Dodaj do ulubionych

4x4 + diesel + snorkel = amfibia

11.12.02, 18:10
Szukajac paru linkow na temat 4x4 znalazlem ten 4,5 MB krotki film. Jesli
macie szybkie polaczenie to naprade warto zobaczyc. Benzynowiec by w takich
warunkach wykitowal, ale diesel czuje sie tam jak ryba w... wodzie (kierowca
nawet opuscil sobie szybe):
www.safari4x4.com.au/docs/snorkel/snorkel160x120x10.avi
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: 4x4 + diesel + snorkel = amfibia 11.12.02, 18:58
      Niezłe, tylko skąd wiesz, że to diesel?

Pozdrawiam
      • Gość: Tomek Diesel? IP: *.broadcom.com 11.12.02, 19:07
        Zgadza sie. Nic nie ma tam ze to diesel.
      • Gość: cracovian Re: 4x4 + diesel + snorkel = amfibia IP: proxy / *.bankofamerica.com 11.12.02, 19:57
        Wiem, poniewaz ten snorkel sprzedaje sie w Australii i film jest zrobiony w
        Australii: www.safari4x4.com.au/docs/product.htm

Jako, ze w tym filmie jest pokazany model Holden/Isuzu to wystepuje on tam
        tylko w wersji diesla, wiec w tym przypadku to musi byc ropniak. Mozna snorkel
        zamontowac na paru innych silnikach benzynowych (widze na tej stronie, ze jest
        opcja dla Toyoty, Jeepa, itd.), ale TYLKO diesel moze byc zalany woda (czasem
        nawet calkowicie) i nadal pracowac bez problemow. Banzynowiec z cala swoja
        elektryka i zaplonem nigdy by tego nie przezyl. Byc moze ten samochod ma jakas
        niezle wodoszczelna oslone, ale wiadomo na pewno, ze to diesel :-)
        • greenblack Re: 4x4 + diesel + snorkel = amfibia 11.12.02, 20:51
          Gość portalu: cracovian napisał(a):

> Wiem, poniewaz ten snorkel sprzedaje sie w Australii i film jest zrobiony w
          > Australii: <a
          href="www.safari4x4.com.au/docs/product.htm"target="_blank
          > ">www.safari4x4.com.au/docs/product.htm</a>
          >
          > Jako, ze w tym filmie jest pokazany model Holden/Isuzu to wystepuje on tam
          > tylko w wersji diesla, wiec w tym przypadku to musi byc ropniak.

Nieprawda. Holden Jackaroo Nullarbor występuje w wersji 3.0TD i 3.5 V6 benzyna.

www.holden.com.au/www-holden/action/techdata?modelid=11006

ale TYLKO diesel moze byc zalany woda (czasem
          > nawet calkowicie) i nadal pracowac bez problemow.

Mam nadzieję, że mówisz o zewnętrznym zalaniu, bez dostania się wody do
          cylindrów?

Banzynowiec z cala swoja
          > elektryka i zaplonem nigdy by tego nie przezyl.

U Nas wjechanie w sporą kałużę jest rónoznaczne próbie jakiej poddano to
          Isuzu/Holdena.;)

Byc moze ten samochod ma jakas
          > niezle wodoszczelna oslone, ale wiadomo na pewno, ze to diesel :-)

Już wiadomo, że nie na pewno;)

Pozdrawiam
          • Gość: cracovian Re: 4x4 + diesel + snorkel = amfibia IP: proxy / *.bankofamerica.com 11.12.02, 21:18
            hihi - Dobry z Ciebie wywiadowca, ale masz i nie masz racji :-) Fakt, benzynowa
            wersja samochodu sprzedaje sie w Australii, ale w tym przypadku snorkel mozesz
            kupic TYLKO dla diesla: www.safari4x4.com.au/docs/snorkel/isuzu.html

Tak, mam na mysli zewnetrzne zalanie silnika, ktore diesel znosi bardzo dobrze.
            Diesle Isuzu z "common rail" to sa nadal jedne z najlepszych rozwiazan na
            swiecie. Szkoda, ze w USA ich nigdy nie sprzedawali :-( Mam nadzieje, ze GM
            zacznie je wreszcie tutaj uzywac, bo ten biznes od Isuzu praktycznie juz kupili.

"Lekko" zmodyfikowany 3.5 litrowy benzynowiec wygral 2002 Australijskie Safari
            (i trzy poprzednie tez) pare miesiecy temu:
            www.australiansafari.com.au/day2imageslow.htm
            • greenblack Re: 4x4 + diesel + snorkel = amfibia 11.12.02, 21:26

> hihi - Dobry z Ciebie wywiadowca, ale masz i nie masz racji :-) Fakt,
              benzynowa
              >
              > wersja samochodu sprzedaje sie w Australii, ale w tym przypadku snorkel
              mozesz
              > kupic TYLKO dla diesla:

I znowu nie masz racji:)
              Ten sam link:

6VD1 VG6 3.2 litre P LHS SS225HF (benzynowy)

Do samochodów benzynowych innych marek też sprzedaje się chrapy.

Pozdrawiam

• Gość: cracovian cos przeoczylem... IP: proxy / *.bankofamerica.com 11.12.02, 21:23
            Wlasnie przecieram oczy, bo widze "P" (petrol) w tabelce '1992 onwards'. Moglem
            przysiac, ze tego tam piec minut temu nie bylo :-) ALE... 3.2 litra byl
            montowany w starej wersji Isuzu (pre-1998), a ten plywajacy wyglada na post-
            1998.
            • greenblack Re: cos przeoczylem... 11.12.02, 21:30

> Wlasnie przecieram oczy, bo widze "P" (petrol) w tabelce '1992 onwards'.
              Moglem
              >
              > przysiac, ze tego tam piec minut temu nie bylo :-)

:)))

ALE... 3.2 litra byl
              > montowany w starej wersji Isuzu (pre-1998), a ten plywajacy wyglada na post-
              > 1998.
              Właśnie, że ten wygląda na model sprzed 1998. Spójrz an te prostokątn lampy. W
              nowszym modelu były bardziej opływowe.

Pozdrawiam
              Greenblack
              • Gość: cracovian Re: cos przeoczylem... IP: proxy / *.bankofamerica.com 11.12.02, 21:37
                Na duzej wersji filmu rzeczywiscie widac prostokatne swiatla :-( No nic, trzeba
                bedzie do nich napisac, ale nadal uwazam, ze benzynowiec takiej wody by nigdy
                nie przezyl :-)
                • greenblack Re: cos przeoczylem... 11.12.02, 21:41

> Na duzej wersji filmu rzeczywiscie widac prostokatne swiatla :-(

Lepiej idź szybko do okulisty :))))))

• Gość: cracovian Re: Nareszcie! Mam dowod, ze to diesel :-) IP: proxy / *.bankofamerica.com 11.12.02, 21:46
      Ok... Widac to tylko na wiekszej wersji filmu (11.2MB):
      www.safari4x4.com.au/docs/video.htm
      Przy samej koncowce filmu kiedy samochod sie zatrzymuje tylem widac wyraznie
      szeroki wlot powietrza na masce samochodu. Taki wlot maja tylko wersje diesla
      na Isuzu i chyba na innych samochodach tez. A juz mnie prawie miales :-)

• greenblack Re: Nareszcie! Mam dowod, ze to diesel :-) 11.12.02, 22:22

To nie fair:( Dałeś link tylko do "małej" wersji filmu, a tam nie można było
        tego dostrzec. Punkt dla Ciebie:) To diesel.

Pozdrawiam
        • Gość: cracovian Re: Nareszcie! Mam dowod, ze to diesel :-) IP: proxy / *.bankofamerica.com 11.12.02, 22:39
          Tak czy owak, to niesamowite, ze jakikolwiek samochod potrafi wyjsc z tego
          calo. Ja bym nerwowo nie wytrzymal takiej jazdy. A goscie sobie spokojnie
          siedza patrzac na kontrolki, czekajac na przyczepnosc :-) To jest jedna z
          najlepszych "terenowych" scen jakie kiedykolwiek widzialem...
          • hiszpan25 Terenowa jazda 12.12.02, 08:00
            tak na moje amatorskie oko to filmik ten jest raczej pokazem desperackiej walki
            niż kunsztu jazdy terenowej... otwieranie okna to jeden z elementów przejzadów
            przez brody wodne a nie nonszalancja kierowcy...
            zastanawia mnie natomiast dlaczego dupsko tego auta tak długo unosiło sie na
            powierzchni... kolesie mieli pusty zbiornik paliwa czy jak? (przy benzynce
            podejżewałbym w Polsce gaz ale w dieselku? :) )
            w sumie faktem jest że to iż autko przeżyło te zabawy to niemal cud...

PZDR!
    • al.bandi Czy ja dobrze widzę ???????????? 12.12.02, 08:49
      sory ze o tym mowie, ale w lepszej wersji filmiku
      wyraźnie widać, jak pasażer w kabinie (ten z lewej strony kierowcy)
      trzyma w ręku coś co napierwszy rzut oka przypomina sztucznego fiuta.
      Widać to pomiędzy 33 a 35 sekundą filmu. Czy to żart, czy prowokacja ?

• Gość: Adam W. Re: Czy ja dobrze widzę ???????????? IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 12.12.02, 13:13
        Może miał tym odganiać krokodyle , wszak akcja dzieje się w Australii.
        Tak na marginesie - ja , swoją nivą też niezłe rzeczy mogę pokazać , to
        naprawdę sprytne autko.
        PZDR.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka