Dodaj do ulubionych

YARIS-LUNA CZY TERRA?

14.01.03, 21:21
Stoje przed dziwnym dywlmatem.
Nie wiem jaka wersje Yarisa wybrac.
Luna ma wszystko co oferuje Toyota, a Terra nie ma:
abs z ebd
elektrycznych szyb z przodu
centralnego zamka
2 glosniki zamiast 4-recz-ale to mi nie szkodzi
skorzana kierwonica.
Moze i to nie duzo,ale jednak cos.Roznica w cenie jest ok.4-5 tys. rabat
jakis dojdzie.
Dodam ze nie jestm fanka szybkiej,brawurowej jazdy.
najbardziej zalezy mi na centralnym zamku i abs i te szyby elektryczne.
Co myslicie,warto dac wiecej i cieszyc sie komfotrem czy samemu zalozyc
centralny i machac reka przy otwieraniu?
czekam jak zwykle na porady fachowcow
Obserwuj wątek
    • greenblack Jeszcze nie jest za późno 14.01.03, 21:35
      Za 39 tyś, czyli tyle ile kosztuje 1.0 Luna, możesz mieć Renault Clio 1.2 75 KM
      Authentique z: 4 poduszki, ABS, centralny zamek, elektryczne szyby.

Pozdrawiam
      • Gość: kasiapro1 Re: Jeszcze nie jest za późno IP: *.dsl.siol.net 15.01.03, 09:36
        W clio na pewno nie wsadze wozka dla dziecka i dziecka-w toyote wchodzi.Wiec
        tu jest ten problem.Posiadam teraz clio i malo miejsca.
        Cos slyszlam o poprawkach do toyoty chyba od marca?
        jesli chodzi o ceny to jednak jest to firma za ktora sie placi.Ja potrzebuje
        samochod na 2 lata-ale tylko nowy,bo nie mam czasu po warszatatach sie
        urzerac.
        Mo wiec ktora wersja?
        • Gość: gr Re: Jeszcze nie jest za późno IP: *.bphpbk.pl 16.01.03, 16:10

Wg mnie w Clio wózek sie zmieści... Wymiarowo Clio jest niewiele mniejszy niż
          Yaris z przesuniętą kanapą. A w Yarisie po przesunieciu kanapy na tylnych
          siedzeniach pozostaje mało miejsca...

Przewaga yarisa nad CLio to raczej renoma trwałości z jakiej słynie
          Toyota...Choć "francowate" ostatnio podniosły poziom, chyba są za Toyotą.
          I jeszcze kwestia gwarancji (Toyota ma plusa), cen części na wypadek np.:
          stłuczki :((( to sie w końcu zdarza (raczej Toyota droższa).
        • Gość: gr Re: Jeszcze nie jest za późno IP: *.bphpbk.pl 16.01.03, 16:16

Jeszcze raz ja - w renowce masz jeszcze specjalny system montowania fotelików
          dla dzieci ISOFIX- Skoro pytasz o wózek wnioskuje że bedziesz jeździć z jakimś
          maluchem...:)))

Popytaj w saloonie jak to działa w szczegółach.

pzdr
          gr
    • Gość: robox Re: YARIS-LUNA CZY TERRA? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.01.03, 09:10
      Toyota ma chore ceny na ten samochód oferując niewiele w tej cenie, wybierz
      sama ale może warto odwiedzić jeszcze kilka salonów innych marek, zanim
      dokonasz wyboru, w tym roku bedzie lifting yarisa, z drugiej jednak strony
      teraz na nią jest bonus za modele 2002.

Pzdr
    • Gość: mac Re: YARIS-LUNA CZY TERRA? IP: *.war.gleiss 15.01.03, 09:39
      cześć

jezdze wersja "srodkowa" czyli terra, zadecydowaly wtedy pieniadze, nie mam abs
      i z poczatku wydawalo mi sie to starsznym mankamentem zwlaszcza ze poprzedni
      woz byl z abs-em, ale jak na razie jest oki, po prostu nauczylem sie hamowania
      pulsasyjnego i jezdze nie da sie ukryc wolniej :)))), co do elektrycznych szyb
      ja wiem to jest bardziej bajer, zwłaszcza ze szyby na korbe chodza bardzo
      lekko, kierownica ze skory nigdy nie miałem wiec sie nie wypowiadam, cztery
      glosniki no moze i lepiej audiofilem nie jestem ;))), dwa mi wystarczają, co do
      centralnego zamka nie mam problemu bo mam wersję trzy drzwiową no i jeden plus
      jeszcze że w czasie jazdy nikt mi na swiatłach nie otworzy drzwi pasażera
      ale wybór ;)))) nalezy do ciebie, jesli masz mozliwości finansowe to moze
      dolozyc i cieszyć się "pełnią"

pozdrówka
      mac
      • kasiapro1 Re: YARIS-LUNA CZY TERRA? 15.01.03, 09:59
        DO MAC\
        Mi tez nie zalezy tak bardzo na ABs-teraz ich tez nie mam.
        Glosniki,no coz,,,to chyba nie problem-ja zadko wlaczam radio
        Interesuje mnie fakt jak zalatwiles centralny zamek?
        Sam zakladales czy doplacales w salonie i oni co zalozyli?
        Troche sie boje jezdzic bez zadnego zabezpieczenia,czy masz w standardzie
        immobiliser?
        prosze odpowiedz
        • Gość: hocest immobiliser IP: 217.153.90.* 15.01.03, 10:23
          to Toyota nie ma w standardzie immobilisera?
          to już szczyt.
          co do japończyków i bezawaryjności to polecam jeszcze Nissana ale Ty chyba
          jesteś juz zdecydowana na Yariska.centralny zamek można załozyć w jakimś
          warsztacie ale nie wiem czy nie naruszasz wtedy warunków gwarancji.
          ja sobie nie wyobrażam auta bez ABS bo wiele razy wybawiło mnie to sprytne
          urzadzenie z opresji a jak gnasz przez noc i nagle widzisz 200 m przed maską
          tira w poprzek drogi któremu nie dzialaja odbrysówki to nie myślisz nad
          pulsacyjnym hamowaniem tylko jak przeżyć i naturalną reakcją jest wciskanie do
          deski. ja jeżdże nie ukrywajmy tego w miarę szybko i staram się zachowywać
          wyobraźnię więc ABS jest mi niezbędny. może dla Twojego i dziecka
          bezpieczeństwa warto jednak odżałować na to urządenie które z pewnością nie
          jest gadżetem a i na takich drogach jak ostatnio sprawdza się nawet przy małych
          prędkościach i podczas jazdy po mieście gdzie częsciej niż na trasie zdarza się
          ostro hamować
          • kasiapro1 Re: immobiliser 15.01.03, 10:31
            Chyba zle opisalam-jest immobiliser.Tylko jako przedstawiciel plci damskiej
            zastanawiam sie na ile utrudniloby to kradziez auta?W yoyocie nie ma w
            pakiecie centralnego zamka,wiec tez sie zastanawialm nad zalozeniem,wtedy
            wychodzi mi ze jednak ten drozszy pakiet jest lepszy,bo sa wszystkie te
            gadzety.Pozniej lepiej sprzedac taki samochod-chyba,co myslicie?
            • Gość: hocest Re: immobiliser IP: 217.153.90.* 15.01.03, 10:43
              otóż to łatwiej będzie Tobie go sprzedać z lepszym wyposażeniem. na to też
              powinnaś zwrócić uwagę. to że nie ma centralnego zamka to utrudnia na przykład
              i ułatwi złodzieja bo jeśli wsiadasz to otwierasz tylko jedne drzwi i nikt nie
              wskoczy Tobie do auta na parkingu ale też jesli ktoś będzie z Tobą jechal to
              będziesz mu musiała przypominać aby zamknął drzwi od środka. to samo z
              bagażnikiem tj. klapą - będziesz musiała pamiętać przy zamykaniu o sprawdzeniu
              czy zamknęłaś a skoro będziesz wozić wózek to prawdopodobnie bedziesz czesto
              korzystała z bagażnika wiec moze ten centralny nie jest złym pomysłem.

a za dwa lata jak bedziesz sprzedawała autko to nowych aut bez ABS nie bedzie
              sie już sprzedawała - pamiętaj o tym
              • vwdoka Re: immobiliser 15.01.03, 10:53
                W Yarisie po retylingu ABS będzie w standardzie wszystkich modeli.
                Pozdrawiam,
                vwdoka
            • vwdoka Re: immobiliser 15.01.03, 10:50
              Witaj Kasiupro1 :-))

Jeżeli masz pieniążki to zdecydowanie Ci polecam wersję Luna. Jeżeli chodzi o
              Twoje obawy co do centralnego zamka, ja w swojej Carinie mam ustawione tak, iż
              włączam zapłon i drzwi się blokują, wyłaczam otwierają. To jest kwestia
              odpowiedniego skonfigurowania sterownika. ABS jest moim zdaniem BARDZO ważnym
              elementem bezpieczeństwa, nie wyobrażam sobie samochodu bez ABSu.
              Elektryczne szyby, skórzana kierownica czy nawet centralny zamek to są do
              pewnego stopnia gadżety, ale ABS na pewno nie!

Dodam jeszcze, iż element "dokładany" ma większą szansę na generowanie
              problemów....

Pozdrawiam,
              vwdoka
        • Gość: mac Re: YARIS-LUNA CZY TERRA? IP: *.war.gleiss 15.01.03, 10:58
          kasiapro1 napisała:

> DO MAC\
          > Mi tez nie zalezy tak bardzo na ABs-teraz ich tez nie mam.
          > Glosniki,no coz,,,to chyba nie problem-ja zadko wlaczam radio
          ja włąsnie praktycznie całyczas na radiu :)))))

> Interesuje mnie fakt jak zalatwiles centralny zamek?
          zaraz zaraz nie mam centralnego zamka, mam troje drzwi więc wcisnąc po pasażeru
          z prawej nie problem, a teraz mam odruch że wysiadając swije drzwi od wewnatrz
          wciskam to przy szybie i zatrzaskuje i drzwi zamknietę i na odchodne włączam
          alarm, ja zamontowałem tylko w calonie alarm z antynapadem

> Sam zakladales czy doplacales w salonie i oni co zalozyli?
          > Troche sie boje jezdzic bez zadnego zabezpieczenia,czy masz w standardzie
          > immobiliser? immobliliser mam tj. jesli dobrze wiem kod alarmu, to jest w
          ramach alarmu z anty napadem
          > prosze odpowiedz

pozdr.
          mac
        • Gość: mac Re: YARIS-LUNA CZY TERRA? IP: *.war.gleiss 15.01.03, 11:00
          kasiapro1 napisała:

> DO MAC\

> prosze odpowiedz

pozdr.
          mac
        • Gość: mac Re: YARIS-LUNA CZY TERRA? IP: *.war.gleiss 15.01.03, 11:01
          kasiapro1 napisała:

> DO MAC\

> prosze odpowiedz

pozdr.
          mac
    • Gość: Lionne Luna napewno Luna! IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 15.01.03, 13:15
      Ja wybralam Lune 3 drzwiowa, 2003: cena: 37 700,00 zł

Za dwa trzy lata ABS bedzie absolutnym standartem, ten samochod napewno tak
      szybkoo sie nie zestarzeje, naj wyzej znudzi sie, jeszcze w wielu modelach
      samochodow roznej marki, komputer jest exclusive. Tu go masz na starcie. Jest
      nowoczesny samochod, nie rezygnuj z bezpieczenstwa...

Standardowe wyposażenie:

ABS z EBD

Antena dachowa

Centralny zamek

Cyfrowy obrotomierz

Cyfrowy prędkościomierz

Elektryczne szyby - przód

Koła 175/65 R14

Komputer pokładowy

Ogrzewanie tylnej szyby

Poduszka powietrzna kierowcy

Poduszka powietrzna pasażera

Radioodtwarzacz kasetowy

Wspomaganie kierownicy

Wycieraczka tylnej szyby

Skórzana kierownica (to bayer)

pozdrowienia Lionne

• valeo Re: YARIS-LUNA CZY TERRA? 15.01.03, 15:20
      Witam,
      Osobiście wyznaję filozofię, że jeśli samochód jest na krótko to nie warto w
      niego ładować kasy (2 lata to krótki okres). Więc mogłaby być terra. Osobiście
      posiadam wersję Luna 1.0 - wybrałem właśnie tę wersję bo potrzebowałem wozu
      trwałego bezawaryjnego na ładnych parę lat. Pozatym jak będziesz sprzedwała 2 -
      letni samochód to akurat wtedy najbardziej straci na wartości w stosunku do
      wieku. Jeśli kwestie finansowe, nie grają bardzo istotnej roli (tzn. kupno Luny)
      nie zrujnuje rodziny i niespowoduje ogromnych wyrzeczeń itd. to zupełnie nie ma
      się nad czym zastanawiać. ABS - po prostu może Tobie i dziecku nieraz uratowac
      życie, centralny zamek - bardzo przydatna rzecz, blokujesz się od środka, jak
      idziesz z daleka z zakupami pyk i otwarte po prostu warto. Szyby, radio, skóra -
      to rzeczywiśćie gadżety choć całkiem przydatne. Polecam Lunę.
      Życzę udanego wyboru i pozdrawiam
      Valeo
    • robox Re: YARIS-LUNA CZY TERRA? 15.01.03, 15:43
      Ja w soim aucie mam centralny zamek, wsiadam do samochodu i zamykam auto od
      wewnątrz, ryglują się wszystkie zamki łacznie z bagażnikiem, gdy chcę wysiąść
      łapię za klamkę otwierania i wszystkie zamki sie odblokowują, natomiast jeżeli
      któryś z pasażerów chce wysiąść odblokowuje się tylko ten który powinien i
      tyle, żadnych kombinacji alpejskich ludzie!!!!!!!!!!!!
      • Gość: kasiapro1 Re: YARIS-LUNA CZY TERRA? IP: *.dsl.siol.net 15.01.03, 16:05
        Chyba jednak ta bogatsza wersja jest praktyczniejsza.Zeczywiscie za dwa lata
        to bedzi ebardzo istotne.
        Co do finansow,to roznie to bywa,ale samochod jest w naszym budzecie.Istotne
        jest tez bezpieczenstwo.
        dzieki za pomoc,chyba juz dalam sie przekonac
        • Gość: Coach Re: YARIS-LUNA CZY TERRA? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 15.01.03, 19:25
          Witam,
          Byłem do niedawna posiadaczem Yaris Terra. Moje uwagi: centralny zamek jest b.
          wygodnym dodatkiem, z tym, że tylko na pilota. Ja miałem taki, że zamykał
          wszystkie drzwi jedynie od strony kierowcy - przy małym dziecku, które trzeba
          brać na ręce jest to spore utrudnienie - trzeba wyciągnąć dziecko, obejść
          samochód (fotelik miałem po lewej stronie) i dopiero kombinować z zamkiem. ABS -
          nie miałem okazji przekonać się o skuteczności tego urządzenia, ale uważam, że
          warto mieć choćby po to, żeby zadziałało jeden raz (ja na przykład jestem teraz
          fanem poduszek powietrznych). Elektrycznie opuszczane szyby - fajny dodatek,
          aczkolwiek raczej jako kropka nad "i", niż decydujący o wyborze auta. Dodatkowe
          głośniki - ja nie miałem i przy prędkościach powyżej 100km/h były problemy ze
          słyszalnością, nie wiem, czy dodatkowa para coś pomoże. Skórzane wykończenia -
          myślę, że można sobie darować.
          Podsumowując - wg mnie ABS, centralny zamek (na pilota!) i ewentualnie el.
          szyby przesądzają sprawę na korzyść wersji Luna.
          Pozdrawiam i życzę rozsądnego wyboru.
          • kasiapro1 Re: YARIS-LUNA CZY TERRA? 15.01.03, 19:44
            Coach-serdeczne dzieki za praktyczne wskazowki!czyli jednak bogatsza wersja!No
            coz!To roznica ok. 5 tys.zl a jak mialabym sama cokolwiek zrobic to pewnie
            drozej.
            jak z bezpieczenstwem?Ja jestem troche przerazona,bo koledze odjechali z
            parkingu.
            Moze blokade biegow zalorzyc?
            Cholera!Czy w tym kraju czlowiek musi sie tak zabezpieczac,bo po cudze lape
            wyciagna!
            • Gość: Coach Re: YARIS-LUNA CZY TERRA? IP: *.zgora.sdi.tpnet.pl 15.01.03, 20:36
              Na "dobrych" fachowców raczej nie ma rady - nie pomogą żadne blokady, alarmy,
              ani inne gadżety. Pocieszające jest, że Yarisy nie są na topie wśród złodziei.
              Jedyne, co może uspokoić, to wykupienie AC z opcją pełnej kwoty odszkodowania -
              zapytaj przy ubezpieczaniu. Ja po całkowitej kasacji samochodu straciłem po 10
              miesiącach i 13tys. przebiegu ok. 8tys. pln (z ok. 40 na 32tys.). Teraz "mądry
              Polak po szkodzie"...
              Pozdrawiam.
    • Gość: HIERRO Re: YARIS-LUNA CZY TERRA? IP: *.swietochlowice.sdi.tpnet.pl 15.01.03, 20:34
      Mam Lune tylko 1.3 i nigdy nie żałowałem tego wyboru bo auta nie kupuje się na
      parę miesięcy tylko lat i komfort to jest coś ważnego a poza tym w przyszłości
      łatwiej będzi Ci sprzedać BAJERANCKĄ Lunę niż UBOGĄ Terre.

pozdr. Hierro

P.S.

Pomyśl poważnie o silniku 1.3 naprawdę warto, np. wyprzedzanie staje się o
      niebo bezpieczniejsze.
      • Gość: kasiapro1 Re: YARIS-LUNA CZY TERRA? IP: *.dsl.siol.net 15.01.03, 20:41
        hierro-wyprzedzanie?W moim wypadku akurat mi to to nie grozi.Ja jestem z tych
        co za autobusem do zajezdni pojada,bo nie wyprzedza!No moze nie tak
        dokladnie,ale nie szarzuje na drogach jak pirat.Po prostu jade do celu i nie
        starm sie byc chamem na drogach-chyba ze mnie ktos wkurzy...
        Tak wiec mysle ze 1.2 jest ok.
        Juz i tak podnioslam swoja stawke -finansowo zaczynalam od 25 tys i poszlo do
        prawie 40 -maz mi w koncu wymowi
        • greenblack Re: YARIS-LUNA CZY TERRA? 15.01.03, 20:46
          Gość portalu: kasiapro1 napisał(a):

> Tak wiec mysle ze 1.2 jest ok.

Jakie 1.2? Chyba 1.0?
          • Gość: kasiarpo1 Re: YARIS-LUNA CZY TERRA? IP: *.dsl.siol.net 15.01.03, 20:56
            omcknela mi sie reka-kot mnie w kolana drapie-sorka
            • Gość: Adam W. Re: YARIS-LUNA CZY TERRA? IP: *.acn.pl / 10.64.9.* 16.01.03, 11:18
              ...Prawdziwa z Ciebie kobieta - "kasiapro"...
              Jak już zdecydowałas się na yarisa i stać Cię to dokonaj zakupu wersji luna.
              Wbrew pozorom elektryczne szyby to bardzo wygodne , praktyczne i poprawiające
              bezpieczeństwo urządzenie. skórzana kierownica też dodaje sporo komfortu bo
              zwykła , goła , choć w sportowych kształtach jest nieco obrzydliwa w dotyku.
              ABS z EBD ( rozdział sił hamowania) nie podlega dyskusji i życie może Ci
              uratować , chyba , że uspokojona posiadaniem ABS-u zapomnisz o elementarnej
              pokorze wobec nieprzewidywalności drogi...
              4 głośniki z regulowanym balansem i lepsze radio to dużo lepiej niż dwa - nie
              zapomnij poprosić przy zakupie aby "uniezależnili" Ci włączanie radia od
              obecności kluczyków w stacyjce.
              Centr. zamek fabryczny aż prosi się o alarm challenger , który pozwoli Ci np.
              oddzielnie otwierać pilotem bagażnik.
              Yarisem z 1.0 trzeba nauczyć się jeździć aby był całkiem żwawy , moć ma
              wystarczającą tylko z wyczuciem trzeba kręcić obroty ( nie tak dawno ścigałem
              się trochę z kolegą z 1.3 i przgrał bo nonszalancko wrzucał czwórkę przy 40
              km/h gdy ja podczas tej wyścigowej jazdy ciągnąłem trójką do stówy).
              Ponadto autko sprytne , zwrotne , ciekawie zaprojektowane , dobrze
              gwarantowane , tanie w eksploatacji i mało tracące na wartości.
              Polecam .
              Adam,yaris 1.0 5d luna , 1.5 roku 60 tys. km.
              PZDR
              • Gość: kasiarpo1 Re: YARIS-LUNA CZY TERRA? IP: *.dsl.siol.net 16.01.03, 16:28
                jesli Yaris-luna to tylko 5-cio drzwiowy-inaczej sie pogubie i plamie placy-
                zawsze mam sporo zakupow a i przychowek musi sie dobrze czuc w czasie
                wsiadania i wysiadania-chodzi o meza-hihiih
                NO wezme sie z ato jak juz wroce z wygnania czyli ok. 3.02-skocze do dilerka-
                mam iedaleko na Wolskiej-czy ktos ma jakies zle wspomnienia zwiazane z tym
                miejscem?
                czasami rozne rzeczy sie czyta i w ogole...

Pozdrowionka
                • Gość: kasiarpo1 Re: YARIS-LUNA CZY TERRA?-moze atos-prime? IP: *.dsl.siol.net 16.01.03, 16:48
                  Gabarytowo podobny jest do yarisa:hyundai atos-prime.Cena ok. 35.600 z
                  klima,ale nie wiem czy sa w standardzie poduszki( w dodatkowej opcji nie
                  mozna nic sie dowiedziec) i abs.Ktos wie cos wiecej?
                  Nawet bym pomyslala,jakies za lub przeciw temu samochodowi?
                  podaje jakby co stronke:
                  hyundai.com.pl

pozdrowionka
                  • Gość: kasiapro1 Re: YARIS-LUNA CZY TERRA?- IP: *.dsl.siol.net 17.01.03, 09:31
                    Juz sie dowiedzialam.Atos-prime za ta forse nie ma abs i poduszek i moze
                    dlatego jest tanszy?
                    facet ktory mi odpisal nawet nie wspomnial o mozliwosci montazu dodatkowo
                    czego kolwiek-dziwne
                • Gość: mac dealer na wolskiej IP: *.war.gleiss 17.01.03, 10:31
                  ja kupowałem tam i jestem zadowolony, a było to prawie zachwile będzie okrągły
                  rok, nie wiem co chcesz wiedziec, wiec wal smiało

pozdrówka
                  mac
                  • Gość: kasiarpo1 Re: dealer na wolskiej-do mac-a IP: *.dsl.siol.net 17.01.03, 10:48
                    Mac,poniewaz bede kupowala za gotowke,wersje Luna uwazam ze cos mi sie nalezy
                    od firmy.Tak jak tu inni sugerowali na pewno opony,ale co z pakietami
                    ubezpieczeniowymi?tez dostane?
                    Co z roznymi kodami do immobilisera ja nie mam o tym pojecia-maz tez nie,bo
                    akazde auto daje firma-hihi.
                    Co tobie zaoferowali,na co zwrocic uwage jak bede ten samochod odbierala,moze
                    wziasc kogos kto sie na tym zna?
                    Jaki alarm zalorzyles-lub co polecasz.Ja wezme te wersje z centralnym,ale mimo
                    wszystko cos bym jeszcze tam zalorzyla.
                    Czy kupujac wersje bez klimy mam szanse na jej zalorzenie pozniej?
                    Boze,ratuj....
                    • Gość: mac Re: dealer na wolskiej-do mac-a IP: *.war.gleiss 17.01.03, 11:40
                      Gość portalu: kasiarpo1 napisał(a):

> Mac,poniewaz bede kupowala za gotowke,wersje Luna uwazam ze cos mi sie nalezy
                      > od firmy.Tak jak tu inni sugerowali na pewno opony,ale co z pakietami
                      > ubezpieczeniowymi?tez dostane?
                      HM JA WZIALEM W PZU BO TAM MAM MAX ZNIZKI, NIE OFEROWALI MI PELNEGO
                      UBEZPIECZENIA GRATIS ALE MOZESZ OTO ZAPYTAC
                      JA SIE NIE TARGOWALEM BO TO NIE JEST W MOIM STYLU I TAK CENA BYLA DLA MNIE DOSC
                      ATRAKCYJNA, BEZ GADANIA DOSTALEM ZA FRIKO DYWANIKI MOZESZ WYBRAC GUMOWE LUB
                      MATERIAŁOWE,
                      DRUGA KWESTIA TE AUTA ZBYT DOBRZE SIE SPRZEDAJĄ ABY DILER BYL SKORY DO JAKIS
                      TAM EKSTRA UPUSTÓW, NO CHYBA ZE MODEL 2002.

MOZESZ NA PEWNO STARAC SIE O ZNIZKE JESLI BEDZIESZ BRALA METALIKA, (ALE TO I
                      TAK KOSZTUJE BO NIE METALIK MASZ ZA FRIKO A ZA METALIK POWIEDZMY 2000 A TY
                      UTARGUJESZ 1000 MNIEJ CZYLI I TAK TYSIAKA DOPLASCASZ)
                      A Z OPONAMI NO NIE WIEM, ZALEZY KIEDY BEDZIESZ ODBIERAC, JESLI W CIAGU MIESIACA
                      TO MOZNA O TE ZIMOWKI GADAC, ALE DRUGA STRONA MEDALU CZY TO BEDA AKURAT KAPCIE
                      NA "DOBRYM POZIOMIE" (TEJ KLASY) TZN. TAKIE JAKIE SAMA BYS KUPILA KJAKBYS
                      POTRZEBOWAŁA
                      > Co z roznymi kodami do immobilisera ja nie mam o tym pojecia-maz tez nie,bo
                      > kazde auto daje firma-hihi. O TYM POWIE CI DEALER
                      > Co tobie zaoferowali,na co zwrocic uwage jak bede ten samochod odbierala,moze
                      > wziasc kogos kto sie na tym zna?
                      TAK, ZAWSZE WARTO ISC Z TAKA OSOBĄ, W NAJGORSZYM RAZIE BEDZIE RAZNIEJ
                      ZAWSZE PYTAJ O WSZYSTKO OD TEGO ONI TAM SA, A WOGLE TO ONI SA RZECZOWI I O
                      WSZYSTKIM MOWIA, NO I PRZEDE WSZYSTKIM PRZEJEDZ SIE ZANIM KUPISZ TO NIC NIE
                      KOSZTUJE I POJEZDZISZ Z MEZEM Z GODZINE BEZ DILERA, PRZY NAJMNIEJ TAK BYŁO U
                      MNIE
                      > Jaki alarm zalorzyles-lub co polecasz.Ja wezme te wersje z centralnym,ale
                      mimo
                      > wszystko cos bym jeszcze tam zalorzyla.
                      TZN. JA MAM ALARM Z ANTYNAPADEM, DOSTALEM KILKASET PLN NA NIEGO ZNIZKI, NA CZYM
                      ON POLEGA ??? W SKROCIE: MASZ W KABINIE PRZYCISK, KTORY PO KAZDYM OTWARCIU
                      DRZWI KIEROWCY MUSISZ WYŁĄCZYC, INNACZEJ PO BODAJ 30 SEKUNDACH NASTEPUJE
                      AUTOMATYCZNE ODCIECIE PALIWA, UNIERUCHOMIENIE AUTA I ALARM ZACZYNA WYC, TO
                      DOBRE KIEDY KTOS CI UKRADNIE WOZ ALBO CIE "WYSADZI Z AUTA" NO CHYBA ZE WIE
                      GDZIE JEST PRZYCISK, W KAZDYM AUCIE JEST GDZIE INDZIEJ
                      > Czy kupujac wersje bez klimy mam szanse na jej zalorzenie pozniej?
                      TAK, TERAZ LATEM MI TO PROPONOWALI JAKIES 3000 CZY 3500 TYS A WIEC SPORO JAK NA
                      MOJA KIESZEN

Boze,ratuj....
                      NIE, TYLKO BOZE DZIEKI WRESZCIE BEDE MIALA WOZ I BEDE MOGLA JECHAC KIEDY CHCE I
                      GDZIE CHCE ;)))))))

pozdrówka
                      mac
                      • Gość: kasiarpo1 Re: dealer na wolskiej-do mac-a IP: *.dsl.siol.net 17.01.03, 14:36
                        mac ,ja i tak pewni bede do cieie jeszcze pisala.Musze pomyslec kogo tu
                        przyciagnac ze soba do tego salonu-bo jak zobacza babe to zaraz mnie zmyja.
                        Byla z kolezanka w Renault w Slowenii-teraz tam mieszkam,ale juz wracam.jak
                        zobaczyli 2 baby to nawet jazdy probnej nie chciali z nami odbyc.Sprawa sie
                        wyjasnila,jak zobaczyli ze ona jest wyplacalna i bedzie gotowka placic.
                        Mam mieszane uczucia,moze szwagier...
                        • vwdoka Re: dealer na wolskiej-do mac-a 17.01.03, 14:56
                          Kasiu,

Ja bym Ci polecił Toyotę-Włochy, żona moja tam się wybrała sama i została
                          bardzo miło i kompetetnie obsłużona, pomimo iż (na razie) skończyło się na
                          jeździe próbnej.

Pozdrawiam,
                          vwdoka
                          • kasiapro1 Re: dealer na wolskiej-do mac-a 17.01.03, 15:00
                            Cos czuje ze troszke pojezdze.
                            Przeprowadzamy sie do Lodzi ,tam tez sa dealerzy,nie wiem czemu uparlam sie
                            na W-we-moze dlatego ze to moje miasto?
                            I tak formalnosci bede zalatwiala w stolicy,bo tu jestem meldowana a z Lodzia
                            nie mam nic wspolnego oprocz tego ze bedziemy tam mieszkac.
                            baby........
                            • Gość: mac Re: dealer na wolskiej-do mac-a IP: *.war.gleiss 17.01.03, 15:26
                              jak chcesz to moge Ci towarzyszyć, tylko termin trzeba by było zgodzic a z tym
                              mogą byc problemy, ale moze sie uda

pozdrówka
                              mac
                              • Gość: kasiarpo1 Re: dealer na wolskiej-do mac-a IP: *.dsl.siol.net 17.01.03, 18:28
                                hurrraaaaa!!!
                                Moze ok. 5-6.02?
                                My przyjezdzamy do Pl 02.02 i zaraz udajemy sie do Lodzi w celu szukania
                                mieszkania.
                                Mysle ze zakonczymy to pomyslnie i zdarzymy wrocic przed 5-6.02.
                                Moze napisz :
                                kasiapro1@gazeta.pl i zostaw jakis namiary na ciebie.
                                Byloby fajnie\

dzieku
                              • Gość: Cris Re: dealer na wolskiej-do mac-a IP: proxy / *.army.mil.pl 19.01.03, 08:10
                                Gość portalu: mac napisał(a):

> jak chcesz to moge Ci towarzyszyć, tylko termin trzeba by było zgodzic a z
                                tym
                                > mogą byc problemy, ale moze sie uda
                                >
                                > pozdrówka
                                > mac
                                Nie zastanawiasz się mac dlaczego mąż jej nie chce pomóc i doradzić? Pomyśl,
                                może niepotrzebnie się oferujesz?
                    • Gość: Katka Re: dealer na wolskiej-do mac-a IP: *.net.autocom.pl 17.01.03, 16:16
                      Witam imienniczkę i gratuluje wyboru!

> Mac,poniewaz bede kupowala za gotowke,wersje Luna uwazam ze cos mi sie nalezy
                      > od firmy.

Dla firmy do żadna różnica czy za gotówkę czy na raty i tak samochodu nie
                      wydadzą zanim pełna kwota nie będzie na ich koncie. A skąd pochodzić będą
                      pieniądze to ich nie interesuje. Kredyt bieżę osoba kupująca a nie dealer
                      samochodowy. To żaden argument do targowania się. Ale już to, że kupujesz
                      droższą wersje jest jakimś powodem, żeby ich naciągnąć trochę, ale nie licz na
                      wiele te samochody bez zachęty się sprzedają. Ja (dawno temu) dostałam szampana
                      z grawerowanymi kieliszkami (2szt) w gustownym drewnianym pudełku wszystko z
                      logo Toyoty (ale ja mam japończyka) także finansowo to nie zaoszczędziłam, ale
                      pamiątka ładna.

> Co z roznymi kodami do immobilisera ja nie mam o tym pojecia-maz tez nie,bo
                      > akazde auto daje firma-hihi.

Jakimi kodami ? Ciebie nic nie interesuje po za tym, że dostajesz 3 pary
                      kluczyków (2x czarne i 1x szary, nie wiem czy te kolory nadal obowiązują?),
                      czarne są kopiowalne i je należy dobrze schować w domu a szary tzw. serwisowy
                      nie i jego należy używać na co dzień, zostawiać serwisantom, czy na myjni, w
                      żadnym wypadku czarnego jak nie chcesz łatwo stracić samochodu.

> Co tobie zaoferowali,na co zwrocic uwage jak bede ten samochod odbierala,moze
                      > wziasc kogos kto sie na tym zna?

Najlepiej.

> Jaki alarm zalorzyles-lub co polecasz.Ja wezme te wersje z centralnym,ale
                      mimo
                      > wszystko cos bym jeszcze tam zalorzyla.

Polecam ten sam alarm, co Mac.

> Czy kupujac wersje bez klimy mam szanse na jej zalorzenie pozniej?

Oczywiście, ja zakładałam później nie ma żadnego problemu.

> Boze,ratuj....

Nie ma problemu, w Polsce raczej kobiety już zaczęli traktować jak normalnych
                      użytkowników samochodów, wręcz bym powiedziała, że lepiej.

Pozdrawiam serdecznie i życzę szybko zaznania przyjemności z jazdy tym autkiem.
                      Katka

• Gość: kasiarpo1 Re: dealer na wolskiej-do mac-a IP: *.dsl.siol.net 17.01.03, 18:35
                        Katka,dzieki za podniesienie na duchu.
                        mac tez jest bardzo pomocny.
                        ja liczylam chociaz na jakies opony lub jakas znizke,ze juz nie wspomne o
                        pakiecie ubezpieczeniowym,oc,ac i takie tam.
                        A tu widze ze cienko.
                        W zasadzie jak nie dadza pakietu lub jakiejs znizki to gdzie mam to zalatwiac?
                        Kogo proponujecie,czy oni zaproponuja jakiegos ubezpieczyciela?
                        Co z kolorem?
                        Podobno metalk jest mniej widoczny po stluczce-prawda?
                        Mi podoba sie koralowy-czewrwien i nie jest to metalik.
                        Jak widzicie jestem zamotana totalnie i nie wiem gdzie zalatwia sie wszystkie
                        sprawy,daltego tez potrzebuje pomocy
                        • Gość: Katka Re: dealer na wolskiej-do mac-a IP: *.net.autocom.pl 18.01.03, 20:02
                          Witam!

> Katka,dzieki za podniesienie na duchu.

Drobiazg : ))).

> mac tez jest bardzo pomocny.

Jak zawsze ; ))).

> ja liczylam chociaz na jakies opony lub jakas znizke,ze juz nie wspomne o
                          > pakiecie ubezpieczeniowym,oc,ac i takie tam.
                          > A tu widze ze cienko.
                          > W zasadzie jak nie dadza pakietu lub jakiejs znizki to gdzie mam to zalatwiac?
                          > Kogo proponujecie,czy oni zaproponuja jakiegos ubezpieczyciela?

W każdym salonie jest przynajmniej kilku ubezpieczycieli, zobaczysz co Ci
                          zaproponują, myślę, że jakiś pakiet na pewno znajdziesz.

> Co z kolorem?
                          > Podobno metalk jest mniej widoczny po stluczce-prawda?

No nie, nie zrobiono jeszcze takiego koloru (lakieru) co by nie było widać
                          stłuczki ; ))) (he,he). Metalik jest utwardzany i mniej się rysuje przy
                          codziennym użytkowaniu, ale jeśli kupujesz auto na 2 lata jak pisałaś to nie ma
                          to dla Ciebie znaczenia. Pozostają tylko względy estetyczne dla Ciebie (to
                          znaczy wybierasz to, co Ci się podoba).

> Mi podoba sie koralowy-czewrwien i nie jest to metalik.
                          > Jak widzicie jestem zamotana totalnie i nie wiem gdzie zalatwia sie wszystkie
                          > sprawy,daltego tez potrzebuje pomocy

Wszystko możesz zlecić salonowi nawet rejestracje pojazdu, tak więc wszystko
                          tylko w salonie, no chyba, że chcesz sama pochodzić po urzędach ?!

Nie ma nic prostszego niż zakup samochodu i do tego, jakie to
                          przyjemne : ))))!!!

Pozdrawiam
                          Katka

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka