Dodaj do ulubionych

Castrol,Mobil i inne,a Lotos

IP: *.acn.pl / 10.137.130.* 05.11.02, 08:47
Jaka jest różnica między olejami firm uznawanych za najlepsze,a np.Lotosem?
Czy warto płacić więcej?Pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: Adam Re: Castrol,Mobil i inne,a Lotos IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 05.11.02, 10:53
      Nie warto.Spójrz na parametry oleju i normy. Cała ta medialna wrzawa z
      kampaniami włącznie ma spowodować, że uznasz Mobil 1 za numer jeden,
      "a gówno "jak mawiał prezes Dyzma. Nie widzę sensu przepłacać i też przeszedłem
      w tym roku z Mobila na Lotosa (164 jeden i 102 PLN drugi). Różnica w cenie to
      właśnie przeniesiony na klienta koszt tych reklam, ogłoszeń i akcji
      promocyjnych.Nie latam promem kosmicznym tylko trzyletnią Vectrą i myślę, że
      jej nic nie będzie od Lotosa.Całe te opowieści typu szwagier wlał Lotosa i
      zatarł silnik wkładam do rozdziału pan sprzedaje Mobil czy Castrol to Lotos
      jest beeee.
      • Gość: Michal Re: Castrol,Mobil i inne,a Lotos IP: *.telia.com 05.11.02, 11:45
        Adamie dam Tobie porownanie z zycia;
        Jezdze Camra 2.2 moj kolega tez tutaj w Szwecji taka sama ten sam rok
        produkcji.
        Ja przejechalem teraz 363200km moj kolega 242o50km.
        od poczatku Uzywam olej Mobil No-1 Kolega uzywa Valvoline polsyntetyk.
        Moj motor zuzywa na 10.000km 50gr oleju, Kolegi motor zuzywa na tysiac km
        1litr.
        Auto moje bylo jezdzone do dechy i teraz rowniez dokladam na autobahnie do
        oporu.Kolegi auto bylo jezdzone bardzo spokojnie(Ojciec) jego eksploatowal
        pierwsze 150tys ikm dzisiaj emerytowany szef policji pozniej kolega jezdzi
        tez spokojnie.
        Masz porownanie dobry olej jazda do oporu i nic sie nie dzieje.Gorszy olej
        jazda spokojna i juz wylazi w bardzo krotkim czasie.Unas motorow sie nie
        reperuje tylko sie auto wyrzuca na zlom.Takze jego Camerka na wiosne pojdzie
        do prasy, a moja bedzie sie jeszcze turlac.
        Pzdr.Michal
        • Gość: Adam Do Michała IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 05.11.02, 11:56
          Cześć Michał,

Twój wywód przyjął bym ze spokojem gdyby Twój kolega jeździł na Lotosie, ale
          nic nie wiem o Valvoline. Tym bardziej, że egzemplarz egzemplarzowi nie równy i
          np. stateczny starszy pan mógł tym samochodem jeżdzić 40 na 5 biegu i
          gwałtownie przyspieszać na wysokich biegach. Tym bardziej, że zmieniam samochód
          przy przebiegu 100.000 kilometrów dlatego dalsze losy autka są mi lekko mówiąc
          obojętne.

Pozdrawiam,
        • Gość: Momo Re: Castrol,Mobil i inne,a Lotos IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.11.02, 14:35
          Ok stary ale porównuj oleje o tych samych parametrach, a Ty porównujesz
          syntetyk /Mobil1 jak sądze/ z półsyntetykiem który jako taki jest gorszy,
          pzd
          • Gość: Adam Re: Castrol,Mobil i inne,a Lotos IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 05.11.02, 22:11
            Gość portalu: Momo napisał(a):

> Ok stary ale porównuj oleje o tych samych parametrach, a Ty porównujesz
            > syntetyk /Mobil1 jak sądze/ z półsyntetykiem który jako taki jest gorszy,
            > pzd

Porównuję oba 0/W40
            • Gość: Emil Re: Castrol,Mobil i inne,a Lotos IP: *.acn.waw.pl 06.11.02, 00:15
              To nie do ciebie, cioto!!! Naucz sie czytac.
              • Gość: Adam Do budy IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 06.11.02, 11:51
                Gość portalu: Emil napisał(a):

> To nie do ciebie, cioto!!! Naucz sie czytac.

Do budy psie i nie chcę cię wiecej słyszeć na tym forum
                • Gość: Emil Re: Do budy IP: *.acn.waw.pl 07.11.02, 10:16
                  Nie dam ci spokoju cioto.
    • Gość: Wojtek Re: Castrol,Mobil i inne,a Lotos IP: *.gunb.gov.pl 05.11.02, 12:05
      warto
    • Gość: Paul Re: Castrol,Mobil i inne,a Lotos IP: *.acn.pl / 10.133.132.* 05.11.02, 21:18
      Gość portalu: Rycho napisał(a):

> Jaka jest różnica między olejami firm uznawanych za najlepsze,a np.Lotosem?
      > Czy warto płacić więcej?Pozdr.

To, ze oleje odpowiadaja tym samym wymaganiom , ktore zawartwe sa w
      odpowiednich normach to nie wszystko. Także wsrod syntetykow sa roznice.
      Najlepiej poczytac sobie i porównać dane/parametry techniczne olejów różnych
      firm i na podstawie wymagań producenta auta, stanu technicznego i przebiegu
      oraz własnych mozliwości finansowych dokonać zakupu odpowiedniego oleju. Mnie
      się wydaje, ze przy tak wysokich kosztach ekspolatacji aut- olej nie rzutuje tu
      aż tak bardzo i nie warto na olejach oszczędzać. Korzyści jest zdecydowanie
      wiecej.
      Pozdr
      • Gość: Clin Re: Castrol,Mobil i inne,a Lotos IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.11.02, 22:18
        Jak nie chcesz przeplacac ,polecam Ci stary ,sprawdzony Castrol GTX3.ok 24 zł
        za litr. mobil 1 przy nim to padaczka.Wiem ,lałem obydwa.
        Lotosa zdecydowanie nie polecam.Po jego zalaniu( 10w40),mialem do wymiany kilka
        uszczelniaczy.Koszt ok.600zł.
        • Gość: Rycho Re: Castrol,Mobil i inne,a Lotos IP: *.acn.pl / 10.137.130.* 05.11.02, 23:07
          Dziękuje wszystkim za wypowiedzi Rycho.
        • Gość: driv Re: Castrol,Mobil i inne,a Lotos IP: 217.97.144.* 06.11.02, 09:02
          witam bardzo mnie zainteresowała ta opinia sam jeżdzena lotosie i zastanawiam
          sie czy to najlepszy pomysl! czy faktycznie opłaca sie wlać droższy olej
          • Gość: tom Re: Castrol,Mobil i inne,a Lotos IP: *.piasta.pl 06.11.02, 13:54
            jeżeli olej polski i zagraniczny mają te same parametry to czym sie jeszcze
            moga różnic chyba tylko nazwa to dlaczego zagraniczny ma być lepszy
        • Gość: Wojtek Re: Castrol,Mobil i inne,a Lotos IP: *.gda.cdp.pl / *.rgsa.pl 06.11.02, 09:45
          Gość portalu: Clin napisał(a):

> Jak nie chcesz przeplacac ,polecam Ci stary ,sprawdzony Castrol GTX3.ok 24 zł
          > za litr. mobil 1 przy nim to padaczka.Wiem ,lałem obydwa.
          > Lotosa zdecydowanie nie polecam.Po jego zalaniu( 10w40),mialem do wymiany
          kilka
          >
          > uszczelniaczy.Koszt ok.600zł.
          Skoro wymieniałeś uszczelniacze to znaczy, że albo silnik w Twoim samochodzie
          nie był dostosowany do półsyntetyka lub syntetyka (stare gumy "puchną" w
          zetknięciu z olejami tego typu) albo nowy olej o dobrych własnościach myjących
          umył nagary i silnik roszczelnił się.
          Pozdrawiam
    • Gość: jan Re: Castrol,Mobil i inne,a Lotos IP: *.uk.cargill.com 06.11.02, 08:31
      Rycho,czas skonczyc z opiniami ze wszystko co polskie to gorsze.Wszystkie oleje
      tej samej klasy,np.syntetyki klasy SJ i spełniajace normy takich producentów
      jak VW,Mercedes (to jest czesto napisane na opakowaniu) sa takie same.Trwałość
      silnika bardzo czesto zależy od umiejętniości jeżdzenia kierowcy.Bez obawy
      możesz kupować odpowiedniki polskie.Z proszkami do prania jest podobnie,każdy
      reklamuje je jak może a plama jak była tak jest,silnik też musi sie zużyć.
      • Gość: Wiseguy Re: Castrol,Mobil i inne,a Lotos IP: *.tpnet.pl / *.nsm.pl 06.11.02, 23:41
        Podstawa olejów jest taka sama (oczywiście dzieląje na mineralne, półsyntetyki
        i syntetyki) ale dodatki już każda firma ma różne i w tych dodatkach się róznią
        i na to fifmy renomowane wydają dużo kasy żeby wprowadzać nowe technologie.
        Więc napewno warto kupić np.Castrol Magnatec niż Lotos.
        Wiem coś o tym ( mój ojciec pracował w rafinerii Gdańskiej0 tam też za komuny
        produkowali oleje np. Castrola. Baza była taka sama jak do polskich olejów ale
        dodatki dostawali w beczkach i mieli poszczególne beczki ze soba zmieszać i
        rozlać do opakowań.
        Tak samo jest z paliwami.
        • Gość: pidżej Lotos IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.11.02, 00:10
          a ja gdzieś czytałem, że wszyscy kupują te same dodatki u tego samego
          producenta monopolisty w stanach, często w gotowych pakietach, co potwierdził
          facet pracujący w RG, wprawdzie członek zarządu ale i inżynier chemik
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka