Dodaj do ulubionych

przegrzanie silnika - pyt. do fachowca

24.04.06, 14:32
Witam,

Potrzebuję opinii fachowca. Otóż mam fiata Punto. Dzisiaj, gdy stałam w
korkach, doszło do przegrzania silnika (chyba tak to się nazywa - po prostu
strzałka temperatury silnika weszła minimalnie na czerwone pole). Bardzo się
zdenerwowałam, ale nie miałam, jak się zatrzymać (wjazd na skrzyżowanie) więc
przejechałam na tym przegrzanym silniku jeszcze kawałek (aby się zastrzymać).
Zanim jednak zdążyłam sie zatrzymać, temperatura nagle zaczęła szybko spadać
i zatrzymała się na połowie. Ale i tak zostawiłam samochód na parkingu

Podejrzewam, że mogłam w ten sposób uszkodzić silnik (jak przeczytałam w
internecie - mogło dojść do jego zatarcia). Niestety najwcześniej pojutrze
będę mogła pojechać z nim do warsztatu (w końcu coś musiało trzasnąć, skoro
silnik przestał się chłodzić), stąd mam do Was dwa pytania:
1. Na ile jest prowadopodobne, że mogłam rozwalić w ten sposób silnik?
2. Jeżeli prawdopodobieństwo jest wysokie, to ile może kosztować mnie naprawa?

z góry dziękuję za pomoc

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: przegrzanie silnika - pyt. do fachowca 24.04.06, 14:38
      zatarcie silnika objawia sie jego kulawa praca i czesto niebieskim dymem z rury
      wydechowej. Jezeli nic sie nie stalo, to masz szczescie ;) ... Czasem pekaja
      jeszcze aluminiowe glowice, ale to tez sa objawy rozne.

Ja mysle, ze jednak stalo sie cos innego ...
      jak dochodzilo do czerownego pola, to wlasnie otwieral sie termostat i
      uruchamialy sie wentylatory i schlodzily silnik .. na czujniku jednak objawia
      sie to z lekkim opoznieniem ;)
      • uki145 Re: przegrzanie silnika - pyt. do fachowca 24.04.06, 14:55
        Witam! przegrzanie silnika w fiacie punto najprawdopodobniej spowodowało
        zepsucie lub wypiecie czujnika temperatury przy chłodnicy podajacego sygnał na
        wentylator(częsta usterka zdarza sie w rodzinie modeli fiatai alfa romeo),albo
        zepsucie silniczka napedzajacego wiatrak. skutki moga byc róznorakie: jesli
        długo jechałes(stałes w korku z temperatura na czerwonym polu(np około 5-10
        min) to moze ,ale nie musi: 1. peknac uszczelka pod głowica(płyn chłodniczy
        dostaje sie do komór spalania lub do oleju lub olej do płynu)co objawiałoby
        sie własnie nagłym spadkiem temperatury silnika.zdiagnozowac to łatwo poprzez
        sprawdzenie płynu chłodniczego i oleju.płyn chłodniczy moze tez ubyc w wyniku
        wyparowania ,wiekszosc ,np paraflu maja temperature wrzenia 110 stopni 2 .
        moze dojsc równiez do czesciowego zatarcia silnika (uszkodzenie pierscieni
        tłokowych,silnik bedzie teraz brał duzo oleju). sa to jednak skrajne przypadki
        długotrwałej jazdy z temperatura na czerwonym polu .temperatura po ruszeniu
        mogła spasc równiez w wyniku nagłego załaczenia wentylatora(czujnik złapał
        styk) ,albo schłodziło go powietrze w czasie jazdy . reasumujac : jesli olej
        u nie ubyło i jego kolor nie przypomina kawy z mlekiem ,za autem nie unosi sie
        gesty ,biały dym ,a płyn chłodniczy jest czysty to nie ma sie czym przejmowac .
        nalezy tylko naprawic wentylator(mozna z zepsutym jechac do mechanika
        wyłaczajac jedynie silnik jesli wzrosnie temperatura do czerwonego
        pola.Pozdrawiam
        • uki145 Re: przegrzanie silnika - pyt. do fachowca 24.04.06, 14:57
          oleju w płynie
    • wiemicho1 Re: przegrzanie silnika - pyt. do fachowca 24.04.06, 14:43
      Spokojnie.
      Pewnego razu jadąc w korku zatrzymałem się na dłuższą chwilę bardzo blisko za innym pojazdem. Samochód zameldował o zbyt wysokiej temperaturze. Okazało sie, że rura wydechowa samochodu za którym stałem dmuchała gorącymi spalinami prosto w moją chłodnicę pozbawiając ją mozliwości chłodzenia.
      Raczej nie "rozwaliłaś" silnika.
    • niknejm Re: przegrzanie silnika - pyt. do fachowca 24.04.06, 14:49
      Miałem kiedyś Punto I - nie było kłopotów z przegrzewaniem. Na Twoim miejscu
      pojechałbym, żeby sprawdzili DLACZEGo dochodz do sytuacji w której strzałka
      wchodzi na czerwone pole. To niepokojące.

Co zrobić w sytuacji przegrzewania się silnika? Włączyć ogrzewanie -
      nagrzewnica wnętrza odciąga część ciepła z silnika.

Pzdr
      Niknejm
    • atka_27 Re: przegrzanie silnika - pyt. do fachowca 24.04.06, 14:53
      Bardzo Wam dziękuję. Trochę się uspokoiłam, bo już miałam wizję ogromnych
      kosztów naprawy (wymiany?) silnika.

Oczywiście do warsztatu pojadę, aby sprawdzili co mogło spowodować ten wzrost
      temperatury
      • wujaszek_joe Re: przegrzanie silnika - pyt. do fachowca 24.04.06, 14:58
        mnie kiedyś mechanik uspokajał że ten wskaznik temperatury jest mało dokładny.
        jesli temperatura zaczeła wyraznie spadac tzn ze termostat włączył wentylator
        ale wartałoby sprawdzic czy nie za pozno reaguje. zwłaszcza ze piękne lato
        przyszło:)
      • uki145 Re: przegrzanie silnika - pyt. do fachowca 24.04.06, 14:58
        sprawdz olej i płyn chłodniczy !!!! jesli z nimi bedzie cos nie tak to nie
        zapalaj samochodu .
        • tiges_wiz Re: przegrzanie silnika - pyt. do fachowca 24.04.06, 15:13
          a .. tak .. lepiej takiego zloma od razu zapalic :D
          niech plonie! :D
    • atka_27 Re: przegrzanie silnika - pyt. do fachowca 24.04.06, 15:10
      wydrukowałam sobie Wasze rady i postaram się najpierw samodzielnie sprawdzić
      ten olej i płyn. Mam też pytanie - czy gdyby się okazało, że ubyło oleju i
      płynu chłodniczego to czy mogę tak jechać do warsztatu (jest na drugim końcu
      miasta)?
      • rraaddeekk Re: przegrzanie silnika - pyt. do fachowca 24.04.06, 15:53
        atka_27 napisała:

> wydrukowałam sobie Wasze rady i postaram się najpierw samodzielnie sprawdzić
        > ten olej i płyn. Mam też pytanie - czy gdyby się okazało, że ubyło oleju i
        > płynu chłodniczego to czy mogę tak jechać do warsztatu (jest na drugim końcu
        > miasta)?

NIE!!!
        • atka_27 Re: przegrzanie silnika - pyt. do fachowca 24.04.06, 15:57
          To co zatem powinna wtedy zrobić? Uzupełnić brak oleju/płynu? Czy to coś da?
          • rraaddeekk Re: przegrzanie silnika - pyt. do fachowca 24.04.06, 16:04
            Wtedy sama juz nic nie zrobisz - pozostaje laweta.
            • rraaddeekk Re: przegrzanie silnika - pyt. do fachowca 24.04.06, 16:08
              Chybam, że tylko masz ubytki płynu chłodniczego, co nie musi oznaczać ustarki
              (mógł odparować, gdy temperatura była bliska ktytycznej).
              Wtedy uzupełnij i można jechać.

Jeśli coś niepokojącego stało sie z olejem, to nic nie kombinuj sama.
              • atka_27 Re: przegrzanie silnika - pyt. do fachowca 24.04.06, 16:18
                ok, dzięki!
                • rraaddeekk Re: przegrzanie silnika - pyt. do fachowca 25.04.06, 10:29
                  jak się dziś miewa Twój punciak?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka