maciek389 28.05.06, 21:49 za te pieniądze mam 2 światowej klasy auta sportowe z których zaden nie jest gorszy osiągami od SL600 Link Zgłoś Obserwuj wątek
neuken Re: Mercedes SL600 29.05.06, 10:26 A ten kogo stać na SL600 ma w garażu jeszcze 10 innych ,różnych marek np. A8 ,Porsche , Subaru itd. itp. , więc daruj sobie . Link Zgłoś
waskes29 Re: Mercedes SL600 29.05.06, 10:41 maciek389 napisał: > za te pieniądze mam 2 światowej klasy auta sportowe z których zaden nie jest go > rszy osiągami od SL600 To nie jest samochod sportowy tylko luksusowy ktory ma miec cechy samochodu sportowego ,jak sie raz kiedys przejedziesz takim to byc moze zrozumiesz roznice. Link Zgłoś
habudzik Re: Mercedes SL600 29.05.06, 13:16 maciek389 napisał: > za te pieniądze mam 2 światowej klasy auta sportowe z których zaden nie jest go > rszy osiągami od SL600 To nie samochód tylko demonstracja siły producenta i zamożności kierowcy . On nie słuzy do jeżdżenia tylko do pokazywania sie w nim. Link Zgłoś
greenblack Re: Mercedes SL600 01.06.06, 09:56 Nie ma się co dziwić, że WO padły, skoro piszą tu fachowcy twierdzący, że SL ma pneumatyczne zawieszenie. Link Zgłoś
habudzik Re: Mercedes SL600 01.06.06, 12:27 Ja myślałem że ABC to własnie pneumatyczne zawieszenie . Link Zgłoś
waskes29 Re: Mercedes SL600 01.06.06, 13:59 habudzik napisał: > Ja myślałem że ABC to własnie pneumatyczne zawieszenie . Bo w duzym uproszczeniu tak wlasnie jest Activ Body Control to w Mercedesie zawieszenie ktore sklada sie z elementow hydrauliczno-pneumatycznych jak i z elementowtradycyjnych jak np stalowych sprezyn. A poniewaz glownym elementem tego zawieszenia jest uklad penumatyczny to tak czesto zostaje nazywany. Tak samo sie potocznie mowi np. amortyzatory gazowe a w praktyce sa to amortyzatory olejowo-gazowe. Link Zgłoś
greenblack Re: Mercedes SL600 01.06.06, 14:08 > > Bo w duzym uproszczeniu tak wlasnie Jak zwykle łbem w płot, hehe. Zawieszenie pneumatyczne to Airmatic. W S-klasie seryjnie jest Airmatic, a za dopłatą ABC. www.autozine.org/technical_school/suspension/tech_suspension3.htm Compare with Citroen’s Activa, Mercedes’ ABC (Active Body Control) seems rather simple. ABC is a purely active roll control device. It can vary spring rate but not damping, unlike Citroen’s Hydractive or Activa. Therefore it is not classified as semi-active suspension. However, the application in the new CL coupe demonstrate it helps achieving a stable and fluent cornering. It also saves the need of anti-roll bar. New CL with ABC versus old CL The mechanical is quite simple. Each of the four wheels rides on a thick strut which incorporate both spring and damper into a single unit. The damper is in the core of the strut, surrounding by the coil spring which is topped by a fluid chamber. When the chamber is fully filled with fluid (supplied from hydraulic pump), the spring is pushed towards the wheel and compressed, thus resist body roll. On the contrary, if the fluid chamber is emptied, the spring will be released towards the top of the strut, thus become softer. ABC is not very fast-reacting - the maximum frequency of change is just 5 Hz, because the filling of fluid takes time - but that’s more than enough for dealing with body roll. Link Zgłoś
waskes29 Re: Mercedes SL600 01.06.06, 14:14 greenblack napisał: > > > > Bo w duzym uproszczeniu tak wlasnie > > Jak zwykle łbem w płot, hehe. he,he? ze strony mercedesa: ABC - Activ Body Control Dla pojazdów wyposażonych w silnik 12 cylindrowy w nowej Klasie S (od 09.1999 rok) zostanie seryjnie wprowadzony układ ABC (jako wyposażenie dodatkowe w pozostałych pojazdach). Zawieszenie wyposażone w ten system pod względem komfortu i bezpieczeństwa proponuje znacznie więcej niż zawieszenie powietrzne z ADS II. Układ ABC należy do aktywnych systemów zawieszenia, co znaczy, że ma on na bieżąco wpływ na ruchy nadwozia pojazdu. Ruch kół pojazdu jest przekazywany na bierne elementy zawieszenia. Regulacja aktywnego sterowania ogranicza się do częstości od 4 do 5 Hz. Obok klasycznego zawieszenia powietrznego występują elementy sprężyste, stalowe (sprężyny) i cylindry hydrauliczne. Ze względu na ich obecność konieczne jest zastosowanie pompy hydraulicznej ze zintegrowaną chłodnicą i akumulatorem. Ciśnienie wytwarzane przez pompę wynosi 200 barów. Układ ABC pozwala w optymalny sposób pogodzić komfort i dynamikę pracy zawieszenia. Podstawowe cechy zastosowanego systemu: względnie bardziej miękkie amortyzatory w celu podwyższenia komfortu przy wyższych częstościach zakłóceń aktywna ingerencja w tłumienie drgań nadwozia aktywna ingerencja w miękkie sprężynowanie nadwozia aktywna ingerencja w ruchy kołysania i uginania się nadwozia poprzez rezygnację ze stabilizatora dalsze polepszenia komfortu toczenia kół i zmniejszenie ruchów nadwozia wysoki stopień tłumienia kołysań poprzecznych wraz z redukcją max. kąta pochylenia nadwozia w celu poprawy dynamiki pracy zawieszenia Układ ABC oferuje również to co w nowej Klasie S jest standardem: system poziomowania nadwozia z możliwością ustawienia: zawieszenie komfortowe i zawieszenie sportowe system podnoszenia nadwozia ponad standardowy poziom w celu przejazdu przez nierówne drogi automatyczne obniżenie pojazdu przy przekroczeniu prędkości 120-140 km/h (zależne od pojazdu) w celu redukcji oporów aerodynamicznych i zmniejszenia zużycia paliwa Link Zgłoś
greenblack Re: Mercedes SL600 01.06.06, 14:20 Lecz siem na mózg. Prostego rysunku nie rozumiesz, to co ja co mogę poradzić? Widziałeś ty kiedyś w ogóle resor pneumatyczny? W Airmaticu resoruje powietrze, a w ABC zwykła sprężyna wspomagana przez olej. www2.mercedes-benz.co.uk/content/unitedkingdom/mpc/mpc_unitedkingdom_website/en/home_mpc/passe nger_cars/home/products/new_cars/S- Class_Saloon_2006/overview/driving_dynamics.html Link Zgłoś
waskes29 Re: Mercedes SL600 01.06.06, 14:42 greenblack napisał: > Lecz siem na mózg. Prostego rysunku nie rozumiesz, to co ja co mogę poradzić? > Widziałeś ty kiedyś w ogóle resor pneumatyczny? W Airmaticu resoruje powietrze, > > a w ABC zwykła sprężyna wspomagana przez olej. > No ale co ma do do rzeczy uklad ABC jest tylko jednym z elementow zawieszenia .W CL i SL AMG jest wszystko polaczone ABC dziala razem z polaktywnym zawieszeniem pneumatycznym i ukladem sprezyn i amortyzatorow jedno drugiego nie wyklucza. Link Zgłoś
greenblack Re: Mercedes SL600 01.06.06, 14:58 Dalej brniesz w swej głupocie, hehe. Tu masz układ ABC: www.kfztech.de/kfztechnik/fahrwerk/federung/abc_federbein1a.jpg www.learn-line.nrw.de/angebote/automobil/info/active.htm www.kfztech.de/kfztechnik/fahrwerk/federung/abc_federbein2a.jpg www.kfztech.de/kfztechnik/fahrwerk/federung/abc_federbein3.jpg www.kfztech.de/kfztechnik/fahrwerk/federung/abc_kurve.jpg www.kfztech.de/kfztechnik/fahrwerk/federung/abc_teile.jpg Gdzie tu jest resor pneumatyczny? A tu masz Airmatic - powietrzny: www.vnexpress.net/Vietnam/Oto%2DXe%2Dmay/2003/04/3B9C6607/ tereza.borec.cz/pod.htm#air Widzisz różnicę? Link Zgłoś
waskes29 Re: Mercedes SL600 01.06.06, 15:16 Ale ABC jest ukladem kontroli nadwozia co wcale nie oznacza ze nie moze byc polaczony z zawieszeniem pneumatycznym- CL tak jest napewno i tam jest system airmatic i ABC razem. Link Zgłoś
greenblack Re: Mercedes SL600 01.06.06, 15:18 Ty nie tylko nie potrafisz czytać, ty nawet nie rozumiesz zdjęć, hehe. Link Zgłoś
waskes29 Re: Mercedes SL600 01.06.06, 15:38 greenblack napisał: > Ty nie tylko nie potrafisz czytać, ty nawet nie rozumiesz zdjęć, hehe. Tak bylo napisane na oficjalnej stronie Mercedesa ,aktywne zawieszenie pnumatyczno-hydrauliczne polaczone z systemem ABC . To jesli oficjalny impporter tak opisuje to trudno domyslac sie ze jest inaczej.Rzeczywiscie z rysunkow widac ze uklad ABC nie zawiera poduszek amortyzatorow powietrznych tylko hydrauliczne ale w jaki sposob w takim razie polaczono airmatic z ABC?-a tak jest w modelu CL. Link Zgłoś
simr1979 Nie drapcie się..... 01.06.06, 16:10 ...bo się trolle chichoczą - to raz. @waskez - tinyurl.com/rahk4 : to jest ze strony MB.de (w CL żadnego Airmatica, tylko ABC) to dwa. ;) Link Zgłoś
crannmer Szelki z paskiem 03.06.06, 20:17 waskes29 napisał: > Ale ABC jest ukladem kontroli nadwozia co wcale nie oznacza ze nie moze > byc polaczony z zawieszeniem pneumatycznym- ABC jest z tego samego powodu nielaczony z zawieszeniem pneumatyczyn, co nie zaklada sie jednoczesnie szelek i paska do spodni. MfG C. Link Zgłoś
damber1 Re: Mercedes SL600 03.06.06, 16:29 mam gdzies tego biednego Mercedesa za taka kase moge sobie kupic 2 jezdzące legendy-Dodge'a Vipera i Chevroleta Corvette i kazdy z nich bedzie szybszy Link Zgłoś
wallenrode Re: Mercedes SL600 03.06.06, 18:03 to proszę Cię bardzo. kup sobie dwa amerykańskie plastykowe wozy z mocnymi silnikami i się ścigaj po polskich drogach.... takie ogniskowe historyjki przy kufelku piwa i kiełbaski a prawda jest taka ze mercedes ma zapewnić osiągi komfort i prestiż co w przypadku wymienionych marek amerykańskich jest dalekie. zupelnie nie trafione porównanie. Link Zgłoś