Dodaj do ulubionych

Honda NSX - ciekawe ile tego jest w Polsce ?

09.04.06, 15:37
przyznam ze ani jednej nie widzialem
a widywalem rozne egzotyki
jak Maserati , Porsche GT3 czy McLaren SLR
ale Hondy NSX ani jednej nie widzialem

ktos spotkal na drodze NSX ?

kosztuje tyle co Accord w dobrej wersji a przeciez nieporwnywalne to auta
www.autoscout24.de/home/index/detail.asp?ts=5543307&id=1vbegfkw2lh&source=as24_inseratsg_detail_ueberschrift

autko bardzo ciekawe
choc na nasze "drogi" cokolwiek niepraktyczne
Obserwuj wątek
    • habudzik Re: Honda NSX - ciekawe ile tego jest w Polsce ? 09.04.06, 16:45
      A widziałes Yeti albo Nessie ? To taka sama legeda dla podtrzymania wizerunku
      producenta sportowych samochodów.
      • matejator Re: Honda NSX - ciekawe ile tego jest w Polsce ? 09.04.06, 17:05
        ja miałem tą przyjemność. jest to kultowe auto, szczególnie teraz kiedy
        zakończono produkcję.
        nie wiem dlaczego dziwisz się,że jej nie widziałeś skoro nigdy nie była
        sprzedawana w Polsce.
        • habudzik Re: Honda NSX - ciekawe ile tego jest w Polsce ? 09.04.06, 17:15
          matejator napisał:

> ja miałem tą przyjemność. jest to kultowe auto, szczególnie teraz kiedy
          > zakończono produkcję.

Ciężko nazwac kultowym auta tylko dlatego że się sprzedawał w liczbie 900 szt.
          rocznie.

> nie wiem dlaczego dziwisz się,że jej nie widziałeś skoro nigdy nie była
          > sprzedawana w Polsce.

No właśnie sie NIE dziwie . Nie widziałem jej chyba nawet ( no może jedną ) za
          granica gdzie przez jakiś okres przebywałem stale.
          • gigaizyda Re: Honda NSX - ciekawe ile tego jest w Polsce ? 09.04.06, 19:06

habudzik, wszyscy znamy te twoje pobyty zagraniczne w komunach gejowowskich -
            tam tylko vw...
            -------------------------------------------
            waskes29 i habudzik robią lody niemcom!
            w nagrodę mogą "pojechać" w wydech golfa I ...
            • habudzik Re: Honda NSX - ciekawe ile tego jest w Polsce ? 09.04.06, 20:12
              Widze że jak ci dopie....m pytaniem na które nie mozesz odpowiedziec to teraz
              niezbyt często się pojawiasz coby przysymulować że jestes zajety byznesem ,
              wykładaniem , koszowaniem , siłownikowaniem i pewnie jeszcze 10 rzeczmi na raz .
              A czasu ci styka na pojeżdżenie swoim samochodem ???
              • matejator Re: Honda NSX - ciekawe ile tego jest w Polsce ? 09.04.06, 22:47
                piszemy o nsxie a jak chcesz isę kłóić z kimś to załóż nowy wątek.
                • habudzik Re: Honda NSX - ciekawe ile tego jest w Polsce ? 09.04.06, 23:45
                  matejator napisał:

> piszemy o nsxie a jak chcesz isę kłóić z kimś to załóż nowy wątek.

O.K. tylko że nie ma o czym pisać . Każdy słyszał o czyms takim jak NSX ale
                  praktycznie nikt tego cuda nie widział . Pisanie o NSX ta tak jakby pisać o
                  wrażeniach z udziału w GP SPA F1 AD 2006 . Takiego nie bedzie .
              • gigaizyda Re: Honda NSX - ciekawe ile tego jest w Polsce ? 10.04.06, 09:51

schabik, jak zawsze nikt nie wie o jakim pytaniu mowisz, bo tylko tobie sie
                wydaje ze swoim bełkotem komus dopie..sz - prawda jest taka ze poziom
                twoich "dopie..n" jest na poziomie "młodszakow" w prowincjonalnym przedszkolu
                • habudzik Re: Honda NSX - ciekawe ile tego jest w Polsce ? 10.04.06, 10:05
                  Ale skutkuje . Przejdzmy jednak , jak kolego pisał , do tematu NSX .
    • cc_2004 Re: 2 widziałem 09.04.06, 17:10
      1 na poznańskich numerach (czerwona)
      1 na prywatnych: C1 NSX (chyba) - żółta, jeździła po Toruniu i trochę stała w
      salonie Hondy w Toruniu.
      • krakus.mp Re: 2 widziałem 09.04.06, 17:23
        Jedna sztuka,w czerwonym kolorze jest wystawiona w salonie Hondy w Wieliczce
        koło Krakowa.
        Miałem okazję zasiąść za kierownicą (niestety tylko na postoju)i wyobrazić
        sobie klimat,jaki musi panować podczas prowadzenia tego cacka.
        Auto od samego początku produkcji,wzbudzało i nadal wzbudza duży szacunek dla
        tej marki.Gdybym miał kasę i mógł pokusić się o wybór pomiędzy NSXem a
        np.którymś z modeli Ferrari (z porównywalnymi osiągami),to zdecydowanie
        wybieram NSXa.
        Pzdr.
        • habudzik Re: 2 widziałem 10.04.06, 10:31
          krakus.mp napisał:

> Auto od samego początku produkcji,wzbudzało i nadal wzbudza duży szacunek dla
          > tej marki.Gdybym miał kasę i mógł pokusić się o wybór pomiędzy NSXem a
          > np.którymś z modeli Ferrari (z porównywalnymi osiągami),to zdecydowanie
          > wybieram NSXa.

Tak , gdyby mzna było znalezc NSX z osiagami Ferrari to byłoby moze fajnie .
          Swoja droga jestem ciekaw na ile setek Ferrari przypada jedna NSX .
          • gregor886 Re: 2 widziałem 10.04.06, 12:41
            myslisz ze nie ma wolniejszych ferrari niz nsx :] hihiih dobre!!! :)
            • habudzik Re: 2 widziałem 10.04.06, 15:16
              gregor886 napisał:

> myslisz ze nie ma wolniejszych ferrari niz nsx :] hihiih dobre!!! :)

Zapewne są tylko ciężko je zobaczyć . W Ferrari parametry są wytworem silnika a
              nie drastycznym ( do granic absurdu ) obnizeniem masy .
              • niknejm Re: 2 widziałem 10.04.06, 15:21
                habudzik napisał:

> gregor886 napisał:
                >
                > > myslisz ze nie ma wolniejszych ferrari niz nsx :] hihiih dobre!!! :)
                >
                > Zapewne są tylko ciężko je zobaczyć . W Ferrari parametry są wytworem silnika
                > a nie drastycznym ( do granic absurdu ) obnizeniem masy .

Wytłumacz inżynierom Ferrari, że stosowanie przez nich kompozytów itp. rzeczy
                mających obniżyć masę to głupota - wystarczyłoby dowalić dodatkowo parę
                cylindrów, he he. ;-)

W samochodach o konotacjach mocno sportowych (Ferrari, NSX) dąży się do
                redukcji masy, bo o ile przyspieszenie na prostej można poprawić pakując wielki
                silnior, o tyle na zakrętach masa auta (i jej rozłożenie) ma nader istotne
                znaczenie.

Pzdr
                Niknejm
                • habudzik Re: 2 widziałem 10.04.06, 15:31
                  niknejm napisał:

> > Zapewne są tylko ciężko je zobaczyć . W Ferrari parametry są wytworem sil
                  > nika
                  > > a nie drastycznym ( do granic absurdu ) obnizeniem masy .
                  >
                  > Wytłumacz inżynierom Ferrari, że stosowanie przez nich kompozytów itp. rzeczy
                  > mających obniżyć masę to głupota - wystarczyłoby dowalić dodatkowo parę
                  > cylindrów, he he. ;-)

Nie głupota ale Ferrari ważą tyle co dwa NSX-y i miewaja po 600HP

>
                  > W samochodach o konotacjach mocno sportowych (Ferrari, NSX) dąży się do
                  > redukcji masy, bo o ile przyspieszenie na prostej można poprawić pakując wielki
                  >
                  > silnior, o tyle na zakrętach masa auta (i jej rozłożenie) ma nader istotne
                  > znaczenie.

ale w NSX osiągi są wynikiem minimalnej masy a nie silnika .
                  Sztuka to jest zrobic samochód 2 tonowy z takim przyspieszeniem i walorami F1
                  • niknejm Re: 2 widziałem 10.04.06, 15:51
                    habudzik napisał:

> > > Zapewne są tylko ciężko je zobaczyć . W Ferrari parametry są wytwor
                    > > > em silnika a nie drastycznym ( do granic absurdu ) obnizeniem masy .
                    > >
                    > > Wytłumacz inżynierom Ferrari, że stosowanie przez nich kompozytów itp. rz
                    > > eczy mających obniżyć masę to głupota - wystarczyłoby dowalić dodatkowo
                    > > parę cylindrów, he he. ;-)
                    >
                    > Nie głupota ale Ferrari ważą tyle co dwa NSX-y i miewaja po 600HP

W/g danych technicznych NSX waży 1370kg, a Ferrari F430 - 1350kg. Najlżejsza
                    wersja NSXa (TypeR) ważyła 1270kg, z tym, że Farrari ma silnik V8, nie V6.
                    Wygląda na to, że Ferrari też stara sie odchudzić swoje auta do minimum.

> > W samochodach o konotacjach mocno sportowych (Ferrari, NSX) dąży się do
                    > > redukcji masy, bo o ile przyspieszenie na prostej można poprawić pakując
                    > > wielki
                    > > silnior, o tyle na zakrętach masa auta (i jej rozłożenie) ma nader istotne
                    > > znaczenie.
                    >
                    > ale w NSX osiągi są wynikiem minimalnej masy a nie silnika .

W Ferrari też, jak widać na powyższym obrazku.

> Sztuka to jest zrobic samochód 2 tonowy z takim przyspieszeniem i walorami F1

Powiedz to konstruktorom Ferrari ;-)

Pzdr
                    Niknejm
                    • habudzik Re: 2 widziałem 10.04.06, 18:34
                      Raczej o takich V12 myslałem
                      www.automobile-sportive.com/guide/ferrari/612scaglietti.php
                      Prawie 2 tony waży z Izyda12 na pokładzie
                      • gregor886 Re: 2 widziałem 11.04.06, 00:16
                        To autko by nie mialo wiekszych szans na torze z np 360 modena zwykla nie mowie
                        o wersji odelzonej !!! I nie wydaje mi sie aby na torze znacznie pokonalo nsx
                        type-r o ile by go wogole pokonalo nie mam danych ale wydaje mi sie ze nie :D
                        • habudzik Re: 2 widziałem 11.04.06, 10:33
                          gregor886 napisał:

> To autko by nie mialo wiekszych szans na torze z np 360 modena zwykla nie mowie
                          >
                          > o wersji odelzonej !!! I nie wydaje mi sie aby na torze znacznie pokonalo nsx
                          > type-r o ile by go wogole pokonalo nie mam danych ale wydaje mi sie ze nie :D

Nie no nie gadaj , Modena standard 360 jest troszke wolniejsza od Skaglietti i
                          dla innego kierowcy .
                          Nie wiem jak sobie Skaglietti poradziłoby z ciasnymi szykanami ale na torze w
                          Nardo przegrywa tylko ( i to o piczy kłak ) z AMG
                        • habudzik Re: 2 widziałem 11.04.06, 10:52
                          Do 1000m NSX ma czas dłuższy o 3,5s (!!!!) niz 612
                          www.caradisiac.com/php/essai_tun/collec/mg_2507_nsx.php
                          Max predkość to już róznica ponad 50 km/h
                          • kszyrztow Re: 2 widziałem 11.04.06, 10:57
                            habudzik napisał:

> Do 1000m NSX ma czas dłuższy o 3,5s (!!!!) niz 612
                            > www.caradisiac.com/php/essai_tun/collec/mg_2507_nsx.php
                            > Max predkość to już róznica ponad 50 km/h

612 to klasyczne Gran Turismo. Szybkie i niekoniecznie jakieś super sprawne na
                            torze. To zupełnie inna bajka, złe porównanie.
                          • habudzik Re: 2 widziałem 11.04.06, 10:59
                            No ale spalanie na korzyśc NSX-a aż o 7 litrów / 100
                      • niknejm Re: 2 widziałem 11.04.06, 11:15
                        habudzik napisał:

> Raczej o takich V12 myslałem

Wybacz, ale to troszkę nieporównywalne modele. Scaglietti to komfortowe,
                        czteromiejscowe Gran Turismo, a nie torowy ścigacz. Ferrari z V8 'na pokładzie'
                        waży podobnie jak NSX, mimo, że NSX ma 'tylko' V6. Wniosek? Wszyscy producenci
                        samochodów o sportowych/torowych konotacjach dążą do redukcji masy w miarę
                        możliwości.

Nie widziałem pojedynku NSXa ze Scaglietti na torze, a szkoda. Mogłoby być
                        interesująco.

Pzdr
                        Niknejm
                        • habudzik Re: 2 widziałem 11.04.06, 11:30
                          No do scigania po warszawskiej starówce sie nie nadaje ale na takim filmiku jaki
                          ktos tu zapodał zrobiłby wieksza furore
                          hondapl.org/relacje/smhtorun/smhtorun.html
                          Wiadomo że w ciasnych zakretach 612 bedzie ociężała ( prawie 2 tony ) ale przy
                          250km/h żaden podmuch wiaterku z pedzącego TIRa nie sprawi mu problemów
                        • frax1 Re: 2 widziałem 11.04.06, 14:03
                          Generalnie to Honda jakoś unika silników V8. Popatrz na nową Acure RL vel. Honda
                          Legend. Tam jest tylko V6. Fakt są to świetne silniki ale na pewnych rynkach
                          brak V8 w tej klasie i kategorii cenowej jest tak jak brak mocnego dyzla w
                          Europie. Prędzej czy później napewno Honda zrobi V8 i w swoim supersportowym
                          aucie on będzie. Ferrari nigdy nie prowadziłem ale NSX i 300ZX (ten od 89' bo
                          350 to nic specjalnego moim zdaniem) to są naprawde świetne auta pod względem
                          tzw. sportowości, moja przejażdżka była króciutka ale wrażenia niezapomniane -
                          utkwiły mi bardziej w pamięci niż porsche carrera.
                          Pozdrawiam
    • robert888 dobrze wyposażony accord kosztuje 10-15 ojro mniej 09.04.06, 19:11
    • frax1 Re: Honda NSX - ciekawe ile tego jest w Polsce ? 09.04.06, 19:36
      Ja prowadziłem coś takiego, super auto. Fakt był to tylko kawałek, ale co
      zrobiło na mnie niesamowite wrażenie to skrzynia biegów - biegi przełączały się
      z czymś takim jakby "klik".
      P.S Nissan 300ZX też jest super
      Pozdrawiam
      • simon_r Re: Honda NSX - ciekawe ile tego jest w Polsce ? 10.04.06, 09:20
        Z czymś takim jakby klik to przełaczają się biegi w każdej dobrze utrzymanej
        hondzie :))
        • frax1 Re: Honda NSX - ciekawe ile tego jest w Polsce ? 11.04.06, 13:56
          Nie, innym hondom daleko do nsx'a.
          pozdrawiam
    • fru.fru Re: Honda NSX - ciekawe ile tego jest w Polsce ? 09.04.06, 20:07
      no jak to ile..kazdy forumowy hądziarz jeźzdzi enesiksem.... ;->
    • pudlisko Re: Honda NSX - ciekawe ile tego jest w Polsce ? 10.04.06, 03:36
      Jakiś rok temu widziałem w Krakowie czarnego NSX'a na rejstracjach z Bielska!
      Strasznie małe to auto na żywo!
    • simon_r Re: Honda NSX - ciekawe ile tego jest w Polsce ? 10.04.06, 09:19
      Z pewnością jedna jest w SMH (dealer Hondy) w Toruniu w posiadaniu Jacka -
      własciciela SMH.
      Kiedyś nawet miałem okazję być nią przewieziony :))
    • franek-b dla tych co nie widzieli 10.04.06, 10:24
      hondapl.org/relacje/smhtorun/smhtorun.html
      • gigaizyda Re: dla tych co nie widzieli 10.04.06, 12:33

oryginalne zwierzątko - w zeszłym roku w nuiemczech były oferowane nowki
        • gregor886 Re: dla tych co nie widzieli 10.04.06, 12:51
          No nie powiem robi wrazenie ale do vw to i tak to nie ma porownania taki passat
          1.8 T ze swoimi oryginalnymi 150 ps objechal by ta sztuczna japonska maszynke i
          te niewyczuwalne pod noga 212 ps :D hiihi
      • waskes29 Re: dla tych co nie widzieli 10.04.06, 15:33
        No jak zestawic wynik NSX na 400m (13.45) z co prawda ekstremalnie
        przerobionym do startow w Polsce na 1/4 mili VW Lupo 1.4tdi to jest to
        przepasc -Lupo ma cos ok 12 ,1 sec, o le pamietam rekord Polski nalezy chyba
        do S4 i wynosi mniej niz 10sec.
        • niknejm Re: dla tych co nie widzieli 10.04.06, 16:02
          waskes29 napisał:

> No jak zestawic wynik NSX na 400m (13.45) z co prawda ekstremalnie
          > przerobionym do startow w Polsce na 1/4 mili VW Lupo 1.4tdi to jest to
          > przepasc -Lupo ma cos ok 12 ,1 sec, o le pamietam rekord Polski nalezy
          > chyba do S4 i wynosi mniej niz 10sec.

Nie ma co porównywać... Do NSXa też są zestawy tuningowe, w USA ludzie montują
          do nich kompresory.... Nawet w PL jeździ Supra z silnikiem podkręcalnym do
          1000KM.
          Nawiasem mówiąc, stockowe Ferrari F430 spider też ma zazwyczaj czasy na 400m
          powyżej 12 sekund. Przykład:
          www.edmunds.com/apps/vdpcontainers/do/vdp/articleId=106859/pageNumber=1
          Pzdr
          Niknejm
        • gregor886 Re: dla tych co nie widzieli 11.04.06, 00:18
          No tak ponizej 10 :)
          Dobrze gadasz :) a moze wiesz ile krecila rok temu juz subarynka z czopera albo
          lancer Vtg rownie poteznie autka uklon w ich strone :) ;)
    • niknejm Re: Honda NSX - ciekawe ile tego jest w Polsce ? 10.04.06, 15:01
      Pracownik jednego z dealerów Hondy takim jeździ. Nie raz widziałem na drodze.
      Czerwony kolor, autko zadbane i wychuchane. Aż miło popatrzeć.

Pzdr
      Niknejm
      • speedone widzialem jedna 10.04.06, 19:13
        ja widzialem szmat czasu temu w toruniu w salonie hondy
        • habudzik Re: widzialem jedna 10.04.06, 19:19
          speedone napisał:

> ja widzialem szmat czasu temu w toruniu w salonie hondy

To pewnie ten sam model co tu :
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=40013555&a=40043150
    • pocalujta_wujta Oczywiscie ze nieporownywalne:) 11.04.06, 05:41
      inna klasa. Chociaz do Porsche tez NSX nie jest porownywalna... na tej samej zasadzie. Sama cena to
      podpowiada. NSX to model na pokazy... i nic poza tym.

Jesli juz chcesz cos co naprawde potrafi (choc jest troche drozsze to zajrzyj tu:

www.lotuscars.com/
      To potrafi naprawde i nie tylko na prostej. Ostatnio tego widuje na wyscigach sporo... choc nie w
      Polsce.

NSX jest dobry.... na podryw tylko ze sie "siedzi" nie wygodnie ;)
      • frax1 Re: Oczywiscie ze nieporownywalne:) 11.04.06, 14:29
        NSX jest akurat w środku dość wygodne. Tzn. nie tak jak luksusowa limuzyna, ale
        siedzi i prowadzi się świetnie.
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka