Dodaj do ulubionych

Seicento 900 z gazem

IP: 157.25.164.* 22.01.03, 09:19
Czy ktoś już instalował gaz do tego auta. Ciekaw jestem ile pali gazu i jak
duzy jest spadek tej słabiutkiej mocy. Auto jest używane do pracy i dużo
jeździ więc gaz szybko by mi się zwrócił.Napiszcie proszę czy były jakieś
problemy z eksploatacją na gazie.

pozdrawiam

Adam
Obserwuj wątek
    • Gość: OLO I Re: Seicento 900 z gazem IP: *.chello.pl / *.chello.pl 22.01.03, 17:26
      Musisz koniecznie kupić bagażnik dachowy na butlę albo zainstaluj zbiornik na zewnątrz tak jak koło zapasowe w terenówce
      • Gość: olo Re: Seicento 900 z gazem IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.01.03, 09:38
        Jak nie chcesz pomóc to nie pieprz głupot.
        zajrzyj do centomanaików. seicento.autokacik.pl
    • Gość: heatseeker Re: Seicento 900 z gazem IP: *.kik.pcz.czest.pl 24.01.03, 08:28
      Czlowieku... Moze jak cie nie stac na utrzymanie tak taniego w eksploatacji
      samochodu to pomysl o rowerze? Przeciez to pali 5-6 l/100km! Rozumiem gdy
      samochod pali 15 l/100 i wiecej, ale 5??? Nawet jesli sie duzo jezdzi to nie
      jest to jakies drastyczne zuzycie paliwa. A poza tym zadaj sobie pytanie na
      temat bezpieczenstwa w takim samochodzie - co prawda zbiornik z gazem jest
      wykonany z blachy 2,5 mm ale nie jest niezniszczalny a blachy seicento mozna
      giac palcami... Jedno mocniejsze 'pukniecie' i szukasz butow w niebie :) A
      kwestia mocy to juz odrebna sprawa.
      • mut Re: Seicento 900 z gazem 24.01.03, 10:16
        > Czlowieku... Moze jak cie nie stac na utrzymanie tak taniego w eksploatacji
        > samochodu to pomysl o rowerze? Przeciez to pali 5-6 l/100km! Rozumiem gdy
        > samochod pali 15 l/100 i wiecej, ale 5???

a może pytający jeździ tak dużo, że i tak wyjdą z tego znaczące oszczędności ??
        a może po prostu woli wydawać mniej pieniędy zamiast więcej
        zresztą nie pytał o to jak umotywować założenie instalacji :-)

> poza tym zadaj sobie pytanie na
        > temat bezpieczenstwa w takim samochodzie - co prawda zbiornik z gazem jest
        > wykonany z blachy 2,5 mm ale nie jest niezniszczalny a blachy seicento mozna
        > giac palcami... Jedno mocniejsze 'pukniecie' i szukasz butow w niebie :)

polecam jakąś książke do chemii - coś o spalaniu w zakresie szkoły podstawowej -
        może nie będziesz pisał takich głupot

poza tym, jeśli nie masz ochoty komuś pomóc tylko mędrkować to sobie daruj...

-----------------------

ja osobiście mogę się podzielić wrażeniami z jazdy seicento 1100 na gazie -
        samochód mocy nie stracił, a przynajmniej ja tego nie zauważam, butla jest
        zainstalowana w miescu na koło zapasowe, samochód pali ok 6 litrów gazu na
        100km, instalacja samoczynnie przełącza benzynę na gaz przy osiągnięciu ok 3000
        obrotów - generalnie polecam - z pewnością tankowanie na stacji gazowej zamiast
        na benzynowej dostarczy Ci sporo radości, zwłaszcza jeśli zapłacisz 30 zł za
        gaz zamiast 100 za benzynę :-)
        • Gość: heatseeker Re: Seicento 900 z gazem IP: *.kik.pcz.czest.pl 24.01.03, 11:11
          mut napisał:

> a może pytający jeździ tak dużo, że i tak wyjdą z tego znaczące
          oszczędności ??
          ... 200-300 pln to nie jest znaczaca oszczednosc.

> a może po prostu woli wydawać mniej pieniędy zamiast więcej
          ... a ty bardzo umiesz liczyc i dla ciebie jedyny koszt gazu to cena jego
          litra i koszt zalozenia instalacji - lepiej sie doucz...

> polecam jakąś książke do chemii - coś o spalaniu w zakresie szkoły
          > podstawowej - może nie będziesz pisał takich głupot
          ... a tobie polcam szkolenie w zakresie urzadzen gazowach, w trakcie ktorego
          mialem mozliwosc zobaczyc co zostaje z butli 11kg i najblizszej okolicy po jej
          detonacji. Moze wtedy ty nie bedziesz 'pisal takich glupot'. I sprawdz sobie
          kiedy mieszanka propan-butan jest najbardziej wybuchowa (a zakladamy gwaltowne
          rozprezenie gazu). A jak to takie bezpieczne to zrob eksperyment - upieprz w
          domu zawor od butli a potem zapal zapalke lub iskierniczek :)

> poza tym, jeśli nie masz ochoty komuś pomóc tylko mędrkować to sobie daruj...
          nie mam zamiaru medrkowac - wolalbym tylko zeby sie we mnie nie wladowalo
          jakies 'wybuchowe pudeleczko' na ktorym mozna zaoszczedzic 2 grosiki.

> samochód mocy nie stracił,
          ... a slyszales cos o kalorycznosci gazu? Na chemie to raczej ty nie
          chodziles. Jezeli pali tyle samo (badz niewiele wiecej) gazu jak benzyny to
          MUSI stracic moc. "Praw fizyki pan nie zmienisz i nie badz pan rura" - cytujac
          Kobuszewskiego.

>tankowanie na stacji gazowej zamiast na benzynowej dostarczy Ci sporo
          > radości, zwłaszcza jeśli zapłacisz 30 zł za
          > gaz zamiast 100 za benzynę :-)
          ... kup rower - 5 pln za kanapke zamiast 30 pln za gaz! :)
          • Gość: olo Re: Seicento 900 z gazem IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.01.03, 11:31
            Gość portalu: heatseeker napisał(a):

> ... 200-300 pln to nie jest znaczaca oszczednosc.

Kolejny nadziany dupek. A ile to wg ciebie znacząca oszczędność? Dla mnie 200
            stówki to blisko trzy tygodniowy dojazd do pracy. A poza tym jeszcze nie
            słyszałem o wybuchu żadnej butli a co dopiero w sc.
            • kalos Re: Seicento 900 z gazem 24.01.03, 11:41
              A przemyślałeś dodatkowe koszty związane z instalacją gazową:
              - częstsze przeglądy – co tez kosztuje
              - częstsza wymiana świec
              - częstsza wymiana kabli wysokiego napięcia
              - musisz pamiętać, iż również będziesz tankował benzynę
              i najważniejsze – jaki jest przebieg samochodu – jesli duży to silnik może tego
              nie wytrzymać.
              • Gość: OLO I Re: Seicento 900 z gazem IP: *.chello.pl / *.chello.pl 24.01.03, 20:18
                A w jaki sposób gaz nby ma niszczyc te przewody - rdzewieja czy próchnieja? ;) Z tymi świecami to też kit. A na koniec ten numer z przebiegiem - czy masz te wiadomości z pism kobiecych??
            • Gość: heatseeker Re: Seicento 900 z gazem IP: *.kik.pcz.czest.pl 24.01.03, 11:48
              po pierwsze - nie 'nadziany'. Pracuje w budzetowce i tez mi sie super nie
              wiedzie, ale 200pln to nie jest oszczednosc warta zakladania instalacji -
              czestsze regulacje zaworow, czy przeglady parownika itp. masz za darmo? Policz
              dokladnie... I jesli sadzisz ze silnikiem zasilanym gazem przejedziesz tyle
              samo do remontu co przy zasilaniu benzyna to sie mylisz - nadpalania zaworow
              nie wyeliminujesz, czy wzmozonej korozji ukladu wydechowego. A remont to tez
              koszt. Niestety dla wiekszosci ludzi koszt utrzymania samochodu kojarzy sie
              wylacznie z kosztem benzyny...
              • Gość: olo Re: Seicento 900 z gazem IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.01.03, 18:45
                I nie trzeba to było drogi kolego od razu posłużyć się argumentami. Czuję się
                przekonany. Pzdr. OLO
            • Gość: heatseeker Re: Seicento 900 z gazem IP: *.kik.pcz.czest.pl 24.01.03, 11:51
              a poza tym to ze ty nie slyszales o czyms to jeszcze nie znaczy ze nie moze
              sie wydarzyc. Pasazerowie Titanica tez nie slyszeli o tonieciu najwiekszych
              transatlantykow...
          • webdesigner Re: Seicento 900 z gazem 26.01.03, 20:21
            > > polecam jakąś książke do chemii - coś o spalaniu w zakresie szkoły
            > > podstawowej - może nie będziesz pisał takich głupot
            > ... a tobie polcam szkolenie w zakresie urzadzen gazowach, w trakcie ktorego
            > mialem mozliwosc zobaczyc co zostaje z butli 11kg i najblizszej okolicy po
            jej
            > detonacji. Moze wtedy ty nie bedziesz 'pisal takich glupot'. I sprawdz sobie
            > kiedy mieszanka propan-butan jest najbardziej wybuchowa (a zakladamy
            gwaltowne
            > rozprezenie gazu). A jak to takie bezpieczne to zrob eksperyment - upieprz w
            > domu zawor od butli a potem zapal zapalke lub iskierniczek :)
            >
            > > poza tym, jeśli nie masz ochoty komuś pomóc tylko mędrkować to sobie daruj
            > ...
            > nie mam zamiaru medrkowac - wolalbym tylko zeby sie we mnie nie wladowalo
            > jakies 'wybuchowe pudeleczko' na ktorym mozna zaoszczedzic 2 grosiki.

Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo butli, to znam przypadek, że ktoś podpalił autko
            z gazem, samochód wyleciał w powietrze .... ale butli (na całe szczęście) nic
            się nie stało.

A jeżeli chodzi o oszczędności, to masz rację - raczej nie są wielkie.

Pozdrawiam.

• mut Re: Seicento 900 z gazem 26.01.03, 23:29
            > > a może pytający jeździ tak dużo, że i tak wyjdą z tego znaczące
            > oszczędności ??
            > ... 200-300 pln to nie jest znaczaca oszczednosc.

200 - 300 zł to się oszczędza na 3 - 4 tankowaniach czyli 1500 - 2000 km - nie
            mów że to nie są znaczące oszczędności dla przeciętnego kowalskiego

> > a może po prostu woli wydawać mniej pieniędy zamiast więcej
            > ... a ty bardzo umiesz liczyc i dla ciebie jedyny koszt gazu to cena jego
            > litra i koszt zalozenia instalacji - lepiej sie doucz...

z mojego doświadczenia wynika że eksploatacja samochodu z gazem przy dużych
            przebiegach jest ZNACZNIE tańsza - nie musze tu pobierać żadnych nauk
            koszt przeglądu zwraca się po jednym tankowaniu, świece wymieniam tak samo jak
            przy benzynie... przewody mają sie całkiem dobrze...

>
            > > polecam jakąś książke do chemii - coś o spalaniu w zakresie szkoły
            > > podstawowej - może nie będziesz pisał takich głupot
            > ... a tobie polcam szkolenie w zakresie urzadzen gazowach, w trakcie ktorego
            > mialem mozliwosc zobaczyc co zostaje z butli 11kg i najblizszej okolicy po
            > rozprezenie gazu). A jak to takie bezpieczne to zrob eksperyment - upieprz w
            > domu zawor od butli a potem zapal zapalke lub iskierniczek :)

bla bla bla ...... chyba jednak nie uczyłes się chemii....
            dom który wyleciał w powietrze z PEWNOŚCIĄ nie wyleciał od wybuchu butli tylko
            z powodu ulatniania się z butli gazu, który dopiero w połaczeniu z powietrzem w
            pewnych określonych proporcjach tworzy mieszankę wybuchową
            jak sobie wyobrażasz powstanie takiej mieszanki na wolnym powietrzu, gdzie
            przeważnie wieje wiatr a iskry nie pojawiają się znikąd ??
            zresztą w polsce jeździ setki tysięcy samochodów na gaz i codziennie one
            ulegają wypadkom - słyszałeś kiedys o wybuchu butli ???????

> > poza tym, jeśli nie masz ochoty komuś pomóc tylko mędrkować to sobie daruj
            > ...
            > nie mam zamiaru medrkowac - wolalbym tylko zeby sie we mnie nie wladowalo
            > jakies 'wybuchowe pudeleczko' na ktorym mozna zaoszczedzic 2 grosiki.

już chyba ustaliliśmy że nie 2 grossiki tylko kilkadziesiąt zł na jednym
            tankowaniu, a o wybuchach to jeszcze musisz sporo poczytać...

> > samochód mocy nie stracił,
            > ... a slyszales cos o kalorycznosci gazu? Na chemie to raczej ty nie
            > chodziles. Jezeli pali tyle samo (badz niewiele wiecej) gazu jak benzyny to
            > MUSI stracic moc. "Praw fizyki pan nie zmienisz i nie badz pan rura" -

nie mam zamiaru ich podważać - samochód pali więcej gazu niż benzyny, ale nadal
            twierdzę że i tak eksploatacja jest ZNACZNIE tańsza - zauważam to w portfelu a
            nie w wyobrażeniach człowieka który nie ma o tym pojęcia

>
            > >tankowanie na stacji gazowej zamiast na benzynowej dostarczy Ci sporo
            > > radości, zwłaszcza jeśli zapłacisz 30 zł za
            > > gaz zamiast 100 za benzynę :-)
            > ... kup rower - 5 pln za kanapke zamiast 30 pln za gaz! :)

argument godny upośledzonego... skoro masz ochotę wydawać jak najwięcej
            pieniędzy to kup sobie samolot... no tak.... tylko cię na niego nie stać a
            właściciel pieknej awionetki myśli o tobie z taką samą pogardą jak ty o
            ludziach którzy oszczędzają instalując gaz - myslę że to u ciebie przejaw
            niedowarościowania - jesteś szarym czlowiekiem ale starasz się wywyższać i
            pokazywać że jesteś lepszy hehehehe

a na rowerze jeżdże dla przyjemności :-)

i daruj, ale dyskusji na tym poziomie nie mam ochoty prowadzić
            jeśli chcesz wydawać to wydawaj, ale wara ci od tego ze ktoś inny chce wydawać
            mniej
    • skolmi Re: Seicento 900 z gazem 24.01.03, 11:55
      trochę abstrahując od wątku: dla mnie najlepszym rozwiązaniem byłoby punto
      diesel, w ostateczności instalacja fabryczna LPG, a moim marzeniem jest Volvo
      na CNG,

a teraz konkretnie: przy dużych przebiegach gaz się naprawdę opłaca (pomijając
      radość z jazdy i bezobsługowości auta)

ps. sam mam benzynę!
    • Gość: maciek Re: Seicento 900 z gazem IP: *.wh12.tu 24.01.03, 19:04
      proponuje ci kupic malucha i zalorzyc do niego gaz,to bedzie o wiele tansze
      naprawde.
      ludzie po co do tak malego samochodu gaz?a gdzie miejsce na bagaz?na kolanach?
      to smieszne sie wydaje.
      pozdrawiam wszystkich "gazownikow" :)
      • Gość: FROST Re: Seicento 900 z gazem IP: 157.25.164.* 26.01.03, 09:21
        Gość portalu: maciek napisał(a):

> proponuje ci kupic malucha i zalorzyc do niego gaz,to bedzie o wiele tansze
        > naprawde.
        > ludzie po co do tak malego samochodu gaz?a gdzie miejsce na bagaz?na kolanach?
        > to smieszne sie wydaje.
        > pozdrawiam wszystkich "gazownikow" :)

Wydaje rocznie na benzynę 2 swoje pensje czyli około 4600PLN, policzyłem wersje
        najbardziej pesymistyczną z gazem (przglądy, konieczność wlania benzyny raz na
        jakiś czas , świece i inne duperele) i wyszło mi 2400. Więc na rok mam jedna
        pensję do przodu którą mogę sobie wydać np. na dziwki, impreze z kumplami czy
        dołożyć i gdzieś wyjechać. Instalka zwraca mi się po 10 miesiącach, po tym
        okresie zaczyna na siebie zarabiać. W następnym roku osiągam 50% zysk z
        zainwestowanych pieniędzy-zna ktoś lepszy interes?A bagaż?Jestem kawalerem
        jeżdże sam więc koło mogę wozić nawet na przednim siedzeniu, a bagaż jaki bagaż
        zgrzewa piwa wchodzi na tylne siedzenie bez większych problemów Sejczoł to nie
        jest auto na bagaż. W zeszłym roku jechałem nim do Chorwacji i zapakowałem się
        w bagażnik tak że tylko picie i kanapki miałem w środku.

Pozdrawiam
        ADAM
        PS A MAćkowi proponuję kupić słownik ortograficzny albo "ZAŁOŻYĆ"
    • Gość: Qze Re: Seicento 900 z gazem IP: 80.48.66.* 26.01.03, 10:49
      Mam Seicento 900 z instalacja gazowa.Autoryzowana ,zalozona od nowosci.
      Auto ma poltorej roku i 26000 km przebiegu.
      Jezdze srednio 1600 km miesiecznie po Gornym Slasku.Z Bytomia do Katowic.Z domu
      na Uczelnie.

Spalanie benzyny to 7 litrow * 16 * 3.3 = 370 pln

Spalanie gazu to 8 litrow * 16 * 1.35 = 170 pln
      --------
      200 pln miesiecznie,54 % oszczednosci

Czy to dla ciebie duzo,czy malo ocen sam.Przewaznie wymadrzaja sie ci ,ktorym
      autko i benzyne placi tatus.
      Dodaje,ze cena gazu jest tu zimowa.To znaczy duzo wyzsza z powodu roznych
      dodatkow.Latem gaz na BP kosztowal 1.12 pln.
      Koszt instalacji 2300 pln zwrocil sie po roku.Dodatkowy koszt to 150 pln za
      coroczny przeglad.
      Spadku mocy i naglych eksplozji ;-) nie zauwazylem.Mowia o tym ci ktorzy placa
      za paliwo po 150 pln .I zal ich sciska,gdy ja uiszczam 35 pln.
      No i komfort obslugi na stacji.Dzwonisz,przychodzi mila pani i tankuje.A ja w
      tym czasie spokojnie slucham sobie radia.
      Dzieki takiemu rozwiazaniu,mam nowy samochod.Za zaoszczedzone 200 sety splacam
      kredyt.Alternatywnie moglem za 10 000 moglem kupic jakiegos starego
      rzecha,jezdzic na benzyne i byc "PRAWDZIWYM KIEROWCA".
      Pozdrawiam.
    • Gość: gaziarz KONKRETY IP: *.acn.waw.pl 26.01.03, 16:35
      do sc900 instaluje sie mnostwo instalacji LPG
      sa nawet specjalne butle (mieszcza sie z boku bagaznika i pozostawiaja jeszcze
      sporo wolnego miejsca).
      sc900 na gazie nie przekracza 7,5 gazu po miescie.
      Do tego instalacja jest bardzo nieskomplikowana i dlatego nie ma potrzeby
      zakladania elektroniki. Oczywiscie i tak na gaz by sei samoczynnie
      przelaczalo...
      Koszt takiej instalacji nie powinien przekroczyc 1100zl
      jakby co, to dzwon 0602 306 906
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka