opłaca.
          Moim zdaniem za bardzo naginasz spalanie w benzynie. W silniku 1,6 to średnio
          7,5 l/100 km, a nie 10 (no chyba że 1,8T). W TDI średnie też wychodzi koło 7 l.
          Gdy zastosujesz takie dane wyjdzie całkowicie inny wynik. Patrz mój post
          powyżej. Pzdr.
          • vwpassat Re: ON czy PB ? 21.11.02, 08:10
            Gość portalu: mac1 napisał(a):
            > Gdy zastosujesz takie dane wyjdzie całkowicie inny wynik. Patrz mój post
            > powyżej.

7,5 l pali wołowaty motorek, który w stanie jest pociągnąc auto co najwyżej
            wielkości compact. Samochodzik o 40cm dłuższy i o 300kg cięższy nawet nie
            wyprzedzi z takim "modelarskim" napędem.
            Porównuję silniki i spalanie w odniesieniu do konkretnej klasy samochodu pod
            względem wielkości. Jasne że cienki z silnikiem 1,6 paliłby i 5 l/100 ale ten
            sam silnik w dużo większej octavii spali więcej.

Tak więc twoja opinia o mojej opinii jest całkowicie subiektywna.
            Ja opieram sie na tej samej klasie auta, a nie naciągam wynik posługując
            się "bzykadełkiem" w jednym przypadku i "transporterem" w drugim.

Jeździsz benzyną, nigdy nie miałeś nowoczesnego Diesla wiec ciągniesz w swoją
            stronę. Ja nie ciągnę. Ja stwierdzam fakt, wzięty z doświadczeń w używaniu
            przez poprzednie 4 lata Hondy z silnikiem 1,8 a obecnie porównywalnej wielkości
            paska z silnikiem 1,9 tdi.
            Jesli nie byłeś użytkownikiem wcześniej obu typów motorków samochodów, nie
            wysysaj z palca dowodów opartych na domysłach. A przynajmniej nie czepiaj sie
            opartych na faktach opinii.
            • Gość: KArol Re: ON czy PB ? IP: *.lowicz.sdi.tpnet.pl 21.11.02, 09:30
              <br>przeliczanie różnicy w cenie między ON a benzyną - na zasadzie - po ilu kilometrach to się zwróci - nie ma sensu. gdyż cena odsprzedaży używanego auta tdi będzie znacznie wyższa niż używanego auta z silnikiem benzynowym. Wystarczy popatrzeć po cenach używanych aut ! Czyli jazda autem z nowoczesnym dislem jest ekonomiczniejsza...</br>
    • Gość: polokokt Re: octavia ice IP: *.pjwstk.edu.pl 05.11.02, 09:07
      Czesc
      Jesli TDI to 110KM, mysle ze warto dolozyc te 3000zl. Natomiast w ogole przy
      tym przebiegu zastanow sie czy warto diesla, skoro 2.0 115KM jest tanszy albo o
      4 tys zl albo o ok 7 tys zl. Kiedy ta roznica cen Ci sie zwroci? A w to miejsce
      tak jak proponowal Robo dorzuc wyposazenia. Silnik 2.0 115KM to bardzo fajny
      silnik, niewyzylowany i w zupelnosci starcza do takiej codziennej jazdy. No
      chyba ze juz zdecydowanie jestes nastawiony na TDI to ja zdecydowanie opowiadam
      sie za 110KM ktory ma zdecydowanie lepsze osiagi a spalanie na poziomie 90KM.
      Pozdrawiam
    • Gość: apandinus Re: octavia ice IP: 62.29.248.* 05.11.02, 09:12
      Trochę ponad tydzień temu odebrałem Octavię ICE, z tym że Combi. Z motorkiem
      benzynowym 2.0. Z silnikami TDI nie mam doświadczeń, słyszałem tylko, że TDI 90
      KM jest dość głośny, chwalony był TDI 110 i 100 KM (ale ten pakują tylko do
      4x4). Przy tym ile ja jeżdżę (ok. 20kkm rocznie) doszedłem do wniosku, że nie
      opłaci mi się wywalić parę tysięcy więcej za TDI. Poza tym, nie mam jakoś
      przekonania do diesli. W zamian dorzuciłem do autka relingi i podłokietnik z
      przodu (fajna rzecz). Jeździ mi się super. Dobra dynamika i elastyczność (to
      oczywiście subiektywne odczucie) nie czuć, jak wózek rozpędza się powyżej 100
      km/h. Cicho w środku, bardzo wygodnie, solidnie, estetycznie (to też oczywiście
      kwestia gustu). Z tyłu faktycznie mało miejsca, ale nasza 5 latka spokojnie się
      mieści. Jestem bardzo zadowolony. Na razie spalił mi 10l benzyny na 100km
      (głównie miasto), a jeżdżę dość dynamicznie. To dla mnie spokojnie do
      zaakceptowania. W trasie powinno być sporo mniej.
      • remo29 Re: octavia ice 05.11.02, 09:30
        Gość portalu: apandinus napisał(a):

> Z tyłu faktycznie mało miejsca, ale nasza 5 latka spokojnie się mieści.

Hehehe, mało miejsca powiadacie... Chyba wszedłem nie do tej bajki :)
        Ja się zapakowałem z żoną, synem i bagażami na dwutygodniowe wakacje do
        zapalniczki z 280 litrowym bagażnikiem i przejechaliśmy 1200 km od strzału.
        Jedyne czego mi brakowało to klimy...
        Nie jestem Papuasem, mam prawie 190cm wzrostu, żona ma ponad 170, syn 130. Może
        jesteśmy duchowymi krewnymi Houdiniego? :))
      • Gość: PIK Re: octavia ice IP: proxy / 62.148.83.* 08.11.02, 07:41
        Polecam TDI 110 lub 90 KM, oba są dynamiczne (jeździłem Octavią 90 i 110
        konna), a co do głośności to nie ma różnicy. Spalanie dla obu silników takie
        same (min. mniejsze dla 110KM) w mieście 5,5 a w trasie 3,9 (90km/h) do 5,0
        (120-130km/h). Przy silniku 2,0 benz. musisz się liczyć ze spalaniem ok. 10
        l/100km (zima w szczególności)- jest to silnik dość stary. Zwróć uwagę na
        wartość auta przy odsprzedaży, z 2,0 l silnikiem będzie to wyglądało
        nieciekawie. Jak już się zdecydujesz i kupisz Octavię TDI to nie będziesz
        żałował. Jak ekonomicznie będziesz jeździł to na zbiorniku zrobisz ok. 1000km,
        a w trasie jeszcze więcej. Mój rekord na zbiorniku wyniósł 1250km. Była to
        trasa z Polski do Chorwacji. Wygoda!!!! Na benzynowcu niestety będziesz musiał
        częściej odwiedzać stację benzynową. A co do kosztów przeglądów to nie ma się
        czego bać (co 15 tys.km). Paskiem rozrządu się nie przejmuj. W tych silnikach
        wymienia się go przy 120 tys.km. Koszt paska ok 150 PLN.
        TYLKO TDI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: bitri Re: octavia ice IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.02, 06:59
      Wielkie dzieki za podpowiedzi.Coraz bardziej sklaniam sie do tdi-110
      jednak.Troche glupio sie przyznac,gdyz mimo ze bedzie to moj 12.juz pojazd-
      wliczajac motocykle-nie mam doswiadczenia w prowadzeniu tych nowoczesnych
      diesli nowej generacji.Jakos mnie ta przyjemnosc omijala.Jedynym takim
      samochodem byla Xsara HDI,ktora jezdzilem pare dni we Francji i ktora,mimo
      licznych zalet,nie rzucila mnie na kolana kultura pracy silnika czy
      dynamika.Samochod chodzil jednak dosyc glosno i dynamika nie taka znowu
      pioronujaca...Ale w skodzie tym bardziej nie wiem jak ta roznica wyglada.Ktos
      napisal,ze tdi 2.0 jest ok,ale tdi-110 jezdzi sie przyjemniej.Na czym polega ta
      roznica?Naprawde o niebo lepiej zabiera sie do wyprzedzania np.TIRow na piatce?
      Szczerze pytam,bo nie wiem.O Passacie 1.8T czytalem wiele dobrego,a jego
      elastycznosc jednak na piatce jest taka sobie-idzie jak burza-fakt,ale trzeba
      krecic.Nastepna sprawa:z prostego przeliczenia wynika jasno,ze oszczedzam
      (kupujac TDI)na paliwie 12gr./km-dlatego 7000pln zwroci sie niby przed
      60kkm.Skoro przez 5 lat zrobie ponad 120kkm,oplacalby mi sie silnik na
      ropke.Niektorzy sugeruja jednak,ze wystepuja przy TDI jakies dodatkowe
      wydatki,drozsze przeglady,oleje itd...Kto konkretnie wie jak jest?Jeszcze
      jedno:moze skody tdi bardziej lubia zlodzieje?Sorki,ze tak sie rozpisalem,ale
      odpowiedzi sa konkretne i rzeczowe,wiec cenne.PISZCIE!!!
      • Gość: Robo Re: octavia ice IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.11.02, 08:44
        Ostatnio jest duża moda na diesle najnowszej generacji, z jednej strony moment
        obrotowy, bardzo duża elastyczność (dzięki turbo), bardzo małe spalanie,z
        drugiej jednak strony wyższy koszt zakupu, większa hałaśliwość, większe koszty
        serwisu, ale zwraca się to przy dużych przebiegach dlaczego bo musi się to
        zrekompensować i nie liczmy tylko paliwa, a koszty serwisowe(oleje filtry,
        częstotliwośc), to wszystko trzeba policzyć, ale jeżeli już diesel w skodzie to
        na pewno 110km, poszukaj jakieś okazji może nie skoda, może inne auto z
        silnikiem tdi,u mnie w firmie jeżdzą dwa mondeo z DI 115 km, z roku 2000
        kupione 2001 z przebiegami 100 kkm, 80 kkm i jest ok ale dopiero od 110 na
        godzinę nie słychać silnika tylko szum, są w miare dobrze wyciszone, nie buczą
        natomiast słychać dźwięk jakby jechano transitem, berlingo jest lepiej
        wytłumione. Czy kradną skody tdi nie wiem być może.Moje zdanie jest takie
        porównać koszty, przejechać się i to pożądnie benzyną i dieslem ocenić i wybrać
        i to tyle.Rozumiem że masz dylemat ale kieruj się własną oceną i zdaniem przede
        wszystkim a wypowiedzi na forum traktuj jak doradztwo decyzję musisz podjąć
        sam. Powodzenia i daj znać co kupiłeś - na pewno będzie to dobry wybór.

Pozdrawiam
        Robo
      • Gość: Bryku Re: octavia ice IP: 212.160.138.* 06.11.02, 08:57
        Gość portalu: bitri napisał(a):

> Wielkie dzieki za podpowiedzi.Coraz bardziej sklaniam sie do tdi-110
        > jednak.Troche glupio sie przyznac,gdyz mimo ze bedzie to moj 12.juz pojazd-
        > wliczajac motocykle-nie mam doswiadczenia w prowadzeniu tych nowoczesnych
        > diesli nowej generacji.Jakos mnie ta przyjemnosc omijala.Jedynym takim
        > samochodem byla Xsara HDI,ktora jezdzilem pare dni we Francji i ktora,mimo
        > licznych zalet,nie rzucila mnie na kolana kultura pracy silnika czy
        > dynamika.Samochod chodzil jednak dosyc glosno i dynamika nie taka znowu
        > pioronujaca...Ale w skodzie tym bardziej nie wiem jak ta roznica wyglada.Ktos
        > napisal,ze tdi 2.0 jest ok,ale tdi-110 jezdzi sie przyjemniej.Na czym polega
        ta
        >
        > roznica?Naprawde o niebo lepiej zabiera sie do wyprzedzania np.TIRow na
        piatce?
        > Szczerze pytam,bo nie wiem.O Passacie 1.8T czytalem wiele dobrego,a jego
        > elastycznosc jednak na piatce jest taka sobie-idzie jak burza-fakt,ale trzeba
        > krecic.Nastepna sprawa:z prostego przeliczenia wynika jasno,ze oszczedzam
        > (kupujac TDI)na paliwie 12gr./km-dlatego 7000pln zwroci sie niby przed
        > 60kkm.Skoro przez 5 lat zrobie ponad 120kkm,oplacalby mi sie silnik na
        > ropke.Niektorzy sugeruja jednak,ze wystepuja przy TDI jakies dodatkowe
        > wydatki,drozsze przeglady,oleje itd...Kto konkretnie wie jak jest?Jeszcze
        > jedno:moze skody tdi bardziej lubia zlodzieje?Sorki,ze tak sie rozpisalem,ale
        > odpowiedzi sa konkretne i rzeczowe,wiec cenne.PISZCIE!!!

Octavia TDI 110 KM to dobry wybor. Ja sobie chwale. Po 1,5 roku mam przejechane
        65 tys km i samochod chodzi jak zegarek. Co do czestszych przegladow diesla -
        nie wiem jak to jest w przypadku innych marek, ale w Skodzie przeglady sa co 15
        tys. Moj poprzedni samochod - Polo 1,4 tez mial tak ustawione przeglady. Drogo
        bedziesz placil przy sewisowaniu w ASO. Ja znalazlem nieautoryzowany warsztat
        Skody ale niezle wyposazony, gdzie moge byc przy przegladzie samochodu (a nie
        tak jak w Wimarze gdzie mozna sobie popatrzec przez szybe), ceny sa sporo
        nizsze za oryginalne czesci i jest bardziej uprzejma obsluga niz w Wimarze.
        Najlepiej bedzie jak w salonie udostepnia Ci samochody do jazdy i sobie
        porownasz.

Pozdrawiam
        Bryku
        • qrakki999 Re: octavia ice 06.11.02, 10:23
          Bryku pochwal sie tym serwisem?
          Gdzie on jest?

pzdr.
          Q
        • Gość: bitri Re: octavia ice IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.02, 18:53
          Gość portalu: Bryku napisał(a):

> Gość portalu: bitri napisał(a):
          >
          > > Wielkie dzieki za podpowiedzi.Coraz bardziej sklaniam sie do tdi-110
          > > jednak.Troche glupio sie przyznac,gdyz mimo ze bedzie to moj 12.juz pojazd
          > -
          > > wliczajac motocykle-nie mam doswiadczenia w prowadzeniu tych nowoczesnych
          > > diesli nowej generacji.Jakos mnie ta przyjemnosc omijala.Jedynym takim
          > > samochodem byla Xsara HDI,ktora jezdzilem pare dni we Francji i ktora,mimo
          >
          > > licznych zalet,nie rzucila mnie na kolana kultura pracy silnika czy
          > > dynamika.Samochod chodzil jednak dosyc glosno i dynamika nie taka znowu
          > > pioronujaca...Ale w skodzie tym bardziej nie wiem jak ta roznica wyglada.K
          > tos
          > > napisal,ze tdi 2.0 jest ok,ale tdi-110 jezdzi sie przyjemniej.Na czym pole
          > ga
          > ta
          > >
          > > roznica?Naprawde o niebo lepiej zabiera sie do wyprzedzania np.TIRow na
          > piatce?
          > > Szczerze pytam,bo nie wiem.O Passacie 1.8T czytalem wiele dobrego,a jego
          > > elastycznosc jednak na piatce jest taka sobie-idzie jak burza-fakt,ale trz
          > eba
          > > krecic.Nastepna sprawa:z prostego przeliczenia wynika jasno,ze oszczedzam
          > > (kupujac TDI)na paliwie 12gr./km-dlatego 7000pln zwroci sie niby przed
          > > 60kkm.Skoro przez 5 lat zrobie ponad 120kkm,oplacalby mi sie silnik na
          > > ropke.Niektorzy sugeruja jednak,ze wystepuja przy TDI jakies dodatkowe
          > > wydatki,drozsze przeglady,oleje itd...Kto konkretnie wie jak jest?Jeszcze
          > > jedno:moze skody tdi bardziej lubia zlodzieje?Sorki,ze tak sie rozpisalem,
          > ale
          > > odpowiedzi sa konkretne i rzeczowe,wiec cenne.PISZCIE!!!
          >
          > Octavia TDI 110 KM to dobry wybor. Ja sobie chwale. Po 1,5 roku mam
          przejechane
          >
          > 65 tys km i samochod chodzi jak zegarek. Co do czestszych przegladow diesla -
          > nie wiem jak to jest w przypadku innych marek, ale w Skodzie przeglady sa co
          15
          >
          > tys. Moj poprzedni samochod - Polo 1,4 tez mial tak ustawione przeglady.
          Drogo
          > bedziesz placil przy sewisowaniu w ASO. Ja znalazlem nieautoryzowany warsztat
          > Skody ale niezle wyposazony, gdzie moge byc przy przegladzie samochodu (a nie
          > tak jak w Wimarze gdzie mozna sobie popatrzec przez szybe), ceny sa sporo
          > nizsze za oryginalne czesci i jest bardziej uprzejma obsluga niz w Wimarze.
          > Najlepiej bedzie jak w salonie udostepnia Ci samochody do jazdy i sobie
          > porownasz.
          >
          > Pozdrawiam
          > Bryku

dziekuje za list na bitri@gazeta.pl
          Samochod zamowilem w nowym salonie na Alejach Jerozolimskich za
          Warszawa,mam czekac teraz 2 do 2.5 tygodnia.Nawet jeszcze conieco utargowalem-
          dokladnie firmowy alarm i pol ceny podlokietnika-oraz "przyslowiowe"
          dywaniki.Wiecej naprawde nie dalo sie,ta promocja jest juz i tak dosyc daleko
          posunieta.Kolor-szary metalic z szara tapicera,podlokietnikiem...i to jedyna
          opcja dodana do standardu ice na ktora zdecydowalem sie.Opisze wrazenia z
          jazdy,czekam niecierpliwie na ten samochod...jakos dziwnie mam przeczucie,ze
          bede zadowolony.Pozdrawiam,piszcie tu jeszcze.
      • bobekgpl Re: octavia ice 06.11.02, 09:04

> Wielkie dzieki za podpowiedzi.Coraz bardziej sklaniam sie do tdi-110
        > jednak.Troche glupio sie przyznac,gdyz mimo ze bedzie to moj 12.juz pojazd-
        > wliczajac motocykle-nie mam doswiadczenia w prowadzeniu tych nowoczesnych
        > diesli nowej generacji.Jakos mnie ta przyjemnosc omijala.Jedynym takim
        > samochodem byla Xsara HDI,ktora jezdzilem pare dni we Francji i ktora,mimo
        > licznych zalet,nie rzucila mnie na kolana kultura pracy silnika czy
        > dynamika.Samochod chodzil jednak dosyc glosno i dynamika nie taka znowu
        > pioronujaca...Ale w skodzie tym bardziej nie wiem jak ta roznica wyglada.Ktos
        > napisal,ze tdi 2.0 jest ok,ale tdi-110 jezdzi sie przyjemniej.Na czym polega
        ta
        >
        > roznica?Naprawde o niebo lepiej zabiera sie do wyprzedzania np.TIRow na
        piatce?
        > Szczerze pytam,bo nie wiem.O Passacie 1.8T czytalem wiele dobrego,a jego
        > elastycznosc jednak na piatce jest taka sobie-idzie jak burza-fakt,ale trzeba
        > krecic.Nastepna sprawa:z prostego przeliczenia wynika jasno,ze oszczedzam
        > wydatki,drozsze przeglady,oleje itd...Kto konkretnie wie jak jest?Jeszcze
        > jedno:moze skody tdi bardziej lubia zlodzieje?Sorki,ze tak sie rozpisalem,ale
        > odpowiedzi sa konkretne i rzeczowe,wiec cenne.PISZCIE!!!

cześć !
        Tak się składa, że mam drobne doświadczenia z octawią 110km diesel. Spalanie po
        130tyś km średnio około 5l/100km. Silnik jest bardzo ekonomiczny. Naprawy były
        drobne po 100tyś w zawieszeniu (amortyzatory). Chyba jednak bardziej sie opłaca
        diesel od benzyny, biorą pod uwagę nawet droższe przeglądy. 110 koni w tym
        samochodzie jest doskonałym rozwiązaniem. Miejsca dośc dużo, tylko mały komfort
        dla siedzących z tyłu (dorosłych, dzieci - OK). Polecam. Teraz sie przesiadłem
        do C5 110KM i też mi wystarcza tej mocy (tyle że to HDI) i nawet ma krótsze
        biegi szczególnie jedynkę (albo się trochę szybciej rozpędza - i tylko to moje
        wrażenia) - ale to zupełnie inna klasa cenowa. W octawii brakowało mi klimy
        automatycznej i zmieniarki cd. Napytanie po co zmiana, odpowiadam, że po prostu
        zachciało mi się większego wozu (zachciało - znaczy woziłem tyle rzeczy, że
        czasami się nie mogłem zabrać). Pzdr Bobek
      • Gość: Xander Cage Re: octavia ice IP: 217.153.121.* 06.11.02, 17:44

.Nastepna sprawa:z prostego przeliczenia wynika jasno,ze oszczedzam
        > wydatki,drozsze przeglady,oleje itd...Kto konkretnie wie jak jest?

Dolicz jeszcze roznice w AC co roku (zakladam, ze ubezpieczysz ;-).
    • Gość: bitri Re: octavia ice IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.02, 18:39
      Bylem u dilera i jest finalna decyzja:tdi 110.Dziekuje wszystkim za
      rady.Uwazam,ze ta mini-dyskusja byla ciekawa,szczegolnie dla mnie:-)
      Jestem teraz w Bydgoszczy u rodzicow,u "Konarzewskiego" nie chcieli w
      rozliczeniu starego samochodu,bo jest innej marki(mam Lagune kombi 2.0 aut z
      1999r.).Troche dziwacznie,ale nie moj to biznes...
      Na stale mieszkam w WAW(stety albo niestety) i tam mam nadzieje dokonac
      zakupu w zamian za poprzednie auto.Przy okazji zapytam jeszcze: moze ktos wie
      jak jest z ubezpieczeniem auta w pakiecie w nastepnych latach uzytkowania
      (pierwszy rok-1850pln)?W Bydgoszczy nie byli pewni jakie sa stawki w Warszawie.
      Ktos pisal,ze ma nieautoryzowany,solidny serwis w stolicy-jesli to nie
      sekret poprosze o namiary na adres bitri@gazeta.pl
      Proponuje pisac dalej na ten temat,ja za czas pewien pozwole sobie opisac w
      tym miejscu wrazenia z jazdy.Mam nadzieje,ze pozytywne.
      Pozdrawiam.
      • Gość: Wiseguy Niezawodnośc Octavi IP: *.tpnet.pl / *.nsm.pl 06.11.02, 23:03
        W mojej firmie są cztery Octavie combi 1.9 Tdi 140KM (chip tuning) wersja
        elegance + climatronic to znaczy były cztery bo już zostały nam trzy, jedną
        nam ukradli w wa-wie z pod hipermarketu ( wiec kradną nawet tak "gówniane"
        samochody). jedyne co dobre to tą co się najcześciej psuła. A oto "usterki
        naszych Octavi: skrzynia biegów- nie było biegów 1,3 i 5 wymiana bebechów
        przebieg ok. 40. tyś km, tarcze hamulcowe w innym samochodzie wymiana przy
        przebiegu 30.tyś km, pompa hamulcowa i abs- wymiana w tym co już go nie ma przy
        przebegu ok.35 tyś km, miski olejowe razy 3 do wymiany po rozwaleniu ale to już
        przypadek wszystkich Octavi nie tylko Tdi taka konstrukcja ( za duż nawisy i
        bujanie się samochodu), nie licząc innych drobnych napraw. I jak to są
        bezawaryjne samochody to ja jestem swięty.
        Mój klasyk jest mniej awaryjny od tych samochodów.
        Nigdy Skody!!!!
        • Gość: POOL Re: Niezawodnośc Octavi IP: *.zamosc.cvx.ppp.tpnet.pl 06.11.02, 23:11
          Gość portalu: Wiseguy napisał(a):

> W mojej firmie są cztery Octavie combi 1.9 Tdi 140KM (chip tuning) wersja
          > elegance + climatronic to znaczy były cztery bo już zostały nam trzy, jedną
          > nam ukradli w wa-wie z pod hipermarketu ( wiec kradną nawet tak "gówniane"
          > samochody). jedyne co dobre to tą co się najcześciej psuła. A oto "usterki
          > naszych Octavi: skrzynia biegów- nie było biegów 1,3 i 5 wymiana bebechów
          > przebieg ok. 40. tyś km, tarcze hamulcowe w innym samochodzie wymiana przy
          > przebiegu 30.tyś km, pompa hamulcowa i abs- wymiana w tym co już go nie ma
          przy
          >
          > przebegu ok.35 tyś km, miski olejowe razy 3 do wymiany po rozwaleniu ale to
          już
          >
          > przypadek wszystkich Octavi nie tylko Tdi taka konstrukcja ( za duż nawisy i
          > bujanie się samochodu), nie licząc innych drobnych napraw. I jak to są
          > bezawaryjne samochody to ja jestem swięty.
          > Mój klasyk jest mniej awaryjny od tych samochodów.
          > Nigdy Skody!!!!
          EFEKT CHIPTUNINGU.
          • devote Re: Niezawodnośc Octavi 04.01.03, 18:43
            Gość portalu: POOL napisał(a):

> EFEKT CHIPTUNINGU.

albo ze sie jezdzi sluzbowym czyli nie swoim samochodem
            ze sluzbowego vana w pracy wyciskamy ile sie da :)cud ze jeszzce jezdzi

• Gość: jaco Re: Niezawodnośc Octavi IP: 217.98.44.* 06.11.02, 23:17
          Gość portalu: Wiseguy napisał(a):

> W mojej firmie są cztery Octavie combi 1.9 Tdi 140KM (chip tuning) wersja
          > elegance + climatronic to znaczy były cztery bo już zostały nam trzy, jedną
          > nam ukradli w wa-wie z pod hipermarketu ( wiec kradną nawet tak "gówniane"
          > samochody). jedyne co dobre to tą co się najcześciej psuła. A oto "usterki
          > naszych Octavi: skrzynia biegów- nie było biegów 1,3 i 5 wymiana bebechów
          > przebieg ok. 40. tyś km, tarcze hamulcowe w innym samochodzie wymiana przy
          > przebiegu 30.tyś km, pompa hamulcowa i abs- wymiana w tym co już go nie ma
          przy
          >
          > przebegu ok.35 tyś km, miski olejowe razy 3 do wymiany po rozwaleniu ale to
          już
          >
          > przypadek wszystkich Octavi nie tylko Tdi taka konstrukcja ( za duż nawisy i
          > bujanie się samochodu), nie licząc innych drobnych napraw. I jak to są
          > bezawaryjne samochody to ja jestem swięty.
          > Mój klasyk jest mniej awaryjny od tych samochodów.
          > Nigdy Skody!!!!

Firmoweego to i merca rozwalisz, a kto się przejmuje firmowymi autami, u nas
          mamy 6 meganek i sypią się podobnie jak skody, skrzynia, zawieszenie, hamulce.
          Firmowy to gaz do dechy i w drogę.
          • Gość: polokokt Re: Niezawodnośc Octavi IP: *.pjwstk.edu.pl 07.11.02, 12:11
            Dokladnie samochod firmowy ma sie nijak do samochodu praywatnego.
            Pozdrawiam
            • Gość: TMK Re: Niezawodnośc Octavi IP: *.manhattan.gda.pl / 192.168.2.* 07.11.02, 19:52
              Octavia TDI 110 KM - jeździłem trochę i przyznaję że to świetne jak na swoją
              klasę autko. Miałem możliwość podróżowania wersją z podłokietnikiem (super
              rozwiązanie) , jeździ bardzo szybko, wygodnie i oszczędnie ( ok 5.5 l ON przy
              wcale nie delikatnej jździe).

Z zalet: WIEEELKI bagażnik, już w chatchbacku, bardzo fajne na polskie szosy
              zawieszenie.

Duży moment obr. przy niskich obrotach to frajda podczas jazdy.

Wady: łatwo ulegająca rozwaleniu miska olejowa, no i nie za dużo miejsca z
              tyłu. W zamian za to wręcz doskonała pozycja za kierownicą. Polecam.

Pzdr. Tomek.
              • Gość: bitri Re: Niezawodnośc Octavi IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.11.02, 07:46
                Gość portalu: TMK napisał(a):

> Octavia TDI 110 KM - jeździłem trochę i przyznaję że to świetne jak na swoją
                > klasę autko. Miałem możliwość podróżowania wersją z podłokietnikiem (super
                > rozwiązanie) , jeździ bardzo szybko, wygodnie i oszczędnie ( ok 5.5 l ON przy
                > wcale nie delikatnej jździe).
                >
                > Z zalet: WIEEELKI bagażnik, już w chatchbacku, bardzo fajne na polskie szosy
                > zawieszenie.
                >
                > Duży moment obr. przy niskich obrotach to frajda podczas jazdy.
                >
                > Wady: łatwo ulegająca rozwaleniu miska olejowa, no i nie za dużo miejsca z
                > tyłu. W zamian za to wręcz doskonała pozycja za kierownicą. Polecam.
                >
                > Pzdr. Tomek.

Trafiles w sedno.
              • vwdoka Re: Niezawodnośc Octavi 08.11.02, 11:02
                Gość portalu: TMK napisał(a):

<CIACH>
                >
                > Wady: nie za dużo miejsca z tyłu. <CIACH>

Nie ma się co dziwić temu, to nadmuchany kompakt.
                Dodam, iż też mi się podoba....

vwdoka
              • polokokt Re: Niezawodnośc Octavi 09.11.02, 16:31

> Wady: łatwo ulegająca rozwaleniu miska olejowa,

Dokladnie, braciszek w swojej tez mial ten problem. Jest jakas niska (chodzi o
                odleglosc mechanizmow od nawierzchni) z przodu. Efekt to dosc poobijana miska
                (ale nie rozleciala sie) i pourywane praktycznie wszystkie plastikowe oslony
                silnika. Samochod przycieral w miejscach w ktorych innym samochodom (w sumie
                tez nie wysokim) sie to nie zdazalo (np jak sie zjezdza z grota roweckiego w
                strone tarchomina w wawie, kiedys byl taki uskok asfaltu przed ktorym trzeba
                bylo zwolnic). Ale to jedyna dostrzezona wada przez 3 lata uzytkowania. No moze
                jeszcze jadna to ze silnik 1.6 75KM do tego samochodu to pomylka.
                Pozdrawiam
    • Gość: PIK Re: octavia ice IP: proxy / 62.148.83.* 08.11.02, 07:51

> Uprzejmie prosze o rade.Musze wymienic samochod przed zima,stary zaczal sie
      > sypac.Skoncentrowalem sie wlasnie na Octavii Ice.Wchodza w gre silniki tdi-90
      > (59400pln),tdi-110(62400pln),lub 2.o-115KM(55400pln).Skode traktowac chce
      > jako samochod rodzinny(mamy dwoje dzieci 2 i 6lat),wiem ze jest troche malo
      > miejsca z tylu,ale dla takich maluchow musi wystarczyc.Jezdzimy z zona okolo
      > 2000km miesiecznie.Raczej spokojnie,ale oczywiscie lubimy przydepnac
      > czasem,poza tym mocniejszy silnik czyni auto bezpieczniejszym-latwiej
      > uratowac sie z opresji.Planujemy eksploatacje tej maszyny na 5lat.Teraz
      > prosze o podpowiedzi,jak postapic-czy tdi-90 wystarczy,czy warto dac 3000pln
      > wiecej za tdi-110?A moze benzynowy,stary ale jary,osmiozaworowy 2.0-115km?
      > Nadmieniam,ze samochod bedzie parkowany pod chmurka,najczesciej w
      > Warszawie...Dziekuje i pozdrawiam.Licze na Wasze opinie i bede je bral pod
      > uwage.

To co kupiłeś już?
      • Gość: Wiseguy Octavia IP: *.tpnet.pl / *.chelmnet.pl 08.11.02, 14:35
        Zapomniałem napisaz że w we wszystkich Octaviach wymienono wszystkie łożyska w
        kołach.
        Jak by się nie jeździło to nie ma prawa zepsuć się pompa hamulcowa (
        przepuszczała i wyciekał hydrol) i abs a zczególnie przy takim przebiegu, a tak
        pozatym to akurat w mojej firmie ludzie szanują te samochody. A chip tuning
        napewno nie mógł zaszkodzić przy takim przebiegujakim jest np. 40 tyś km.
        To musi być słaba jakość materiało użytych do produkcji.
        Nigdy więcej Octavi.
        Może to są jakieś pechowe samochody.
      • Gość: bitri Re: octavia ice IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 09.11.02, 14:39
        Targuje poprzednia furke...
        Ale "diecezja"jest-czyli polowa sukcesu.
        • Gość: erni Re: octavia ice IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.11.02, 09:44
          Podzielę się chętnie opinią o użytkowaniu Octavii (TDI110KM, elegance) Naprawdę
          dobry i jeszcze raz dobry sprawdzony samochód!!!!
          I o dziwo jest to samochód na firmę, ale użytkowany przez tę samą osobę. Moze
          dlatego nie rozwalony i nie psuje się w nim tyle rzeczy jak w ww opiniach
          użytkowników.
          Z miską olejową jest tak że chyba trzeba naprawdę pieprznąc w jakiś garb lub
          krawężnik z dużą prędkością, ale nawet gdy to się zdarzy to jest osłona dużo
          lepsza teraz niż w poprzednich modelach i kosztuje w razie czego nie 800 zł jak
          kiedyś tylko ok. 350. Poza tym to niskie zawieszenie na autostradach, jezdże
          często do Niemiec, jest rewelacyjne gdyż prowadzi sie auto bardzo stabilnie,
          czego nie mogę powiedzieć o mojej 4 letniej Lagunie.
          Poza tym niezłe przyspieszenie, spalanie wygodne siedzenia, duzo lepsze
          materiały niż w pprzedniej wersji Octavii.
          Jedyną usterką po 35 tys. km był przeskakujący hamulec reczny przy zaciąganiu,
          naprawiny od ręki w serwisie.
          Jak dodasz do tego koszty serwisowania to nie ma konkurencji.
          • dado Re: octavia ice-jakie koszty serwisowania????? 17.11.02, 06:41
            Gość portalu: erni napisał(a):

> Podzielę się chętnie opinią o użytkowaniu Octavii (TDI110KM, elegance)
            Naprawdę
            >
            > dobry i jeszcze raz dobry sprawdzony samochód!!!!
            > I o dziwo jest to samochód na firmę, ale użytkowany przez tę samą osobę.
            Moze
            > dlatego nie rozwalony i nie psuje się w nim tyle rzeczy jak w ww opiniach
            > użytkowników.
            > Z miską olejową jest tak że chyba trzeba naprawdę pieprznąc w jakiś garb lub
            > krawężnik z dużą prędkością, ale nawet gdy to się zdarzy to jest osłona dużo
            > lepsza teraz niż w poprzednich modelach i kosztuje w razie czego nie 800 zł
            jak
            >
            > kiedyś tylko ok. 350. Poza tym to niskie zawieszenie na autostradach, jezdże
            > często do Niemiec, jest rewelacyjne gdyż prowadzi sie auto bardzo stabilnie,
            > czego nie mogę powiedzieć o mojej 4 letniej Lagunie.
            > Poza tym niezłe przyspieszenie, spalanie wygodne siedzenia, duzo lepsze
            > materiały niż w pprzedniej wersji Octavii.
            > Jedyną usterką po 35 tys. km był przeskakujący hamulec reczny przy
            zaciąganiu,
            > naprawiny od ręki w serwisie.
            > Jak dodasz do tego koszty serwisowania to nie ma konkurencji.
            • Gość: erni Re: octavia ice-jakie koszty serwisowania????? IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.11.02, 09:29
              po przejechaniu ok. 30.000 km na razie zaplacilem w serwisie ok. 400 zl za
              wymiane oleju castrol pelny syntetyk po 15.000 km, nowe wycieraczki,
              czyszczenie klimy elektronicznej( 1 x na rok). Większość serwisów dealerskich
              oferuje też karty rabatowe ok.5-7 % zniżki na wszystkie częsci i serwis. Jeśli
              mieszkasz blisko pd. granicy to np. Czechach taki przegląd w autoryzowanym
              serwisie kosztuje jeszcze o ok. 30% taniej!!!
              • dado Re: octavia ice-jakie koszty serwisowania????? 18.11.02, 21:41
                Gość portalu: erni napisał(a):

> po przejechaniu ok. 30.000 km na razie zaplacilem w serwisie ok. 400 zl za
                > wymiane oleju castrol pelny syntetyk po 15.000 km, nowe wycieraczki,
                > czyszczenie klimy elektronicznej( 1 x na rok). Większość serwisów
                dealerskich
                > oferuje też karty rabatowe ok.5-7 % zniżki na wszystkie częsci i serwis.
                Jeśli
                > mieszkasz blisko pd. granicy to np. Czechach taki przegląd w autoryzowanym
                > serwisie kosztuje jeszcze o ok. 30% taniej!!!
                Dzieki za rade.Zrobie to.
    • Gość: bitri Re: octavia ice IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.11.02, 19:05
      Bryku,dzieki za mily list i podzielenie sie cennymi doswiadczeniami.Zamowilem
      auto w Wimarze na Al.Jerozolimskich.Udalo mi sie nawet jeszcze
      troche "dotargowac"do promocji-ktora wydaje sie i tak dosc juz
      napieta.Dokladnie-wynegocjowalem alarm i 1/2 podlokietnika oraz oslawione
      dywaniki.
      Sprzedawca mily,ale twardy-proponowal mi inne kolory-nie lezace akurat zonie i
      mnie-gdybym sie zgodzil na narzucony kolor tapicerki i lakieru moglbym na pewno
      powalczyc o wiecej.
      Ciesze sie na ten samochod bardzo,ale musze poczekac troche.Wg Skody dwa
      tygodnie.Zamowilem sobie szary metalic z szara tapicera,podlokietnik...i to
      wszystko.Najwiekszym "bajerem"tego pojazdu bedzie,mam nadzieje i licze na to
      bardzo-silniczek tdi 110.
      Pozdrawiam,piszcie tu o swoich skodzinkach octavia,nie tylko dieslach.
      Pozwole sobie na poczatku grudnia opisac pierwsze wrazonka,mam nadzieje
      pozytywne!
      • Gość: atomski Re: octavia ice IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.02, 00:07
        Witam!
        W Bydgoszczy jest jeszcze Bieranowski .On przyjmuje auta innych marek .
        Od Konarzewskiego z daleka . Od serwisu tegoż również .
        Jak ASO to Bieranowski jest OK .
        Jak taniej ,to na Brodnickeij (Od Szajnochy ) jest sklep z częściami Skody w
        którym zaopatrują się czasem bydgoskie ASO .
        Mają więc oryginalne części i materiały eksploatacyjne .
        W ramach "inwestycji" otworzyli warsztat w garażu .Przegląd po 60000 wyniósł
        mnie ponad połowę taniej i jeszcze się dużo nauczyłem .
        Mają komputerzyk ,diagnozują ,zerują itp.itd.Wbijają też pieczątkę w ksiązkę
        serwisową.

Tak przy okazji . Samochód ma teraz 75 tys. 3 lata. Przeżył miesiąc temu
        wymianę silentblocka lewego wahacza ,a powinien jeszcze prawego .
        (klekocze zawieszenie ) - 80 złotych z wymianą . Wymiana mechanizmu wycieraczek-
        tez jakoś miesiąc temu . Zatarł się . Coś koło 230 złotych .I tu uwaga ! Jak
        macie chwilkę to uszczelnijcie i nasmarujcie to żelastwo . Podobno po trzech
        latach sypie się to we wszystkich samochodach grupy VW . Dostęp jest utrudniony
        bo to pod tymi czarnymi osłonami w podszybiu . Trzeba zdjąc je ,a przedtem
        wycieraczki .
        Inny ciekawy przypadek . Pisało się ,ze z prawej strony pod schowkiem pasażera
        pojawia sie wilgoć . Być może wiem skąd ?
        Z dmuchawy np .
        Z prawej strony jest filtr przeciwpyłkowy ,obok odpływ wody z podszybia . Tak
        się składa ,ze dość często parkowałem pod drzewem . Z biegem lat liście i inne
        paprochy zapchały mi odpływ i podczas ostatnich nawałnic i ulew poziom wody na
        tyle szybko się podniósł ,ze troszkę przeciekło pietro wyzej pod filtr
        przeciwpyłkowy . Po uruchomieniu dmuchawy woda sobie kapała jakby nigdy nic .
        Póżniej się trochę zadymiło i nas przestraszyło . A to była para wodna ,która
        zaczęła się wydzielać po dodaniu nagrzewnicy .
        Czyli : DBAĆ O ODPŁYW WODY .
        I to tyle przygód . Wszystkie są kwestią ostatnich tygodni .
        Wnioski : Bardzo dobry samochód .Poczucie bezpieczeństwa (psychologia- grube
        drzwi ,mało szyby -jak w czołgu ) + pewne zachowanie (kurde mój nie buja )
        prowokują .
        Jak dotąd wszelkie niedoskonałości i błedy moje oraz żony - wybacza .
        Jeżeli pojawi się nowy model z paroma centymetrami wiekszego rozstawu osi i tak
        samo przepastnym bagażnikiem -z pewnoscią pozostanę wierny .

• Gość: apandinus Re: octavia ice IP: 62.29.248.* 20.11.02, 10:58
        No, z czekaniem na samochód to w Skodzie bywa różnie. W moim przypadku, w
        każdym razie. Zamawiałem u Jóźwiaka, w Poznaniu. Byłem umówiony na odbiór po 5
        tygodniach. Dotarł po 7. Mam nadzieję, że Ciebie takie "przyjemności" ominą -
        auta z silnikami TDI są chyba produkowane niejako na zapas. Ponoć tak długi
        czas oczekiwania wynikał z tego, że zamówiłem fabryczne relingi - wtedy auto
        jest jakoby produkowane na odrębnej linii (???), no i dość mało popularny
        silnik 2.0 benzynowy. Tak, czy inaczej po raz pierwszy w życiu mam auto, które
        dokładnie odpowiada mojemu zamówieniu: Combi, ciemnozielony metalik, tapicerka
        SCALE szara + zielone wstawki. Kolor wybierały żona i córka. Myślę, że to dobry
        wybór - ładnie kompnuje się z zielonym znaczkiem Skody, lekko zielonkawymi
        szybami atermicznymi i podświetlaną na zielono deską rozdzielczą. No, ale nie
        to jest najważniejsze.
        U dealera wynegocjowałem blokadę skrzyni biegów i nieśmiertelne dywaniki.
        Jeżdżę już tym "potworem" od prawie miesiąca. Z przodu siedzi się super.
        chociaż trochę czasu zabrało mi wypracowanie odpowiednich ustawień fotela,
        kierownicy lusterek etc. To, co od początku zrobiło na mnie wrażenie to
        poczucie bezpieczeństwa, jak się siedzi w tym aucie - wszystko masywne i
        solidne.
        Zdążyłem już pojeździć na trasie Warszawa - Poznań. Zero kompleksów. Silniki
        TDI są bardziej elastyczne ale na swoje 2.0 też nie narzekam. Czasem trzeba
        zredukować na czwórkę, ale nawet to lubię. Trochę głośno robi się przy
        prędkościach 150 - 160 km/h (przynajmniej żonie to przeszkadzało). Zawieszenie -
        dla mnie rewelacja - ładnie tłumi nierówności i jednocześnie nie jest zbyt
        miękkie. Nie podobają mi się tylko wycieraczki - jechałem nocą w śniegu z
        deszczem i zostawiały smugi na szybie - nic nie widziałem, szczególnie, że z
        naprzeciwka jechały sznury aut.

Pozdrawiam
    • Gość: bitri Re: octavia ice IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.11.02, 17:12
      Szok!Dzis juz zadzwonili,ze samochod gotowy-jest na miejscu.
      Po 6 dniach od zamowienia,mialo to trwac 2-2.5 tygodnia.
      Postanowilem odebrac dopiero za 2dni,bo...nie bylem przygotowany finansowo na
      tak krotka pilke!
      Niezle!
      • Gość: apandinus Re: octavia ice IP: 62.29.248.* 21.11.02, 08:35
        Gratulacje!!! Przyjemnej jazdy i szerokiej drogi!
    • Gość: wawa Re: octavia ice IP: 213.17.157.* 20.11.02, 17:12
      I co masz już swoją furkę? Jak pierwsze wrażenia?
      pzdr
      • Gość: TMK Re: octavia ice IP: *.manhattan.gda.pl / 192.168.2.* 20.11.02, 21:07
        • Re: octavia ice adres: 62.29.248.*
        Gość: apandinus 20-11-2002 10:58 odpowiedz na list odpowiedz

cytującNie podobają mi się tylko wycieraczki - jechałem nocą w śniegu z
        deszczem i zostawiały smugi na szybie - nic nie widziałem,
        szczególnie, że z
        naprzeciwka jechały sznury aut.

Pozdrawiam

Hmm, coś w tym jest.

Kilka dni temu miałem przyjemność przejechać kilkadziesiąt kilometrów nową
        Octavią TDI właśnie w nocy i w deszczu i w szoku trochę byłem, gdyż w świetnym
        bądź co bądź aucie o przebiegu po wyjeździe z salonu był UWAGA!!! 1 100 km!!,
        wycieraczki pracowały jakby auto miało 3 lata......

Nie wiem czemu tak jest, ale z tego co pamiętam poprzednia Octawia o równie
        znikomym przebiegu miała ten sam problem:(

• Gość: atomski Re: octavia ice IP: *.bydgoszcz.sdi.tpnet.pl 21.11.02, 11:17
          Przyczyna rozmazywania jest dośc prozaiczna .Żaden feler wycieraczek tylko :
          a. wosk na szybie
          b. kaszaniasty płyn do spryskiwaczy .

Mam te same piórka od trzech lat .Też mi zaczęlo bardzo szybko rozmazywać i
          myslałem ,ze się zuzyły już po paru miesiącach od kupna samochodu.
          Chciałem podejśc do sprawy po bożemu i wymieniać po każdej zimie (a nawet
          częściej ) ,ale śmiano się ze mnie ,ze pióra wyglądają jak nowe ( w ASO ) .
          W końcu porządnie umyłem szybę Ludwikiem (ktoś mi powiedział ,ze to wosk
          powoduje smugi ) i jak reką odjął .

• Gość: apandinus Re: octavia ice IP: 62.29.248.* 21.11.02, 16:03
            Przyszło mi to do głowy. W instrukcji jest w sumie napisane, żeby szyb nie
            woskować, a przed opisywaną jazdą byłem na myjni z woskowaniem. Ostatnio umyłem
            bez wosku. Niestety od tego czasu nie jechałem autem podczas deszczu, więc nie
            wiem czy pomogło. Oby.

Dzięki!
            • Gość: atomski Re: octavia ice IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.02, 23:55
              Wosk tak łatwo nie schodzi .Deszcz + tarcie wycieraczki to za mało . Najlepiej
              wziać gąbkę irchową ,troszkę juz używaną (jest twardsza ) i mocno szorować . To
              głupie ,bo ścierasz cos czego nie widać ,ale efekt murowany .
              • Gość: atomski Re: octavia ice IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.02, 00:35
                sorry nie zauwazyłem myjki .myjka ze szczotkami może pomóc .

to może jeszcze jedna uwaga jak już tak się rozpisałem ?
                pewnie kazdy wie ,ale ja nie wiedziałem :

za żadne skarby nie używać plastikowych skrobaczek do szyb .czynią potworne
                spustoszenie .po zimie rysa na rysie !!! niektóre naprawdę bardzo głębokie .
                o ile przednią szybę mozna przeboleć (lada moment będę miał trzecią przednią
                szybę przez kamienie ) ,to boczne szyby zostaną .
                jesli parkuje ktoś pod chmurką ale na parkingu strzezonym to polecam na
                przednią szybę taką matę .tył sam się odmrozi . na szyby boczne nawiew z
                dmuchawy ,dośc szybko sobie radzi .
    • Gość: bitri Re: octavia ice IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.03, 15:57
      Obiecalem opisac wrazenia z jazdy,co niniejszym czynie.
      Samochod Octavia Ice odebralem 22.11.02,od tego czasu przejechalismy z zonka
      3700km.
      *SILNIK:bardzo dynamiczny, osiagi moim zdaniem na poziomie klasy GTI z lat 90
      (albo lepsze-wiem co mowie,jezdzilem).Wysmienita elastycznosc.Ciagnie bez
      przerwy do przodu,wybacza bledy typu bieg 5.zamiast 4.itp.Bez problemu osiaga
      190 km/h,wiecej sie balem i sprawdze w Niemczech kiedys.Spalanie w miescie
      ponizej 7l.,jestem zaskoczony.Tyle ile obiecuje producent!Na trasie mialo byc
      4.1l.i jest to realne przy jezdzie 80-90km/h.Przy bardziej energicznym
      poruszaniu sie-do 5.5l.Niestety,dla mnie na wolnych obrotach pracuje zbyt
      glosno,Skoda oszczedza na wyciszeniu?Czasami-szczegolnie gdy jest zimny sprawia
      wrazenie jakby sie podrozowalo Transitem(bez urazy).Podkreslam jednak,ze osiagi
      rekompensuja mi szorstka prace.
      *BUDA:Wspanialy bagaznik,do tego podnoszona klapa.Mozna zapakowac sie z
      dzieciakami,wozkiem itd.Miejsca z tylu co prawda malo,ale dzieciom nie jest
      ciasno,da sie życ.
      *ZAWIESZENIE bardzo twarde,mialem przedtem Lagune Kombi,więc powinienem byc
      zszokowany.Naprawde baaardzo twardo!Ale przy tym silniku pasuje mi to,gdyz
      jezdze nim znacznie szybciej.Dlatego wlasnie to autko przypomina mi troche
      dawne GTI:Twardo,głosno,szybko i caly czas ciagnie do przodu.
      *JAKOŚĆ:tutaj zawiodlem sie jednak.W nowym samochodzie byly
      2"świerszcze":brzeczaca podsufitka i trzaski w tylnej kanapie.Usuneli mi to w
      ASO,ale musialem do nich 2x jezdzic,a po co mi to?Nie mozna od razu zrobic
      dobrze?Teraz jestem generalnie zadowolony,wewnatrz podobnie jak w VW:bez polotu
      ale solidnie.
      *REASUMUJAC polecam to auto,jest na bardzo dobrym poziomie za ta cene z takim
      silnikiem.Własnie dzieki jednostce napedowej szczerze je polubilem,gdyby to
      bylo SDI bez klimy i elektryki,raczej bym nie polecal.
    • Gość: bitri Re: octavia ice IP: *.37.76.212.in-addr.arpa.auth-el-0209568.acn.pl 04.01.03, 19:41
      Zapomnialbym:wycieraczki faktycznie rozmazuja zamiast wycierac.
      Kupie niwe pióra zupelnie innej firmy-taki mam plan.
      Opony zimowe Barum-bardzo dobre.
      W Lagunie mialem GoodYear-Barum moim zdaniem nie są gorsze.
      Tak na marginesie-to co tu pisza o Skodzinach(na forum) zadziwia mnie.
      Co to ma byc.Przyczepili sie do tych Fabii...
      Mnie sie podobaja.Moze nie dla zony-bardziej np.Yaris-ale np.dla rodziny OK.
      Nie wszystkich stac na lepsze,a tutaj jest przyzwoita jakosc za male pieniadze.
      wstyd sie przyznac,ale mam 31 latek i chyba jestem mieszczansko-praktyczny.
      Pozdrawiam,piszta!
    • Gość: autor Re: octavia ice IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.01.03, 07:28
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka