Dodaj do ulubionych

Samochód do 5 tyś

27.04.06, 16:58
Mam zamiar kupić sobie samochód a właściwie rodzice mają ale nie o to chodzi

szukam samochodu do 5 tyś ale w sumie nie chce jakiegoś 20 latka
myślałem nad Fiat CINQUECENTO 1998r 700cm3 można takie nabyć ponoć w dobrym
stanie wedłóg właściciela z 4 tyś ale czytająć opinie innych no farach troche
sie zraziłem do niego bo wszyscy piszą że mają problemy. Mój dziadek z 5 lat
temu miał cieniasa i jeździł bez większych problemów no ale może miał jakiś
szczęśliwy model.

Może umie ktoś doradzić coś na pierwszy samochód żeby było w miare tanie,
oszczędne, osiągi nie ważne i w miare w dobrym stanie wiadomo że przy 10
letnich samochodach i więcej to bedzie trzeba troche podłubać ale nie mam
pomysłu co innego w tej cenie znaleść, na giełdach jest dużo golfów I i II w
podobnej cenie ale są one dużo starsze i podejrzewam że bedą wieksze problemy.
Ogólnie nie znam sie na samochodach i nie mam też nikogo kto mógł by mi
doradzić coś w miare sprawnego
Obserwuj wątek
    • waskes29 Re: Samochód do 5 tyś 27.04.06, 17:09
      Jak nie potrzebujesz duzego samochodu to CC chyba bedzie jedna z
      lepszych propozycji.
      Mozna jeszcze pomyslec o felicji , moze jakies daewoo tu zaleta jest rocznik
      Golf tez jest dobrym rozwiazaniem ale musisz kupic cos zadbanego .
      Jak Ciebie interesuje moj brat ma w tej chwili do sprzedania wyjatkowo
      zadbana i w naprawde dobrym stanie VW Jette z 91r 1.8 dosc bogato
      wyposazona.Co prawda teraz ma lekko uszkodzona automatyczna skrzynie biegow
      ale bedzie zmieniane na manual.Cena ok 3tys na gotowo ,auto zarejestrowane
      i oplacone .
      • purhed Re: Samochód do 5 tyś 27.04.06, 18:27
        cc to w miarę dobry wybór za te pieniądze, byle nie 700!! to jeżdżący kłopot,
        na dodatek ma osiągi dobrego rowerzysty. Kup cc900, bo za te pieniądze
        sportingi (1100) mogą być już trochę zużyte.
    • 2pac8 Re: Samochód do 5 tyś 27.04.06, 18:50
      za ok 5tys kupisz juz mesia W124 czyli samochod ktory jako nowy kosztowal kupe szmalu.
      np
      allegro.pl/show_item.php?item=100736980
      Wbrew pozorom eksploatacja mercedesa jest bardzo tania. Pamietam jak kiedys kupowalem do swojej beczki szkla reflektorow, nowki w sklepie mercedesa po 50zl (!) , nowa przednia szyba ok 200zl, blotnik przedni <100zl
      Przebieg rzedu 300-400tys to nic dla diesli, najlepiej jakis automat kupic.

mam w rodzinie Tico, tez kupiony za podobna kwote, i uwazam ze kupowanie tego typu samochodu to pieniadze wyrzucone w bloto.
      Czesci wcale nie sa takie tanie jakby sie moglo wydawac, a pozatym szybko sie zuzywaja, bardzo marna jakosc, pewnie z cienasem nie jest lepiej.

A gdy w przyszlosci (odpukac) bedziesz mial jakas drobna stluczke, to Merolem poprostu pojedziesz dalej na wlasnych kolach, a w cieniasie czy tikaczu to wogole strach nawet myslec o tym.

• purhed Re: Samochód do 5 tyś 27.04.06, 19:04
        2pac8 napisał:

> za ok 5tys kupisz juz mesia W124 czyli samochod ktory jako nowy kosztowal kupe
        > szmalu.

hehehe
        jakby dobrze poszukać to możnaby znaleźć nawet mercedesa klasy S, raptem
        dwudziestokilkulatka, koszty eksploatacji są symboliczne:D:D:D
      • swoboda_t Re: Samochód do 5 tyś 29.04.06, 16:48
        W124 za 5 koła to będzie grat, skarbonka bez dna. Ten z ogłoszenia to ściema,
        zwłąszcza biorąc pod uwagę rocznik. Nawet składak w dobrym stanie za 5 koła to
        byłoby niedrogo. Liiiipaaaa.
      • marcinc3 to wal 30.04.06, 12:43
        124 za 5 tys albo sztrucel nie mozliwy nie na chodzie lub bez dupy
    • m824 Re: Samochód do 5 tyś 27.04.06, 19:41
      może rozejrzyj się za jakąś zadbaną fiestą. do 5 tysięcy możesz znaleźć coś
      ciekawego. najlepeij z silnikiem 1,1, bo pali mniej niż maluch. z 1,3 też
      niewiele więcej, a osiągi fajne jak na tak malutkie autko. części nie za
      drogie, opony w najniższym przedzile cenowym, bo rozmiar niewielki.

tylko wiadomo - (jak z każdym autem) - musi być zadbane a nie "jeźdżone aż
      padnie". no i fiesta w takiej cenia to pewnie do 1995 roku, bo mlodsze
      zdecydowanie drozsze.

jezeli nie masz jakis wiekszych oporow przed autem typu polonez, to model atu z
      roku 1998-99 możesz dostać za ok 3 tysiące. do tego instalacja gazowa i
      jedziesz. tylko nie wiem ile cześci do niego, ale chyba nie powinno być za
      drogo.
      • bmatelski Re: Samochód do 5 tyś 27.04.06, 21:05
        żona ma sejko z 1998 rok, przebieg 85 tys. wprawdzie pali ok 7 - 7,5 ale mozna
        wyrawać z gazem a jest to autko tanie w ekspolatacji. Jedzi nim od 5 lat i z
        rzeczy innych niż oleje, filtry itp robiłem jedynie pompę paliwa oraz
        alternator. np. wydech robisz nowy za 120 zeta, opony masz małę więc i tanie,
        klocki itp też mają śmieszne ceny. myślę, że gdybym chciał go sprzedać to nie
        dostane więcej niż 5 koła - a ma nawet malowane zderzaki i elektryke szyb:)
        pamietaj też , jesli bedziesz rejestrował auto na siebie o ubezpieczeniu OC -
        na to autko jest ono tanie z uwagi na pojemność - cena za np golfa 1,9 disel
        może byc dobrze ponad 2 koła jesli nie masz 26 lat
        w szrociku z zachodu dośc łatwo o awarię na poziomie połowy ceny auta - to też
        weż pod uwagę
        pzdr i miłej jazdy
        • loyezoo Re: Samochód do 5 tyś 27.04.06, 21:11
          Zupełnie przez przypadek piszę,poczytałem w nowym Auto Świecie o Deawoo
          nexia.Udane samochody w miare świeży rocznik i tania eksploatacja.Niestety
          wykonanie wnętrza tandetne (trzeszczące plastiki itd.)ale komfort
          nieporównywalny z cieniasem-nie wspomnę o usterkowości
          • swoboda_t Re: Samochód do 5 tyś 29.04.06, 16:57
            No, włąśnie z Nexiami nie jest aż tak źle. Tzn. nawet specjalnie nie trzeszczą,
            a jeździłem kilkoma. Jakość wykonania w porównaniu do Kadetta to niebo a
            ziemia. Założycielowi wątku polecałbym jednak Tico, ew. Fiestę(94-96, są
            niedrogie), od biedy CC 900 (absolutnie nie 700) ze wskazaniem na pierwszy.
            Mała pojemność (bardzo ważne, jeśli to pierwsze auto), stosunkowo łatwo o
            niezłe egemplarze.
            • anyjaps Re: Samochód do 5 tyś 29.04.06, 17:08
              swoboda_t napisał:

> No, włąśnie z Nexiami nie jest aż tak źle. Tzn. nawet specjalnie nie
              trzeszczą,
              >
              > a jeździłem kilkoma. Jakość wykonania w porównaniu do Kadetta to niebo a
              > ziemia. Założycielowi wątku polecałbym jednak Tico, ew. Fiestę(94-96, są
              > niedrogie), od biedy CC 900 (absolutnie nie 700) ze wskazaniem na pierwszy.
              > Mała pojemność (bardzo ważne, jeśli to pierwsze auto), stosunkowo łatwo o
              > niezłe egemplarze.
              Nie wiem jak mozna polecac tico ,jechales tym kiedys ?Przeciez to
              beznadziejny samochod ktory nie oferuje kompletnie nic poza najmlodsza data
              produkcji.Kazdy losowo wybrany szrot z zachodu ktory ma wazne badania
              techniczne jest znacznie lepsza propozycja chocby mial nawet 25lat.
              • swoboda_t Re: Samochód do 5 tyś 30.04.06, 11:43
                Jeździlem kilka razy kilkoma egzemplarzami. Znam kilka osób, które mają je od
                kilku lat.
                • anyjaps Re: Samochód do 5 tyś 30.04.06, 12:10
                  swoboda_t napisał:

> Jeździlem kilka razy kilkoma egzemplarzami. Znam kilka osób, które mają je od
                  > kilku lat.

No i ? Kazdy produkowany samochod jest w czyims posiadaniu co nie oznacza
                  ze warto go polecic.
                  Pytalem sie o jakis atut Tico oprocz rocznika znasz jakis?
                  Poziom bezpieczenstwa porowywalny z kompaktami z lat 70-tych,technika tez
                  te lata -to nieznacznie zmodyfikowane wiekowe suzuki alto.Nie jest
                  pojemny ,nie jest bezpieczny,nie jest ladny,nie ma osiagow,wyposazenia, nic.
                  Juz wole starego mercedesa 123 koszt zakupu taki sam ,utrzymania tez nie
                  wiekszy ale wygoda jazdy jest chociaz jakas i 4 osoby maga tym jechac.
                  • swoboda_t Re: Samochód do 5 tyś 30.04.06, 14:45
                    Minusy - mała ilość miejsca (zwłaszcza kierowca to odczuwa), maleńkie foteliki
                    (przy 185 cm i średniej budowie nie mieszczę się w nich), zero bezpieczeństwa i
                    urody. Pod tym względem faktycznie lepsza beczka czy choćby Golf II. Ale Tico
                    będzie mniej awaryjne, tańsze w utrzymaniu (spalanie, opłaty), znacznie łatwiej
                    kupić dobry egzemplarz. Osiagi wbrew pozorom są całkiem dobre, auto żwawo
                    porusza sie w ruchu miejskim, a przy odrobinie dobrej woli nawet klang można
                    uznać za przyjemny. Biorąc pod uwagę fakt, że to ma być pierwsze auto, ta
                    propozycja jest całkiem sensowna - pomijajac urodę i ciasnotę znacznie lepsza
                    niż CC. Choć jakaś zadbana Fiesta czy Polo po emerycie (tylko znajdź taką!!)
                    byłaby najlepsza, bo to już prawdziwe auto. Dla siebie wziąłbym Poloneza Plusa,
                    Temprę, Sierrę, Audi - ale nie o mnie tu mowa i choćby z braku zniżek OC
                    założyciel wątku powinien się skupić na małych autach.
    • izyda9999 Re: Samochód do 5 tyś 27.04.06, 21:11
      nastepny, qrwa, geniusz - do autobusu won a za piataka to idz sobie do agencji
      i ulzyj...
      moze zrozumiesz ze "samochodem" za 5 koła to tylko zagrozenie w ruchu drogowym
      powodujesz....
      • bmatelski Re: Samochód do 5 tyś 27.04.06, 21:24
        a to ciekawe - ale chyba to ty musisz sobie ulzyć - fajnie, że stać cię na
        auto za 100 koła - może nawet powiesz jakie?
        p.s. głosowałeś na samoobrone czy LPR???
        • wujaszek_joe Re: Samochód do 5 tyś 27.04.06, 21:34
          nie głosował. jest ubezwłasnowolniony
          ktoś pisał o nexii, tez bym się zastanowił. wyraznie młodsze od golfów za
          4tysiące. moze tez uno, mniej powinno palić
        • izyda9999 Re: Samochód do 5 tyś 27.04.06, 21:34
          w ogole nie chodze glosować - po co debilom zycie ulatwiać....
      • peblos Re: Samochód do 5 tyś 27.04.06, 21:32
        jakoś częściej widuje wypadki gdzie udział biorą nowe samochody które prowadzą
        ludzi którzy myślą że mają pieniądze to wszystko im wolno nie boją sie o to że
        wpadną w dziure rozwalą zawieszenie albo że dostaną mandat jadą byle szybciej i
        pokazać że oni mają a inni nie
    • przplus Re: Samochód do 5 tyś 27.04.06, 22:14
      JAponia!!!!
      Nissan np.SUnny Rewelacja i japonska bezawaryjnosc!
      Spalanie nie duze!
      A jak powiedzial kiedys pewien mechanik:"Nie kupuj samochodów na F i
      Francuskich";)
    • jasiek-23 Re: Samochód do 5 tyś 27.04.06, 22:20
      bez bólu kupisz za 200 eur toyotke starlet z silniczkiem 1.0.Te woziki były
      przez długie lata liderami w rankingach bezawaryjności.Tutaj masz przykład
      takiego autka (juz jest sprzedane).Wraz z opłatami powinno sie zmieścic w
      3.5tys zł.

cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=4634143060&rd=1&sspagename=STRK%3AMEWA%3APIC&rd=1#ebayphotohosting
      • jasiek-23 Re: Samochód do 5 tyś 28.04.06, 10:10
        O ,a tu masz idealną w nowszej budzie za 450- w opcji "kup teraz" + opłaty ok
        1200PLN i transport wyjdzie niecałe 5tys.
        cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=4635529038&fromMakeTrack=true
        • pavel102 Re: Samochód do 5 tyś 29.04.06, 13:52
          każde auto będzie o.k jeśli będzie zadbane osobiście polecam golfaII lub
          fiestę
        • marcinc3 Re: Samochód do 5 tyś 30.04.06, 12:49
          stralet bardzo dobry wybor
    • listowy.racing Re: Samochód do 5 tyś 28.04.06, 10:37
      w tej cenie dobre bedzie vw polo, rocznik 92-94...silnik 1,0 ( bardzo
      ekonomiczny) lub diesel....no i co najwazniejsze za ta kase mozna dostac takie
      polo w bardzo przywoitym stanie.
    • marcint844 Re: Samochód do 5 tyś 28.04.06, 14:45
      CC 700' odradzam. Sam miałem jako pierwszy samochód i nigdy więcej. Bardzo duzo
      kasy w niego wpakowałem choć maiłem rocznik 97'. Juz lepiej Uno. Ale osobiscie
      wolałbym Golfa II
      • aneczka0106 Re: Samochód do 5 tyś 28.04.06, 17:05
        Witam!
        Ja też niedawno miałam taki problem.Miesiąc temu kupiłam Uno 1996r<1.4,
        benzyna+gaz>.Nie narzekam, bo jak napisałeś w każdym 10-latku coś do zrobienia
        będzie. Razem z mężem długo się zastanawialiśmy, doradzało nam 2-óch znajomych
        mechaników i zgodnie twiardzili,że Uno to najlepszy wybór<tanie części, prosta
        budowa i dużo można zrobić samemu>!Szukaliśmy samochodu małego, a jednocześnie
        dużego <mamy małe dziecko> i ekonomicznego.Jest to samochód leciutki i byłam pod
        dużym wrażeniem jego przyspieszenia.
        Też na początku myślałam o CC, ale sama ilość sprzedających osób świadczy o
        tym,że chcą się pozbyć tych samochodów.
        Dla mnie dużym atutem Uno jest to,że dobrze widać gdzie się kończy przód
        samochodu.Też jestem świeżym kierowcą.Zdecydowanie więcej widzę,niż w Toyocie
        Yaris <jestem niska i w Toyocie parkowałam domyślając się gdzie jest koniec autka>.
        Autko wyniosło nas 5000.Jest to model 5-cio drzwiowy.Rozejrzyj się za czymś
        takim, ale koniecznie z osobą,która potrafi dobrze sprawdzić samochód przed
        zakupem!!!

Powodzenia.
        • purhed Re: Samochód do 5 tyś 30.04.06, 12:31
          aneczka0106 napisała:

> Też na początku myślałam o CC, ale sama ilość sprzedających osób świadczy o
          > tym,że chcą się pozbyć tych samochodów.

heheheheheheheheeheheh, z logicznym myśleniem nie masz wiele wspólnego. CC
          przez kilka lat był najlepiej sprzedającym się samochodem w tym kraju i, co
          oczywiste, ilość tych aut na rynku wtórnym musi być spora. Proste.
          • aneczka0106 Re: Samochód do 5 tyś 30.04.06, 14:26
            A czytałeś opinie użytkowników CC? Jeśli nie- zrób to koniecznie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka