nelu 18.11.02, 14:22 Od jakiegoś czasu po naciśnięciu pedału sprzęgła słychać dziwny odgłos (jakby coś ocierało, ślizgało się). Po zwolnieniu pedału odgłos ustępuje. Co to może być? Autko Citroen ZX 1,4 Pozdr Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Marek Re: problem ze sprzęgłem IP: *.atlanta.ga.us 18.11.02, 14:25 Prawdopodobnie konczy Ci sie lozysko wyciskowe. Naprawa dosc kosztowna - zwykle zmienia sie tez tarcze sprzegla przy okazji. Na forum eksploatacja byla dyskusja o tym czy mozna trzymac samochod przez dlugie okresy czasu (np. na czerwonym) na biegu i wlaczonym sprzegle. Moim zdaniem konczy sie to zalatwieniem lozyska wyciskowego. Ciekawe jak bylo w Twoim przypadku? Link Zgłoś
nelu Re: problem ze sprzęgłem 18.11.02, 14:38 Trochę mnie zmartwiłeś. Czy są jakieś inne objawy problemu, o którym piszesz? Co do twojego pytania, to ja mam zwyczaj zwalniać sprzęgło jak stoję na czerwonym. Jednak jak samochód był użytkowany wcześniej nie wiem. Ja mam go od kilku miesięcy i przejechałem nim ok. 10 tys. km. Pozdr. Link Zgłoś
Gość: Marek Re: problem ze sprzęgłem IP: *.atlanta.ga.us 18.11.02, 14:44 Nie jestem ekspertem wiec nie opieraj sie wylacznie na mojej opinii - wartaloby zeby jakis mechanik to zobaczyl. Ale objaw o jakim piszesz jest tak typowy ze trudno zeby bylo to cos innego. Przez jakis czas mozesz jeszcze tak jezdzic, ale w ktoryms momencie to lozysko sie zatrze i mozesz sobie duzego i kosztownego klopotu narobic. Link Zgłoś