Dodaj do ulubionych

Pulpety bez jajka, czy się nie rozlecą

IP: *.compi.net.pl 10.06.12, 10:42
Mam mielone mięso, i chciałam dzisiaj zrobić pulpety w sosie. Wymyśliłąm, ze sos zrobię osobno, a pulpety w parowarze, niestety jajka mi wyszli. W okolicy wszystkie sklepy pozamykane, więc musiałabym się przejść do jakiejść galerii handlowej, a nie chcę sobie zatruć niedzieli. Czy jest jakakolwiek szansa, że się nie rozlecą?
Obserwuj wątek
    • mhr2 Re: Pulpety bez jajka, czy się nie rozlecą 10.06.12, 10:48
      dobrze wymieszac,
      • bene_gesserit Re: Pulpety bez jajka, czy się nie rozlecą 10.06.12, 10:55
        Mhr dobrze pisze - jeśli mocno wyrobisz mięso, to będzie bardziej ścisłe. Ale dodaj namoczonej bułki, zeby pulpety nie były gumowe.
        • ania_m66 Re: Pulpety bez jajka, czy się nie rozlecą 10.06.12, 11:05
          nigdy nie dodaje jajka, ani tym bardziej grama bulki do pulpetow. tylko dobrze przyprawiam, wyrabiam, formuje kulki i wssadzam na przynajmniej 30 min do lodowki.
          gotuje w ledwo "mrugajacym" wywarze b. krotko. tyle tylko, zeby mieso nie bylo surowe, a pulpety bardzo soczyste w srodku. sa doskonale wylacznie na swiezo!
          niektorzy ludzie mecza swoje pulpety po 30 min w wodzie badz na parze. nie wem, jak w ogole mozna cos takiego jesc :/
          dodam, ze najczesciej robie je z wyluzowanych udek kurzych bez skory, badz piersi indyczej (wtedy z odrobina miekkieego masla). mieso miele sama w malakserze.
          • minor_swing Re: Pulpety bez jajka, czy się nie rozlecą 12.06.12, 11:17
            ania,napisz dokładnie jak robisz te swoje pupety,pliss.
            • ania_m66 Re: Pulpety bez jajka, czy się nie rozlecą 12.06.12, 12:12
              minor_swing napisała:

> ania,napisz dokładnie jak robisz te swoje pupety,pliss.
              a prosze forum.gazeta.pl/forum/w,77,128836410,128839856,Re_klopsiki_pomocy.html
              udka kurze mozesz wyluzowac i pozbawic skory ostrym nozem. ja tak robie, bo nie ma u mnie wyluzowanych do kupienia.
              skore wyrzucasz, a z kosci wyjetych z udek i warzyw nastawiasz wywar. mozesz dodac do niego korzonki kolendry, imbir, anyzek gwiazdkowy, chili, pieprz syczuanski i czosnek i juz masz wersje azjatycka :) podasz ja potem z chinskim makaronem, ew grzybami i pulpecikami posypane natka kolendry i dymka. wtedy doprawiasz mieso na pulpety dymka, sosem rybnym/sojowym, sola i odrobina czosnku, ew. chili.
              po europejsku bardziej masz przepis w linku.
              2h lezakowania w lodowce surowych pulpetow mozna skrocic, ale 30 min to absolutne minimum.
              do robionych z piersi musisz dodac w czasie mielenia przynajmniej lyzeczke maska na pojedyncza piers.
              • minor_swing Re: Pulpety bez jajka, czy się nie rozlecą 12.06.12, 13:19
                dzięki.jeszcze jakbyś była tak miła i napisała proporcje- ile mięsa na ile pulpecików,tak orientacyjnie.
                • ania_m66 Re: Pulpety bez jajka, czy się nie rozlecą 12.06.12, 13:36
                  minor_swing napisała:

> dzięki.jeszcze jakbyś była tak miła i napisała proporcje- ile mięsa na ile pulp
                  > ecików,tak orientacyjnie.
                  hmmmm...
                  powiedzialabym, ze z 2 takich srednich kurzych nog samodzielnie wyluzowanych wychodzi jakies 7 pulpecikow jak duze orzechy wloskie.
                  jesli chodzi o piersi kurze, to zabij mnie, nie pamietam. poczekaj ze 2 dni, bo bede robila w sosie koperkowym, to policze :)
                  • minor_swing Re: Pulpety bez jajka, czy się nie rozlecą 12.06.12, 17:23
                    dzięki,tak tylko orientacyjnie chciałam wiedzieć.
                    z cyckami to się nie spinaj,nie lubię tego mięsa więc zrobię z nóg :P
    • 83kimi Re: Pulpety bez jajka, czy się nie rozlecą 10.06.12, 14:40
      Nie, nie rozlecą się. Możesz zrobić np. coś takiego, po upieczeniu wrzucić do sosu albo zwykłe kotleciki bez jajka, tylko małe i jak ktoś dobrze radził wsadź je na pół godziny do lodówki.
      • ajer2 Re: Pulpety bez jajka, czy się nie rozlecą 11.06.12, 22:45
        Nie rozlecą się,bo sama niedawno zapomniałam dodać.Jak nałożyłam pulpety na talerz,to zobaczyłam,że jajka leżą na szafce:)
        • reniam_123 Re: Pulpety bez jajka, czy się nie rozlecą 12.06.12, 12:40
          Gdzieś czytałam, że dodanie startego na drobnych oczkach, surowego ziemniaka doskonale skleja mięso mielone, zastępując jajko.
          • kosmopolitesiorbut Re: Pulpety bez jajka, czy się nie rozlecą 12.06.12, 13:21
            Mięso skleja się samo.
    • Gość: kwaśna śmietana Re: Pulpety bez jajka, czy się nie rozlecą IP: *.home.aster.pl 12.06.12, 13:00
      Nigdy nie dodaję jajka do pulpetów, ani żadnej bułki (ani tartej, ani świeżej) i nic się nie rozlatuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka