Dodaj do ulubionych

problem: wymieniany licznik

30.05.06, 08:44
Witam, chciałabym kupić 13-letnią toyotę corollę, przebieg 140 tys. km.
Sprzedający uprzedził mnie, że auto miało wymieniany licznik bo podobno stary
szwankował.Przed zakupem chcę jechać do salonu toyoty na przegląd. Czy jest
sposób na sprawdzenie prawdziwego przebiegu auta?
Obserwuj wątek
    • robert888 NIE 30.05.06, 09:29
      co za łosie!. Najpierw kupujecie 15 letnie parchy z "przebiegiem" 120 tys km a
      potem zaczynacie się zastanawiać czy aby wszytko jest w porzadku. Zawsze mnie
      dziwi jak łatwo w tym kraju ludzie się robią w balona. Na każdym kroku.
      • wasiek3 Re: NIE 30.05.06, 12:00
        Ej, ale ona napisala ze chce kupic, a nie ze kupila, wiec czemu sie wsciekasz?
        Po za tym, co jest zlego w tym, ze ktos kupuje 13 letnie auto, to jego (w tym wypadku jej) sprawa.
        Rozumiem ze wedlug Ciebie auto w takim wieku to zlom? Tu sie nie zgodze - wszystko zalezy od stanu
        technicznego i paru innych czynnikow. Wcale sie nie zdziwie jak na tej toyocie nie ma nawet rdzy, a
        zawieszenie w tych autach jest dosc solidne i niepredko poddaje sie polskim drogom. Wiem co pisze bo
        juz kilka toyot mialem - w tym i taka corolle i musze Ci powiedziec ze pomimo 290 tys km, ktore miala
        na liczniku nie dzialo sie z nia zupelnie nic.
        • jay_z Re: NIE 30.05.06, 12:07
          Tez taka mialem, 15 lat i 350tys przebiegu... nic sie nie dzialo, az nie urwala
          sie pol-os. Nie wspomnie o tym ze trzymala sie "na lakierze".
      • maryjka60 Re: NIE 30.05.06, 12:40
        Panowie bardzo dziękuję za obronę, a Robertowi powiem tylko, żeby wrzucił na
        luz i się nie denerwował - niezdrowo i nie jego interes.pozdrawiam
        • wasiek3 jak sprawdzic + namiar na dobry warsztat. 30.05.06, 12:51
          Nie ma sprawy :-), a co do sprawdzenia przebiegu to nie ma jak jednoznacznie stwierdzic. Jedyne co
          mozna zrobic to sprawdzic cisnienie w cylindrach (przy 140 tys - powinno byc wzorowe), sprawdziec
          czy silnik nie mam wyciekow (jak byl myty to juz jest podejzane), obejzec czy nie jest za bardzo
          wyslizgana kierownica, lewarek biegow i nakladki na pedalach, czy fotele nie sa poprzecierane i takie
          tam. Jesli jestes z okolic wawy to moge Ci na priv. podac namiar na mechanika z minska
          mazowieckiego, ktory specjalizuje sie w toyotach i warto PRZED kupnem sie do niego wybrac na
          "weryfikacje". Ostanio kupowalem camry (5 moja toyota) i wlasnie dzieki niemu nie nacialem sie na
          trupa. Ale tak jak mowie (pisze) jak chcesz namiar to pisz na priv.
        • waskes29 Re: NIE 30.05.06, 13:02
          Nastepny mit o przebiegu.Jakie to ma znaczenie ze kazdy za wszelka cene
          stara sie ustalic przebieg.W 13 -letnim samochodzie liczy sie stan
          techniczny samochodu na dzien dzisiejszy a nie cyferki na liczniku.
          A gdyby ten samochod startowal w rajdach i mial przebieg 15 tys km to tez
          byc go chciala kupic ze wzgledu na przebieg?
          Przebieg samochodu wcale nie musi i najczesciej nie jest wyznacznikiem
          stanu pojazdu.
      • edek40 Re: NIE 30.05.06, 13:06
        Tez sie dziwie, ze w Polsce lud taki naiwny. Ciagle glosuje na palantow, ktorzy ich tak "wzbogacaja", ze stac ich potem tylko na parchy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka