Dodaj do ulubionych

Uzywany Pajero, Patrol czy Land Cruiser??? Help!

11.02.06, 12:57
Chcialabym sobie kupic terenowke.
To moje marzenie od lat i oto z nieba spadlo pare groszy do wydania.
Oczywiscie nie mowie o nowej, to nie taka kasa niestety :/

I wlasnie nie wiem, ktory z tych japonczykow najladniej sie starzeje?
Jaka jest wyzszosc Landruisera nad Pajerakiem np?
I czy kupilibyscie auto, ktore ma juz 200 tys. na liczniku?
A rocznikowo jak to wyglada, ja jakos tak mierze w lata 1998-1999.

Aha, ja oczywiscie nie mam zamiaru jezdzic terenowka w terenie. Oto zabrac
dzieciaki nad morze latem, a tak to jazda po miescie glownie.

A jeszcze podbaja mi sie mercedesy ML, tez kilkuletnie. Tylko nie wiem czy
nie wysadzi mnie z takiego wozu ktos na swiatlach? :rolleyes

Kto wie co dobre i jakim kluczem sie tu poslugiwac,
plizzz help!

Obserwuj wątek
    • skyddad Re: Uzywany Pajero, Patrol czy Land Cruiser??? He 11.02.06, 13:18
      Wlasnie moj sasiad kupil takie auto Mitsubischi,tylko o wiele starsze.Zalane od
      nowosci syntetykiem,oleju nie bierze przejechane okolo 220tyskm. i z roku 1989.
      Silnik chodzi cichho ,auto tez mimo napedow na 4 kola i reduktora i blokad
      mechanizmow roznicowych.Auto potrzebne jest tylko do polowan,bedzie sluzyc
      jeszcze dlugo.jest nadwozie zamontowane na ramie takze wysztkie naprawy nadwozi
      tozaden problem.Ile kosztowalo nie niewiele 1000 euro.Z przegladem .
      Pzdr.Sky.
      • r.jordan Re: Uzywany Pajero, Patrol czy Land Cruiser??? He 11.02.06, 20:29
        TYLKO LC!!
        zalezne do czego ci posluzy!do jazdy r.98 to 300!masz do wybory50th to
        najlepsza wersja,supersaloon to przed nia,pozatym vx bym polecal!!!
        Oczywiscie siesel!!!
        Pajero od98?!auto dobre.ale przy Tpoyocie sie chowa!
        Potrzebujest wiecej informacji,napisz!
        Odpowiem z checia!
        Co do patrola to odpusc sobie!98 to nowszy model ale uklad
        kierowniczy,przyczepnosc..itd!!!SLABO...
        Pozdro ROBBY
    • kaczy.pisiorek Re: Uzywany Pajero, Patrol czy Land Cruiser??? He 11.02.06, 14:06
      Wszystkie są fajne. Patrol i Land Cruiser to autka wręcz kultowe.
      • wowo5 Re: Uzywany Pajero, Patrol czy Land Cruiser??? He 11.02.06, 16:26
        ML jest bardzo zawodne. Ja bym bral Land Cruisera.
    • waskes29 Re: Uzywany Pajero, Patrol czy Land Cruiser??? He 11.02.06, 21:46
      Zastanow sie najpierw po co ci taka terenowka jesli nie zamierzasz
      wypuszczac sie nia w teren.
      Takie samochody sa szczegolnie drogie w eksploatacji wiec przez to ich
      utrzymanie sporo kosztuje.
      Jesli naprawde w taki sposob chcesz spelnic swoje marzenia to poszukaj
      samochodu ktory bedzie najlepiej sprawowal sie w jezdzie po twardych
      drogach.
      Land C, pajero czy patrol to naprawde dobre samochody terenowe ale wlasnie do
      jazdy w terenie i uzytkowanie ich na normalnych drogach bedzie bardzo meczace
      i niewygodne bo one sie do tego nie nadaja .Chyba do tej pory nie miales za
      duzo do czynienia z autami tego typu dlatego raczej polecalbym pseudo
      terenowki typu RAV4 nawet ML bedzie lepsza propozycja bo to samochod
      naprawde uniwersalny poradzi sobie w terenie i przyjemnie sie nim jezdzi po
      asfalcie .A moze lepiej polaczyc marzenia z praktycznoscia i kupic cos w
      rodzaju Volvo XC70,Audi Allroad ,Subaru itp
      • ivanka1 Re: Uzywany Pajero, Patrol czy Land Cruiser??? He 12.02.06, 10:24
        Dzięki, dzięki za rady! Plizzz jeszcze, jeszcze!

No więc Land Cruiser, tak?
        Dobrze, a jak np poznać czy nie przekręcony licznik? Czy w przypadku LC nie ma
        znaczenia? Jak mówię, w teren nią raczej nie pojadę, na pewno żadne extrema.

Wymarzylam sobie terenowke, bo... ze względu na urocze wspomnienia, kiedy ktoś
        mnie taką woził... Fajnie bylo siedziec wysoko, a nie pupą na asfalcie jak w
        suzuki swift - moim dotychczasowym autku. Chcę być wreszcie szanowana na
        drodze. Wiem, że to brzmi jak deklaracje blondynki, ale... jestem nią i nic nie
        poradzę ;)

waskes29, powiedz a dlaczego LandCruiser nie nadaje sie do jezdy po miescie,
        oprócz tego, ze ciężko bedzie parkować? co jeszcze będzie nie tak?

• ivanka1 Re: Uzywany Pajero, Patrol czy Land Cruiser??? He 12.02.06, 10:27
          aha, panie r.jordan

a dlaczego tylko diesel?
          benzynowki sa znaczenie tansze
          widzialam tez kilka ogloszen z wersjami na gaz (gaz sekwencyjny), wrato
          rozwazac wogole?

thx

• waskes29 Re: Uzywany Pajero, Patrol czy Land Cruiser??? He 12.02.06, 11:12
          ivanka1 napisała:

> waskes29, powiedz a dlaczego LandCruiser nie nadaje sie do jezdy po miescie,
          > oprócz tego, ze ciężko bedzie parkować? co jeszcze będzie nie tak?

Parkowanie to tylko jeden problem ale fakt dosc znaczacy ,ale licz sie z
          bardzo wysokim zuzyciem paliwa te samochody waza ponad 2 tony.
          Mi chodzilo ze takim terenowkami zwlaszcza na ramie dosc zle sie jezdzi po
          normalnych drogach ,maja niski komfort jazdy , sa glosne maja czesto fatalny
          i nie dowyczucia uklad kierowniczy .
          Oczywiscie pisze o samochodach troche starszych nie najnowszych bo tu nie
          mam doswiadczenia z nimi .Po tym co przeczytalem z twoich wypowiedzi
          idealnym rozwiazaniem dla ciebie bedzie cos w rodzaju Rav4 , Land Rover
          freelander ,honda robi cos w tym stylu i chyba wszyscy koreanczycy .To
          samochody ktore wygladaja jak terenowe a jezdza jak zwykle osobowki
          • competer1 Re: Uzywany Pajero, Patrol czy Land Cruiser??? He 12.02.06, 13:39
            LC głośne na drodze? Mają niski komfort jazdy? Są głośne? Nie posiadam LC, ale jeździłem w Niemczech przez kilka miechów rocznikiem 92 w automacie i nie zauważyłem takich objawów.
            • r.jordan Re: Uzywany Pajero, Patrol czy Land Cruiser??? He 12.02.06, 17:44
              LC to auta niezawodne!!!
              Diesel,gdyz pali ok.10litrow(srednio).co prawda auto przy zakupie duzo duzo
              drozsze!!!
              Auta po miesci sprawdzaja sie swietnie,co widac poza granicami PL!duzo ludzi
              kupuje takie auta na ich komfort,pakownosc itd!
              Silnik jak na 2,5l silnik chodzi w dieslu b.cicho!
              Po2000r.sa intercoolery z 163Km!!sa jescze lepsze!!
              Co jescze??
              • waskes29 Re: Uzywany Pajero, Patrol czy Land Cruiser??? He 12.02.06, 18:01
                r.jordan napisał:

> LC to auta niezawodne!!!
                > Diesel,gdyz pali ok.10litrow(srednio).co prawda auto przy zakupie duzo duzo
                > drozsze!!!
                > Auta po miesci sprawdzaja sie swietnie,co widac poza granicami PL!duzo ludzi
                > kupuje takie auta na ich komfort,pakownosc itd!
                > Silnik jak na 2,5l silnik chodzi w dieslu b.cicho!
                > Po2000r.sa intercoolery z 163Km!!sa jescze lepsze!!
                > Co jescze??

ciekawe jak 3 tonowy samochod bedzie palil w miescie 10litrow?
                Ja mialem audi A6 2.5 TDI kombi i mi palil ok 8litrow.
                Ojakim ty komforcie piszesz ty jezdziles samochodem terenowym?przeciez
                komfort jest nieporownywalny do samochodow osobowych nawet klasy sredniej .
                Sprobuj ybrac sie takim samochodem w trase ,owszem do predkosci ok 100km/h
                jest jeszcze w miare cicho ale pozniej robi sie znacznie glosniej co jest
                logiczne : inne opory toczenia ,wiatru ,halas silnika .Jezdzilem to wiem
                taki samochod jest nieporownywalny do dobrych samochodow osobowych wiec
                jesli nie bedzie z zalozenia wykorzystywany w terenie to raczej dyskusyjny
                jest sens jego kupowania -no chyba ze do ciagania duzych przyczep.
                • competer1 Re: Uzywany Pajero, Patrol czy Land Cruiser??? He 12.02.06, 18:50
                  Nie wiem waskes czym ty jeździłeś, ale ja jeździłem na pewno dieslem. I nie przypominam sobie, abym odczuwał na autobahnie szczególny dyskomfort jeśli chodzi o hałas. O spalaniu nie wypowiadam się bo po prostu nie pamiętam. Co do prędkości to auto 5-letnie wtedy jechało maksymalnie tyle, ile miało na liczniku.
                  • simr1979 Waskes odpuść plackową prowokację ;) n/t 13.02.06, 09:50
          • jerr Re: Uzywany Pajero, Patrol czy Land Cruiser??? He 13.02.06, 10:18
            Jezdze 3 letnia Toyota Land Cruiser Prado z silnikiem benzynowym V6 4L. Auto
            jest bardzo konfortowe i ciche nawet przy predkosciach 160+. Jest poza tym
            niezawodne no i ma miejsce dla 7-miu osob (moja wersja). Jesli chodzi o
            spalanie to musisz sie przygotowac na to ze wydasz toche wiecej na benzyne niz
            w przypadku twojego Suzuki. Jazda po miescie to gwarantowane 18 - 20L na 100km.
            Moja pali w granicach 16-17L ale jezdze w wiekszosci po autostradzie i
            szybkosci rozwijam raczej niewielkie - do 130km/h. LC Prado sprzedaja takze z
            silnikem 4cyl o poj. 2.7L ale w Polsce chyba nie byl dostepny u dealeara. Moze
            trafisz na sprowadzany. Przyspieszenie jest mniejsze, chociaz w tym samochodzie
            o to raczej nie chodzi.
            Pajero to tez dobry samochod. Sa dwie opcje silnika benzynowego V6 - 3.0 i
            3.8L. Ale spalanie jest porownywalne jesli nawet nie wyzsze niz w przypadku LC
            (szczegolnie silnik 3.8L). Ze wzgledu na opinie o niezawodnosci Toyoty
            wybralbym LC.

Czy w PL dalej wysadzaja?

Pozdrawiam,
            Jerr
            • radomir996 Re: Uzywany Pajero, Patrol czy Land Cruiser??? He 13.02.06, 12:47
              > Czy w PL dalej wysadzaja?

nie
              • ivanka1 Re: Uzywany Pajero, Patrol czy Land Cruiser??? He 13.02.06, 13:38
                wysadzaja, wysadzaja :/
                znajomego wysadzili z mercedesa ML jak stal na swiatlach w Jankach pod Wawa.
                Bardzo elegancko zreszta, zostawili nawet portfel z kartami, tylko zabrali
                jeszcze telefon i bez kurtki zostal na drodze a bylo - 18 C. Dlatego wlasnie
                boje sie mercow, choc w moim zasiegu bylby jakis taki z 1999.

P'raszam a powiedzcie jeszcze co sadzic o terenowkach z tym gazem sekwencyjnym?
                • simr1979 Re: Uzywany Pajero, Patrol czy Land Cruiser??? He 13.02.06, 14:24
                  ivanka1 napisała:

> wysadzaja, wysadzaja :/(...)
                  > Dlatego wlasnie
                  > boje sie mercow, choc w moim zasiegu bylby jakis taki z 1999.
                  >

Z siedmiolatków nie wysadzają.....;)
                • radomir996 Re: Uzywany Pajero, Patrol czy Land Cruiser??? He 13.02.06, 15:10
                  Sprawdz poczte na gazecie, wyslalem ci maila na priva
                  • ivanka1 Re: Uzywany Pajero, Patrol czy Land Cruiser??? He 14.02.06, 14:28
                    hmm... opel monterey
                    a czy go w Polsce mozna dostac?

dzieki w kazdym razie wszystkim!
                    • cracovian Isuzu albo Opel 14.02.06, 16:47
                      Monterey w Polsce widzialem swego czasu na Pulawskiej, ale oficjalnej sprzedazy
                      chyba nie bylo. Isuzu zas mial do calkiem niedawna swoje przedstawicielstwo i
                      troche nowych Trooperow poszlo. Tu jest test benzyniaka po polsku - to na pewno
                      nie tuzinkowy samochod z klasa:
                      www.superexpress.pl/se/index.jsp?place=subMenu&news_cat_id=98&layout=1
                      A tu link do serwisu pod Warszawa:
                      www.sobanski.com.pl/isuzu.html
    • cracovian Jest jeszcze Opel Monterey... 13.02.06, 20:43
      ...czyli klon Isuzu Trooper tez pewnie dostepnego w Europie. Osobiscie kupilem
      nowke w 2002, moja zona glownie nim jezdzi; na wyprawy nad morze, po zakupy, do
      wozenia dzieci i calego sprzetu z nim zwiazanego jest super. Popatrz na zdjecie
      na mojej wizytowce - bardzo ladna i wygodna maszyna.

Moj ma 3,5l benzyniaka, ale dieslowska jednostka 3,0 z common rail to jedno z
      najwiekszych osiagniec Isuzu swego czasu. Szczerze Polecam.

Fotki dizla na francuskiej stronie:
      www.outrefranc.com/modeles/opel/opelmonterey.htm
    • hotrod404 Explorer! 17.02.06, 10:31
      jeżeli ważne jest przyspieszenie to 5.0l V8
    • hamerykanka Re: Uzywany Pajero, Patrol czy Land Cruiser??? He 19.02.06, 04:52
      Tylko Toyota 4 Runner!! Ja taka mam i bardzo sobie chwale. Komfortowa w srodku,
      nie pali duzo w przeciwienstwie do tych olbrzymich terenow. Silnik 2.7 V4 w
      miescie (automat) pali jakies 12/100 km z moich pomiarow (galon na ok 20 mil).
      Pakowne, mimo swojego wieku (10 lat), nie ma sladow zuzycia, duzo bajerow, mam
      do niej duzo wieksze i szersze kola co troche mi myli szybkosciomierz. A jesli
      chcesz pogadac o detalach, napisz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka