Dodaj do ulubionych

Co lepsze Laguna II czy Mondeo?

11.10.01, 23:58
Nie wiem na co sie zdecydować? Proszę o opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: ARAFAT Ja oddaję głos na Lagunę!!! IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 12.10.01, 11:46
      to dobre auto 3000 kilometrów mam za soba i pełne zadowolenie. Nie chce mi die
      dywagować na temat szczegółów... Kup auto które bardziej ci się podoba. Wydaje
      mi się że co do walorów użytkowych to wynik oscyluje koło remisu z przewaga
      bezoieczeństwa w Lagunie
      pozdrawiam i zobacz poprzednie wątki na forum a było tego sporo
      • Gość: Suka Re: Ja oddaję głos na Lagunę!!! IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.01, 12:30
        Na wstępie zaznaczam,że jestem bardzo zniechęcony do samochodów Renault.Miałem
        dwa-obydwa nowe z salonu-i byłem taki zadowolony,że nigdy już Renaulta nie
        kupię.
        Mondeo wręcz miażdży Lagunę pod względem przestronności wnętrza i dopracowaniem
        zawieszenia.
        Jestem pewien,że Mondeo okaże się o wiele mniej awaryjny.
        • Gość: Yan Re: Ja oddaję głos na Lagunę!!! IP: *.sap-ag.de 12.10.01, 14:53
          Gość portalu: Suka napisał(a):

> Na wstępie zaznaczam,że jestem bardzo zniechęcony do samochodów Renault.Miałem
          > dwa-obydwa nowe z salonu-i byłem taki zadowolony,że nigdy już Renaulta nie
          > kupię.
          > Mondeo wręcz miażdży Lagunę pod względem przestronności wnętrza i dopracowaniem
          > zawieszenia.
          > Jestem pewien,że Mondeo okaże się o wiele mniej awaryjny.

• Gość: Yan Re: Ja oddaję głos na Lagunę!!! IP: *.sap-ag.de 12.10.01, 15:33
          > Mondeo wręcz miażdży Lagunę pod względem przestronności wnętrza i dopracowaniem
          > zawieszenia.
          > Jestem pewien,że Mondeo okaże się o wiele mniej awaryjny.

Jeżeli chodzi o wnętrze to OK, ale z opinią o dopracowaniu zawieszenia oraz
          mniejszą awaryjnością zgodzić się nie mogę absolutnie.
          Mam pewne porównanie - sam jeżdzę nową Laguną a niektórzy koledzy z pracy Mondeo.
          Ponadto zanim się zdecydowałem sporo testowałem oba auta.
          Generalnie do Laguny przekonują b. dobre wyposażenie, bezpieczeństwo, komfort i
          ogóle dopracowanie auta. Wszystko poręczne, nic nie stuka, nie zacina się itd.
          Myślę że tym samochodem Renault chciało zerwać z rzeczywiście dość złą opinią o
          solidności ich samochodów.
          Co do Mondeo - samochód w testach teoretycznych (analiza parametrów, wymiarów
          itp.) wypada nieźle i stylistycznie też może się podobać (choć ja osobiście
          uważam że jest nudny i szybko się "opatrzył"). W praktyce jednak okazuje się że i
          ten nowy model odziedziczył stare niedoróbki typowe dla Forda - silniki są głośne
          a brzmienie raczej nieprzyjemne, często coś klekocze, drzwi się nie domykają
          (trzeba solidnie trzasnąć), za małe lusterka itp. Wszystko to niby drobiazgi ale
          denerwują. Zawieszenie dobre (to akurat Ford zawsze robił nieźle) ale od Laguny
          raczej nie jest lepsze.
          Warto też zwrócić uwagę na design w środku - Ford nie wykazał się szczególnie
          nowatorstwem, deska jest poukładana ale nieciekawa (szczególnie irytujący jest
          ten zegarek rodem z Eskorta). Renault włożył w to nieco serca i jest naprawdę
          przyjemnie.
          Laguna oferuje też za niższą cenę więcej wyposażenia - np. pakiet termiczny z
          automatyczną strefową klimatyzacją i roletkami na oknach, 6 poduszek w
          standardzie, czy automatyczne wycieraczki - w Fordzie to chyba w ogóle
          niedostępne (a jeżeli nawet to na pewno nie za porównywalne pieniądze).
          Tak więc jeżeli szukasz dużego, wygodnego auta to Mondeo powinno być OK, a jak
          mniejszego, ale lepiej dopracowanego i jednak ciekwszego auta to uważam, że
          trzeba brać Lagunę.

• Gość: Basior Re: Ja oddaję głos na Lagunę!!! IP: *.balcab.unibas.ch 12.10.01, 20:24
          Hêj Suka,
          Przesiadz sie do "suki" (milicyjne pudla w czasach komuny)
    • Gość: Bruner Re: Co lepsze Laguna II czy Mondeo? IP: 10.85.10.* / *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.01, 12:22
      Są to bezpośredni konkurenci w swojej klasie.
      Nidawno stałem przed tym wyborem więc mam niezłe rozeznanie.
      Mocne strony Forda to przede wszystkim:
      ilość miejsca z tyłu, bardzo dobre prowadzenie (odbyłem jazdę próbną).
      Słabe strony: silnik TDdi którym się interesowałem jest ponoć bardzo dynamiczny
      ale chodzi jak traktor. Niedługo wejdzie do oferty nowy silnik TDCi o mocy 130
      KM (np. w Hiszpanii jest już dostępny) i to będzie być może dobry wybór. Jeśli
      chodzi o silniki benzynowe to zastanawiałem się nad 2.0 16V o mocy 145 KM ale
      jak nim jechałem to nie byłem oczarowany a ponadto spalanie w mieście na pewno
      powyżej 10 l/100 km. Co ciekawe czytałem w prasie hiszpańskiej w
      tygodniku "Coche actual" pomiary rzeczywistej mocy na hamowni silnikowej całej
      gamy Forda Mondeo i wyniki są zaskakujące (na marginesie dodam, że jest to
      jedyne znane mi pismo dokonujące takich pomiarów).
      Otóż wyniki jak dobrze pamiętam są następujące:

Silnik Moc nominalna dek. przez prod (KM) Moc rzeczywista (KM)

TDdi 90 (wersja nie oferowana w Polsce) 113 !!!

TDdi 115 137 !!!

1.8 16V 125 142 !!!

2.0 16V 145 143

2.5 V6 170 165

Wyniki jak widać są bardzo zaskakujące i wynika z nich, że najlepszym wyborem w
      Mindeo jest silnik 1.8 16V, który z uwagi na nieco mniejszą masę ma minimalnie
      lepsze osiągi niż 2.0 16V ponadto pali mniej i jest tańszy.

Tyle o Fordzie Mondeo.

My w efekcie zdecydowaliśmy się na Renault Laguna 1.9 DCi Privilege a to
      dlatego, że bardziej nam się podobał stylistycznie, posiadał trochę lepsze
      wyposażenie niż analogiczny Ford oraz silnik 1.9 DCi pracował wyraźnie ciszej i
      bardziej miękko niż diesel Forda. Wydaje mi się ponadto, że w Warszawie Renault
      ma lepszą sieć serwisową niż Ford, a to też odgrywa dużą rolę bowiem wszystko
      się kiedyś psuje niezależnie od marki.
      Jedno co mogę skrytykować to cena tego diesla bowiem auto kosztuje łącznie z
      wyposażeniem dodatkowym 96.000 PLN. Jest to cena porównywalna z Audi A4 1.9
      TDI, a to samochód trochę lepiej zrobiony i bardziej prestiżowy niż Renault
      Laguna.

To tyle na razie,

Pozdrawiam

Acha auto odbieramy gdzieś za 1-2 tygodnie to będę o nim wiedział nieco więcej
      z własnej praktyki.
      • Gość: Greslaw Pytanko do Brunera IP: 217.153.88.* 12.10.01, 17:26
        Heja
        Bruner podbudowales mnie. Mam Mondeo 1,6 94r. W ksiace Ford napisal iz ma on
        90kM. moje pytanko brzmi czy nie wiesz ile wyszlo w testach na hamowni?
        PZDR
        • Gość: Bruner Re: Pytanko do Brunera IP: 10.85.10.* / *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.01, 08:45
          Wiesz niestety nie wiem ile ma twój Mondeo. Sprawa nie jest taka oczywista, że
          silnik koniecznie musi mieć więcej mocy niż nominalnie czego oczywiście Ci
          życzę.
          Niestety bywa również tak, że moc może być niższa od deklarowanej.
          Mój obecny samochód Skoda Octtavia 1.9TDI niminalnie ma 90 KM ale podobno testy
          na hamowni wykazyją moc ok. 100-102 KM. Chociaż z dugiej strony słyszałem, że
          bywają egzemplarze o mocy niższej niż deklarowane 90 KM. Wszystko zależy od
          egzemplarza.
          Pzdrawiam.
      • Gość: Franek Re: Co lepsze Laguna II czy Mondeo? IP: *.mannesmann.de 12.10.01, 18:35

> powyżej 10 l/100 km. Co ciekawe czytałem w prasie hiszpańskiej w
        > tygodniku "Coche actual" pomiary rzeczywistej mocy na hamowni silnikowej całej
        > gamy Forda Mondeo i wyniki są zaskakujące (na marginesie dodam, że jest to
        > jedyne znane mi pismo dokonujące takich pomiarów).
        > Otóż wyniki jak dobrze pamiętam są następujące:

tu drobna uwaga
        kiedys czytalem tez takie pomiary w AMS (faktycznie chyba tylko raz)
        ale co wzniejsze ze z takiego jednostkowego pomiaru tzn na jednym silniku z danego rodzaju to praktycznie nic nie
        wynika, to widac jesli wziasc jako probe wszystkie silniki czesc miala wieksze osiagi niz deklarowane a czesc
        mniejsze, wniosek ze kupujac nie wiadomo tak naprawde ktory silnik nam przypadnie a statystycznie wyjdzie ze maja
        w okolicach tego co podaje producent... (jedna zona zdradza 2 razy dziennie, a druga wcale a statystycznie
        wychodzi ze kazda raz dziennie:)))
        • Gość: Bruner Re: Co lepsze Laguna II czy Mondeo? IP: 10.85.10.* / *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.01, 08:54
          Zgadzam się z tobą. Rzeczywiście moc może się różnić pomiędzy poszczególnymi
          egzemplarzami w górę bądź w dół. Jednak bywają przypadki, że dany silnik ma
          wyższą niż deklarowana moc dla większej liczby egzemplarzy. Tak pisali
          dziennikarze pisma które zacytowałem o gamie silników nowego Forda Mondeo.
          Pozdrawiam
      • Gość: XX Re: Co lepsze Laguna II czy Mondeo? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.01, 18:07
        TO DLACZEGO NIE KUPIŁEŚ AUDI ?????
    • Gość: Suka Re: Co lepsze Laguna II czy Mondeo? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 12.10.01, 12:44
      Zapomniałem dodać,że nowy silnik Mondeo Tdci jest wręcz rewelacyjny:130kM
      i moment obrotowy 330nM z funkcją chwilowego zwiększenia do 350nM.Super.
      Poza tym już wielokrotnie czytałem,że np.komputerowy wskażnik ciśnienia,którym
      Renault tak się chwali pokazuje jakieś bzdury.
      Ja bez wahania wybrałbym Mondeo a nawet Passata TDI.
      • Gość: Wojtek Re: Co lepsze Laguna II czy Mondeo? IP: *.baplc.com 12.10.01, 17:01

> Zapomniałem dodać,że nowy silnik Mondeo Tdci jest wręcz rewelacyjny:130kM
        > i moment obrotowy 330nM z funkcją chwilowego zwiększenia do 350nM.Super.
        > Poza tym już wielokrotnie czytałem,że np.komputerowy wskażnik ciśnienia,którym
        > Renault tak się chwali pokazuje jakieś bzdury.
        > Ja bez wahania wybrałbym Mondeo a nawet Passata TDI.

Nowy silnik Mondeo Tdci moze byc zeczywiscie bardzo fajny. Passata obecnie bym
        juz nie kupil. Sam mam Lagune II 1.9dCi Grandtour Privilage.
        Czujniki cisnienia w kolach sa OK. Trzeba wiedziec tylko jak sie tym
        poslugiwac (i np. porozmawiac z dobrym mechanikiem aby nas oswoil z ta nowoscia).
        Klopoty moga sie pojawic ale sa do usuniecia. Coz, wiadomo, ze wiertarka jest
        bardziej awaryjna od mlotka...

Pozdrawiam
        Wojtek

• Gość: Fach Re: Co lepsze Laguna II czy Mondeo? IP: 10.10.10.* / *.wspolnota.org.pl 16.10.01, 14:50
        Myślę, że znacząco naciągasz sprawę.Ford od dawna nie wymyślił czegoś dobrego,
        użytecznego i co najważniejsze trwałego.Nowinki techniczne w stylu chwilowego
        zwiększania momentu obrotowego są zbyt mało znaczące jeśli chodzi o dynamikę
        silnika.Ja uważam, że Renault ma o wiele lepsze i trwalsze silniki, szczególnie
        Diesla.Doświadczenie i lata praktyki mówią za siebie.Ford produkuje auta z
        naciskiem na ilość zapominając o jakości.Tu jest pies pogrzebany.Silniki
        Renaulta są na rynku stosunkowo długo i można więcej o nich powiedzieć.Jeżeli
        chodzi o Passata TDI to jest zdecydowanie przereklamowanym autem.Silniki
        również nie są rewelacyjne np. Peugeot ze swym silnikiem HDi wyprzedza
        zdecydowanie w testach ADAC silnik tdi VW.Dobra rada dla Ciebie: pomyśl 2 razy
        zanim wyrazisz swoją opinię.Zaufanie do siebie samego zdecydowanie poprawia
        komfort psychiczny.
    • Gość: ARAFAT Do Wojtka IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 13.10.01, 11:00
      Zastanawiam sie jakie opony a raczej rozmiar włożyć do Laguny. Standardowo są
      205/55 R16. Chciałbym założyć felgi stalowe najlepiej 195/65 R15 bo to
      rozwiązanie jest znacznie tańsze i zalecane na zimę. Ale nie jestem pewien czy
      15 calowa felga pomieści tarcze hamulcowe. Aha i czy wiesz coś jak potraktować
      czujniki?
      • Gość: Wotek Re: Do Wojtka IP: *.baplc.com 13.10.01, 22:02
        Gość portalu: ARAFAT napisał(a):

> Zastanawiam sie jakie opony a raczej rozmiar włożyć do Laguny. Standardowo są
        > 205/55 R16. Chciałbym założyć felgi stalowe najlepiej 195/65 R15 bo to
        > rozwiązanie jest znacznie tańsze i zalecane na zimę. Ale nie jestem pewien czy
        > 15 calowa felga pomieści tarcze hamulcowe. Aha i czy wiesz coś jak potraktować
        > czujniki?

Sorry, ale chyba jakas pomylka z tym zapytaniem. Prosze o powtorke..
        Wojtek
      • Gość: PIOTR Re: Do Wojtka IP: *.orlen.pl 15.10.01, 09:50
        Może i tańsze.
        Ale czy lepsze (bezpieczniejsze)?
        Nigdzie w instrukcji obsługi nie ma nt zmiany gum na mniejsze.
        Ja na zimę dokupuję 4*kpl.: felga + czujka + kapsel (z Renault). Gumy kupiłem
        205/55/16 Kleber Krisalp 3.
        Jeżdże Laguną GrandTour Privilege 1,9dCi
        • Gość: Wojtek Do Piotra. IP: *.baplc.com 15.10.01, 13:08
          Piotrze,
          mysle, ze Arafat odczyta Twoj e-mail.
          Ja w mojej Lagunie tez zmienie - tak jak Ty - na zimowki w rozmiarze
          205/55 R16. Myslalem o Bridgeston-ach LM-22 - sa do kupienia przez
          www.baloon.com.pl - za PLN 526.00 (po znizce, ktora oferuja).
          Ja zrezygnyje raczej z czujnikow do zimowki (zakladam na stalowe felgi).
          Czy wiesz moze jak odlaczyc pomiar cisnienia na czas uzytkowania zimowek
          (tak aby nie gadal mi komputer, ze cos jest nie tak)? Slyszalem, ze
          jest jakis sposob aby ta funkcje deaktywowac.
          P.S.
          Gdzie i za ile kupiles swoje Klebery? Czy to oponki z tego roku
          czy moze z zeszlego (sprawdzales DOT?)?
          Czy slyszales moze cos na temat tych Bridgeston-ow, o ktorych wspomnialem?

Pozdrawiam
          Wojtek
          • Gość: Suka Re: Jednak Mondeo. IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.01, 14:32
            1.Jak na nowoczesnego turbodiesla Laguna ma niski moment obrotowy-270 nM
            (np.Mondeo 2,0 i BMW 2,0-330nM,Passat 1,9 TDI-310 nM)
            2.W większości wersji siedzenia są zupełnie bez trzymania bocznego i zbyt
            miękkie
            3.Zawieszenie na zakrętach nie jest tak stabilne jak w Mondeo.Wogóle Mondeo
            prowadzi się pewniej.
            4.Przełożenia skrzyni biegów są zbyt długie.
            5.Zamiast takich gadżetów jak np.karta Renault i (często nieprecyzyjnie
            działający)wskażnik ciśnienia w oponach i tym podobnych mało istotnych
            bajerów zdecydowanie wolałbym wyposażenie faktycznie zwiększające
            bezpieczeństwo np.ESP czy ksenony.

• Gość: Wojtek Re: Jednak Mondeo (a moze jednak Laguna II) IP: *.baplc.com 15.10.01, 14:54
              Gdy przymierzalem soie do kupna samochodu rozwazalem Mondeo kombi 2.0 Tid Ghia
              i Lagune II 1.9dCi Grandtour Privilage. Po porownaniu cen i wyposazenia
              (chcialem miec m.in. 6 poduszek, ksenony) wyszlo mi, ze Mondeo bylby ok. 7 tys.
              PLN drozszy od Laguny.
              ESP w obu tych samochodach (wersjach) trzeba dokupic. Ksenony i 6 poduszek
              sa w standardzie w Lagunie Grandtour Privilage.
              Jezdzilem Mondeo (ale sedanem) i faktycznie, zawieszenie jest moze troche
              przyjemniejsze ale to jeszcze nie wszystko....
              Kazdy ma swoj gust i sam dokonuje ostatecznego wyboru.

P.S.
              Co do mocy silnikow...
              Mysle, ze z silnika Laguny moznaby wyciagnac wiecej ale to zawsze odbija
              sie negatywnie na trwalosci.

Zycze duzo zadowolenia z nowego Mondeo!

Pozdrawiam
              Wojtek (Laguna II G/P 1.9 dCi)

• Gość: Yan Re: Jednak Laguna. IP: *.sap-ag.de 15.10.01, 15:07

> 2.W większości wersji siedzenia są zupełnie bez trzymania bocznego i zbyt
              > miękkie
              > 3.Zawieszenie na zakrętach nie jest tak stabilne jak w Mondeo.Wogóle Mondeo
              > prowadzi się pewniej.
              > 5.Zamiast takich gadżetów jak np.karta Renault i (często nieprecyzyjnie
              > działający)wskażnik ciśnienia w oponach i tym podobnych mało istotnych
              > bajerów zdecydowanie wolałbym wyposażenie faktycznie zwiększające
              > bezpieczeństwo np.ESP czy ksenony.

Jeżdżę Laguną benzynową więc nie do wszystkich uwag Suki mogę się ustosunkować,
              ale do powyższych tak:
              - przejechałem ponad 15 tys i nie narzekam na siedzenia - trzymanie i "twardość"
              są OK;
              - aby rzeczywiście porównać zawieszenia obu samochodów nie wystarczy zwykła jazda
              próbna, trzebaby każdym przejechać wiele kilometrów w trasie, wypróbować w
              ekstremalnych sytuacjach, itd. Ja takiego porównania nie mam więc mogę tylko
              wyrazić subiektywne zdanie, że Laguna dobrze trzyma się drogi, a Sukę zapytać na
              czym opiera swoją opinię porównawczą;
              - ESP i ksenony także są dostępne w Lagunie więc na czym polega zarzut?
            • Gość: PIOTR Re: Jednak Mondeo. IP: *.orlen.pl 16.10.01, 09:09
              >>Zamiast takich gadżetów jak np.karta Renault i (często nieprecyzyjnie
              działający)wskażnik ciśnienia w oponach i tym podobnych mało istotnych
              bajerów zdecydowanie wolałbym wyposażenie faktycznie zwiększające
              bezpieczeństwo np.ESP czy ksenony. <<

To trza se kupić.
              Privilege Grandtour xenony ma w standardzie, ESP za dod. opłatą.
              A gadżety są cool.
          • Gość: ARAFAT Re: Do Wojtka Once again IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 15.10.01, 21:58
            Jeśli chodzi o opony to bezkonkurencyjne ceny ma www.reifendirekt.de Blizzak 22
            jest za 226 DM Ja mogę mieć Michelin Alpin za 520 sztuka, Dunlop M3 za 570 a
            Klebera Krisalp3 za 470 wszystkie ceny dot. woj. Zachodniopomorskiego. Rozmiar
            205/5516. Jednak ja znalazłem inne rozwiązanie... Założe felgi 15 cali a na to
            opony 195/65/15 co w sumie da koszt około 500 - 600 PLN za komplet Felga
            +opona . Felga na pięć śrub do Lagusi to koszt ok. 250PLN = 300 -350 opona
            (zależy od rodzaju). Aha i tarcze zmieszczą się do 15 calowej felgi a rozmiar
            tj. średnica koła zostaną utzrymane. Jak zapatrujesz się na to rozwiązanie?
            • Gość: Wojtek Re: Do ARAFATA IP: *.baplc.com 16.10.01, 08:37
              Proponowane przez Ciebie rozwiazanie bardzo mi odpowiada. To duza oszczednosc
              ale czy jestes pewien, ze stalowe 15-ki wejda na te tarcze. Czy przymierzales?
              Mam jeszcze jedno pytanie... Czy dowiadywales sie w salonach Renault o te
              15-ki do nowej laguny (na 5 srub)?.
              Dzieki za adres www z oponkami. Ceny sa bardzo atrakcyjne ale to jest chyba
              dobre rozwiazanie dla Ciebie, jesli mieszkasz w Zachodniopomorskim. Mozesz
              sobie jakos zalatwic dostawew Niemczech i skoczyc sobie tam aby je odebrac.
              Ja, w zwiazku z tym, ze mieszkam na Mazowszu pozostane chyba przy zakupie
              przez www.baloon (dostarczaja towar pod wskazany adres). W moich okolicach
              nie znalazlem nizszych cen od tych, ktore oni oferuja.

Pozdrawiam
              Wojtek
              • Gość: antek Re: Do ARAFATA w sprawie gum IP: *.dialup.supermedia.pl 16.10.01, 14:26
                Panowie powiedzcie mi dlaczego tak bardzo zależy Wam na zdejmowaniu alu-felg na
                zimę? Przecież mitem jest ich większe zużycie w tej porze roku (może dotyczy to
                tych słabszej jakości a to rzeczywiście zdażało się kiedyś, gdy większośc
                dostępnych na rynku była taka) . Przez ostatnie dwie zimy zakładałem zimówki na
                alu-felgi i z racji mrozu, sypanej soli itd. nie zauważyłem większego zużycia
                niż to, wynikające po prostu z ogólnego czasu eksploatacji. Przecież mówimy o
                oryginalnych alu-felgach a nie z giełdy po 200/szt.! Pozdrawiam. Antek.
                • Gość: ARAFAT Re: Do Antka IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 16.10.01, 19:51
                  W zasadzie to masz rację i myślę czy nie odpuścić sobie stalówki tym bardziej,
                  że czujniki przestaną działać. Jutro przymierzamy felgę 15 cali ciekawe czy
                  tarcze zmieszczą się...
              • Gość: ARAFAT Re: Do Wojtka :) IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 16.10.01, 19:54
                Jutro przymierzamy 15 i się okaże czy wejdą. Oczywiście 5 śrub. Jutro zdam
                relację
          • Gość: PIOTR Re: Do Piotra. IP: *.orlen.pl 16.10.01, 09:07
            Klebery nowe z ub. roku, 360PLN/szt.
            Czujki odłączą ci w serwisie (ja się generalnie do bebechów auta nie dotykam,
            co i tobie sugeruję)
            Nt Bridgestonów nic nie wiem.
        • Gość: ARAFAT Re: Do Piotra IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 15.10.01, 21:50
          Ja Śmigam 1.816v Grandtour też w wersji Privilege... A ile cię ta historia
          kosztuje? Bo mi proponują Krisalpa3 w 205/55/16 z indeksem H za 470 PLN.
          Oczywiscie napisz ile wsio kosztuje
          • Gość: ARAFAT Re: Do Piotra IP: 10.10.10.* / *.vx.pl 15.10.01, 22:00
            Przeczytaj też mój post do wojtka once again. Moze razem znajdziemy najtańsze
            (nie znaczy najgorsze) rozwiazanie do naszych Lagun. Co sądzisz o moim pomyśle?
            • Gość: Piotr Re: Do Piotra IP: *.orlen.pl 16.10.01, 09:16
              Ja zdecydowałem się na kombinacje wyłącznie z oponami - sam je znalazłem i
              kupiłem. (nowe z ub. roku klebery krisalp3 indeks H 360PLN/szt)
              Resztę biorę z Renuara (wydębiłem tylko upust - jako stały Klient, dod. montaż,
              wyważenie + przechowalnię letnich gratis), a ma się to tak:
              felga - 350PLN
              czujka - 296PLN
              zatyczka na wentyl/czujkę - 9PLN
              kołpak - 75PLN
              śruby do mocowania felg - nie pamiętam.
    • Gość: Jarek Malmar, moze troche wiecej szczegolow? IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 15.10.01, 15:44
      malmar napisał(a):

> Nie wiem na co sie zdecydować? Proszę o opinie.

Musze przyznac Malmar, ze jestes bardzo lakoniczny. Nie wiadomo, jaka wersja
      silnikowa sie interesuje, jaka buda (hatchback, kombi), jaka wersja wyposazenia,
      jaki zakres cenowy itp. Koledzy probuja powiedziec cos konkretnego, ale Twoja
      dowolnosc daje bardzo szerokie pole manewru i przypomina to trucie o "d.. Maryny".
      Ja bym sie nie zdecydowal ani na jedno, ani na drugie.
      Jesli chodzi o Mondeo, to czyz nie lepiej zdecydowac sie na oryginal, czyli na
      Passata, na ktorym wzorowal sie Ford? Tak czy inaczej, tak Mondeo, jak i Passat
      sa w moim mniemaniu "smutne".
      Jesli chodzi o Lagune to wizualnie dobre wrazenie sprawia tylko hatchback, bo
      kombi... i mam dziwne wrazenie, ze wykonczenie w srodku odbiega od jakosci
      pierwszej wersji (niestety chyba wszyscy producenci zaczeli oszczedzac na srodku).
      Ciezko tez porownywac wersje silnikowe, ktorych jest kilka.
      Proponuje zawezenie kregu dyskusji i pozdrawiam
    • Gość: zayontz Re: Co lepsze Laguna II czy Mondeo? IP: 195.94.206.* 16.10.01, 14:54
      Poczytaj raporty i testy DEKRY, TUV i ADACa na temat usterkowosci samochodow.
      Mondeo wypada nienajlepiej, ale Laguna bardzo kiepsko. Ale w koncu nie tylko to
      sie liczy. Pomijajac to stawialbym raczej na Mondeo. Ale osobiscie wybralbym
      Toyote Avensis :)

Pozdro.
      • Gość: Yan Re: Co lepsze Laguna II czy Mondeo? IP: *.sap-ag.de 16.10.01, 17:10
        Gość portalu: zayontz napisał(a):

> Poczytaj raporty i testy DEKRY, TUV i ADACa na temat usterkowosci samochodow.
        > Mondeo wypada nienajlepiej, ale Laguna bardzo kiepsko.

Raporty o usterkowości DEKRY, TUV i ADACa traktują o starszych wersjach
        samochodów, a my tu mamy pytanie o zupełnie nowe modele Laguny i Mondeo.
    • Gość: w Re: Co lepsze Laguna II czy Mondeo? IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 20.10.01, 11:11
      ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka