Dodaj do ulubionych

Czy warto kupic Xantie?

IP: *.konin.sdi.tpnet.pl 15.10.01, 19:00
Mam mozliwosc kupic Citroena Xantie-rok94,szyby elektr,alarm,dobrze
utrzymana,serwisowana itd za przyzwoite pieniadze okolo 13 tys.
Ale mam obawy zwiazane ze specyficznym zawieszeniem tych aut..
Moje lęki nie sa wyssane z palca, bo kieruje sie w tym momencie opinia bylego
posiadacza takowego auta. Auto na chwile obecna ma 6 lat a chcialbym zatrzymac
je na dluzszy czas (okres okolo 4 lat) w zwiazku z tym czy moje obawy odnosnie
zawieszenia hydraulicznego sa sluszne? prosze o pomoc i komentarz.pozdr.
Obserwuj wątek
    • Gość: Gordi Re: Czy warto kupic Xantie? IP: *.zigzag.pl 15.10.01, 19:03
      W starszych Cytrynach(szczególnie BX)zawieszenie to sypało sie strasznie(pompy)
      ale z tego co słyszałem i czytałem w Xantiach jest wszystko ok pod warunkiem,że
      jest regularnie dobrze serwisowane.
      • Gość: Przemek Re: Czy warto kupic Xantie? IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 18.10.01, 14:11
        > W starszych Cytrynach(szczególnie BX)zawieszenie to sypało sie strasznie(pompy)
        > ale z tego co słyszałem i czytałem w Xantiach jest wszystko ok pod warunkiem,że

A jakieś doświadczenia z BX czy tylko zasłyszane gdzieś od znajomych?
        Użytkuję sobie takiego starszego BX i nie narzekam za zawieszenie, a w
        szczególności na pomope.Natomiast co do Xantii, to Xantie bez hydroactiv są
        wytrzymalsze niż z hydroactive.
    • Gość: kolka Re: Czy warto kupic Xantie? IP: *.unregistered.formus.pl 15.10.01, 20:02
      Byłem w posiadaniu takiego auta z silnikiem 2.0
      Przejechałem prawie 230 tys km i nic się nie działo a eksploatowany był
      naprawde mocno i intensywnie
      eśli będziesz dbał o zawieszenie (co jakiś czas przeglądy) nic nie powinno sie
      dziać a jestem pewien ze docenisz ten komfort
      Ja miałem cytryne 6 lat tylko drobne problemy wynikające z eksploatacji o
      których nie warto pisać,
      Teraz mam pasata i zaczynam myśleć czy nie zmienić na nową C5
      Jeśli jesteś pewny auta to bierz i nie martw sie opiniami pseudo fachowców
      • Gość: Jarek Czy warto kupic Xantie? TAK! IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 16.10.01, 09:09
        Jezdze aktualnie Xantia i musze potwierdzic opinie przedmowcy. W firmie mamy
        dwie i jezdza do ASO tylko na przeglady.
        Pozdr
        • Gość: Kerda Re: Czy warto kupic Xantie? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.01, 12:45
          Xantia fuj!
          • Gość: maciek Re: Czy warto kupic Xantie? IP: *.gpw.com.pl 17.10.01, 13:06
            jakies konkrety???
            • Gość: Jarek Re: Czy warto kupic Xantie? IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 17.10.01, 14:07
              Oj, Macku
              Nie doczytales sie? Bylo napisane "fuj". To jest wlasnie konkret. Moje 18-
              miesieczne dziecko tez tak mowi.
              Pozdr ;-)
              • Gość: maciek Re: Czy warto kupic Xantie? IP: *.gpw.com.pl 17.10.01, 14:11
                Bylo napisane "fuj". To jest wlasnie konkret. Moje 18-
                > miesieczne dziecko tez tak mowi.

sorry, nie wiedzialem - moje dziecko ma 11 miesiecy i jest dopiero na
                etapie "bababa";-))

pzdr
                • Gość: Suka Re: Czy warto kupic Xantie? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 17.10.01, 14:21
                  Konkrety?Proszę zajrzeć do wątku"Citroen-gówno na kółkach".Miałem podobne
                  problemy z Xantią(bezwypadkowa,z salonu)jak np.Jasiek i wielu innych.
                  W 100% zgadzam się z opinią,że nie jest to samochód tylko gówno.
                  Po doświadczeniach wolałbym kupić samochód innej marki nawet dwie klasy
                  niższej byle nie Citroena.
                  Na jakim poziomie samochód taka ocena.Dlatego jeszcze raz:Xantia-fuj!
                  • Gość: maciek Re: Czy warto kupic Xantie? IP: *.gpw.com.pl 17.10.01, 14:36
                    > Konkrety?Proszę zajrzeć do wątku"Citroen-gówno na kółkach".

z konkretow byly tam 2 - wypadniety reflektor (ciekawostka) i przepalona zarowka
                    w schowku - rzeczywiscie wady dyskwalifikujace marke

> Miałem podobne
                    > problemy z Xantią(bezwypadkowa,z salonu)

czyli niewielkie i mogace wystapic w KAZDYM samochodzie

> jasiek i wielu innych.

Znacznie wiecej jest zadowolonych uzytkownikow...

> Po doświadczeniach wolałbym kupić samochód innej marki nawet dwie klasy
                    > niższej byle nie Citroena.

oczywiscie w zadnym innym aucie a zwlaszcza niemieckim zdane usterki nie wystapia

• Gość: Jarek SUKA mowi... IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 17.10.01, 16:47
                      Citroen - fuj!
                      Nowa Laguna - beee (ewentualnie dla kobiet powyzej 65 roku zycia)
                      Z pewnoscia Peugeot - tez blablabla...
                      A Toyota Avensis - to juz w ogole...
                      Nowe Mondeo - o tym chyba sie nie wypowiadal...

Ale przeciez najwiekszym cudem swiata jest Passat! Nie prawdaz???

SUKA, co myslisz?
                      • Gość: Suka Re: SUKA mowi... IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 18.10.01, 12:03
                        Gość portalu: Jarek napisał(a):

> Citroen - fuj!
                        > Nowa Laguna - beee (ewentualnie dla kobiet powyzej 65 roku zycia)
                        > Z pewnoscia Peugeot - tez blablabla...
                        > A Toyota Avensis - to juz w ogole...
                        > Nowe Mondeo - o tym chyba sie nie wypowiadal...
                        >
                        > Ale przeciez najwiekszym cudem swiata jest Passat! Nie prawdaz???
                        >
                        > SUKA, co myslisz?

SUKA odpowiada:
                        Nowy Mondeo z silnikiem 1,9TDCI 130kM i momencie obrotowym 330NM(z funkcją
                        chwilowego zwiększenia do 350NM)-super.

Toyota Avensis-mi się wypowiadać,zupełnie nie znam samochodów Toyoty,ale
                        niesamowitym plusem jest legendarna bezawaryjność tej marki.Szkoda,Ze silniki
                        kończą się na 2 litrach i 150 kM np.Passat ma 4 litry i prawie 300KM,nawet
                        Laguna czy Peugeot 3 litry i 210KM.

Nowe Audi A4-rewelacja,a z silnikiem 1,9 TDI 130km kosztuje niewiele więcej niż
                        Laguna DCI.

Passat jest fajny,ale bez zachwytów.

• Gość: Jarek SUKA odpowiedz... IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 18.10.01, 12:30
                          ... Krzysztofowi, czy ma kupic 7-letnia Xantie za 13 tys. PLN, bo troche
                          zjechalismy z tematu.
                        • Gość: Sławek Re: SUKA mowi... IP: 192.168.3.* / *.trzebinia.net 22.10.01, 15:37
                          Czy Mondeo w dieslu to taka rewelacja? Silnik z Transita Duratorq-Di (pompa
                          wtryskowa Boscha VP44) Według moich informacji ma on 115 nie 130 ps oraz 280
                          (310)nie 330 (350)Nm. VW lepiej radzi sobie od Forda z dieslami choć nie
                          zmienia to faktu,że jest głośniejszy od wszystkich chyba diesli z common rail.

pozdro
                          • Gość: Bryku Diesel Forda IP: 212.160.138.* 22.10.01, 16:01
                            Gość portalu: Sławek napisał(a):

> Czy Mondeo w dieslu to taka rewelacja? Silnik z Transita Duratorq-Di (pompa
                            > wtryskowa Boscha VP44) Według moich informacji ma on 115 nie 130 ps oraz 280
                            > (310)nie 330 (350)Nm. VW lepiej radzi sobie od Forda z dieslami choć nie
                            > zmienia to faktu,że jest głośniejszy od wszystkich chyba diesli z common rail.
                            >
                            > pozdro

Jest w ofercie Forda silnik 130 KM TDCi. Więcej szczegółów znajdziesz na stronie
                            www.autoplaza.com.pl/

Pozdrawiam
    • Gość: zayontz Re: Czy warto kupic Xantie? IP: 195.94.206.* 18.10.01, 13:16
      nie.
      • Gość: maciek Re: Czy warto kupic Xantie? IP: *.gpw.com.pl 18.10.01, 14:59
        Gość portalu: zayontz napisał(a):

> nie.

to sie nazywa wyczerpujaca i konkretna odpowiedz
        • Gość: Jarek Re: Czy warto kupic Xantie? IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 18.10.01, 15:35
          Gość portalu: maciek napisał(a):

> to sie nazywa wyczerpujaca i konkretna odpowiedz

Maciek, nie czepiaj sie. Ja wczesniej napisalem tylko "TAK".

;-)
    • Gość: jasiek Re: Czy warto kupic Xantie? nie wiadomo IP: 172.27.44.* / 212.222.117.* 18.10.01, 16:38
      Widze ze uzytkownicy citroenow dziela sie na zadowolonych, czyli tych ktorym sie auto nie psuje, i
      niezadowolonych, czyli odwrotnie.
      Myslalem ze jestem jedyny niezadowolony (ergo, citroeny sie generalnie nie psuja a ja mam pecha), ale
      SUKA mnie podbudowal. Nie jestem ta ostatnia ofiara losu..
      Dzieki SUKA!

jasiek
      • Gość: maciek Re: Czy warto kupic Xantie? nie wiadomo IP: *.gpw.com.pl 18.10.01, 16:49
        > Widze ze uzytkownicy citroenow dziela sie na zadowolonych, czyli tych ktorym si
        > e auto nie psuje, i
        > niezadowolonych, czyli odwrotnie.

czyli tak, jak we wszystkich markach (nie tylko samochodow)

> Myslalem ze jestem jedyny niezadowolony (ergo, citroeny sie generalnie nie psuj
        > a a ja mam pecha), ale
        > SUKA mnie podbudowal. Nie jestem ta ostatnia ofiara losu..
        > Dzieki SUKA!

no, nareszcie - jest was dwoch!
      • Gość: Malina Re: Do Jaśka i Suki IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.01, 09:03
        Przyłączam się do Was.
        • Gość: maciek Re: Do Jaśka i Suki IP: *.gpw.com.pl 19.10.01, 10:56
          a co, tez Ci wypadl reflektor (przepraszam, kierunek) i cos Ci pierdzi 60 razy
          na sekunde???
    • Gość: Suka Re: Czy warto kupic Xantie? IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 19.10.01, 09:05
      Nie.
      • bryndzo Re: Czy warto kupic Xantie? 19.10.01, 09:59
        Czy wszyscy zmotoryzowani Toruniacy są tacy wylewni,czy to cały czas jeden i
        ten sam -pod różnymi nickami-mający problem z osobowością ?

Wolałbym poczytać o Xanti coś więcej niż : "fuj" czy "nie" !
        Trudno na takiej opinii podjąc jakąkolwiek decyzję !

p.s.
        O innych wielokonnych silnikach i cudownych modelach są inne wątki !
        Ten wątek brzmi: Czy warto kupić Xantię?
        • Gość: jasiek Re: Czy warto kupic Xantie? moje podsumowanie IP: *.proxy.aol.com 22.10.01, 12:26
          Hej,

Zalety i argumenty:
          a) cena - za taki sam bmw 318i (taki sam pod wzgledem mocy silnika i wymiarow)
          trzeba dac 30% wiecej.
          b) hydroaktywne zawieszenie - normalnie dostepne w autach od 30% drozszych
          (renault safrane itd.). Co do zalet tego zawieszenia to nie jestem zachwycony
          (twarde, glosne, buja powyzej 160kmh, nie mozna wytlumic wstrzasu podczas
          hamowania), ale na polskich drogach jest rewelacyjne, bo niweluje nierownosci
          drog (autopoziomowanie i nie pochyla sie na zakretach). wiec na polskie drogi
          tylko hydroaktiv, jesli jezdzisz po zagranicznych autostradach, mozesz
          hydroaktiv darowac, albo kupic auto bez hydroaktiwa z samopoziomujacym
          zawieszeniem, podobny efekt.

c) duzo miejsca, w miare ciche, nie kradna (bardzo duza zaleta), wyciaga do
          200kmh bez problemu (silnik 2.0 i wiecej)

d) na trasie zre 7l/100 niezaleznie od predkosci i czy mam wlaczona klime.

e) mocne zderzaki, stabilna konstrukcja (nie krzypi i nie wygina sie jak auta
          do 60 tys.)

Wady i uzasadnienie:
          a) sypie sie, plastikowe czesci odpadaja, albo sa tandetnie umocowane
          (wlaczniki oswietlenia nad fotelami z przodu wykonanie gorsze niz w espero),
          plastiki niedopasowane do siebie itd. Citroen nie bierze odpowiedzialnosci
          gwarancyjnej za urywajace sie plastiki.
          b) stare duzo palace silniki (10l srednio), ale za to w trasie 7l przy 160kmh
          non stop, dziw jakis.
          c) dlugi i szeroki samochod, bardzo duzy promien skretu, slaba widocznosc z
          tylu, auto praktycznie tylko na dlugie trasy dla calej rodziny, po miescie nie
          ma sensu.
          d) nowe traca na wartosci 20% juz w momencie kupna, potem w podobnym tempie.

e) na koniec zabawna wada: teoretycznie nie mozna jezdzic po wiejskich drogach
          poludniowo wschodniej polski (nosnosc mostow 1,5 tony, waga auta 2 tony, ale
          jeszcze sie zaden pode mna nie urwal).

Ta, moim zdaniem gdyby mi sie Xantia nie popsula 4 razy w ciagu jednego
          miesiaca bylbym z tego auta bardzo zadowolony.

Jasiek
          ps. no to moze wreszcie podyskutujemy? ostatnio przyjrzalem sie plastikom,
          naprawde tandetne (mam wersje exclusive, tfu).
          • Gość: maciek Re: Czy warto kupic Xantie? moje podsumowanie IP: *.gpw.com.pl 22.10.01, 13:37
            Gość portalu: jasiek napisał(a):

> a) sypie sie, plastikowe czesci odpadaja,
            albo sa tandetnie umocowane

albo jestes za silny

> Citroen nie bierze odpowiedzialnosci
            > gwarancyjnej za urywajace sie plastiki.

malo kto bierze

> b) stare duzo palace silniki (10l srednio), ale za to w trasie 7l przy 160kmh
            > non stop, dziw jakis.

to chyba norma ze 2 litrowy silnik tyle pali w miescie (jeszcze zalezy jaka masz
            noge...)

> c) dlugi i szeroki samochod, bardzo duzy promien skretu, slaba widocznosc z
            > tylu,

sprzedaj gUwno, kup malucha - problem zniknie

> d) nowe traca na wartosci 20% juz w momencie kupna, potem w podobnym tempie.

sam napisales w zaletach "a) cena - za taki sam bmw 318i (taki sam pod wzgledem
            mocy silnika i wymiarow) trzeba dac 30% wiecej." - wiec cos za cos, poza tym -
            chyba kazde auto po wyjezdzie z salonu tyle traci...

> e) na koniec zabawna wada: teoretycznie nie mozna jezdzic po wiejskich drogach
            > poludniowo wschodniej polski (nosnosc mostow 1,5 tony, waga auta 2 tony, ale
            > jeszcze sie zaden pode mna nie urwal).

wspomniane BMW na pewno jest duzo lzejsze

> ps. no to moze wreszcie podyskutujemy?

O czym???

ostatnio przyjrzalem sie plastikom,
            > naprawde tandetne (mam wersje exclusive, tfu).

ostatnio przyjrzalem sie plastikom, naprawde ladne

• Gość: maciek Re: Czy warto kupic Xantie? moje podsumowanie IP: *.gpw.com.pl 22.10.01, 13:37

albo jestes za silny

malo kto bierze

> non stop, dziw jakis.

to chyba norma ze 2 litrowy silnik tyle pali w miescie (jeszcze zalezy jaka masz
            noge...)

> tylu,

> e) na koniec zabawna wada: teoretycznie nie mozna jezdzic po wiejskich drogach

ostatnio przyjrzalem sie plastikom, naprawde ladne - wiec o czym tu dyskutowac???

• Gość: maciek Re: Czy warto kupic Xantie? moje podsumowanie IP: *.gpw.com.pl 22.10.01, 13:38

albo jestes za silny

malo kto bierze

> non stop, dziw jakis.

to chyba norma ze 2 litrowy silnik tyle pali w miescie (jeszcze zalezy jaka
            masz noge...)

> tylu,

> e) na koniec zabawna wada: teoretycznie nie mozna jezdzic po wiejskich
            drogach

ostatnio przyjrzalem sie plastikom, naprawde ladne - wiec o czym tu
            dyskutowac???
            • Gość: jasiek Re: a jednak IP: *.proxy.aol.com 23.10.01, 14:39
              a jednak!! pogadamy sobie macku:

> > a) sypie sie, plastikowe czesci odpadaja,
              > albo sa tandetnie umocowane
              >
              > albo jestes za silny

tia, citroen autko dla slabiakow. Owszem jestem duzy, ciezki i silny. Ale w takim
              razie citroen powinien uprzedzac takich kupcow jak ja ze auto nie dla mnie, a nie
              wciskac mi szmelcu.

> > Citroen nie bierze odpowiedzialnosci
              > > gwarancyjnej za urywajace sie plastiki.

tu sie mylisz. honda bierze, toyota bierze. vw bierze jak ich zmusic. mowie o
              usterce mechanicznej w samochodzie kupionym pare dni wczesniej. Troska o rozwoj
              sprzedazy nakazuje przyjrzec sie usterce. Ale citroen ma w dupie klientow ktorzy
              juz kupili.

>
              > > b) stare duzo palace silniki (10l srednio), ale za to w trasie 7l przy 160
              > kmh
              > > non stop, dziw jakis.
              >
              > to chyba norma ze 2 litrowy silnik tyle pali w miescie (jeszcze zalezy jaka
              > masz noge...)

o nie moj drogi. Obecne silniki hondy czy toyoty zuzywaja srednio 8l przy takiej
              samej pojemnosci i 30% wiekszej mocy.

> > c) dlugi i szeroki samochod, bardzo duzy promien skretu, slaba widocznosc
              > z
              > > tylu,
              >
              > sprzedaj gUwno, kup malucha - problem zniknie

dziecinny argument - pojawia sie inne problemy.

> > d) nowe traca na wartosci 20% juz w momencie kupna, potem w podobnym tempi
              > e.
              >
              > sam napisales w zaletach "a) cena - za taki sam bmw 318i (taki sam pod wzgledem
              >
              > mocy silnika i wymiarow) trzeba dac 30% wiecej." - wiec cos za cos, poza tym -
              > chyba kazde auto po wyjezdzie z salonu tyle traci...

inne marki po wyjezdzie z salonu traca 10%, nie 20%. Jak to sprawdzam? Patrze na
              oferty samochodow 1-miesiecznych i porownuje do ceny fabrycznej. a bmw traci 15%
              po roku.

>
              > > e) na koniec zabawna wada: teoretycznie nie mozna jezdzic po wiejskich
              > drogach
              > > poludniowo wschodniej polski (nosnosc mostow 1,5 tony, waga auta 2 tony, a
              > le
              > > jeszcze sie zaden pode mna nie urwal).
              >
              > wspomniane BMW na pewno jest duzo lzejsze

bmw nie jest lzejsze, ale mowie o wadach xantii a nie bmw, a poza tym chcialem
              przez to wysmiac polskie mosty, nie auta. podyskutujmy o wadach polskich drog..

> ostatnio przyjrzalem sie plastikom,
              > > naprawde tandetne (mam wersje exclusive, tfu).
              >
              > ostatnio przyjrzalem sie plastikom, naprawde ladne - wiec o czym tu
              > dyskutowac???

Kurna, stary, no to juz widze skad Twoj zachwyt nad ta tandeta. Jak sie komus
              podoba, ze jeden porysowany i wyszczerbiony plastik nie zachodzi na drugi, ze na
              krawedziach sa pozostalosci wyprasek, ze na srodku skorzanej kierownicy jest
              szpetny kawalek plastiku przykrywajacy airbaga, ktory nie pasuje do dolnego
              obrysu, to sie nie dziwie ze masz takie poglady, bo kazdy ma takie poglady jak
              gust. moj gust na niekorzysc citroenowi przerasta gust francuski i uwazam te
              plastiki za tragiczne. pewnie ze to nie klasa i cena audi, ale citroen taki kit
              wciska klientom, ze xantia to klasa srednia, przy tym tania. Wiec mowie, ze to
              mit, bo nawet leganza bije xantie na glowe wystrojem wnetrza.

gust przychodzi z wiekiem, niechec do citroena rowniez.

jasiek
              • Gość: maciek Re: a jednak IP: *.gpw.com.pl 23.10.01, 15:03

> vw bierze jak ich zmusic.

zmus citroena - niestety caly czas traktowanie klienta w Polsce pozostawia wiele
                do zyczenia

> Obecne silniki hondy czy toyoty

fajnie, ale xantia to konstrukcja z 1993 roku, obecnie nie produkowana -
                porownanie nie na miejscu

> dziecinny argument - pojawia sie inne problemy.

jaka wada, taki argument

> a bmw traci 15
                > %
                > po roku.

a kosztuje 30 % wiecej

> podyskutujmy o wadach polskich drog..

sadze ze nie ma tu o czym dyskutowac - jak jest kazdy widzi

> Jak sie komus
                > podoba, ze jeden porysowany i wyszczerbiony plastik nie zachodzi na drugi, ze n
                > a
                > krawedziach sa pozostalosci wyprasek, ze na srodku skorzanej kierownicy jest
                > szpetny kawalek plastiku przykrywajacy airbaga, ktory nie pasuje do dolnego
                > obrysu,

no ale chyba kupujac auto obejrzales je dokladnie - i kupiles mimo ze ci sie nie
                podobalo? nie rozumiem...

Maciek
                • Gość: jasiek Re: a jednak IP: *.proxy.aol.com 25.10.01, 23:09
                  wyplulem sie z monologu, ale przez przypadek wcisnalem '"esc"' i szlag trafil,
                  taka niedorobka forum. wiec nie bede pisal drugi raz. pozdrawiam,

jasiek
                  ps. opowiem zabawna historyjke. raz bylem swiadkiem jak w aso forda przyjechal
                  70letni facet dopiero kupiona fiesta, odpucowana, pokazac, ze od strony
                  kierowcy galka otwierania szyby ma inny ksztalt niz od strony pasazera.
                  Wymienili mu galke, chociaz najpierw przez godzine klocili sie ze tak ma byc
                  (stalem obok).
                  Problem w tym ze ja tak nie potrafie. Jak mnie aso citroena raz olalo, mam
                  citroena w dupie i drugiego nie kupie.
                  • Gość: maciek Re: a jednak IP: *.gpw.com.pl 26.10.01, 09:39
                    drugiego nie kupie.

no i fajno, ale juz nie truj
                    • Gość: Jarek Panowie! Panowie!! Panowie!!! IP: *.unregistered.formus.pl 26.10.01, 13:10
                      PAX, PAX, PAX miedzy Krajany!!!

Poziom Waszego zacietrzewienia osiagnal niebezpieczny stan :-0.

Uznajmy wiec ze Jasiek jest bardzo niezadowolony z zakupu Xantii, a Maciek jest
                      bardzo zadowolony z uzytkowania Xantii.

I prosze skonczmy... prosze...
              • Gość: Jarek Jasiu! Rany, a jednak... IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 23.10.01, 15:22

> Kurna, stary, no to juz widze skad Twoj zachwyt nad ta tandeta. Jak sie komus
                > podoba, ze jeden porysowany i wyszczerbiony plastik nie zachodzi na drugi, ze
                > na krawedziach sa pozostalosci wyprasek, ze na srodku skorzanej kierownicy jest
                > szpetny kawalek plastiku przykrywajacy airbaga, ktory nie pasuje do dolnego
                > obrysu, to sie nie dziwie ze masz takie poglady, bo kazdy ma takie poglady jak
                > gust. moj gust na niekorzysc citroenowi przerasta gust francuski i uwazam te
                > plastiki za tragiczne. pewnie ze to nie klasa i cena audi, ale citroen taki kit
                > wciska klientom, ze xantia to klasa srednia, przy tym tania. Wiec mowie, ze to
                > mit, bo nawet leganza bije xantie na glowe wystrojem wnetrza.
                >
                > jasiek

Czesc Jasiu,
                faktem, ze Maciek moze troche przesadza z jednostronnym podejsciem, ale mam
                pytanie do Ciebie:

gdzie zes chlopie oczy mial, jak zes sie na to autko decydowal????

Przeciez pokazuja to w salonie, mozna sie tym przejechac, u zaufanego mechanika
                zasiegnac opinii o nim, w ASO dowiedziec sie jak ksztaltuja sie ceny przegladow
                itd.
                Doceniam fakt, ze starasz sie patrzyc na temat z dwoch stron, ale to Ty zes
                podjal decyzje, wiec moze sie z tym pogodzic z konsekwencjami Twojego wyboru i
                zamiast opluwac wszystko w kolo, pluc tylko sobie w brode.
                Swoja droga wiem, ze niedociagniecia montazowe (np. w zakresie spasowania
                plastikow) poprawiaja nasze ASO i prosze nie mow mi, ze to kosztuje, bo w okresie
                gwarancji jest to ich psim obowiazkiem zrobic to w podskokach i za darmo.
                Z Twoich postow wynika takze, ze nie radzisz sobie z egzekwowaniem swoich praw w
                ASO - co to znaczy, ze byles kilka razy i nie usunieto czegos tam. Od tego sa
                oficjalne drogi i inne ASO. Tak sie ostatnio sklada, ze wiekszosc z nich cierpi
                na brak roboty i staraja sie walczyc o klienta.
                Wybacz Jasiu, ale wyglada na to, zes nie wiedzial, co kupujesz!!! Czy to jest
                wina Macka, jakiegokolwiek ASO, czy Citroen'a? Przed zakupem trzeba chyba przede
                wszystkim znac wszelkie mozliwe WADY auta i potem podjac decyzje. Jako
                alternatywe dla Xantii podajesz auta kosztujace conajmniej 50% wiecej - to chyba
                jednak nie najlepsze porownanie.

Znowu sie powtorze - przykro mi, ze sie rozczarowales :-( i zycze Ci, abys z
                kolejnego auta byl zadowolony ;-).

Pozdr "maniak" "guwna na kolkach"
                • Gość: maciek Re: Jasiu! Rany, a jednak... IP: *.gpw.com.pl 23.10.01, 15:39
                  > > Kurna, stary, no to juz widze skad Twoj zachwyt nad ta tandeta.
                  > > jasiek
                  > Maciek moze troche przesadza z jednostronnym podejsciem,

male wyjasnienie nt plastikow i zachwytow - Jasiek w jednym zdaniu proponuje
                  dyskusje i mowi ze plastiki sa brzydkie - moja wydpowiedz miala pokazac, ze
                  dykusja o urodzie nie ma sensu - moze nie bylem zbyt precyzyjny ;)))
                  natomiat jesli chodzi o plastiki - szczerze mowiac nigdy sie nad tym nie
                  zastanawialem - dla mnie plastiki jak plastiki...
                • Gość: maciek Re: Do Jarka IP: *.gpw.com.pl 23.10.01, 15:42
                  czym ty w koncu jezdzisz? Xantia czy Xsara? A moze 1073 to inny Jarek?

Pozdrawiam,
                  Maciek (730)
                  • Gość: Jarek Do Macka IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 23.10.01, 15:57

> czym ty w koncu jezdzisz? Xantia czy Xsara?
                    >
                    > Pozdrawiam,
                    > Maciek (730)

Xsara 1,9 D SX - prywata (aktualnie w uzywaniu przez malzowinke)
                    Xantia II 2,0 HDi Break SX - "cienzarowka pelna gembom", czyli sluzbowe

Wybierasz sie dzisiaj do Galerii Mokotow?

;-)
                    • Gość: maciek Re: Do Macka IP: *.gpw.com.pl 23.10.01, 16:21

> Wybierasz sie dzisiaj do Galerii Mokotow?

no niestety nie - jakos nigdy nie moge się tam wybrac, bo we wtorki pracuje do 18-
                      tej ;(((
                      • Gość: Jarek Do Macka IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 23.10.01, 16:28

> we wtorki pracuje do 18-tej ;(((

Ta Gielda Papierow Wartosciowych to musi byc paskudne miejsce - fuj :-(

Pozdr ;-)
                        • Gość: maciek Re: Do Macka IP: *.gpw.com.pl 23.10.01, 16:44
                          no ale az takich tajemnic to nie musisz zdradzac - wiadomo, kto to czyta???:)
                          • Gość: Jarek Do Macka IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 23.10.01, 16:50

> no ale az takich tajemnic to nie musisz zdradzac - wiadomo, kto to czyta???:)

Tez mi tajemnica! Po Twoim adresie widac, gdzie musisz na chleb tyrac. Grunt,
                            zeby Twoje szefy nie czytaly.

;-)
                            • Gość: maciek Re: Do Macka IP: *.gpw.com.pl 23.10.01, 16:57
                              Grunt,
                              > zeby Twoje szefy nie czytaly.

no wlasnie - swoja draga chyba nie tylko ja bywam na tym forum...
                              • Gość: Jarek Do Macka IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 23.10.01, 17:10

> nie tylko ja bywam na tym forum...

I dobrze, bo nie byloby do kogo napisac, podyskutowac, pospierac sie itd.

Do jutra ;-)
      • Gość: maciek Re: Czy warto kupic Xantie? IP: *.gpw.com.pl 19.10.01, 10:54
        powtarzasz sie
        • Gość: Zed Re: Czy warto kupic Xantie? IP: *.radio.com.pl 24.10.01, 17:32
          Nie wiem czy już kupiłeś, czy już odjechała, ale napiszę co ja uważam (własne
          doświadczenia). Silniki diesla koncernu PSA są nie do zajeżdżenia - AX 1.1D -
          350tys km w 4 lata, jeździ dalej. Benzynowe też mają swoją wymowę BX 1.9, 120
          tys w 2 lata, jeździ bez remontu do dzisiaj, BX 1.9 GT 180 tys (3lata) ma teraz
          na liczniku 280tys km, sprężanie jak wg tabel fabrycznych w nowym silniku.
          XM 2.0i - obecnie 190 tys km, (mniej eksploatowany 90 tys w 3 lata).
          Xantią zawsze jeżdżę, gdy odstawiam XM na przegląd. Nie jest to pełnia
          szczęścia dla mnie, ale moja druga połowa jest zachwycona! Może XM jest dla
          niej za duży?
          Że jestem fanatykiem Cytryn?
          Passat 1,8 - 120 tys, w półtora roku - silnik nie wytrzymał.
          Volvo 940 - za wysokie koszty eksploatacji, choć wytrzymał 110tys w rok!
          BMW 318i - rok - 40 tys i nie było sensu więcej! (Silniki nie dość że słabsze
          od Xantii, to pól litra oleju co 1000km to norma!)
          Vectra 2.0i - i aż dziw bierze że samochód może stać więcej w warsztacie niż
          jeździć!
          Omega 3.0i Caravan - full - jak można w ciągu roku wymieniać trzy razy skrzynię
          biegów!!!!!
          Były jeszcze inne, ale w mniejszej ilości kilometrów, więc się nie wypowiadam.
          Jeżdżę dużo. Serwis, sprawdzony i dobry (czasami uda się tani), jest podstawą w
          przypadku każdej marki, Citroen bardziej niż inne lubi dobry serwis i wtedy
          kiedy ma to zapisane w książce, a potrafi się odwdzięczyć!
          Jeśli nie lubisz dużo i przyjemnie jeździć, a do tego mieć samochód pod domem,
          to nie polecam Xantii, po co masz poszerzać grono niezadowolonych...
          • Gość: Jarek Re: Czy warto kupic Xantie? IP: 192.168.10.* / *.unregistered.formus.pl 24.10.01, 17:37
            Gość portalu: Zed napisał(a):

> Passat 1,8 - 120 tys, w półtora roku - silnik nie wytrzymał.
            > Volvo 940 - za wysokie koszty eksploatacji, choć wytrzymał 110tys w rok!
            > BMW 318i - rok - 40 tys i nie było sensu więcej! (Silniki nie dość że słabsze
            > od Xantii, to pól litra oleju co 1000km to norma!)
            > Vectra 2.0i - i aż dziw bierze że samochód może stać więcej w warsztacie niż
            > jeździć!
            > Omega 3.0i Caravan - full - jak można w ciągu roku wymieniać trzy razy skrzynię
            > biegów!!!!!

"A lyzka na to: <Niemozliwe!>"

Uzytkownik "guwna na kolkach"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka