Dodaj do ulubionych

Renault Scenic 2.0 RXi

IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.11.02, 22:01
Witajcie Siostry i Bracia,

Poszukuję wszelkich informacji na temat takiego samochodziku wyprodukowanego
w 2001 r.(138 KM), najchętniej od użytkowników.

BTW: O ile pamiętam kolega Doki przemieszczał się kiedyś takim pojazdem, może
zechciałby (obok innych chętnych) podzielić sie jakimiś uwagami n/t
eksploatacji, zalet, wad etc.

Pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • Gość: PsuBrat Re: Renault Scenic 2.0 RXi IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.11.02, 22:09
      Dodam tylko, że chodzi o limitowaną serię pt. "Champs Elysee". Co to jest za
      wersja?

Pozdr.
    • Gość: Doki Re: Renault Scenic 2.0 RXi IP: *.186-136-217.adsl.skynet.be 13.11.02, 22:22
      Przepraszam za rozczarowanie, ale od niespelna dwoch lat przemieszczam sie zwyklym Scenikiem RXE dCi. Choc wizja 2-litrowego motoru o 138 KM jest sexy...
      • greenblack Re: Renault Scenic 2.0 RXi 13.11.02, 22:42
        Jeżeli chcesz kupić ten pojazd dla wyglądu i prestiżu, to nic Cię chyba nie
        powstrzyma. Ale jeżeli zachęcił Cię 4x4, to muszę Cię rozczarować. Nie
        myślałem, że kiedykolwiek to powiem, ale DARUJ Sobie ten 4x4! To tylko sprzęgło
        wiskotyczne, psuedo 4x4. Prawie żadnej korzyści, a zwiększa się spalanie jazda
        jest "szarpana". Poza tym większy prześwit, czyli podniesienie środka
        ciężkości, wpływa niekorzystnie na stabilność tego samochodu. Jak myślisz o
        vanie to weź Scénica 2.0 najlepiej z automatem, a jeżeli chodzi Ci o 4x4 to
        poszukaj Nissana X-Trail lub Suzuki Grand Vitara.
        Pozdrawiam
        • Gość: Doki Re: Renault Scenic 2.0 RXi IP: 195.13.26.* 14.11.02, 16:26
          4x4 ma oznaczenie RX4, nie RXi, jest dostepny tylko w jednej wersji- full option. Niestety, chociaz wyglada fajnie, a i na jazde po Polsce w zimie by sie przydal, zabila mnie niska ekonomia i wysoka cena (ok 6000 euro drozej niz moj).
    • Gość: ARAFAT Re: Renault Scenic 2.0 RXi IP: *.utp.pl / 10.10.10.* 14.11.02, 02:48
      WITAM!
      Testowałem "dwójkę" Scenica dwa dni jakieś dwa lata temu. Silnik 2.0 136 KM wg
      renault nawet 139 - 140 koni. Auto ma swietną elastyczność przyśpiesza poniżej
      10 sekund i można nim niezle narozrabiać.Zawieszenie wyśmienite przy czym ja
      bym założyl 205 zamiast 195. Poza tym wszytkie zalety Scenica najlopeszy Van w
      swej klasie. Minus to w górnych obrotach brzmienie silnika takie sobie no ale
      to nie alfa...
      Polecam
      • Gość: ARAFAT Re: Renault Scenic 2.0 RXi to nie jest 4x4 cociaż IP: *.utp.pl / 10.10.10.* 14.11.02, 02:51
        cHOCIAŻ TEN 4X4 TEZ MA OZNACZENIE RXI. c"cYWILNA DWÓJKA TEZ MIAŁA RXI. cO DO
        4X4 TO FAKT STRASZNA KUPA G. pRZYZNAM SIĘ ŻE NAWET NIE MOGĘ SOBIE PRZYPOMNIEĆ
        CZY JEŻDZIŁEM 4X4 CZY TEŻ NIE ZATEM ŻADNA STRATA. W WERSJI 4X4 SILNIK TO JUZ
        NIE TEN SAM PRAWIE 13,5 SEKUNDY DO 100...
        • Gość: PsuBrat Re: Renault Scenic 2.0 RXi to nie jest 4x4 cociaż IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.11.02, 12:55
          To nie jest 4x4.

Dzisiaj go będę oglądał, może dowiem się na czym polega specyfika
          wersji "Champs Elysee", no i w ogóle jak to jedzie.

Pozdrawiam wszystkich,
          • Gość: PsuBrat Re: Renault Scenic 2.0 RXi IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 14.11.02, 17:56
            Helou,

Jeździłem dzisiaj tym samochodzikiem. Wrażenia mieszane.

1. Pozycja za kierownicą.
            Plus - siedzi sie wysoko i jest dobra widoczność w każda stronę;
            Minus - brak regulacji głębokości ustawienia kierownicy i brak regulacji
            lędźwiowej,

2. Komfort - minusy: trochę za miękkie fotele, z tyłu oddzielne foteliki
            zdecydowanie za wąskie dla dorosłej osoby. Plusy: Dobre wyposazenie (klima
            automatyczna, radio ze zmieniarką CD, białe tarcze zegarów z czerwonymi
            cyferkami, kierownica w skórze, dodają sporo uroku ale ogólne dobre wrażenia
            psuje inwazja nie najwyższej jakości plastiku, po porstu deska i konsola sa
            zabardzo szaro-plastikowe.

3. Zawieszenie i ukł. kierow. - ustawione komfortowo (po francusku), auto
            troche się wychyla w zakrętach, ale jak dla mnie przyjemne są takie nastawy.
            Dobrze i pewnie utrzymuje kierunek jazdy (nie potrzeba korekt). Wspomaganie
            działa zadowalająco (nie wiem nawet czy jest progresywne ale raczej jest OK, ma
            się wrażenie kontroli nad autem).

4. Silnik - byłem raczej zawiedziony mizernym wigorem 140-konnego silnika
            (moment obrotowy chyba ok. 200 Nm przy ok. 3500 obr/min). Generalnie motor
            trzeba kręcić powyżej 3000 obr/min (jak to bywa przy 16V). Byc może jestem
            trochę zmanierowany jako użytkownik turbodiesli (duży moment przy niskich
            prędkościach obrotowych) ale niezupełnie odpowiada mi taka charakterystyka
            silnika (jak w Scenic'u 2.0) tym bardziej że przy wyższych obrotach silniczek
            ma niezbyt przyjemny warkot i wogóle robi się w samochodzie za głośno.

GENERALNIE:
            Spodziewałem sie troche więcej po tym autku (rzekomo najlepszy minivan w swojej
            klasie) chociaż trudno powiedzieć że jest do tyłka. Po prostu mi specjalnie nie
            odpowiada.

Pozdr.
            Rajmund P.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka