Dodaj do ulubionych

wjazd na posesje

28.04.06, 10:45
2 lata temu zrobiono wjazd naposesję i chodniki przy drodze gminnej, chodzi o
to że posesją obok ma ładnie zrobiony wjazd tzn obniżony krawężnik do ok 2-3
cm, janatomiast mam ok 8-10 cm, musze wziąs kilka rzy żeby wjechać, nie mówiąc
o niszczonym zawieszeniu, dzwoniłem do urzędu babka mi powiedziała że wjazd
odpowiada właściciel i mam do nich napisać pismo o zgodę naprzeróbkę i na
włąsny koszt to naprawic , wcześcniej nikt nic nie zgłąszał bo nie miałem
samochodu i po prostu nie wjeżdzałem samochodem więc mnie to sie nie rzucało w
oczy, jakie ustawy to regulają kto to ma naprawić?
Obserwuj wątek
    • the.watcher Re: wjazd na posesje 28.04.06, 11:24
      mam identyczny problem.

jest ulica główna a od niej odchodzą boczne uliczki. Akurat remontowali chodniki, położyli nowe.
      Tylko że każdy wjazd na boczną uliczkę potraktowali jako wjazd na posesję tzn dali 10cm próg.
      Czy to wogóle jest zgodne z prawem?? przecież to normalne skrzyżowanie, dlaczego skręcając w prawo w ulicę podporządkowaną, muszę się zatrzymywać blokując cały ruch, i wolno wdrapać się na 10cm podest. Przecież nie wieżdzam na chodnik tylko w ulicę!!

Nie tłumaczę tego inaczej jak debilizm i kretynizm ekipy która wymieniała te chodniki, REMBERTÓW UL. CHEŁMŻYŃSKA, tak tak panowie!!, bo jak wytłumaczyć że raz jest to 3cm, a raz 10cm, nie umiecie sie posługiwać miarką??

powinno być wogóle 0cm!! przez te pare miesięcy takiego przejeżdzania przez te progi powybijały mi się zupełnie elementy zawieszenia, stuka mi , a wcześniej tego nie było!
      • des4 Re: wjazd na posesje 28.04.06, 12:54
        U mnie na szczęście podeszli do tego problemu z głową. Mieszkam w nowej cześci
        dużego osiedla domków. Kiedy 3-4 lata temu kładziono chodniki i wylewano asfalt
        na uliczki, przy każdym wjezdzie na posesję krawężniki zostały obniżone....
        • zuch26 Re: wjazd na posesje 28.04.06, 13:06
          no wlasnie u nas tez obnizyli ale obnizenie wynosi przy wjezdzie do posesji ok 10 cm
          • des4 Re: wjazd na posesje 28.04.06, 13:10
            No to spie...li sprawę. U mnie to 3-4 cm....
            • zuch26 Re: wjazd na posesje 28.04.06, 13:32
              no to tyle wiem ze sp... tylko jak im to udowodnic bo babka mi muwi ze mam t za
              wlasmna kase naprawic za ich pisemna zgoda
              • the.watcher Re: wjazd na posesje 28.04.06, 13:40
                ja widziałem że niektórzy ludzie poprostu deski kładki na jezdni , żeby trochę zniwelować ten próg. Tylko że deske to może ktoś ukraść, najlepiej zrobić łagodne przejście z cementu.

> babka mi muwi ze mam t za
                > wlasmna kase naprawic za ich pisemna zgoda

cholerne tłuste darmozjady, poprostu na zbity pysk powinni wyje.. wszystkich urzędasów którzy nic nie robią!! mam znajomą w takim urzędzie i poprostu oni sobie wymyślają prace żeby zabić czas!!
        • rraaddeekk Re: wjazd na posesje 28.04.06, 15:19
          Kolega z osiedla Wilkowyja?
    • dr.wal2 Re: wjazd na posesje 28.04.06, 13:37
      zuch26 napisał:
      mam do nich napisać pismo o zgodę naprzeróbkę i na
      włąsny koszt to naprawic

"babka" ma racje,chcesz by podatnicy oplacili Ci wjazd na Twoja posesje ???
      • the.watcher Re: wjazd na posesje 28.04.06, 13:44
        >
        > "babka" ma racje,chcesz by podatnicy oplacili Ci wjazd na Twoja posesje ???

jaki wjazd?? na własny koszt to można sobie zrobić wjazd np. z terakoty jeśli komuś się podoba!!!

tutaj chodzi o to aby skręcając w ulicę (lub posesję) nie było bezsensownego ostrego progu!! wystarczyło aby trochę niżej ułożyli kostkę chodnikową.
      • zuch26 Re: wjazd na posesje 28.04.06, 14:06
        tylko ja tego wjazdu nie chcialem bylo dobrze jak bylo prostu z asfaltu na plac
        wjazd ale skoro zrobili chodznik i wjazd obnizony wszezie jest ok 2-3 cm a u
        mnie 10 cm i mam dziennie kilka razy przez te muldy przeskakiwac to mi sie
        zawieszenie rozpierdz.., ktos to spierdzielil to niech naprawi ja tego nie
        robilem to dlacego ja to mam naprwiac koles pomysl:)
        • rraaddeekk Re: wjazd na posesje 28.04.06, 15:25
          Zuch26 niestety przespałeś sprawę!
          Teraz to już na Twój koszt niestety i do tego muszisz uzyskać zgodę właściciela
          drogi:-(
          Gdy wykonawca zrobił nowy asfalt, to był jakiś czas na zgłaszanie wszelkich
          poprawek do inwestora zanim odebrano budowę.
          Teraz inwestor odebrał oraz zapłacił i po ptakach.
          Najwyżej gdy zacznie pękać nawierzchnia, to inwestor może zgłaszać się z
          reklamacjami do wykonawcy.
          Krawężniki o takiej wysokości zostały zatwierdzone w momencie odbioru, więc to
          nie podleg reklamacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka