jacekpiotr 28.06.06, 10:20 Jeżeli sprzedam samochód, kupujący nie podpisze oświadczenia o rezygnacji z OC jednak nie zgłosi się do "mojego" ubezpieczyciela to czy po 30-u dniach uzyskam zwrot pieniędzy za niewykorzystane OC? Link Zgłoś Obserwuj wątek
anna.galusinska Re: Sprzedaż a kontynuacja OC. 28.06.06, 10:35 Nie dostaniesz, dzisiaj to przerabiałam.....Musi byc wypowiedzenie umowy przez kupujacego , oryginał polisy i umowa kupna-sprzedaży auta. Link Zgłoś
polokokt Re: Sprzedaż a kontynuacja OC. 28.06.06, 10:41 dokladnie tak, trzeba podsunac kupujacemu do podpisania oswiadczenie o rezygnacji z Twojego OC. Pozdrawiam Link Zgłoś
kasiulek70 Re: Sprzedaż a kontynuacja OC. 28.06.06, 10:49 A nie jest tak że jeśli kupujący zarejestruje samochód na siebie to i ubezpieczyć musi na siebie? a to można sprawdzić w urzędzie komunikacji i jeśli auto jest już zarejestrowane na nowego własciciela na tej podstawie odzyskać pozostłą część ubz.? Link Zgłoś
zdecydowany4 Re: Sprzedaż a kontynuacja OC. 28.06.06, 11:09 No nie zupełnie:) Jeżeli mamy do czynienia z Link 4 to można się spodziewać wszystkiego. Sprzedałem samochód, kupujący podpisał rezygnację z kontynuacji ubezpieczenia oraz punkt w umowie w którym zrzeka się dotychczasowego ubezpieczenia OC i co?????? Najspokojniej w świecie zadzwonił sobie następnego dnia do ubezpieczyciela i powiedział, że się "rozmyślił" i będzie kontynuował!!!!!!! Oczywiscie jak zgłosiłem się po paru dniach po zwrot ubezpieczenia usłyszałem, że nic z tego bo kupujący sobie kontynuuje!!!!!! Skończyło się na awanturze i dopiero kiedy zagroziłem sprawą sądową i wizją zmiany ubezpieczyciela łaskawie stwierdzili, że o tę kwotę pomniejszą mi kontynuację kolejnej składki w innym samochodzie , który również u nich ubezpieczyłem. Zresztą i tak wczesniej ją podnosząc z 340 do ponad 500. Link zszedł na psy!!!!!!!!!! Link Zgłoś
polokokt Re: Sprzedaż a kontynuacja OC. 28.06.06, 11:36 tak mozna zrobic u kazdego ubezpieczyciela. Moja agentka ubezpieczeniowa kazala mi nawet abym to nie ja wypelnial to osiwadczenie i tylko kupujacy i wlasnorecznie podpisal (zeby potem sie nie wyrzekl, ze to nie on pisal). Nie wiem czy jest jaksa luka w prawie czy co, ale u wiekszosci ubzpieczycieli tak mozna zrobic ze kupujacy podpisze, po czym na drugi dzien sie rozmysli... Dlatego ja szybko polecialem do ubezpieczyciela zarejestrowac to zrzekniecie sie ubezpieczenia. pozdrawiam Link Zgłoś
warszawski_korek Re: Sprzedaż a kontynuacja OC. 18.07.06, 13:49 Hm.. wydaje mi sie że to gość, któremu sprzedałeś auto dał plamę, a Link zachował się bardzo w porządku idąc Ci na rękę mimo że nowy właściciel kontynuuje ubezp. ja nie rozumiem o co masz pretensje Link Zgłoś
mike68 Re: wczoraj kupiłem auto 29.06.06, 23:38 i dostałem polisę od sprzedającego - opłacona na cały rok a ubyło dopiero 3 miesiące - sprzedający mi powiedział że mam rok OC z głowy ale czy muszę i jak muszę to zrobic?? przepisać na siebie ? a jak nie ma tego TU u mnie w mieście ? Link Zgłoś
kasiulek70 Może ktoś na forum wytłumaczy jak czterolatkowi... 28.06.06, 11:50 jak to jest możliwe aby nowy właściciel jeżdził na cudzym OC bo miałam zarejestrowane przez 2 lata auto w niemczech i tam nie ma takich "klocków" a i w USA każdy płaci się za siebie można jedynie dojechać do msc zamieszkania i żadnego potwierdzenia ubz od sprzedającego się nie dostaje a kiedy kupowałam auto w Stanach to moim obowiązkiem było je ubezpieczyć od razu na siebie nie ma możliwości jazdy na cudzym tym bardziej że z dokumetów jakie dostaje się od sprzedającego to jest tylko i wyłącznie umowa on nawet tablice rejestracyjne zatrzymuje dla siebie?!Czy tych BZURNYCH przepisów nie da się zaskarżyć???? i ja sprzedając auto tez te tablice zabrałam:) A tu w tym "kaczorolandzie" wszystko na opak Link Zgłoś
ajwenhou no to tłumcze jak dziecku 28.06.06, 22:32 To nie "kaczy stan" wymyslil, tylko poprzedni rzad. secundo: od momentu kupna auta, to oc nie jest obce, tylko moje, a jedynie sam fizyczne zapis na polisie wskazuje kogos innego. Od dnia zakupu pojazdu mamy 30 dni na zdecydowanie, czy robimy rekalkulacje czy wypowiadamy i kupjemy nowe oc. okres ten skraca sie 2 2 przypadkach: 1. w dniu rejestracji na siebie 2. dzien przed koncem okresu ubepieczenia przejetego od sprzedajacego Od momentu kupna ewwntualne szkody obciazaja kupujego, a nie sprzedajacego. I na koniec: pisanie wypowiedzen przez sprzedajacego i zanoszenie tego przez sprzedajacego nie jest dobre i nie ma na to rady. Po pierwsze istnieje podejrzenie, ze sami takie cos napisalismy. Po druge potrzebny jest oryginal polisy (skoro rezygnujemy ZU ma prawo zadac jego zwrotu), a sprzedajacy go nie ma w takim przypadku. Ale nie mowie, ze sie nie da... Link Zgłoś
polokokt Re: no to tłumcze jak dziecku 28.06.06, 22:51 > Po druge potrzebny jest oryginal > polisy (skoro rezygnujemy ZU ma prawo zadac jego zwrotu), a sprzedajacy > go nie ma w takim przypadku. Ale nie mowie, ze sie nie da... Ale obecnie jak ubzpieczasz auto na OC to dostajesz dwa kwitki o ubezpieczeniu poijazdu. jeden trzymasz w domu a drugi wozisz w aucie. I teraz jesli ktos rezygnuje z twojego OC to dajesz mu tylko to co wozisz w aucie, a to co miales w domu sobie zostawiasz. I teraz z umowa kupna sprzedazy, rezygnacja kupujacego z Twojego OC oraz wlasnie tym dowodem ubezpieczenia ktory trzymales w domu idzies do ubezpieczyciela i to w szupelnosci wystarczy zeby wypowiedziec takie ubezpieczenie. Dokladnie tak zrobilem dwa tygodnie temu i nie bylo zadnych problemow. pozdrawiam Link Zgłoś
ajwenhou Re: no to tłumcze jak dziecku 29.06.06, 19:41 > Ale obecnie jak ubzpieczasz auto na OC to dostajesz dwa kwitki o ubezpieczeniu > poijazdu. A w jakiej to firmie dostales dwa kwitki do jednego ubezpieczenia? Link Zgłoś
mike68 Re: no to tłumcze jak dziecku 29.06.06, 23:44 dwa kwitki tzn. miał na myśli umogę ogólną / np na rok / oraz kwitem o opłaceniu OC. Teraz zapytam jak ja mam zrobić , dostałem polise Oc rwaz z zakupem auta wczoraj a ważna jest aż do kwietnia czy jeżeli nie będę chciał w tym TU dalej to musze wypowiedzieć? i wtedy w swoim ubbezpieczyć ? czy mogę nic nie robiąc jeżdzić przerejestrowanym autem na siebie ale na polisie sprzedawcy - z czym to się je ? Link Zgłoś
ajwenhou Re: no to tłumcze jak dziecku 30.06.06, 08:03 masz 2 wyjścia: 1. wypowiedzieć umowę, którą dostałeś od sprzedawcy auta i zawrzeć nową umowę z nowym, rocznym okresem ubezpieczenia (wypowiadasz w ZU, który wystawił tę polisę, zawierasz nową gdzie chcesz) 2. zrobić rekalkulację, czyli przejmujesz na siebie tę polisę, którą dostałeś, ale muszą policzyć Ci, ile Ty byś z tym ZU zapłacił i z porównania wyjdzie, czy do tej polisy masz dopłacić, czy dostaniesz jeszcze zwrot (sic!). w tym przypadku okres ubezpieczenia nie zmienia się. Obojętnie, czy zdecydujesz się na 1 czy 2, ustawa daje Ci na to 30 dni od dnia azkupu pojazdu, najpóźniej do dnia przerejestrowanie i najpóźniej do końca okresu ubezpieczenia. Jak minie 30 dni, możesz już zrobic tylko rekalkulację. Link Zgłoś
mariola110 Re: no to tłumcze jak dziecku 26.07.06, 23:55 Ja też proszę o wytłumaczenie jak dziecku. Pobierając zaświadczenie o przebiegu ubezpieczenia napisałam, że jest mi potrzebny w związku ze zmianą ubezpieczyciela. W tej chwili ten ubezpieczyciel twierdzi, że muszę u niego zapłacić zaległe oc. Jak mogę z tego wybrnąć? Link Zgłoś
etom Re: no to tłumcze jak dziecku 27.07.06, 00:09 mariola110 napisała: > Pobierając zaświadczenie o przebiegu > ubezpieczenia napisałam, że jest mi potrzebny w związku ze zmianą > ubezpieczyciela. W tej chwili ten ubezpieczyciel twierdzi, że muszę u niego > zapłacić zaległe oc. Jak mogę z tego wybrnąć? Jak dobrze rozumiem ,pobralas tylko zaswiadczenie,ale nie wypowiedzialas formalnie umowy ? W takim przypadku traktowane jest to jako ciaglosc ubezpieczenia (brak wypowiedzenia)nawet jak nie oplacisz ubezpieczenia OC na kolejny rok i trzeba zaplacic. Moze da sie jakos z tego "polubownie" wybrnac - przedstawic swistek o oplaceniu OC u innego ubezpieczyciela i ....prosic(!) o zwrot ????? Link Zgłoś
kasiulek70 Re: no to tłumcze jak dziecku 27.07.06, 13:37 To jes nienormalny kraj ,czy naprawdę takiego porąbanego prawa nie da się zaskarżyć? Link Zgłoś