Dodaj do ulubionych

co lepsze superb czy vectra

IP: *.tvk.tpsa.pl 16.11.02, 14:01
jak byście mieli 90 tys. to wybralibyście skode supreb czy opla vectrę
Obserwuj wątek
    • Gość: Andre Re: co lepsze superb czy vectra IP: *.pcplus.com.pl 16.11.02, 15:46
      Gość portalu: marek napisał(a):

> jak byście mieli 90 tys. to wybralibyście skode supreb czy opla vectrę
      To zależy czy chcesz mieć dobre auto czy tzw. markowe.
      Choć i tak Opel to licha marka.
      ;-)
    • Gość: Rafał Re: co lepsze superb czy vectra IP: *.kalisz.mm.pl 16.11.02, 16:53

> jak byście mieli 90 tys. to wybralibyście skode supreb czy opla vectrę

Wybralbym Vectre,choc bardziej podoba mi sie Superb.
      Za 95,200 mozesz miec Vectre 2.2TDI z pelnym wyposazeniem,a jezeli chcialbys
      takiego Superba musialbys wydac ciut wiecej.
      Chyba,ze mozesz pozwolic sobie na kredyt to juz Superb 1.9TDI(130) w wersji
      Elegance jest super.
      powodzenia
      Rafał
      • Gość: Ryszard Re: co lepsze superb czy vectra IP: *.abo.wanadoo.fr 17.11.02, 11:22
        Zdecydowanie superb. Silniki opla 2,0 DTI i 2,2 DTI maja wade a opel nie umie
        sobie z tym poradzic. Biora duzo, zbyt duzo oleju. Jest wiec duze ryzyko i w
        ramach gwarancji nic sie nie da zalatwic. Lepszy jest zdecydowanie silnik vw a
        i sam superb tez niczego sobie. R.
    • Gość: Sławek Re: co lepsze superb czy vectra IP: *.aries.com.pl / 192.168.1.* 17.11.02, 12:29
      Również uważam,że silniki diesla Opla to tzrecia liga.W porównaniu do
      konkurencji są mułowate,awaryjne i mało trwałe (plusy to cicha praca i małe
      zużycie paliwa -co bez comman rail jest trudne).

pozdrawiam
    • Gość: marek Re: co lepsze superb czy vectra IP: *.tvk.tpsa.pl 17.11.02, 18:32
      dziękuje za rady i mam jeszcze jedno pytanie o ocenę silnuka benzynowego w
      superbie 150KM
      • vwpassat A ważne są koszty eksploatacji ? 18.11.02, 09:11
        Myślę o wydatkach na paliwo. Ważne ? Myślałeś o tym ?
        150 konny silnik koncernu z VW montowany w Superbie (pobodnie jak w Pasacie)
        spala średnio ok. 9-10 l/100 km.
        Jeśli jeździsz w mieście to będzie ci palił 11-13.
        Ja kupując ostatnio nowe auto, szybko doszedłem do wniosku, że kupując diesla
        oszczędzam ok. 4000-5000 zł na paliwie rocznie (robię średnio 30-35Kkm rocznie)
        dlatego 150KM silnika nawet nie brałem pod uwagę. Ta "subtelna" różnica" to
        koszt AC-OC w moim przypadku. Komfort ten sam, a ze wznędu na "moment", z 130KM
        TDI jest nawet lepiej.

No ale oczywiście nie musisz się tym przjmować, jeśli koszt eksploatacji nie
        jest ważny.

Pzdr
    • Gość: marek Re: co lepsze superb czy vectra IP: *.tvk.tpsa.pl 18.11.02, 12:00
      ile trzeba robić rocznie kilometrów żeby opłacało się kupić diesla.
      pozdr
      • Gość: Woki Re: co lepsze superb czy vectra IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 18.11.02, 12:46

> ile trzeba robić rocznie kilometrów żeby opłacało się kupić diesla.
        > pozdr

Mi sie roznica (2200 zl) zwrocila po okolo 20.000 km :)) Czyli po roku. Taka
        byla kiedys roznica w cenie pomiedzy 1.4 16V 101 KM a TDI 101KM.
      • vwpassat Ile km żeby zwrócić Diesla ? 18.11.02, 13:18
        Np. róznica między Pasatem (model 2003, wersja Comfortline)
        1,8T 150 KM (benzyna)
        a
        1,9 130KM (olej)
        to obecnie 5600,- zeta (ceny z www.mojeauto.pl)

Przyjmując różnicę w paliwie na ok. 70gr na litrze (Pb95-ON) i średnie zużycie
        (10l-1,8T oraz 6l-1,9TDI), koszt przejechania 100km z TDI jest ok. połową
        kosztu dla 1,8T . Czyli dla przeciętniaka, robiącego 25000 km rocznie,
        nadpłata pokryje się z ceną paliwa po ok. 31400 km, czyli ok. rok i 3 m-ce.

Rachunek jest prosty ;-)
        Pzdr

• Gość: marek Re: co lepsze superb czy vectra IP: *.tvk.tpsa.pl 19.11.02, 00:08
      czy diesel 1.9tdi jest lepszy ob benzyny 1.8 150KM , chodzi mi o
      elastyczność ,moment obrotowy, i jeszcze jedno jak oceniacie trwalość skody
      pozdr
      • vwpassat Re: co lepsze superb czy vectra 19.11.02, 09:45

> czy diesel 1.9tdi jest lepszy ob benzyny 1.8 150KM , chodzi mi o
        > elastyczność ,moment obrotowy, i jeszcze jedno jak oceniacie trwalość skody
        > pozdr

Posłuchaj, nie będę cie przekonywał. Pojedź so dealera. Umów się na jazdę
        jednym i drugim. Sam ocenisz.
        Ja przed zakupem jeździłem i jednym (1,8T) a za chwilę drugim (1,9). Decyzjja
        była natychmiastowa. Sam zresztą to poczujesz, szczególnie ten "moment"
        i "elastyczność".
        Polecam jazdę próbną.

Co zaś się tyczy samej marki, to powiem ci jedno. W warszawie 3 razy widziałem
        Superba na parkingu, a to przed firmą, a to przed supermarketem. W dwóch
        przypadkach wysiadał z niego gość grubo po 60-tce i to w jakimś nakryciu głowy.
        Serio, nie zmyślam. W jednym przypadku razem z "wiekową" zoną. Nie mam nic do
        skody, ale tak jakoś mi sie dziwnie wtedy zrobiło, i poczułem sie lepiej ze
        jednak za te sama kase kupiłem paska. Pzdr.

• Gość: kierowca Re: co lepsze superb czy vectra IP: *.echostar.pl / 212.126.30.* 19.11.02, 11:11
          Chyba się sami oszukujecie z tym, ze disel jest lepszy. Tzn jesli jesteś
          flegmatycznym kierowcą który lubi zmieniać biegi przy 2000 obr to wtedy tak. Co
          Ci po elastyczności, jak za chwilę koniec, auto nie jedzie, super krótkie biegi
          (a w autach komfortowych dąży się do ich wydłużania, bo komfort polega min na
          tym, ze njie musisz ciagle machać gajgą. Jeśli chodzi o odgłosy, to moze nie są
          juz takie głosne, tak klekoczące, ale na pewno nadal ich tonacja jest
          nieprzyjemnie warkotliwa dla ucha. Zwłaszcza w porównaniu z V6 ich dzwięk jest
          wręcz katastrofalny. Ale jesli jedynym wyznacznikiem jest koszt paliwa to
          wówczas rzeczywiscie TDI są górą (no i elastyczność w dolnym zaktesie). Ale
          jest to kosztem komfortu i śmieszą mnie ludzie, którzy uparcie twierdzą, ze ich
          diselek daje większy komfort od benzynki. Miałem juz i jedno i drugie i wiem
          jedno DISLE SĄ MNIEJ KOMFORTOWE>
          • vwpassat Drogi kierowco... 19.11.02, 11:22
            ...nie mówię, że dieselek jest lepszy pod kazdym wzgledem. Mowie tylko ze jest
            oszczedniejszy. A oszczednosc rzędu 50% kosztów paliwa benzyniaka jest czymś
            znaczącym. Szczególnie jak mam wybór, czy wygdać na paliwo prawie dyche tys. zł
            rocznie czy połowę tego, to zaczyna to miec znaczenie. Pieniądze po prostu mi
            nie spadają z nieba.
            Owsze, V6 jest super. Mój szef jeździ omegą z MV6. Pięknie pracuje, kultura,
            itp. Ale spalanie... no coż. Jego na to stać, mnie przy 30 tys. km rocznie nie.
            Co zaś się tyczy, tego "co miałeś" kierowco, a mówisz że miałeś i jedno i
            drugie, to prosze znajdź chwile i wpadnij kiedys do jakiegoś dilera i przejedź
            się takim na ten przykład TDI (tylko nie wsiadaj do budy spod znaku Seata albo
            Skody z TDI, bo to nie to samo co np. w nowym pasacie. Przekonasz sie ze ten
            diesel jest trochę inny niż te sprzed kilku lat. I błagam nie porónuje ceny
            wózka wyposażonego w diesla z ceną V6. TO trochę inny przedział cenowy. Gdyby
            mnie było stać na paliwo , z pewnością kupiłbym sobie V6. Przecież to proste,
            prawda ?

Pozdrawiam
            • Gość: kierowca Re: Drogi kierowco... IP: *.echostar.pl / 212.126.30.* 19.11.02, 11:42
              Miałem Audi A6 2.5 TDI i BMW 330d, oraz jeździłem Passatem i Audi A4, oba
              1,9TDI 110 albo 115 km (nie wiem dokładnie). I po tych doswiadczeniach
              powiedziałem żadnych disli, nigdy więcej. Kupiem je dla oszczdnosci paliwa, bo
              taj jest spora i pozwala przebaczyc niedostatki komfortu. Dlatego rozumiem ze
              ludzie kupuja disle, ale smieszy mnie fakt,ze wszyscy podniecaja si wtedy i
              delikatnie pszesadzaja z wychwalaniem zalet disla.
              No coz, poki mnie stac wole benzyne, i to chyba najlepiej swiadczy o komforcie
              disli....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka