Dodaj do ulubionych

problem z autem !!!

23.03.06, 22:01
Witam i po raz kolejny proszę o pomoc. Oczywiście miejscem do usuwania
usterek są warszaty i ASO ale wiadomo jak tam traktują kobiety. Mówiąc
oględnie, wmawiają im niestworzone rzeczy wystawają kosmiczne rachunki.
Dlatego wolę wcześniej zapytać bardziej zorientowanych.
No ale do rzeczy. Mam dwa problemy, które chciałabym wyaliminować.
Pierwszy dotyczy hamulcy, otóż podczas hamowania czuję drgania kierownicy.
Niedawno robiłam geometrię i wszystko jest OK. Co może być powodem ?
Drugi problem, to "świerszcz" w nawiewie auta. Przy włączonym nawienie, po
jakimś czasie daje się słysześć dźwięk jakby świerszcz grał. Co jest
przyczyną, jak to wyeliminować ?
Bardzo liczę na Waszą pomoc, za co z góry dziękuję :)
Obserwuj wątek
    • wielki_czarownik Chyba 23.03.06, 22:05
      Chyba masz skrzywione tarcze hamulcowe i one "biją". A z nawiewem? Ciężko powiedzieć - może śmieć tam jakiś wpadł, może silnik piszczy, może coś się poluzowało. Co to znaczy "świerszcz"? :)
    • kodem_pl Re: problem z autem !!! 23.03.06, 22:10
      Przede wszystkim nie hamulcy a hamulcow;-)

Ile lat ma Twoje autko? Bo jak ma juz swoj wiem, to tym swierszczem moze byc
      lozysko dmuchawy.

Co do hamulcow to pewnie skrzywione tarcze, tak jak powiedzial przedmowca.
      Nalezy wymienic lub, gdy sa w miare nowe przyzwyczaic sie;-) Przy odrobinie
      szczescia nie grozi to niczym strasznym.
      • lidiamiss Re: problem z autem !!! 23.03.06, 22:20
        Autko ma 2 latka więc "ze starości" chyba nie "świerszczy" .
        Jak sprawdzić czy te tarcze sa krzywe ? Bo nie sądzę żeby wszystkie były
        krzywe??
        W grudniu wpadłamw poślizg i uderzyłam prawym tylnym kołem w krawężnik ale tak,
        że felga złom. Czy od tego mogła się też skrzywić tarcza w tym właśnie kole.
        Doradźcie jeszcze,jeśli okaże się, ze to ta tarcza, to czy powinno się je
        wymienić od razu w drugim kole na tej osi czy nie ma takiej konieczności ??
        • kodem_pl Re: problem z autem !!! 23.03.06, 22:51
          Tarcze wymienia sie "osiami" i najlepiej razem z klockami. Jak przy hamowaniu
          drzy kierownica to tylne tarcze nie moga tego powodowac. Od dziury raczej sie
          nie skrzywila, najczesciej tarcze krzywia sie, gdy robisz bardzo ostry katung i
          przegrzejesz je, albo gdy z dosc rozgrzanymi tarczami wjedziesz w kaluze.

Swierszcza niestety nie jestem w stanie lepiej zdiagnozowac...
          • kodem_pl Re: problem z autem !!! 23.03.06, 22:56
            Aha, jeszcze co do tego swierszcza, to moze sproboj zastosowac rozwiazanie
            posrednie: gdy np. na pierwszym biegu dmuchawy zaczyna pojawiac sie swierszcz
            wlacz na chwile trzeci bieg i ponownie przejdz do biegu pierwszego:-D
    • wit911 Re: problem z autem !!! 23.03.06, 23:03
      Drgania to 100% pokrzywione tarcze - do wymiany z klockami. Swierszcz to moze
      jakis lisc w nawiewie? Trzeba by rozebrac i popatrzec.
      • tomek1151 Re: problem z autem !!! 24.03.06, 09:27
        co do drgania to w 90% są to tarcze ale mogą to też być końcówki drążków
        reakcyjnych u mnie tak było a co do dmuchawy to trzeba tam po prostu zajrzeć
        mogą to być różnego rodzaju zabrudzenia piach kurz całkiem możliwe że to łożysko
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka