Dodaj do ulubionych

Link4 czy PZU?

10.05.06, 12:19
AC, OC i NW.
Link4 tańszy, pozostałych argumentów za lub przeciw nie znam. Proszę o opinie.
Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • oko_za_oko Re: Link4 czy PZU? 10.05.06, 12:21
      A co lepsze tyfus czy cholera ?
      • onlyju Re: Link4 czy PZU? 10.05.06, 12:23
        Więc jest to wybór typu "mniejsze zło"? Czy po prostu nie masz doświadczenia we
        współpracy z tymi ubezpieczycielami?
        • radomir996 Re: Link4 czy PZU? 10.05.06, 12:29
          Na 15 lat doswiadczen z PZU i likwidacje kilku szkod o dziwo zawsze mialem
          tylko pozytywne doswiadczenia, mialem zle doswiadczenia z Fenixem i Warta. Z
          Link4 zadnych ale slyszalem ze sa same problemy.
          Jak jestes z Katowic to ci moge dobrego agenta polecic.
          • onlyju Re: Link4 czy PZU? 10.05.06, 12:35
            Stacjonuję w Warszawie.
            O PZU słyszę rzeczywiście same dobre opinie. Niestety wyliczyli mi
            ubezpieczenie droższe o ponad 1000,00 PLN niż w Link4. Różnica jest druzgocąca.
            Na pierwszy rzut oka warunki wydają się stosunkowo atrakcyjne.
            Pytanie tylko, jakie problemy i skąd te problemy z Link4. Wszyscy słyszeli, że
            wszyscy narzekają, ale nikt nie jest w stanie podać konkretnego przykładu...
        • oko_za_oko Re: Link4 czy PZU? 10.05.06, 12:35
          PZU to przekleństwo. Nie miałem szkody więc od tej strony ich nie znam, ale co
          rok to JA musiałem przynosić dokumenty, aby im udowodnić ok kiedy płacą OC i AC
          aby mieć ulgi przy wykupieniu ubezpieczenia. Nie było druków zielonej karty, bo
          jak pan pojedzie za granicę to proszę przyjść to wypiszemy.

Pytałem w link to mi powiedzieli [ to było jakieś 2 lata temu ] , że nie
          uwzględniają zniżek [ może teraz już tak ??? ]

Znajomy miał kolizję to na oględziny czekał 10 dni, bo nie mają
          przedstawicielstw, tylko miś przyjeżdża do Ciebie.
          • onlyju Re: Link4 czy PZU? 10.05.06, 12:38
            Zniżki w link4 są bardzo porządne. Jako jedyni mają tanią Warszawę (w tym
            mieście każdy ubezpieczyciel dolicza sobie tzw. strefowe-średnio 800-1000PLN).

Te oględziny i czas oczekiwania na nie to rzeczywiście poważna sprawa.
            Dziękuję, czekam na więcej opinii - głównie o Link4.
          • weme Re: Link4 czy PZU? 10.05.06, 13:01
            prawda zawsze leży po srodku....

mam doświadczenie z jednym i drugim towarzystwem i z kilkoma innymi, bywało
            różnie...

W PZU szkody likwidują w miarę szybko, ale w Link4 też poszło sprawnie. Niestety
            wielu klientów nie ma świadomości tego, ze ustawowy termin likwidacji szkody
            wynosi miesiąc! Nie ma więc sensu nikogo poganiać i psuć sobie nerwów, bo sprawy
            tym nie przyspieszymy!

Kolejna kwestia, nauczona doświadczeniem,wiem, ze wykupując polisę trzeba
            zwracac uwagę co się ma w AC, a dokładnie:
            -czy wartość samochodu będzie STAłA przez 12 mc(Link4), czy przez 6mc(PZU, o ile
            nie przejedzie się więcej niez 15tyś rocznie km.), chodzi o to, ze jak wyliczą
            np wartość na 50 tyś, to czy w dniu szkody od tej kwoy wylicza odszkodowanie,
            czy wezmą cene rynkową(wtedy dostaję się po d...kilka tyś!!!No cóż wartości maleją)

-jeśli ma się samochód starszy niż 5 lat, trzeba zastanowić się nad wykupem
            amortyzacji-chodzi o to,że częsci sie zużywają i przy likwidacji szkody, te
            kilka % jest potrącane, bo remont jest nowymi częściami

-kolejna kwestia, to doubezpieczenie samochodu po szkodzie-czyli,chodzi o to,że
            jak juz wypłacą nam szkodę, przy założeniu,że nasz samochód wyceniony został np
            na 50tyś, a szkoda wynosi 5 tyś, to żeby automatycznie tej wartości nie
            zmniejszali do 45tyś.

-następna to udziały własne-każde towarzystwo określa je w umowie i ogólnych
            warunkach ubezpeiczenia(no cóż, rzadko kto je czyta!!!!, a później pretensje do
            garbatego, że ma proste dzieci!!!).Chodzi o to,żeby były zminimalizowane, bo co
            to za atrakcja, kiedy np. ukradną nam samochód wart 50tyś, a w umowie był zapis
            o udziale 10%, i już dostajemy 45tyś(o ile samochód był ubezpieczony na stałą
            wartość, bo jeśli na zmienną, to cieszmy sie jak dostaniemy 30tyś).
            to samo dotyczy szkody wypadkowej

-co do zniżek to mam w tym roku polisę w Link4(w zeszłym w PZU, ale było za
            drogo!), biorą pod uwagę zniżki u dotychczasowego ubezpieczyciela( z tym,że w
            chwili zawarcia umowy ich nie wymagają, ale w trakcie roku dzwonią i proszą o
            dosłanie,a na 100% proszą, jesli likwidują szkodę-no i znowu wielkie zdziwienie,
            kiedy Pan X chcąc zaoszczędzić kilkadziesiąt zł chlapnął, że ma więcej niż ma,
            później nie może tego udowodnić,bo nikt takiego zaświadczenia mu nie wystawi, ma
            wypłacane niższe odszkodowanie.Zresztą jest to oszustwo ubezpieczniowe, które
            stanowi podstawe do odmowy odszkodowania z AC)

w Link4 dostaje się zniżki :
            -za jazdę bezszkodową 10% za każdy rok(+to co już mamy w innym towarzystwie)
            -7% kobiety(jeżdżą ostrożniej)
            -5% za jednorazową płatność
            -5% dodatkowo, jesli jest się posiadaczem karty kredytowej CitiBanku
            -3% zniżki, jeśli dzoniąc po raz pierwszy powołamy się na naszego znajomego,
            który już jest u nich ubezpieczony(nie pamietam dokładnie, ale chyba pytają o
            imię i nazwisko znajomego i nr polisy)

w PZU dają zniżki za deasel i branżowe, np policjantom po 5%

Co do gadania, PZU jest od wieków, bo było pierwszym towarzystwem , które
            zaczęło działać w Polsce(jeszcze przed wojną).Dopuki nie było Link4, to klienci
            marudzili na Wartę, bo była ich konkurencją, a teraz na Link4.

Ja wiem jedno, jeśli skonstruuje się w sposób właściwy polisę, to czy to będzie
            Allianz,PZU, Link4, czy Hestia, nic nam nie grozi. Ważne, zeby nie było
            przekłamań, a szkoda zgłoszona w terminie 24h(późniejsze zgłoszenie, też jest
            podstawą do odmowy wypłaty odszkodowania, co też jest zapisane w ogólnych
            warunkach ubezpieczeń wszystkich towarzystw).

Jeszcze jednym plusem dla mnie jest to,że Link4 działa cała dobę,a inne
            towarzystwa w sb , ndz i święta nie, co czasami powodowało niemałe komplikacje.

pozdrawiam

• onlyju Weme! Bardzo Dziękuję!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!! 10.05.06, 14:23
              • weme Re: Weme! Bardzo Dziękuję!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 10.05.06, 14:45
                a prosze bardzo:)
                w końcu nie chodzi o to,żeby wydać kasę, ale o to,żeby wydać ją rozsądnie:)
                zawsze nalezy porównywać oferty pod względem tego co zawierają, a na końcu brać
                pod uwagę cenę, bo nieładną praktyką towarzystw ubezpieczeniowych jest podawanie
                wersji strpitiz:(,a na dodatek nie informowanie klientów co się kryje pod nią
                oraz to,że mogą te wersję zminić, a róznica w cenie będzie rzędu 50-100pln.

miłego porównywania
          • yupic Re: Link4 czy PZU? 10.05.06, 13:18
            z tymi oględzinami to nie do końca tak jest.Owszem nie mają przedstawicielstw w
            sensie biuro/agentów.Jeśli zaś chodzi o likwidatorów, rzeczoznawców, warsztaty,
            to maja podpisane umowy w całej Polsce.Gdyby było inaczej, to na likwidację
            szkody czekałoby się w kolejkach jak w latach 80. po papier toaletowy;)

ja likwidowałam ostatnio szkodę szybową, jechałam trasą katowicką do W-wy i
            uderzył mi kamień spod samochodu przed mną. Likwidacja tego trwała moment.Mają
            podpisaną umowę z JaanGlas(producent szyb samochodowych, który w PL ma swoje
            warsztaty i usuwa takie szkody), który w W-wie ma 2 salony m.in. jeden na
            Pradze.Odstawiłam samochód, a w ciagu godz wyjechałam z zaklejoną szybą.
            JaanGlas polecam gorąco (pisze teraz w oderwaniu od towarzystw
            ubezpieczeniowych),bo znają się na rzeczy. Ja kliełam z polisy AC(uwaga, zniżek
            NIE potrąca Link4 w takiej sytuacji),ale dowiedziałam się,że takie klejenie
            kosztuje niewiele ponad 100pln,co do wymiany, to już inna bajka, bo szyby są
            drogie, szczególnie w nowych autach.

• onlyju Re: Link4 czy PZU? 10.05.06, 14:25
              Mam ten problem i JaanGlass polecane jest przez wiele osób. Przednia szyba ma
              maultki odprysk (chyba od kamienia), na pewno skorzystam.
              Dziękuję!!!
              • yupic Re: Link4 czy PZU? 10.05.06, 14:39
                ja ich gorąco polecam, bo załatwiają takie sprawy błyskawicznie, na dodatek,
                widzisz przez specjalną szybe, co się dzieje z Twoim samochodem:) Proponuje
                wybrać się jak najszybciej, bo klejenie możliwe jest tylko do średnicy monety
                pięciozłotowej, a później niestety idziesz juz w koszty, czyli cała szyba do
                wymiany. Na dodatek takie uszkodzenia szybko się powiększają:(
                • onlyju Yupic!!! 10.05.06, 20:38
                  nie mogę ich (JaanGlass) znaleźć w necie, czy możesz mi podać jakiś tel/adres w
                  Warszawie? Dziękuję!

-
                  Są trzy prawdy: moja prawda, Twoja prawda i gó.. prawda. (Tischner)
                  • yupic Re: Yupic!!! 11.05.06, 09:34
                    ich stronę masz pod adresem: www.jaan.com.pl/

a oto adresy w W-wie:

WARSZAWA ul. WOLIŃSKA 6
                    tel. (022) 678 30 87, fax (022) 678 57 88
                    PN-PT 8-17; SOB 8-13
                    adres email: jaanwol@jaan.com.pl

WARSZAWA ul. ARTYLERYJSKA 93
                    tel. (022) 594 04 04, fax. 594 04 01
                    PN-PT 8-21; SOB 8-15
                    adres email: jaanwar@jaan.com.pl

WARSZAWA ul. POŁCZYŃSKA 108