Dodaj do ulubionych

48 km dobrobytu

06.01.03, 08:51
To się porobiło! Słyszałem rano w RMFie, że 48km autostrady Konin - cośtam
kosztuje od TIRa 100 zł! Myślałem, że najśmieszniejszym/najkrótszym odcinkiem
autostrady na świecie jest Katowice - Kraków (ok 60km), ale widzę że idziemy
dalej. Niedługo będziemy mieć 5 kilometrowe odcinki za jedyne 20 zł.
Kto znowu dostał w łapę?
Obserwuj wątek
    • Gość: zx Re: 48 km dobrobytu IP: *.waw.cdp.pl / *.crowley.pl 06.01.03, 09:00
      To skandal, że w tym chorym kraju przekazuje się prywatnej firmie (czytaj
      kumplom) drogę wybudowaną za pieniądze podatników i pobiera się za przejazd
      kasę.

Równocześnie od nastu lat nie wybudowano "od zera" ani kilometra autostrady.
    • Gość: poldek Re: 48 km dobrobytu IP: *.bmj.net.pl / 192.168.50.* 06.01.03, 12:15
      remo29 napisał:

> To się porobiło! Słyszałem rano w RMFie, że 48km autostrady Konin - cośtam
      > kosztuje od TIRa 100 zł! Myślałem, że najśmieszniejszym/najkrótszym
      odcinkiem
      > autostrady na świecie jest Katowice - Kraków (ok 60km), ale widzę że idziemy
      > dalej. Niedługo będziemy mieć 5 kilometrowe odcinki za jedyne 20 zł.
      > Kto znowu dostał w łapę?

Chyba jeszcze spales jak sluchales radia - oplata za przejazd autostrada
      Konin - Wrzesnia - wynosi 36 zlotych.
      Te 100, o ktorych napisales - to oplata za pojazdy wielkogabarytowe (nietypowe)
    • Gość: emigrant Re: 48 km dobrobytu IP: *.telocity.com 07.01.03, 04:47
      10 zl za 48 km? wow to by bylo ponad $2.5 za 30 mil. ja mieszkam pod chicago,
      do centrum mam 33 mile (prawie 53 km) i place za to 40 centow okolo 1.5plz. a
      mozna dojecha alternatywna autostrada wogole bez myta. zajebiste beda pewnie
      drogi budowac w polsce za taka kase...
    • Gość: fluor Re: 48 km dobrobytu IP: *.56.116.242.Dial1.Baltimore1.Level3.net 07.01.03, 06:06
      jak pisze poldek nie 100 ale "tylko" 36 zl za 48 km. Czyli 75 gr za kilometr,
      troche ponizej 20 centow. Za przejazd tunelem pod zatoka Chesapeake, ujscie
      rzeki Potapsco do Oceanu Atlantyckiego, place 40 centow (bilet miesieczny).
      Tunel ma ponad 2 km dlugosci, wiec za 1 km takze wychodzi ponizej 20 centow.
      Nie jestem w stanie wyobrazic sobie tej wspanialej autostrady wiodacej
      polskich kierowcow w swietlista przyszlosc! Przepraszam wszystkich, ktorych
      uraze sarkazmem zza oceanu, byc moze nie powinienem... Ale juz nawet zaklac
      sie nie chce i wtedy jak za czasow PRL-u pozostaje kpina na odreagowanie.
      • Gość: lesio Re: 48 km dobrobytu IP: *.luminet.pl / 10.0.0.* 07.01.03, 09:28
        tu nie rzecz w tym ile, lecz że w ogóle coś. Za wykonaną za nasze pieniądze
        drogę, jakiś kulczyk pobiera kasiorę. Bojkotujcie w miarę możliwości, bo
        wkrótce każdy np. rządowy nieudacznik, będzie po jego wykopaniu dostawał jako
        rekompensatę kilka km drogi. Za odprawę postawi budki i utrzymanie dożywotnie
        gotowe. Mieszkam w Gdyni i czekam kiedy nasza piękna, wyremontowana za nasze
        pieniądze obwodnica trafi w czyjeś klejące się łapki np. abp G., czy innych
        biznesowych korporacji.
    • Gość: młody germanizacja trwa, pomóżmy ją skończyć.... IP: *.acn.pl 07.01.03, 13:07
      dla nikogo chyba nie będzie niespodzianką jeśli zaryzykuję
      stwierdzenie że proces germanizacji naszego kraju trwa...oparliśmy
      się wynarodowieniu stosowanego za pomocą siły nie oprzemy się tej działalności
      prowadzonej w sferze ekonomicznej

-obecnie bank niemiecki nie jest już dla nikogo zaskoczeniem
      -niedługo energia też nie będzie
      -drogi coraz częściej budują niemieckie firmy(im się opłaca, nam nie, my
      debatujemy i debatować będziemy niczym w kurniku)

wczoraj oglądałem w tv WOT rozmowę na temat autostrady A-2
      ...rozmowy na jej temat trwają już co najmniej od '94 roku i nic nie zapowiada
      by zmierzały ku końcowi

czasem zastanwiam się czemu tak mało w Polsce ludzi z charakterem, patriotów
      którzy niczym Eugeniusz Kwaitkowski zrobili by coś dla społeczeństwa
      a nie zgarniali pod siebie

polskie autostrady i dzieje ich powstawania to kpina na skalę światową
      ,skrajny pesymizm przejawia się u mnie czasem przemyślenimi następującej
      treści... otóż szkoda że Warszawa nie nazywa się Warshau
      i nie jesteśmy jednym wielkim landem wcielonym do Niemiec a nasz aparat
      urzędniczy nie składa się z ludzi w miarę uczciwych i kompetentnych

może mielibyśmy autostrady z prawdziwego zdarzenia...

die Ordnung muss sein :)
      pzdr
      • Gość: wiktor Re: germanizacja trwa, pomóżmy ją skończyć.... IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 07.01.03, 13:14

no ale jakby sposób płacenia za autostrady byłby w pełni zgermanizowany - nie
        miałbym nic przeciwko!

Gość portalu: młody napisał(a):

> dla nikogo chyba nie będzie niespodzianką jeśli zaryzykuję
        > stwierdzenie że proces germanizacji naszego kraju trwa...oparliśmy
        > się wynarodowieniu stosowanego za pomocą siły nie oprzemy się tej
        działalności
        > prowadzonej w sferze ekonomicznej
        >
        > -obecnie bank niemiecki nie jest już dla nikogo zaskoczeniem
        > -niedługo energia też nie będzie
        > -drogi coraz częściej budują niemieckie firmy(im się opłaca, nam nie, my
        > debatujemy i debatować będziemy niczym w kurniku)
        >
        > wczoraj oglądałem w tv WOT rozmowę na temat autostrady A-2
        > ...rozmowy na jej temat trwają już co najmniej od '94 roku i nic nie
        zapowiada
        > by zmierzały ku końcowi
        >
        > czasem zastanwiam się czemu tak mało w Polsce ludzi z charakterem, patriotów
        > którzy niczym Eugeniusz Kwaitkowski zrobili by coś dla społeczeństwa
        > a nie zgarniali pod siebie
        >
        > polskie autostrady i dzieje ich powstawania to kpina na skalę światową
        > ,skrajny pesymizm przejawia się u mnie czasem przemyślenimi następującej
        > treści... otóż szkoda że Warszawa nie nazywa się Warshau
        > i nie jesteśmy jednym wielkim landem wcielonym do Niemiec a nasz aparat
        > urzędniczy nie składa się z ludzi w miarę uczciwych i kompetentnych
        >
        > może mielibyśmy autostrady z prawdziwego zdarzenia...
        >
        > die Ordnung muss sein :)
        > pzdr
        • Gość: luc Re: germanizacja trwa, pomóżmy ją skończyć.... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.01.03, 13:47
          co by tu o Niemcach nie mówic, to autostrady moga zgermanizować, i to
          najlepiej na całym swiecie. W sumie to już jeden taki w historii był .....
      • remo29 Re: germanizacja trwa, pomóżmy ją skończyć.... 07.01.03, 23:14
        Jeeezu, aż się boję odpowiadać... Powiem coś nie tak i walną o mnie w radiu
        Rydzyka...
        Z tą germanizacją to trochę przesadziłeś. Ja pisałem o drodze, jak to ktoś
        wcześniej napisał, wybudowanej za pieniądze NASZE, za przejechanie po której
        zapłacimy znów NASZE pieniądze do NIENASZEJ kieszeni... To samo dotyczy
        autostrady (kurwa, przepraszam bo nie mogę!) Katowice - Kraków, którą w
        prezencie dostał Stalexport z tego co wiem nieniemiecki... Gówno mnie obchodzi
        czy okrada mnie Niemiec, Francuz, Chińczyk czy Michał Nowak - fakt jest faktem,
        złodziej to złodziej jakby go nie nazwać...
        A jeszcze inna sprawa, jak taki zasrany kawałeczek asfaltu można nazwać
        autostradą?! Czy altanka na działce mojej babci może być biurowcem?! No
        litości!!
        • Gość: młody Re: germanizacja trwa, pomóżmy ją skończyć.... IP: *.acn.pl 08.01.03, 00:51
          remo29 napisał:

> Jeeezu, aż się boję odpowiadać... Powiem coś nie tak i walną o mnie w radiu
          > Rydzyka...

spokojnie, spokojnie...nie mam z tą organizacją nic wspólnego poza tym że
          zdarzy mi się posłuchać paru audycji

> Z tą germanizacją to trochę przesadziłeś.

być może ale przyznasz że banki nie są francuskie...w Polsce

poza tym ręce mi opadają jak słyszę o debatach na temat autostrad...przestańmy
          gadać, wybudujmy...nie czekajmy na Unię bo Unia wcale nic nam za darmo nie da
          A-2 przez Ursynów to akurat bliska mi sprawa i dobrze pamiętam jak dawno
          zaczęto rozprawiać o tym odcinku

Ja pisałem o drodze, jak to ktoś
          > wcześniej napisał, wybudowanej za pieniądze NASZE, za przejechanie po której
          > zapłacimy znów NASZE pieniądze do NIENASZEJ kieszeni...

w zupełności się z Tobą zgadzam, niestety czuję się bezsilny

> czy okrada mnie Niemiec, Francuz, Chińczyk czy Michał Nowak - fakt jest
          faktem,
          > złodziej to złodziej jakby go nie nazwać...

fakty są takie że obecnie większy odsetek kierowców będzie omijał Autostradę
          Wielkopolską niż Katowice-Kraków i bardzo przyjemny odcinek drogi stanie się
          zaporą a nie udogodnieniem :(

> A jeszcze inna sprawa, jak taki zasrany kawałeczek asfaltu można nazwać
          > autostradą?!

jeśli chodzi o standarty to można, jeśli masz na myśli autostradę którą rzekomo
          mamy wjechać do UNI to odpowiem tak jak brzmi hasło jednej z parti
          słowackich "do Uni ale nie z gołymi tyłkami"

niestety tak wysokie opłaty za tak krótki odcinek to HARACZ!

pozdrawiam
          • remo29 Re: germanizacja trwa, pomóżmy ją skończyć.... 08.01.03, 08:37

> fakty są takie że obecnie większy odsetek kierowców będzie omijał Autostradę
            > Wielkopolską niż Katowice-Kraków i bardzo przyjemny odcinek drogi stanie się
            > zaporą a nie udogodnieniem :(
            >
            Jak podało rano RMF, na stradzie Katowice-Kraków jest odśnieżony aż... jeden
            pas. Stalexport nie poradził sobie na razie z drugim, a i ten pierwszy czarny
            nie jest...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka