quake75 01.06.06, 10:28 czy jest jakiś dobry człowiek który prześle mi wzór umowy kupna samochodu po angielski mail donidos@interia.pl Link Zgłoś Obserwuj wątek
programistajava Re: kupno samochodu w ANGLII 01.06.06, 12:02 Tak sie zastanawiam czemu ludzie kupuja samochody w GB zamiast w europie i pozniej sprowadzaja do kraju. Mam tu na mysli jakies nLatki gdzie n>8. Przeciez z tym tyle dodatkowych klopotow pozniej jest chociazby z przelozeniem fajery na nasza strone i tym ze tsm inny klimat i rdza szybciej pozniej wylazi (zdanie mojego znajomka, ja sie nei znam...). Link Zgłoś
javus Re: kupno samochodu w ANGLII 01.06.06, 12:54 na przyklad dlatego ze tam zyja i ze jazda autem z kierownica po drugiej stronie w UK jest dosc uciazliwa. Poza tym na obcych tablicach mozna poruszac sie w obcym kraju do 6 miesiecy. Poza tym auta w Uk sa tansze. Pozdro Link Zgłoś
chickenbaby Re: kupno samochodu w ANGLII 01.06.06, 15:07 Poza tym na obcych tablicach mozna poruszac sie w > obcym kraju do 6 miesiecy Nie kwestionuje tego co napisales, co wiecej-zgadzam sie z tym.Czy moglbys jednak podac potwierdzenie tej info, jakis link ect. Pzdr Link Zgłoś
javus Re: kupno samochodu w ANGLII 01.06.06, 15:27 nie mam linka ale jak wymienialem prawko to pytalem o polskie auto i taka w DVLA dostalem informacje, powiedzieli mi ze jelsli jezdze powyzej 6 miesiecy powininem miec brytyjskie ubezpieczenie i zaplacony brytyjski podatek drogowy. Link Zgłoś
chickenbaby Re: kupno samochodu w ANGLII 01.06.06, 17:08 Mieszkam w Irlandii i wiem ze tutaj obowiazuje podobne prawo. Juednak kiedy mowie o tym naszym rodakom, sciagajacych tutaj swoje LHD nastoletnie golfy, oni twierdza, ze jestesmy w UE i nasze ubezpiecznie obowiazuje w calej Europie. Stad tez moje pytanie o potwierdzenie tych info. Pzdr Link Zgłoś
javus Re: kupno samochodu w ANGLII 01.06.06, 12:50 zwykle nie pisze sie czegos takiego jak umowa kupna-sprzedarzy Po prostu wypelniasz odpowiednie rubryki w dowodzie rejestracyjnym (taka duza plachta a3 odrywasz swoja czesc gosc zabiera swoja i na tym oderwanym kawalku jezdzisz do 3 miesiecy az ci przyjedzie twoj dowod. Ta czesc ktora zostaje u kupujacego musi byc pozniej przez niego wysllana do DVLA a jesli nei wysle to tez nic nei szkodzi. Jelsi po 6 tygodniach nie dostaniesz dowodu bo np gosc nei wyslal itd, to kserujesz swoja czesc zebys mial cokolwiek i wysylasz ten kawalek dowodu z twoimi danymi do DVLA i za kilka tygodni dostajesz swoj dowod. Jedyne co ludzie tu pisza to np "I received xxxx pounds as a payment for xxxxxx John Smith" Pozdro Piotr P. Link Zgłoś
quake75 Re: kupno samochodu w ANGLII 01.06.06, 13:35 dzieki za informacje duzo mi pomogles jeszcze raz dzieki Link Zgłoś