Dodaj do ulubionych

jak nie dac sie oszukac

09.03.06, 11:30
moze nie jest to dobre forum na tego typu pytania,ale mam nadzieje ze ktos mi poradzi. Otoz na mobile.de znalazlam fajne autko i to w wyjatkowo okazyjnej cenie, po wyslaniu maila do sprzedawcy okazalo sie ze auto jest w irlandii i dlatego wlasnie chce on je sprzedac, bo jest to wersja europejska a on potrzebuje kierownice po prawej stronie i z tego tez wzgledu trudno jest mu sprzedac to auto u siebie. dodatkowo jest ono zarejestrowane w niemczech (??). napisal rowniez ze ma do auta komplet dokumentow, ksiazke serwisowa, komplet kluczykow i w ogole auto jest w idealnym stanie. w kolejnym mailu napisal ze pokrywa koszt przewozu auta, podal link firmy transportowej i zaznaczyl ze przed przyjeciem auta na poklad statku mechanik sprawdza czy z autem wszystko jest ok, sprawdza dokumenty czy nie jest kradzione itd. (napisalam juz do tej firmy transportowej czy rzeczywiscie tak jest, jeszcze nie odpisali) poza tym napisal ze mam 10dni zeby samemu sprawdzic auto i gdybym nie byla w 100% zadowolona to mam mu odeslac to auto na jego koszt. autko jest swietne, az sie nie chce wierzyc w taka okazje, co mam zrobic zeby nie zostac oszukana?? nie chce zaplacic w ciemno i kupowac kota w worku. o platnosciach on sam nic nie napisal, wiec rozumiem ze place w momencie jak auto przywioza mi pod dom?? zreszta wyslalam mu maila, ciekawe co odpowie. a co z umowa kupna/sprzedazy ? jestem zupelnie zielona w tych sprawach, nietrudno chyba byloby mnie oszukac :( niech ktos mi pomoze, moze ktos kupowal w taki sposob auto? jak to ma wygladac od strony formalnej?
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: jak nie dac sie oszukac 09.03.06, 11:40
      Bardzo trudno wyrokowac o tym konkretnie przypadku, ale zakupy aut "europejskich" na wyspach zwykle sa okazyjne.

Miejmy nadzieje, ze jakis nasz rodak nie robi sobie "interesu zycia"...
      • aniouek.pl Re: jak nie dac sie oszukac 09.03.06, 11:45
        emes-nju napisał:

> Miejmy nadzieje, ze jakis nasz rodak nie robi sobie "interesu zycia"...

tez mam taka nadzieje...
        • lapufkasz Re: jak nie dac sie oszukac 09.03.06, 11:54
          Moim zdaniem w tej sytuacji jesli cena jest naprawde dobra to najlepeij
          pojechac obejrzec ten samochod na miejscu .
          Nie specjalnie rozumiem na jakiej zasadzie kupisz ten samochod ,najpierw
          pieniadze przlewasz a on go wysyla ? bo chyba on tego sie spodziewa.
          Sytuacja jest trudna jesli cena naprawde jest warta samochodu to
          najbepieczniej pojechac ten samochod obejrzec i ewentualnie tam go kupic i
          samemu nim wrocic.Ale to sie wiaze z kosztami i trzeba kogos zabrac kto sie
          zna.
          • aniouek.pl Re: jak nie dac sie oszukac 09.03.06, 12:04
            ja mu zaznaczylam w mailu ze w gre nie wchodzi zaden przelew, ani placenie przez western union itp. wlasnie nic nie napisal o placeniu!:( czekam znowu na jego odpowiedz. to jego ostatni mail:

Hello Dear Buyer,
            Thanks for your email .
            The car is located in Ireland like a told you ,and has the steering wheel on the left side,because is an european car registered in Germany.
            My lawyer told me to use a shipping company to complete to a deal .To can complete this bussines in shortly time and in a easy way I`ll ship the car using this company for shipping : www.pegasus-cargo-express.com..
            This company works very easy and is very sure.I will give them the car in their custody, one expert mechanichal from the company will inspect
            the car and the documents .The company will not shipp the car if my car is not in excelent conditions inside and outside , 100 % like i describe ,
            and if i`ll not have all the documents for it . You`ll have 10 days to inspect the car and check all the car do.
            Also if you are not 100 % satisfied you can send the car back with no extra costs .Also i`ll pay all the shipping costs and insurance , and of course i`ll pay the shipping company fees.
            Take a look and tell me your opinion .Also for additional details feel free to contact the shipping company .
            If you agree with my terms email me with your full name and the address where the vehicle will be shipped.
            As soon as i`ll receive this details from you i`ll start the shipping .
            Let me know !
            Thank You !

aha, chodzi o passata 2004 za 5000euro...;)wiem ze to zbyt piekne zeby bylo prawdziwe... ;) co o tym myslicie?
            • lapufkasz Re: jak nie dac sie oszukac 09.03.06, 12:08
              aniouek.pl napisała:

> aha, chodzi o passata 2004 za 5000euro...;)wiem ze to zbyt piekne zeby bylo
              pra
              > wdziwe... ;) co o tym myslicie?

i od tego trzeba bylo zaczac , daj sobie spokuj nikt Tobie nie sprzeda za
              tyle samochodu wartego 4X wiecej.Orientowalas sie ile kosztuja taki
              samochod ?
            • jimmyjazz Re: jak nie dac sie oszukac 09.03.06, 13:13
              aniouek.pl napisała:

> aha, chodzi o passata 2004 za 5000euro...;)

Wałek. Nie ma takich cen.
            • kodem_pl Re: jak nie dac sie oszukac 09.03.06, 14:00
              Aaaa, zawsze w takich przypadkach pisz, ze to dobrze sie sklada, ze auto jest
              akurat w xxx (tu wstaw podane miejsce) bo masz tam rodzine, oni pojda go
              obejrzec. Nagle kolo zaczyna krecic.:-D
            • iberia30 Re: jak nie dac sie oszukac 09.03.06, 15:13
              aniouek.pl napisała:
              > aha, chodzi o passata 2004 za 5000euro...;)wiem ze to zbyt piekne zeby bylo
              pra
              > wdziwe... ;) co o tym myslicie

chyba pan nie podal 1 przed 5 stad taka ladna cena ;-)
            • robert888 jejku, ale wałek. Setki razy to sie przewala przez 10.03.06, 09:48
              całą Europę, a widac ciągle są gamonie, którym się wydaje że w przyrodzie
              występuje coś takiego jak 2 letnie Passaty za 20 zł. Wstyd. Najpierw pazerność
              ponad wszelkie wątpliwości, a potem płacz i ratunkuuu, znowu mnie przewalili. A
              tym razem to mnie sie miało udać buuuuuu.
              • aniouek.pl Re: jejku, ale wałek. Setki razy to sie przewala 10.03.06, 09:53
                robert888 napisał:

> całą Europę, a widac ciągle są gamonie, którym się wydaje że w przyrodzie
                > występuje coś takiego jak 2 letnie Passaty za 20 zł. Wstyd. Najpierw
                pazerność
                > ponad wszelkie wątpliwości, a potem płacz i ratunkuuu, znowu mnie przewalili.
                A
                >
                > tym razem to mnie sie miało udać buuuuuu.

dokladnie tak jak mowisz.
    • jimmyjazz Re: jak nie dac sie oszukac 09.03.06, 11:52
      W sumie to u nas samochody z kierownica po prawej streonie też są tanie :-)

Ale z drugiej - kupno auta bez oglądania? Ryzyko.
    • frax1 Re: jak nie dac sie oszukac 09.03.06, 12:13
      To jest szwindel:
      www.ford-probe.net/forum/viewtopic.php?t=1509&postdays=0&postorder=asc&start=0
      Nie daj się nabrać, ja kiedyś znalazlem tak A4 na szwajcarskiej stronie, fajne
      auto zadbane itd. Zdjęcia nawet dostałem... ale po tym jak się okazało że auto
      jest w Anglii grzecznie podziękowałem.
      Pozdrawiam
    • zenek_z_puszczy sprawdz sobie ten link 09.03.06, 12:15
      tinyurl.com/qks2s
      byla pare dni temu dyskusja na pl.misc.samochody
      • aniouek.pl Re: sprawdz sobie ten link 09.03.06, 12:19
        dzieki za odpowiedzi, dobrze ze tu napisalam i sprawy nie zdazyly zajsc za daleko:)
        • polokokt Re: sprawdz sobie ten link 09.03.06, 13:35
          takich ofert na mobile.de i tym podobnych portalach jest duzo. Standardowy
          tekst to wlasnie ze albo wyjechal i musi sprzedac albo wlasnie inne zyciowe
          problemy i standardowo wysylka jakimis kurierami czy cos takiego.
          lepiej poszukaj auta w cenie jakiej jest warte.
          jak juz ktos napisal, nawet u niemcow dobre auta sa drogie, czesto i gesto
          drozsze niz w polsce, bo nikt za darmo dobrego auta nie odda.
          Pozdrawiam
    • marcinc3 wal 09.03.06, 13:37
      internetowy oszust kasa przelew lub wester union przesylka ubezpieczona
      mozliwosc zwrotu itp kiedys to sie przerabialo ale to bylo kilka lat temu ale
      chyba duzo polaczkow tam pojechalo i probuja swoich sil napisz z jakiego meila
      pisze ja ostatnio takiego rozgryzlem
      • aniouek.pl Re: wal 09.03.06, 13:57
        "Heather Brooks" <heather.brooks122@yahoo.com>
        juz odpisalam ze rezygnuje.
    • kodem_pl Jak pisza inni... ograny scenariusz 09.03.06, 13:58
      Juz o kilku przypadkach z polski slyszalem, jak ludzie poplyneli na parenascie
      kawalkow. Scenariusz dokladnie ten sam. Mozesz byc PEWNE, ze to przewal.
      • aniouek.pl Re: Jak pisza inni... ograny scenariusz 09.03.06, 14:04
        kodem_pl napisał:

> Juz o kilku przypadkach z polski slyszalem, jak ludzie poplyneli na parenascie
        > kawalkow. Scenariusz dokladnie ten sam. Mozesz byc PEWNE, ze to przewal.

ja tez wlasnie poczytalam troche o podobnych przypadkach i cisnienie mi skoczylo... tym bardziej ze to auto mialo byc dla mojego faceta:) to bym mu prezent zrobila. teraz smiac mi sie chce z samej siebie. coz, nauczka na przyszlosc.
        • ugly.duck Mobile juz ostrrzegalo 09.03.06, 15:20
          Portal Internetowy juz ostrzegal przed takim sposobem kupowaniw, najczesciej
          jest to oszustwo finansowe zwiazane z przelewem przez west union lub podobne
          firmy. nie kierowac sie ze to Niemcy, albo Irlandczycy, oni tez oszukuja tylko
          z usmiechem na ustach. Rowniez Kupowanie przez internet zwlaszcza mobile (sami
          handlarze turcy i inna holota moslemowa) jest zwiazane ze znacznym ryzykiem.,
          na miejscu okazuje sie ze samochod lub jego stan nie odpowiada temu co
          zapewnial taki handlarz pezez telefon. Nigdy nie kupuj auta od araba turka czy
          innego smierdziela. Z pozdrowieniami
    • aniouek.pl Re: jak nie dac sie oszukac 10.03.06, 09:40
      mimo ze napisalam wczoraj maila ze rezygnuje to dzisiaj dostalam potwierdzenie
      z tej firmy przewozowej ze rzeczywiscie auto zostalo wyslane na moj adres i w
      ogole moge sobie monitorowac gdzie ono dokladnie jest w danym momencie itd, ale
      najbardziej rozbawil mnie tekst dotyczacy platnosci:

**SUGESTION FROM Pegasus Cargo Express Ltd.: DEAR BUYER,WHEN YOU WILL GO TO
      WESTERN UNION OFFICE TO SEND THE MONEY FOR YOUR PURCHASE PLEASE DO NOT TELL TO
      WESTERN UNION THAT YOU SEND THE MONEY FOR A INTERNET PURCHASE BECAUSE YOU WILL
      PAY EXTRA FEES,YOU CAN TELL THEM THAT YOU SEND THE MONEY TO A FRIEND OF YOURS

hehe :))

• misha75 Re: jak nie dac sie oszukac 10.03.06, 10:41
        no to skoro autko już do Ciebie jedzie to pewnie niedługo dojedzie ;)

jak Ci sie spodoba jego stan wyslij temu kolesiowi kase i sprawa zalatwiona :)

• aniouek.pl Re: jak nie dac sie oszukac 10.03.06, 11:07
          misha75 napisał:

> no to skoro autko już do Ciebie jedzie to pewnie niedługo dojedzie ;)
          >
          > jak Ci sie spodoba jego stan wyslij temu kolesiowi kase i sprawa zalatwiona :)
          >

tak wlasnie mam zamiar zrobic ;)) gorzej bedzie jak mi pod drzwi domu podrzuca
          paczke "z pozdrowieniami od IRA" ;P
      • marcinc3 Re: jak nie dac sie oszukac 10.03.06, 22:58
        ja napisalem ze kase wysle pozniej to napisali ze auto juz wyslane ja na to ze
        jak bedzie juz u mnie to dorzuce im 1000 funciakow wiecej i jakos auto nie
        doszlo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka