Dodaj do ulubionych

Volkswagen Passat czy Opel Vectra???

08.03.06, 00:38
Volkswagen PASSAT TDI/130 1.9 2002 czy
Opel VECTRA tdi 2,0 2002
Vw troche drozszy moze za tą cene Opel z 2003. Prosze o opinie uzytkowników.
Jak wyglada niezadwodnosc tych modeli. Wrazenia z jazdy. Ewentualnie moze cos
innego do 45tys??
Pozdr.
Obserwuj wątek
    • silikoplast Re: Volkswagen Passat czy Opel Vectra??? 08.03.06, 10:15
      na passacie mniej stracisz ma jednak wadę - silnik 1,9 tdi i 130 KM (i tylko
      ten) ma krótką żywotność około 250-300 tys i zaczynają się kłopoty. słabsze są
      ok. opel choćby nie wiadomo co zawsze będzie pachnieć rdzą. zobacz jeszcze aud
      a4 ewentualnie a6.
      • d7d Re: Volkswagen Passat czy Opel Vectra??? 08.03.06, 10:23
        silikoplast napisał:
        > na passacie mniej stracisz ma jednak wadę - silnik 1,9 tdi i 130 KM (i tylko
        > ten) ma krótką żywotność około 250-300 tys i zaczynają się kłopoty. słabsze są
        > ok. opel choćby nie wiadomo co zawsze będzie pachnieć rdzą. zobacz jeszcze aud
        > a4 ewentualnie a6.

250-300tys. km i mała żywotność?

"... opel choćby nie wiadomo co zawsze będzie pachnieć rdzą... "
        kolejny mitoman
        • caesar_pl Re: Volkswagen Passat czy Opel Vectra??? 08.03.06, 10:57
          Kolega mial prawdopodobnie na mysli przebieg 50 000 rocznie.Wtedy auto ci wastarczy na 6 lat.Ja nie zrobilem jeszcze nigdy wiecej niz 15 000 na rok.Wiec pojezdze 15 lat
          a potem sie zastanowie,czy remontowac silnik,czy auto sprzedac...
          • irlandia_pn Re: Volkswagen Passat czy Opel Vectra??? 08.03.06, 11:02
            Passat bedzie sie wyrażnie wiecej psuł, szczególnie zawieszenie i jest nieco
            gorzej wykonany niż Vectra. Vectra będzie się lepiej prowadziła.
            • waskes29 Re: Volkswagen Passat czy Opel Vectra??? 08.03.06, 11:20
              irlandia_pn napisał:

> Passat bedzie sie wyrażnie wiecej psuł, szczególnie zawieszenie i jest nieco
              > gorzej wykonany niż Vectra. Vectra będzie się lepiej prowadziła.

A na jakiej podstawie to twierdzenie?Kolegi sasiada?
              www.weltzeituhr.com/reise/adac-pannenstatist1.shtml
              www.uzywane.mojeauto.pl/raport2004/index_model.php?marka=Opel&model=Vectra&=
              www.uzywane.mojeauto.pl/raport2004/index_model.php?marka=Volkswagen&model=Passat&=
              Wystarczy wejsc do victry B i passata B5 zeby zobaczyc ktory jest lepiej
              wykonany i napewno to nie jest passat.
              • kris_kelvin Re: Volkswagen Passat czy Opel Vectra??? 08.03.06, 12:02
                waskes29 napisał:
                > Wystarczy wejsc do victry B i passata B5 zeby zobaczyc ktory jest lepiej
                > wykonany i napewno to nie jest passat.

No przeciez kolega irlandia tak twierdzil ze passat nie jest lepiej lecz gorzej
                wykonany.
                • waskes29 Re: Volkswagen Passat czy Opel Vectra??? 08.03.06, 12:06
                  kris_kelvin napisał:

> No przeciez kolega irlandia tak twierdzil ze passat nie jest lepiej lecz
                  gorzej
                  >
                  > wykonany.

Hi,hi czeski blad , oczywiscie w/g mnie Passat jest znacznie lepiej
                  wykonany niz Vectra jesli bierzeny pod uwage VectreB i Passata B5.
        • silikoplast Re: Volkswagen Passat czy Opel Vectra??? 09.03.06, 09:22
          a4 - 1,9 tdi 90 KM, 450 tys kilometrów i chodzi na razie bez problemów. ten 130
          KM tego nie wytrzyma, uwierz mi, oglądam je prawie co dzień. a co do opla to nie
          mitoman. omega 2000 rok salonowa, nadkola i podszybie rdza!!!
    • leon.zbowidowiec Re: Volkswagen Passat czy Opel Vectra??? 08.03.06, 11:19
      To juz jest passat po face-liftingu wiec zawieszenie zostalo poprawione.
      Co do awaryjnosci to wlasnie Vectra z tamtych lat moze byc bardziej awaryjna
      (krocej na rynku). Co do silnikow to IMHO 1.9 TDI 130 km jest naprawde dobrze
      dopracowany (chociaz troche glosny) a remont po 250 - 300 tys kilometrow to
      wymaga prawie KAZDY wspolczesny silnik z turbo (w Vectrze tez!).
      Ale majac do wyboru Passata z 2002 a Vectre z 2003 to wybralbym to co ma
      mniejszy przebieg ze wskazaniem na mlodsza Vectre. W przypadku rownolatkow to
      co jest w lepszym stanie (przebieg, ewentualne kolizje i udokumentowana
      przeszlosc w serwisie)
      • mis.z.wiertarka Re: Volkswagen Passat czy Opel Vectra??? 08.03.06, 11:21
        ta vectra jest tak przestronna jak astra II :-)
      • rekol Re: Volkswagen Passat czy Opel Vectra??? 09.03.06, 11:08
        w kupowaniu tych samochodów jest jeden problem ciężko znaleść auto z małym przebiegiem.Mie licz na to że znajdziesz tdi z przebiegiem mniejszym niż 200lub300 tys.Chyba tylko wariat sprzedal by np.Passata 3letniego w dobrym stanie,lub bezwypadkowego.Sam szukałem coś takiego i w końcu kupilem nowa astrę classic
    • izydaskes Re: Volkswagen Passat czy Opel Vectra??? 08.03.06, 12:20

jeden i drugi to dizlowskie gruchoty dla zapierdzianych dziadow; kupuj benzynę!
      ==============
      kampania stop homofobii! popierajmy niemieckie marki!
      wasiek29 i habudzio lecą po zwieraczach!
      • caesar_pl Re: Volkswagen Passat czy Opel Vectra??? 08.03.06, 17:00
        Nie mozna przeciez porownywac Opli i VW.Kupione za ta sama cene Ople sa po 3 latach duuuzo tansze niz VW.Porownajcie uzywane Omegi,klasa wyzsza z Passatami z klasy sredniej.Te same roczniki a Passaty przebijaja cenowo Omegi znacznie.
        • kojo5 Re: Volkswagen Passat czy Opel Vectra??? 08.03.06, 23:39
          dlaczego używane Passaty są droższe od Omegi, przecież Omega jest
          nieporównywalnie fajniejszym samochodem?
          • caesar_pl Re: Volkswagen Passat czy Opel Vectra??? 09.03.06, 06:00
            Widze ze nie miales Omegi.Ja mialem B CD 16V.
          • piotrpenar Re: Volkswagen Passat czy Opel Vectra??? 09.03.06, 12:20
            chyba tylko dlatego ze omega przez wiele lat miala marke najbardziej wadliwego
            opla. Podobno elektronika siadala b czesto. Wogole ople nie maja dobrej marki
            na swiecie. W usa wogole ich sie nei sprzedaje. Tak samo jak francuzow czy
            wloskich aut, a VW czy BMW ida dobrze tylko sa drozsze od ich rodzimych
            produktow czy japonskich aut stad roznice w ilosci sprzedanych.
            Pozdro
            Piotr P.
          • wojcikowski VECTRA 1.8 16 V - Proszę o opinie ! 09.03.06, 19:15
            Witam !
            Jeśli ktoś może mi pomóc na temat Opla Vectry C 1.8 16v - czy polecacie ten
            samochód , jak się spisuje etc,etc. Dotychczas użytkuję vectrę B z 1999 r z
            motorem 1.6 16v 100 KM i jestem bardzo zadowolony i nie ukrywam ,że mam dylemat
            co do kupna Vectry lub Passata.
            Pozdrawiam,
            • frax1 Re: VECTRA 1.8 16 V - Proszę o opinie ! 09.03.06, 20:11
              Pare razy jeździłem 1.8 i moim zdaniem fajowe auto, nie do fun'u z jazdy ale do
              przemieszczania się z punktu A do B bardzo fajne. 1.8 jest całkiem dynamiczne
              jak na swoją pojemność naprawde fajnie idzie, plastiki w podstawowej wersji bez
              szału ale nie brzęczą. Fotele całkiem niezłe - duży plus za przestronność auta.
              Beznadziejny jest np.brak przycisku wyłączenia ASR w podstawowych wersjach -
              totalna głupota.
              A co do Passata, jeżeli rozważasz nowe auto to mimo wszystkich zalet Vectry
              wybrał bym jednak jego.
              Pozdrawiam
    • frax1 Re: Volkswagen Passat czy Opel Vectra??? 09.03.06, 12:17
      Vectry diesla nie kupuj jeżeli nie jest to CDTI bo DTI i DTL to poprostu
      tragedia, strasznie awaryjne i bardzo drogie w naprawie.
      Pozdrawiam
      • d7d Volkswagen Passat czy Opel Vectra??? 09.03.06, 12:22
        frax1 napisał:
        > Vectry diesla nie kupuj jeżeli nie jest to CDTI bo DTI i DTL to poprostu
        > tragedia, strasznie awaryjne i bardzo drogie w naprawie.

tragedia to wygłaszanie takich bezpodstawnych sądów!
        • frax1 Re: Volkswagen Passat czy Opel Vectra??? 09.03.06, 12:26
          Niestety nie są bezpodstawne. Tyle ile widziałem opli w zakładzie naprawiającym
          tylko diesle to żadnych innych aut nie widziałem. Są wrażliwe na kiepski olej
          (czyli polski) i pada im układ wtryskowy. Koszty naprawy czterocyfrowe. Opel
          dobre diesle to ma ale od Fiata.
          Pozdrawiam
          • d7d Re: Volkswagen Passat czy Opel Vectra??? 09.03.06, 14:44
            może to był zakład specjalizujący sie w Oplu (isuzu) ?
            a może tyle szrotów zajechanych tam było?
            a może z oszczędności kupują olej w PKP?

Polski olej napędowy do samochodów nie jest kiepski !!
            Nie tzreba kupowac na "lewo"
            pozdrawiam
            btw- bardziej bym sie bał supernowoczesnych wtrysków fiata niz starszych isuzu
            • frax1 Re: Volkswagen Passat czy Opel Vectra??? 09.03.06, 15:00
              Ja do opla nic nie mam ale poprostu pośród innych marek ta królowała w awariach.
              W większości to były w miare świeże auta - DTL i DTI głównie w takich chodzą. Co
              do isuzu i silników TD/D to jak najbardziej tak, ale te zwykłe z pompą rotacyjną
              to dobre silniki. Ale późniejsze modyfikacje w strone bezpośredniego wtrysku są
              bardzo awaryjne. A Fiatoskie diesle są naprawde niezłe, zresztą Fiat zna się
              bardzo dobrze na tych konstrukcjach ... patrz Croma '89 TDI pierwsze auto diesla
              z bezpośrednim wtryskiem
              A warsztat był niezależny z baaaaaardzo długą tradycją.
              www.tdi-tuning.pl/artykuly/1_16zaworow.htm tu pare słów o tym dieslu.
              Pozdrawiam
              • jimmi11 Re: Volkswagen Passat czy Opel Vectra??? 09.03.06, 20:06
                Miałem Astrę II z silnikiem 2.0 DTL 82 KM. Wyścigowiec to nie był, ale na
                dystansie 200.000 km sprawował się bez zarzutu. Przy 110.000 km padł
                przepływomierz przy 140.000 vacum pampa. Może miałem szczęsliwy egzemplarz ale
                był to mój pierwszy i na razie ostatni Opel diesel ale nie mogę na niego złego
                słowa powiedzieć. Teraz mam TDI 2.0 w Passacie ale nie mogę za bardzo tych
                silników porównywac bo przebieg nie ten i nie ta moc. Chciałem tylko powiedzieć
                że ja byłem zadowolony z Opla z silnikiem DTL.
                • frax1 Re: Volkswagen Passat czy Opel Vectra??? 09.03.06, 20:12
                  Nie miałem na myśli tego że nagle wszystkie ople DTL i DTI jadą na hura do
                  serwisu bo się zepsują. Można trafić dobry egzemplarz który nie będzie sprawiał
                  żadnych kłopotów - jak np. Twój. Ale odsetek awarii w tych silnikach jest
                  niestety dość spory.
                  Pozdrawiam
    • cc_2004 Re: Opel Vectra 2.0 diesel - bez elastyczności 09.03.06, 20:47
      w teście porównawczym AŚ (ostatni numer) wypadł najgorzej.
      Elastyczność rzędu prawie 21 s. od 80 do 120 km/h na V biegu to ma 3-cylindrowy
      benzynowy VW Fox 1.2.
      • frax1 Re: Opel Vectra 2.0 diesel - bez elastyczności 09.03.06, 21:00
        www.opel.com.pl/site/local_image/pricepdf/vectra.pdf
        Auto Świat się jak zwykle wykazał i testuje wersje nie istniejącą na Polskim
        rynku. Choć dla tego wątku nie ma to znaczenia... bo rozmawiamy o autach
        używanych a tam 2.0 oplowski był miał chyba 100km z tego co się nie myle.
        Pozdrawiam
        • cc_2004 Re: Opel Vectra 2.0 diesel - bez elastyczności 09.03.06, 21:37
          czyli starsza 100-konna wersja 2.0 była pod tym względem dużo lepsza?
          • frax1 Re: Opel Vectra 2.0 diesel - bez elastyczności 09.03.06, 21:41
            Z tego jak zrozumiałem twój post i tytuł piszesz o 100 konnym 2l dieslu a nie o
            1,9, choć sprecyzuj o którym piszesz. Wydaje mi się że z 2l się wycofali.
            Na marginesie zobacz na cennik - 120km jest o TYSIĄC złotych droższe... więc
            decyzja raczej prosta że wybiera się mocniejszą.
            Pozdrawiam
            • cc_2004 Re: Opel Vectra 2.0 diesel - bez elastyczności 09.03.06, 21:55
              No właśnie nie wiem o jaki silnik chodzi jamaice77???
              2.0 TDI został chyba zastąpiony przez 1.9 i 2.2 DTI właśnie w okolicach 2001-
              2002 roku.
              2.2 DTI ma 125 KM i niezłą elastyczność, ale ten 2.0 nawet stary to tragedia
              pod tym względem - ponad 12 s. na IV biegu 60-100 km/h i prawie 20 s. na V.
              Passat 1.9 miał ok. 17 s.
              • frax1 Re: Opel Vectra 2.0 diesel - bez elastyczności 09.03.06, 21:58
                Z moich informacji to znikło i 2.0 i 2.2
                Pojawiły się 1.9 CDTI w wariantach 100, 120 i 150 oraz został 3.0 v6 184km.
                Chyba chodzi jej o te 2.0 i 2.2, z czego żaden nie jest godny polecenia.
                VAG jest znacznie lepszy jeżeli chodzi o diesle.
                Pozdrawiam
                • cc_2004 Re: VW jest lepszy 09.03.06, 22:05
                  też tak uważam :)
                  • frax1 Re: VW jest lepszy 09.03.06, 22:06
                    Chyba że te 1.9 z Fiata. Bardzo przyzwoite silniki. Ale one są chyba od 2004 lub
                    2005 roku dopiero.
                    Pozdrawiam
              • waskes29 Re: Opel Vectra 2.0 diesel - bez elastyczności 09.03.06, 22:08
                cc_2004 napisał:

> No właśnie nie wiem o jaki silnik chodzi jamaice77???
                > 2.0 TDI został chyba zastąpiony przez 1.9 i 2.2 DTI właśnie w okolicach 2001-
                > 2002 roku.
                > 2.2 DTI ma 125 KM i niezłą elastyczność, ale ten 2.0 nawet stary to tragedia
                > pod tym względem - ponad 12 s. na IV biegu 60-100 km/h i prawie 20 s. na V.
                > Passat 1.9 miał ok. 17 s.

Jak bierzesz dane z testu AS to jest troche to inaczej wyglada.
                Vectra IV bieg 60-100 9,3sec /Passat 1,9-8.6sec
                Vectra VI bieg 80-120 20,7sec/Passat V bieg 12.6sec
                • d7d Opel Vectra 2.0 diesel - z elastycznością :) 10.03.06, 09:27
                  waskes29 napisał:
                  > Vectra IV bieg 60-100 9,3sec /Passat 1,9-8.6sec
                  > Vectra VI bieg 80-120 20,7sec/Passat V bieg 12.6sec

a ile ma Passat na VI ??
                  nic nie ma bo nie ma 6 biegu!
                  jak jestescie dociekliwi to porównujcie podobne dane !!
                  i bierzcie jeszcze po uwagę cenę i wyposażenie obu egzemplarzy :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka