Dodaj do ulubionych

Problem z temperaturą ,skacze do góry , poradzcie!

06.06.06, 06:48
Dodam że płyn chłodniczy jest uzupełniony a wentylator się włącza jak powinien.
Zastanawiam sie czy to nie wina czujnika temperatury. Przykładowo jake autem
ok 80 km/h (nawet ostatnio wyciągnołem plastikową płytke z przodu za
zderzakiem , dolot powietrza jest znakomity) nie powienien sie grzać nawet
przy walniętnym wentylatorze , niska temperatura ! i dobry dolot powietrza ! a
tu wskazówka podnosi się do góry, wtedy właczam na chwilke ciepły nawiew i
wskazówka opada.
Poradzcie co to może być skoro wentylator jest sprawny i płyn chłodniczy
uzupełniony... czy to ten czujnik temp?
Obserwuj wątek
    • morfeusz100 Re: Problem z temperaturą ,skacze do góry , porad 06.06.06, 08:53
      Całkiem możliwe że to tylko czujnik koszt nie duży
    • lorneta.i.meduza Re: Problem z temperaturą ,skacze do góry , porad 06.06.06, 09:53
      1) walnięty termostat
      2) walnięta uszczelka pod głowicą

(to, albo to)
      • jedna_czwarta Re: Problem z temperaturą ,skacze do góry , porad 06.06.06, 10:12
        Termostat jest dobry bo wentylator się włącza.

A dlaczego uszczelka pod głowicą?
        • tiges_wiz Re: Problem z temperaturą ,skacze do góry , porad 06.06.06, 10:35
          jak wentylator sie wlacza to dobry jest termowylacznik ;)
          • jedna_czwarta Re: Problem z temperaturą ,skacze do góry , porad 06.06.06, 10:39
            Dokładnie wentylator się włacza , płyn chłodzący płynie /uzupełniony/ wiec
            termostat sprawny.
            Rozmaiwałem ze sklepem facet mówi że to czyjnik zegara temp , no ale jeżeli on
            to dlaczego jak włącze ciepłe powietrze wskaznik spada na dół?

PS do klineta co pisał o walniętej uszczelce pod głowicą ? o co chodzi dokładnie
          • black_code Re: Problem z temperaturą ,skacze do góry , porad 06.06.06, 10:45
            tiges_wiz napisał:

> jak wentylator sie wlacza to dobry jest termowylacznik ;)

A termowlacznik gdzie jest montowany?Jesli sie wlacza wentylator i robi to
            sprawny termowlacznik to mozna przyjac ze termostat jest przynajmniej
            trwale otwarty czyli w tym wypadku raczej odpada jako przyczyna klopotow.
        • black_code Re: Problem z temperaturą ,skacze do góry , porad 06.06.06, 10:42
          jedna_czwarta napisał:

> Termostat jest dobry bo wentylator się włącza.

Dobrze kombinujesz ale to nie jest takie jednoznaczne bo to ze wlacza sie
          wentylator nie oznacza sprawnego termostatu .Ale w tym przypadku na
          termostat trudno wskazywac.Caly czas piszemy o elektrycznym
          wentylatorze chlodnicy bo nie napisales o jaki model samochodu chodzi?

> A dlaczego uszczelka pod głowicą?
          To jest mozliwe wadliwa uszczelka powoduje takie skoki temperatury i
          nieprawidlowosci w ukladzie chlodzenia.
          Glownie trzeba sprawdzic uklad czujnik-wskaznik temperatury jesli tam
          jest wszystko ok to cos powazniejszego -uszczelka ,pompa wody .
          • jedna_czwarta Re: Problem z temperaturą ,skacze do góry , porad 06.06.06, 10:55
            Dzięki za pomoc. chodzi o civica 93 rok .
            Jutro będe prawdopodobnie miał w sklepie do odebrania, po założeniu nowego
            czujnika zobaczymy co się dzieje jeżeli wskaznik skoczy do góry przy normlanym
            i spokojnym jeżdzeniu to znaczy wieksze kłopoty oby nie ;/
          • jedna_czwarta Re: Problem z temperaturą ,skacze do góry , porad 06.06.06, 12:17
            black_code napisał:

Dobrze kombinujesz ale to nie jest takie jednoznaczne bo to ze wlacza sie
            > wentylator nie oznacza sprawnego termostatu .Ale w tym przypadku na
            > termostat trudno wskazywac.Caly czas piszemy o elektrycznym
            > wentylatorze chlodnicy bo nie napisales o jaki model samochodu chodzi?
            >
            > > A dlaczego uszczelka pod głowicą?
            > To jest mozliwe wadliwa uszczelka powoduje takie skoki temperatury i
            > nieprawidlowosci w ukladzie chlodzenia.
            > Glownie trzeba sprawdzic uklad czujnik-wskaznik temperatury jesli tam
            > jest wszystko ok to cos powazniejszego -uszczelka ,pompa wody

1) Masz racje zamówiłem tez termostat , byc moze nie dokońca sie otwiera i za
            mało chłodzi główny układ.
            2)Czujnik tez wziołem choć jak jest zepsuty to poproty nie działa , ale tez
            wymiemie koszty obydwu rzeczy to mała kwota.

Natowmiast gdyby to była walnięta uszczelka pod głowicą samochód by dymił a
            takiego zjawiska nie ma, oraz silnik głosniej by chodził.

• loyezoo Re: Problem z temperaturą ,skacze do góry , porad 06.06.06, 12:24
              Przy uszkodzonej uszczelce nie musi wcale dymic.Jest wiele różnych objawów w
              zalezności w którym miejscu puszcza.
    • klemens1 Termostat, uszczelka, chłodnica 06.06.06, 12:18
      Najprawdopodobniej termostat. Nie jest to element odpowiedzialny za włączanie
      wentylatora, tylko za włączanie/wyłączanie dużego obiegu płynu chłodzącego.
      Sprawdź przy gorącym silniku czy chłodnica jest zimna (ostrożnie) - jeżeli tak,
      to po prostu nie ma dużego obiegu płynu lub jest on utrudniony - czyli
      chłodnica lub termostat.
      • black_code Re: Termostat, uszczelka, chłodnica 06.06.06, 12:27
        klemens1 napisał:

> Najprawdopodobniej termostat. Nie jest to element odpowiedzialny za włączanie
        > wentylatora, tylko za włączanie/wyłączanie dużego obiegu płynu chłodzącego.
        > Sprawdź przy gorącym silniku czy chłodnica jest zimna (ostrożnie) - jeżeli
        tak,
        >
        > to po prostu nie ma dużego obiegu płynu lub jest on utrudniony - czyli
        > chłodnica lub termostat.
        Nastepny to samo .Jesli termostat jest uszkodzony i nie otwiera sie to
        nie ma mozliwosci zeby sie wlaczyl wentylator chlodnicy prawda bo jak?
        Co najwyzej termostat moze powodowac przegrzewanie sie silnika(stale
        zamkniety) ale wentylator wtedy sie nie wlacza ,lub niedogrzanie silnika
        (stale otwarty)
        Chlodnica moze byc przyczyna i tak jak pisalem uszczelka glowicy ,pompa
        wody i spprawy pomiarowe czyli czujnik - wskaznik
        Do autora pytanie jeszcze czy aby samochod nie ma LPG bo mozliwe ze jest
        przez to zle wykonany obieg w ukladzie chlodzenia.

• klemens1 Re: Termostat, uszczelka, chłodnica 06.06.06, 14:32
          > Jesli termostat jest uszkodzony i nie otwiera sie to
          > nie ma mozliwosci zeby sie wlaczyl wentylator chlodnicy prawda bo jak?

Normalnie - czujnik temperatury jest w bloku silnika, nie w chłodnicy.
          • skyddad Re: Termostat, , chłodnica 06.06.06, 16:16
            Klemens1,
            ma racje.Jezeli wlacza gosciu ekstra ogrzewanie i temperatura opada to znaczy
            ze wszystko jest wporzadku i nawet temperatura cieczy chlodzacej.
            Teraz sie trzeba zastanowic dlaczego ona byla za wysoka?
            I pierwsz odpowioedz proste termostat glowny w silniku nie otwiera obiegu wódy
            i temperatura sie podwyzsza.
            Ten w chlodnicy nazywamy czujnikiem pomiaru temperatury w chlodnicy to niejest
            termostat on daje sygnal do rele ktory zkoleji uruchamia wentylator elektryczny
            przed chlodnica.
            Wracajac do temperatury podwyzszonej cieczy chlodzacej,moze byc tez
            zanieczyszczony uklad chlodniczy.Kamnien w chlodnicy.Powod brak wymiany plynu
            co 3 lata.
            Moze byc przegrzany wentyl wydechowy ale to sprawa na pozniej.
            Pzdr.Sky.
            • kali.gulla Re: Termostat, , chłodnica 06.06.06, 18:04
              Ok
              wentylator się włącza, to oznacza,ze termostat otwarty, a czujnik wentylatora
              chłodznicy sprawny.
              Najprawdopodobniej bombel powietrza w układzie.
              Piszesz, że dolałeś płyn
              OK
              Ale czy odpowietrzyłeś układ ?
              często jest tak, że pompa przepycha płyn, ale układ pozostaje zapowietrzony.
              Wtedy powstająlokalne przegrzania płynu (np w miejscu gdzie jest zamontowany
              czujnik do wskaźnika).
              Po właczeniu ogrezwania zmieniasz konfiguracjęrur, bombel może zostać
              przepchany w inne miejsce i temp. na czujniku wraca do normy.

Sprawdż na chłodnicy w górnej części czy masz jakiś zaworek (może śrubka) oraz
              na rurach w najwyższym punkcie układu 9może przed nagrzewnicą). Jeżeli masz te
              odpowietrzniki to poluzuj i zalewaj układ płynem aż zacznie wyciekać (czasem
              trzeba je wykręcić caŁKOWICIE. Jak już zacznie wyciekać to odpal silnik i na
              pracującym luzuj i zakręcaj odpowietrzniki.
              Koniecznie nagrzej silnik poza temperaturę otwarcia termostatu bo tam też
              vczęsto jest powietrze po uzupełnieniu p[łynu.
              Majstruj odpowietrznikami ażbędziue leciał tylko płyn.
              Wtedy zgaś silnik i poczekaj jak ostygnie.
              Na zimnym uzupełnij płyn co najmniej do kreski MMIN na zbiorniku wyrównawczym.
              I powinno być po kłopocie.
          • black_code Re: Termostat, uszczelka, chłodnica 06.06.06, 18:22
            klemens1 napisał:

> > Jesli termostat jest uszkodzony i nie otwiera sie to
            > > nie ma mozliwosci zeby sie wlaczyl wentylator chlodnicy prawda bo jak?
            >
            > Normalnie - czujnik temperatury jest w bloku silnika, nie w chłodnicy.
            To sam sie zastanow bo najwyrazniej tego nie wiesz czy wentylator wlacza
            czujnik temperatury czy walcznik termiczny, a to calkiem dwa rozne
            czujniki w dwoch roznych miejscach.
            I jaki sens mialby czujnik wlaczajacy wentylator umieszczony w bloku
            silnika skoro wentylator odbiera cieplo z chlodnicy nie silnika?
            Musi byc umieszczony w chlodnicy wiec wniosek jest prosty skoro wlacza sie
            wentylator to chlodnica musi meic odpowiednia temperature a to gwarantuje
            ze termostat jest otwarty.No chyba ze wlacznik zyje wlasny zyciem i wlacza
            sie kiedy chce.

• klemens1 Re: Termostat, uszczelka, chłodnica 07.06.06, 08:19
              Kiedyś miałem awarię układu sterującego chłodzeniem, więc wiem na ten temat coś
              z doświadczenia (Astra G). Schrzanił się czujnik temperatury, który przekazywał
              pomiar do wskazówki - czyli ten czujnik od bloku silnika. Układ sterujący nie
              wiedział jaka jest temperatura bloku silnika, więc zapobiegawczo włączał
              wentylator NA STAŁE. Gdyby miał dodatkowy pomiar z chłodnicy, nie musiałby tego
              robić.
              Druga sprawa - mechanik którego o to pytałem, od razu stwierdził, że pomiar
              temperatury następuje w bloku silnika, a nie przy chłodnicy.
              Trzecia sprawa - ma to logiczne wyjaśnienie, bo jeżeli temperatura w bloku
              silnika wzrasta, to znaczy że jest słaba wymiana ciepła między chłodnicą a
              otoczeniem - czyli jeżeli płyn w bloku jest zbyt gorący, to w chłodnicy też - w
              końcu bez przerwy krąży on w obiegu (a przynajmniej powinien, jeżeli termostat
              jest sprawny). Jeżeli jest słaba wymiana ciepła między chłodnicą a otoczeniem,
              to należy tę wymianę poprawić - właśnie przez włączenie wentylatora przy
              chłodnicy.
        • roto Re: Termostat, uszczelka, chłodnica 06.06.06, 21:44
          Może być także tak że układ chłodzenia jest np. zapowietrzony a TY nalewając
          płyn widzisz że już jest max a w rzeczywistości jest go nie wystarczająca ilość
          gdyż powietrze podnosi ilość płynu i może przez to się grzeje ja bym spróbował
          odpowietrzyć układ.
    • comando5 Re: Problem z temperaturą ,skacze do góry , porad 06.06.06, 21:28
      moja dobra rada to zrób tak odpal samochód jak temperatura wzrośnie na
      wskazówce tak ze włączy się wentylator dotknij chłodnicy u dołu i u góry nie
      macaj po węzach dotknij cłodnicy będie zimna lub chłodna nie maz wyjscia kup
      nową wtej masz jeden kamień nie opłca się robić tego kup nową ja z moim autem
      męczłem się 2 lat zima ok lato nie szło jechac macałem węze a nie chłodnicę
      sprawdż chłodnice żaden odkamieniacz nie da temu rady
      • jedna_czwarta Re: Problem z temperaturą ,skacze do góry , porad 07.06.06, 07:05
        WYJAŚNIAM BO PROBLEM ZLIKWIDOWANY. TO BYŁ WALNIĘTY TERMOSTAT!!!!!!!!!
        PO1)

CZUJNIK TEMP NIE MA TU NIC DO RZECZY ON TYLKO DAJE SYGNAŁ DLA ZEGARÓW
        PO2)

JAK TERMOSTAT JEST ZEPSUTY WENTYLATOR SIĘ WŁĄCZA PONIEWAŻ DECYDUJE O TYM
        CZUJNIK WKRĘCANY W BLOK.
        PO3)

KLEMENS MIAŁ RACJE !!!!!!!!!
        PO4)

BLACK CODE TEŻ ALE NIE DO KOŃCA.

WYMIENIONY TERMOSTAT SPRAWNIE POWODUJE CHŁODZENIE CAŁEGO UKŁADU, USZCZELKA POD
        GŁOWICĄ NIE MA TU NIC DO RZECZY CHOĆ MOGŁO TAK BYC

OBJAW :, PRZEWODY CHŁODNICZE BYŁY NAPIĘTE JAK TO POWIEDZIAŁ MECHANIK " JAK
        BYCZE JAJA" TERMOSTAT OTWIERAŁ SIE MAX 30% NIE PRZEPUSZCZAŁ PŁYNU CHŁODZĄCEGO I
        SILNIK SIĘ GRZAŁ..

DZIEKI WSZYSTKIM ZA POMOC I PODRAWIAM
        • lorneta.i.meduza Re: Problem z temperaturą ,skacze do góry , porad 07.06.06, 13:18
          >WYJAŚNIAM BO PROBLEM ZLIKWIDOWANY. TO BYŁ WALNIĘTY TERMOSTAT!!!!!!!!!

Miło mi, że postawiłem trafną diagnozę (patrz p.1)
          :)
    • jan.kowalski.1960 Re: Problem z temperaturą ,skacze do góry , porad 07.06.06, 08:02
      .. blad:- "zakoksowany" termostat - wymien.

tak to juz jest gy plyn chlodzacy (glykol) z oszczednosci miesza sie z "kranówa"
      mieszaj z woda odmineralizowana - lepiej dla ukladu chlodniczego-zadnych
      klopotow dla kierowcy przez wieleeeee lat .
      • jedna_czwarta Już naprawiłem 07.06.06, 08:59
        czytaj wyżej
        • odin-2 Re: Już naprawiłem 07.06.06, 11:42
          jedna_czwarta napisał:

czytaj wyżej

.. a uklad chlodniczy czy zalales ? mieszanka glykolu z kranówa ?
          • jedna_czwarta Re: Już naprawiłem 07.06.06, 11:45
            odin zwariowałeś ?:)
            zalany płynem, odpowietrzony
            • odin-2 Re: Już naprawiłem 07.06.06, 11:53
              jedna_czwarta napisał:

odin zwariowałeś ?:)
              zalany płynem, odpowietrzony

..,rozumiem ze kupiles gotowy-rozcienczony plyn chlodzacy,ja zawsze kupuja
              koncentrat i mieszam z woda odmineralizowana (taka jak do battery) -
              robie tak od czterdziestu juz lat w wszystkich autach jakie mialem (16 st)
              i nigdy zakoksowanego termostaty i nigdy rdzy od wewnatrz w chlodnicy ,-
              czasami oplaci sie wydac pare zielonych wiecej by zaoszczedzic sobie wydatkow
              liczonych w setkach lub w tysiacach.
              • jedna_czwarta Re: Już naprawiłem 07.06.06, 12:14
                a wiesz o tym że ta woda to normalna woda pozabawiona kompletnie związków.
                Mozna ja normalnie pić!
                Mam znajomego który pracuje w labolatorium i jak sie napił tej wody
                zgłupiałem:) przegrałem piwo bo myslałem ze woda do aku i wogóle. a to normalna
                woda bez pierwiastów
                Rdza w chłodnicy? aluminiowej?
                Płyn taki jak borygo, petrygo czy inne lepsze wcale nie sa złe, nie miałem
                czasu sie bawic w rozcienczanie. była godz 18.00 i naszybko załatwiałem w
                sklepie termostat i pędziłem do znajomego żeby to wymienić.

Nie wazne problem zniknął i jest ok Hondzina dalej sunie po drogach, i jak
                narazie to jedyna awaria ,
                • odin-2 Re: Już naprawiłem 07.06.06, 12:18
                  jedna_czwarta napisał:

Nie wazne problem zniknął i jest ok Hondzina dalej sunie po drogach, i jak
                  narazie to jedyna awaria ,

.. no to mamy szczescie ,obaj jezdziny "japsami" - moja Mazdzia tez
                  bezproblemowa ..-noo prawie , nie ma kto mi jej umyc ,,,eesz baby .
                  • waskes29 Re: Już naprawiłem -dziwne sprawa 07.06.06, 13:45
                    Bardzo dziwny przypadek i cos mi sie tu nie zgadza.
                    Jesl to termostat poniewz byl otwarty tylko w 1/3 to jakim sposobem
                    wlaczal sie wentylator?
                    Uklad chlodzenia dziala tak ze goraca plyn z silknika dostaje sie gornym
                    wezem do chlodnicy a dolnym schlodzony powraca do silnika.
                    W samochodzie czujnik odpowiedzialny za wlaczenie wentylatora znajduje sie
                    na dole chlodnicy najczesciej przy wezu wylotowym .Wiec jesli termostat
                    byl tylko czesciowo otwarty to jakim prawem plyn w chlodnicy nagrzny
                    byl do tego stopnia zeby uruchomic wentylator?
                    Albo kolego cos namieszales albo to nie termostat byl prawdziwa
                    przyczyna klopotow .Byc moze bylo tak ze raz sie otwieral innym razem nie
                    bo nie wyobrazam sobie tego zeby przy czesciowym otwarciu termostatu
                    moglby sie wlaczac wentylator bo to w tym przypadku NIEMOZLIWE!!!.Nie da
                    sie tak nagrzac plynu przy zamknietym termostacie zeby mogl wlaczyc
                    sie wentylator.
                    Nie znam budowy tego silnika i czy jest w nim mozliwe zeby
                    niecalkowicie otwarty termostat zmniejszal przepustowosc?Wynika z tego ze
                    komora ktora zamyka musi miesc ksztalt klina .
                    Ale skoro rozwiazany problem to nie ma juz sensu w tym sie babrac.
                    Nie ma sie tez powodu cieszyc ktos komu wydaje sie ze poprawnie postawil
                    diagnoze bo w tym przypadku logicznym jest zeby podejrzewac go jako
                    ostatnia mozliwa przyczyne .Najzwyczajniej albo autor watku troche
                    namieszal w opisie problemow albo nastapil niesamowity zbieg okolicznosci
                    polegajacy na tym ze termostat wariowal i zamykal sie i otwieral bez
                    przyczyny.Jest jeszcze inna mozliwosc ze problem jeszcze nie zniknal i
                    pokaze sie jeszcze.
                    • jedna_czwarta Re: Już naprawiłem -dziwne sprawa 07.06.06, 14:11
                      chłopie powtórze extra dla ciebie
                      wentylator włacza nie trmostat a osobny czujnik wkrecany do bloku!
                      • jedna_czwarta Re: Już naprawiłem -dziwne sprawa 07.06.06, 14:14
                        a problem zniknąl bo dzisiaj jadąc do pracy dośc długa droga zaznaczam problem
                        sie nie pojawił.
                        Termostat był walniety wrzucony do wrzątku nie otworzył sie do końca!
                        a czujnik wentylatora jest sprawny , nie mylic z czujnikiem temp który jest
                        podłączony tylko pod zegary
                      • waskes29 Re: Już naprawiłem -dziwne sprawa 07.06.06, 14:37
                        jedna_czwarta napisał:

> chłopie powtórze extra dla ciebie
                        > wentylator włacza nie trmostat a osobny czujnik wkrecany do bloku!

Jestes pewny ze wentylator w twoim samochodzie wlacza czujnik wkrecony
                        w blok silnika? bo w normalnych samochodach taki czujnik jest
                        montowany w chlodnicy i tam ma sens jego umiejscowienie.
                        Nie musisz mi mowic co wlacza wentylator i do czego sluzy termostat bo
                        to akurat mysle ze wiem znacznie lepiej od ciebie.
                        • jedna_czwarta Re: Już naprawiłem -dziwne sprawa 07.06.06, 14:44
                          Waskes przyjacielu, jak bardzo cie to nurtuje poczytaj o V16 civic 94 rok.
                          Nie wazne naprawde koszt naprawy 70 zł i luzik:)
                          Wszystko ok a wentylator działa sprawnie,
                          Auto sie nie grzeje , jak wystapi jakis problem poradzisz , tenm temat jest
                          skończony
                          • waskes29 Re: Już naprawiłem -dziwne sprawa 07.06.06, 14:53
                            jedna_czwarta napisał:

> Waskes przyjacielu, jak bardzo cie to nurtuje poczytaj o V16 civic 94 rok.
                            > Nie wazne naprawde koszt naprawy 70 zł i luzik:)
                            > Wszystko ok a wentylator działa sprawnie,
                            > Auto sie nie grzeje , jak wystapi jakis problem poradzisz , tenm temat jest
                            > skończony

To potwierdz mi jeszcze tylko gdzie w twoim samochodzie zamontowany jest
                            tez wlacznik wentylatora - nie czasem w chlodnicy?Piszesz ze w bloku
                            silnika a to dosc dziwne i glupie rozwiazanie by bylo.
                            A jesli jednak w chlodnicy to musiales cos namieszac lub byl to dziwny
                            zbieg okolicznosci z tym termostatem -na tyle jeszcze sie znam na budowie
                            samochodu zeby nie bylo to dla mnie dziwne.
                    • odin-2 Re: Już naprawiłem -dziwne sprawa 07.06.06, 17:38
                      Autor: waskes29
                      Data: 07.06.06, 13:45

Bardzo dziwny przypadek i cos mi sie tu nie zgadza.
                      Jesl to termostat poniewz byl otwarty tylko w 1/3 to jakim sposobem
                      wlaczal sie wentylator?

To niedziwne, dawno temu Golf II mojej mamy gotowal sie po ok.50 kilometrach -
                      gdy ostygl mozna bylo jechac dalej , sugerowalem ASO ze termostat z zbyt
                      wysokim otwarciem 92*C ,zeby zmienili na nizsze otwarcie-niemogli gdyz
                      producent (der Fritz) zdecydowal ze w szwecji jest klimat arktyczny,puzniej na
                      wlasna reke zmienilem na 88*C i bylo OK , po ok.dwuch latach i dosc pokaznej
                      ilosci przegrzanych z zwichrowanymi glowicami Golfów producent doszedl do
                      wniosku ze trzeba obnizyc ... do 88*C .Nie zawsze to co pisane prawda jest .

• waskes29 Re: Już naprawiłem -dziwne sprawa 07.06.06, 18:25
                        odin-2 napisał:

> To niedziwne, dawno temu Golf II mojej mamy gotowal sie po ok.50 kilometrach -

> gdy ostygl mozna bylo jechac dalej , sugerowalem ASO ze termostat z zbyt
                        > wysokim otwarciem 92*C ,zeby zmienili na nizsze otwarcie-niemogli gdyz
                        > producent (der Fritz) zdecydowal ze w szwecji jest klimat arktyczny,puzniej
                        na
                        > wlasna reke zmienilem na 88*C i bylo OK , po ok.dwuch latach i dosc pokaznej
                        > ilosci przegrzanych z zwichrowanymi glowicami Golfów producent doszedl do
                        > wniosku ze trzeba obnizyc ... do 88*C .Nie zawsze to co pisane prawda jest .

To juz kiedys pisales i to tez jest dlamnie pozbawione sensu ,jak moze
                        termostat otwierajacy sie w temp 92*C powodowac przegrzanie silnika?
                        Po to sie stosuje rozne temeratury otwarcia termostatow zeby w roznych
                        warunkach klimatycznych silnik szybciej sie nagrzewal i zeby wydajniej
                        dzialalo nagrzewanie i dlatego wlasnie montowano termostaty o wyzszej
                        temp. otwierania.Temperatura otwarcia 88 czy 92*C tu nie powinna miec
                        zadnego wplywu na to ze silnik sie przegrzewal jesli termostat sie
                        otwieral przy podanej wartosciach.Przeciez silnik nie przegrzewa sie przy
                        92*C.
                        Z tego co pamietam to w Golfach na rynki gdzie klimat jest bardziej
                        chlodny byly montowane inne chlodnice i inne bardziej wydajne
                        ogrzewanie .
                        • odin-2 Re: Już naprawiłem -dziwne sprawa 07.06.06, 23:08
                          waskes29 napisał:

> odin-2 napisał:
                          >
                          > > To niedziwne, dawno temu Golf II mojej mamy gotowal sie po ok.50 kilometr
                          > ach -
                          >
                          > > gdy ostygl mozna bylo jechac dalej , sugerowalem ASO ze termostat z zbyt
                          > > wysokim otwarciem 92*C ,zeby zmienili na nizsze otwarcie-niemogli gdyz
                          > > producent (der Fritz) zdecydowal ze w szwecji jest klimat arktyczny,puzni
                          > ej
                          > na
                          > > wlasna reke zmienilem na 88*C i bylo OK , po ok.dwuch latach i dosc pokaz
                          > nej
                          > > ilosci przegrzanych z zwichrowanymi glowicami Golfów producent doszedl do
                          >
                          > > wniosku ze trzeba obnizyc ... do 88*C .Nie zawsze to co pisane prawda jes
                          > t .
                          >
                          > To juz kiedys pisales i to tez jest dlamnie pozbawione sensu ,jak moze
                          > termostat otwierajacy sie w temp 92*C powodowac przegrzanie silnika?
                          > Po to sie stosuje rozne temeratury otwarcia termostatow zeby w
                          roznych
                          > warunkach klimatycznych silnik szybciej sie nagrzewal i zeby
                          wydajniej
                          >
                          > dzialalo nagrzewanie i dlatego wlasnie montowano termostaty o wyzszej
                          > temp. otwierania.Temperatura otwarcia 88 czy 92*C tu nie powinna miec
                          > zadnego wplywu na to ze silnik sie przegrzewal jesli termostat sie
                          > otwieral przy podanej wartosciach.Przeciez silnik nie przegrzewa sie
                          przy
                          >
                          > 92*C.
                          > Z tego co pamietam to w Golfach na rynki gdzie klimat jest bardziej
                          > chlodny byly montowane inne chlodnice i inne bardziej wydajne
                          > ogrzewanie .
                          -----------------------------------------------------------------------------

..jak juz pisalem po dwulatach producen poszedl po rozum do glowy,przyniusl-
                          wmontowal i ustalil ze na szwecje ma byc 88*C i od tej poru nie gotowaly sie
                          suilniki,glowice skretów bolesnych tez niedostawaly - wszystko chodzilo tak jak
                          chodzic mialo,silnik 1,6 8V
                          • jedna_czwarta Re: Już naprawiłem -dziwne sprawa 08.06.06, 07:54
                            Chłopaki spoko , znacie sie obydwoje na sprawie, tylko ze przez neta określić
                            problem a tym bardziej go rozwiązać.
                            Apropo po wymienionym termostatcie wszystko gra ,wskazuje poniżej połowy tak jak
                            powinno być w każdym autcie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka