Dodaj do ulubionych

Honda Civic Sport 140km

29.06.06, 12:18
Jechalem na jezdzie testowej takim autem, 1.8 140 km i powiem szczerze, ze
silnik mnie rozczarowal. Do 4000rpm nie dzieje sie nic, przyspiesza jak mul,
mimo zmiennych faz rozrzadu. Ciekawiej sie robi w gornym zakresie obrotow w
okolicach 5,5-6000rpm, ale nie czuc tego 9sec do 100km/h. Macie podobne
wrazenia?
Obserwuj wątek
    • dr.verte Re: Honda Civic Sport 140km 29.06.06, 12:32
      tak to jest jak ktoś popróbuje wcześniej dieselka,to już żadna wysokoobrotowa
      wiertarka go nie zadowoli ;-)
    • wlk.brytania Re: Honda Civic Sport 140km 29.06.06, 12:55
      A jak ma przyspieszac majac 140 km ?
      • marekatlanta71 Re: Honda Civic Sport 140km 29.06.06, 13:39
        Mysle ze autor przesiadl sie z diesla lub benzyniaka o duzej pojemnosci. Ja tez
        jak kupilem mojego Accorda to bylem rozczarowany przyspieszeniem. Mial byc o
        ponad sekunde szybszy od Pontiaca, ale nie bylo tego czuc. Powod - Pontiac mial
        o prawie 50% wiekszy moment obrotowy od Hondy przy tej samej mocy. A moment to
        jest to co czujemy. Tak samo w tym Civicu - silniczek 1.8 momentu ma
        mikroskopijne ilosci, ale kreci sie wysoko i nadrabia moca. W Pontiacu moment
        jest jak w dieslu, ale odciecie paliwa przychodzi przy 5500 RPM. Honda odcina
        przy 6750 RPM.
        • jacszaj Re: Honda Civic Sport 140km 30.06.06, 11:45
          To fakt, 1.9 TDI 90hp. Mam zamiar kupic Accorda model 2001 (1.8, 136hp) i boje
          sie, ze tez sie rozczaruję...
          • marekatlanta71 Re: Honda Civic Sport 140km 30.06.06, 13:13
            Rozczarujesz sie. Po dieslu (lub duzym benzyniaku jak w moim przypadku) wszystko
            ma malego kopa.
    • chris62 Re: Honda Civic Sport 140km 29.06.06, 13:52
      To ma być sport?
      Nie bądźmy śmieszni tyle koni to ja mam w aucie do wożenia dzieci i żony oraz
      bagaży i przy obrotach 5750 obr/min a do tego z lepszym momentem obrotowym i
      sportem bym tego nie nazwał.
      Jak by go zcipować na większe obroty to by miał spoko 180 KM.

Po prostu nadużycie nazwy Sport i tyle.
      • carssc Re: Honda Civic Sport 140km 29.06.06, 16:41
        a co moc ma wspólnego ze sportem? A puchar Picanto, gdzie scigają się furmanki
        po 70KM to już nie sport?
        • darek306 Re: Honda Civic Sport 140km 29.06.06, 16:49
          carssc napisał:

> a co moc ma wspólnego ze sportem? A puchar Picanto, gdzie scigają się
          furmanki
          > po 70KM to już nie sport?
          To jesli moc silnika w samochodzie ktory ma w nazwie sport to co swiadczy
          ze zasluguje na taka nazwe?
          Zreszta Honda to lubi naduzywac przymiotnika SPORT ,poprzedni model
          dumnie nazywany wersja sport o ile pamietam mial silnik 1.6 i cale 110koni.
          To ten 140konny powinien sie nazywac supersport a 200konni to juz wrc.
          • carssc Re: Honda Civic Sport 140km 29.06.06, 18:15
            darek306 napisał:

> carssc napisał:
            >
            > > a co moc ma wspólnego ze sportem? A puchar Picanto, gdzie scigają się
            > furmanki
            > > po 70KM to już nie sport?
            > To jesli moc silnika w samochodzie ktory ma w nazwie sport to co
            swiadczy
            >
            > ze zasluguje na taka nazwe?
            > Zreszta Honda to lubi naduzywac przymiotnika SPORT ,poprzedni model
            > dumnie nazywany wersja sport o ile pamietam mial silnik 1.6 i cale
            110koni
            > .
            > To ten 140konny powinien sie nazywac supersport a 200konni to juz wrc.

A gdzie tam jest napisane Sport? Type S nie znaczy Sport, może znaczy to
            Special? Ale jak dla mnie, to nawet może być sport, jeśli zmiany obejmują
            zawieszenie, co poprawi prowadzenie w stosunku do zwykłej wersji.
          • wlk.brytania Re: Honda Civic Sport 140km 29.06.06, 19:15
            Byl nawet 90konny Civic Sport z silnikiem 1,4.
      • mameja21 Re: Honda Civic Sport 140km 06.07.06, 10:04
        chris62 napisał:
        Jak by go zcipować na większe obroty to by miał spoko 180 KM.

Skompromitowałeś się.
        • chris62 Re: Honda Civic Sport 140km 06.07.06, 10:14
          Doprawdy?
          To ile ma Clio 2,016V? Dokładnie ten sam silnik tylko zakres maksymalnych
          obrotów podniesiony. Najnowszy model bez turbo 180 KM.
          Mój silnik ma 140 KM przy 5750 obr./min a Hondy (sport he he) przy ilu?
          A ile będzie miał mocy silnik Hondy przy 5750 obr/min? oo sporo mniej i co?

• mameja21 Re: Honda Civic Sport 140km 06.07.06, 11:09
            chris62 napisał:

> Doprawdy?
            > To ile ma Clio 2,016V? Dokładnie ten sam silnik tylko zakres maksymalnych
            > obrotów podniesiony. Najnowszy model bez turbo 180 KM.
            > Mój silnik ma 140 KM przy 5750 obr./min a Hondy (sport he he) przy ilu?
            > A ile będzie miał mocy silnik Hondy przy 5750 obr/min? oo sporo mniej i co?

Naprawdę ośmieszasz się i widać,że nie zdajesz sobie sprawy jak bardzo.
            Zadzwoń do jakiegokolwiek tunera i powiedz,że chciałbyś w silniku wolnossącym
            podnieść moc ze 140 d0 180 KM samym czipem to albo zabije Ciebie śmiechem
            albo odłoży słuchawkę bo będzie myślał,że ktoś sobie z niego robi jaja.
            Naprawdę nie brnij w to dalej.

• chris62 Re: Honda Civic Sport 140km 06.07.06, 15:46
              A czy ja gdzieś tak twierdzę?
              Zwracam tylko uwagę na fakt, że Clio ma ten sam silnik wolnossący ale z mocą 180
              KM. (do niedawna było to 170 KM)
              Tyle tylko, że to 180 KM jest przy ponad 6 tys. obr/min. w porównaniu do moich
              140 KM przy 5750 obr/min. a Cicic osiąga te 140 KM przy pow. 6 tys. obr. czyli
              na niskich obrotach jest słaby.
              No ale Ty chyba nie wiesz, że moc maksymalna występuje przy określonych obrotach
              silnika a przy obrotach 2x mniejszych to tej mocy jest znacznie mniej.
              Nie wiem zresztą o co Ci chodzi chcesz powiedzieć że Civic 1,8 140 KM zasługuje
              na nazwę Sport? Dla mnie to śmieszne.
              • niknejm Re: Honda Civic Sport 140km 06.07.06, 18:58
                chris62 napisał:

> A czy ja gdzieś tak twierdzę?
                > Zwracam tylko uwagę na fakt, że Clio ma ten sam silnik wolnossący ale z mocą
                > 180 KM. (do niedawna było to 170 KM)
                > Tyle tylko, że to 180 KM jest przy ponad 6 tys. obr/min. w porównaniu do moich
                > 140 KM przy 5750 obr/min.

Zlituj się... Różnica w mocy NIE WYNIKA z samego podwyższenia progu odcięcia.
                Wynika to z charakterystyki przebiegu momentu obrotowego. Zazwyczaj przy
                maksymalnych obrotach danego silnika moment jest już w fazie mocno opadającej.
                Dlatego samo podwyższenie obrotów maksymalnych nie miałoby wpływu na moc
                maksymalną. Pamiętaj, że:
                moc przy danych obrotach = moment przy danych obrotach * obroty
                (konkretnie 'dane obroty') * stała.
                Moc max = maksimum funkcji mocy.

Im wyższe obroty, tym moc wieksza, ale tylko jeśli założymy, że moment = const,
                co jest założeniem dla silników spalinowych baaaardzo nierealistycznym.

Jak wycisnąć (w uproszczeniu) większą moc max z silnika?
                1) Zmiana wałków rozrządu na agresywniejsze (co poprawia przebieg momentu na
                wysokich obrotach, ale pogarsza na niskich)
                2) ogranicznik obrotów na wyższe obroty
                3) dostosowanie silnika do nowych warunków, zarówno mechaniczne (np.
                wydajniejsza pompa paliwa, usprawnione chłodzenie, lepsze tłoki, korbowody,
                gładzie cylindrowe) jak i elektroniczne (sterowanie zapłonem i wtryskiem).

Nie jest to wszystko takie proste.

> a Cicic osiąga te 140 KM przy pow. 6 tys. obr. czyli
                > na niskich obrotach jest słaby.

He he, to dopiero wniosek ;-))) Poszedłeś mocno do przodu z założeniami :-)

> Nie wiem zresztą o co Ci chodzi chcesz powiedzieć że Civic 1,8 140 KM
                > zasługuje na nazwę Sport? Dla mnie to śmieszne.

Bardziej zasługuje niż np. Fiat Bravo GT. I Cinquecento Sporting :-)

Pzdr
                Niknejm
                • chris62 Re: Honda Civic Sport 140km 07.07.06, 09:28
                  No właśnie momen x obroty czyli przy założmy 2,5 tys obrotów u jednego i
                  drugiego decyduje moment.
                  Chcesz powiedzieć że, 1,8 ma większy moment od 2,0? Jeżeli tak to chylę czoła
                  przed pałtekiem (no może załkowicie wówczas jak Button i barichello przestaną
                  grillować i zaczną się ścigać:))
                  • niknejm Re: Honda Civic Sport 140km 07.07.06, 10:23
                    chris62 napisał:

> No właśnie momen x obroty czyli przy założmy 2,5 tys obrotów u jednego i
                    > drugiego decyduje moment.

I przełożenia skrzyni w danym momencie + przełożenie przekładni głównej, bo
                    liczy się moment na kołach, jeśli o chwilowe przyspieszenie chodzi. I masa. I
                    rozmiar koła. Itd...

> Chcesz powiedzieć że, 1,8 ma większy moment od 2,0?

Moment maksymalny ZAZWYCZAJ silnik 2.0 będzie miał większy (choć są wyjątki).
                    Ale przy danych obrotach (np. wysokich) silnik 1.8 może mieć wyższy moment.
                    Może być też tak, że w samochodzie 2.0 przy danej prędkości musisz mieć już III
                    bieg, a w samochodzie 1.8 masz bieg II. Efekt? Przyspieszenie samochodu z
                    silnikiem 1.8 może być lepsze, zwłaszcza gdy weźmiemy pod uwagę również i inne
                    czynniki (jak masa). Jak myślisz, dlaczego mój Civic 1.8 ma dużo lepsze
                    przyspieszenie niż np. Lancer 2.0 (bez turbo)? Moment maksymalny jest w
                    przypadku Lancera większy, ale jego przebieg jest gorszy. Lancer osiąga moment
                    bliski maksymalnemu (nie maksymalny) dopiero przy około 3000obr/min, Civic przy
                    około 2000obr/min. W przypadku Lancera powyżej 5000obr/min moment już mocno
                    opada, a w Civicu dzieje się to dopiero powyżej 7500obr/min. Do tego chyba
                    krótsze przełożenia skrzyni w Civicu, mniejsza o kilkadziesiąt kg masa (i inne,
                    mniej ważne czynniki) i z tego wszystkiego wynika różnica w przyspieszeniu do
                    100km/h wynosząca 1.3s. A to dużo. Takich przykładów możnaby podać sporo więcej.

Nawiasem mówiąc, różnice w przebiegu momentu obrotowego (o czym było powyżej)
                    wynikają w dużej mierze także z osławionego 'pałteka'.

Pzdr
                    Niknejm
                    • fru.fru Re: Honda Civic Sport 140km 07.07.06, 10:28
                      niknejm napisał:
                      <cut>
                      z osławionego 'pałteka'.

OO widze ze sie przyjelo ;-)

> Pzdr
                      > Niknejm
                    • gls1 Re: Honda Civic Sport 140km 07.09.06, 19:33
                      Jedna sensowna wypowiedż!! Podrawiam cię Niknejm!!! PS - Dużo jest
                      niedouczonych nastolatków na forum którzy nie wiedzą o czym mówią i takich to
                      nie przekonasz ale lubię śledzić ich produkowanie się bo to zabawne he he!!
                    • perk Re: Honda Civic Sport 140km 07.09.06, 20:45
                      Lancer osiąga moment
                      > bliski maksymalnemu (nie maksymalny) dopiero przy około 3000obr/min, Civic
                      przy
                      >
                      > około 2000obr/min.

Civic ma max. moment obrotowy przy 2000 rpm?
                      To jest zart. Takich civikow nie bylo i nie ma. Chyba ze "kolo" oznacza "dobrze
                      ponad"
                      • mobile5 Re: Honda Civic Sport 140km 07.09.06, 21:39
                        perk napisała:
                        > Civic ma max. moment obrotowy przy 2000 rpm?
                        > To jest zart. Takich civikow nie bylo i nie ma. Chyba ze "kolo" oznacza "dobrze
                        >
                        > ponad"
                        Od 2000 do 7700 ma dostępne ponad 90% momentu max. To chyba dobry wynik, a może
                        znasz jakiś lepszy?
                • goodmorning1 Re: Honda Civic Sport 140km 01.09.06, 08:05
                  > > Nie wiem zresztą o co Ci chodzi chcesz powiedzieć że Civic 1,8 140 KM
                  > > zasługuje na nazwę Sport? Dla mnie to śmieszne.
                  >
                  > Bardziej zasługuje niż np. Fiat Bravo GT. I Cinquecento Sporting :-)

To oczywiście wyłacznie Twoje zdanie?
                  Nie jeździłeś nigdy bravo gt i cc sporting, prawda?
                  Uwierz, że wbrew pozorom oba fiaty jeżdżą bardzo przyjemnie, moim zdnaniem -
                  szczególnie bravo, na pewno nie gorzej niż "new civic sport 140 HP"
                  A teoretycznie nie powinien :-)
                  Moje wrażenia dot. owego cifa są zgoła odmienne niż autora wątku.
                  Poza tym, że 140 kucy tam nie czuć, auto katalogowych 9 s. do setki raczej nie
                  ma, hamuje bardzo przeciętnie - to silnik (jak dla mnie) właśnie ciągnie od
                  dołu, by przy 3500-4000 tyś. łapać zadyszkę i to już do końca.
                  Dziwna, taka nieliniowa charakterystyka rozwijania mocy.
                  Jedno trzeba przyznać - ma bardzo spokojny i pewny układ jezdny i kerowniczy
                  (sedan).
                  • jacszaj Re: Honda Civic Sport 140km 01.09.06, 08:39
                    Witam, ja jeżdziłem hatchbackiem, sedan to inne auto, inaczej skrzynia
                    zestopniowana i inne zawieszenie. Tak na marginesie. PZDR
                    • goodmorning1 Re: Honda Civic Sport 140km 01.09.06, 10:34
                      Stąd pewnie te różnice w odczuciach.
                      Dodatkowo sedan ma inaczej zawieszony tył. Tam jest bodaj kopia zawiasu z
                      poprzedniego modelu (przynajmniej "na oko" :-) - poprzeczne wahacze. 5 drzw.
                      ma przecież belkę skrętną.
                      Co do wrażeń jeszcze: odnoszę wrażenie, że nowy cif sedan jest projektowany wg
                      podobnej filozofii jak ar 156 (debiut 1997).
                      Tyle, że ar 156 z motorkiem 1.8 144/140 KM nadal zostawia tego cifka w tyle,
                      tak kulturą pracy, charakterystyką jak własnościami zawieszenia.
                      Taki "sport" w wykonaniu makaronu mi zdecydowanie bardziej odpowiada :-)
              • mameja21 Re: Honda Civic Sport 140km 07.07.06, 08:41
                chris62 napisał:

> A czy ja gdzieś tak twierdzę?

Przecież napisałeś o silniku ze swojego Scenica - cytuję: "Jak by go zcipować
                na większe obroty to by miał spoko 180 KM".

Ręce opadają.Jeszcze trochę i będę Cię miał za pajaca.
                Zresztą Niknejm już grzecznie i z grubsza wytłumaczył Tobie w czym rzecz.
                • chris62 Re: Honda Civic Sport 140km 07.07.06, 09:39
                  Jakby go to nie to samo co tylko czepiasz się słówek przecież wiadomo, że
                  tuningowanie silnika zawiera wiele aspektów równieżz wymianą kolektorów
                  oprogramowania itd.

Kiedyś kupiłem Megane eco, które maiło silnik 1,4 70 KM pomimo że w starszym R19
                  ten sam silnik miał moc 80 KM i w takim przypadku wystarczyłyby małe zmiany aby
                  tą moc przywrócić chyba się zgodzisz?
                  Wiele silników obecnie ma ograniczoną moc elektronicznie ze względu na normy
                  emisji spalin a w przypadku mocnych aut ogranicza się prędkość do 250 km/h.
                  Nie upieram się, że tak akurat jest ale prawda może leżeć pośrodku.
                  Poza tym co chcesz powiedzieć, że dla 2 litrowego wolnossącego silnika uzyskanie
                  180 KM to niemożliwe skoro Honda z 1,8 ma 140 KM?
                  • mameja21 Re: Honda Civic Sport 140km 07.07.06, 09:55
                    chris62 napisał:

> Jakby go to nie to samo co tylko czepiasz się słówek przecież wiadomo, że
                    > tuningowanie silnika zawiera wiele aspektów równieżz wymianą kolektorów
                    > oprogramowania itd.
                    >
                    > Kiedyś kupiłem Megane eco, które maiło silnik 1,4 70 KM pomimo że w starszym
                    R1
                    > 9
                    > ten sam silnik miał moc 80 KM i w takim przypadku wystarczyłyby małe zmiany
                    aby
                    > tą moc przywrócić chyba się zgodzisz?
                    > Wiele silników obecnie ma ograniczoną moc elektronicznie ze względu na normy
                    > emisji spalin a w przypadku mocnych aut ogranicza się prędkość do 250 km/h.
                    > Nie upieram się, że tak akurat jest ale prawda może leżeć pośrodku.
                    > Poza tym co chcesz powiedzieć, że dla 2 litrowego wolnossącego silnika
                    uzyskani
                    > e
                    > 180 KM to niemożliwe skoro Honda z 1,8 ma 140 KM

Już nic nie chcę powiedzieć bo starciłem cierpliwość.
                    Zacytuję tylko Niknejma:" Zlituj się" i na tym kończę.
                  • niknejm Re: Honda Civic Sport 140km 07.07.06, 10:43
                    chris62 napisał:

> Kiedyś kupiłem Megane eco, które maiło silnik 1,4 70 KM pomimo że w starszym
                    > R19 ten sam silnik miał moc 80 KM i w takim przypadku wystarczyłyby małe
                    > zmiany aby tą moc przywrócić chyba się zgodzisz?

Niekoniecznie. Jeśli chodziło o ekologię, Renault mogło zakombinować więcej.
                    Np. wstawić inny katalizator (skuteczniejszy, ale o większych oporach
                    przepływu), zmodyfikować też inne elementy (np. system wtrysku i kolektor
                    dolotowy, układ wydechowy). 'Przywrócenie' 80KM mogłoby wiązać się zatem z dość
                    poważnymi przeróbkami, nie tylko z modyfikacją elektroniki.

Ale bywa i inaczej... Np. na rynek DE był w ofercie Civic 1.4 (6 gen) z
                    silnikiem 75KM (ze względów podatkowych). Był to 'przytkany' silnik 90KM.
                    Wystarczyło wymienić jeden drobny element w układzie dolotowym i zmodyfikować
                    elektronikę sterującą. I było 90KM. Robili to nagminnie ludzie ściągający
                    samochody używane z DE.

Pzdr
                    Niknejm
                    • chris62 Re: Honda Civic Sport 140km 01.09.06, 08:46
                      Jeżeli o rynek niemiecki chodzi to równeż ta msprzedawano Meganki zduszone do 75
                      KM z 90 KM. Normalne bo Niemcy płacą w zależności od mocy silnika a nie pojemności.

Co do Momentu to nie zrozumieliśmy się.
                      Może bardziej po chłopsku wyjaśnię - zamienimy ten silnik co jest w Civicu tzn.
                      1,8 na inny 2,0 w zbliżonej konstrukcj głowicy i pytanie który z nich przy
                      jeździe powiedzmy na 2,5 tys. obrotów dysponuje większym momentem?
                      To na wypadek gdybyś chciał się posiłkować przełożeniami skrzyni biegów itp
                      choćto durny argument bo równie dobrze ten 2,0 może mieć krótsze przełożenia.
                      Zresztą wystarczy porównać charakterystyki żeby prowadzić dyskusję niestety nie
                      dysponuję taką do Hondy a do renault mam na papierze.
                      Gdybyś znał linka do strony gdzie można zobaczyć wykres to moglibyśmy
                      podywagować a tak to dyskusja jest czysto fanatyczna :)
                      A co do osiągania maksymalnych osiągów to od tego jest Formuła 1 a tu Honda
                      daleko w tyle z europejskimi firmami takimi jak Renault, Ferrari i Mercedes.
                      Dla mnie więc teoria o cudotwórstwie pałteka jest nie potwierdzona w praktyce.
                      Poza tym silnik jaki mam również ma zmienne fazy rozrządu tyle że innej
                      konstrukcji działający w innym zakresie obrotów i na samochodzie nie ma napisu
                      Vtec. Ma za to inne zalety, których nie ma silnik Hondy jak np. zminimalizowane
                      tarcie w układzie rozrządu poprzez zastosowanie łożysk pomiędzy dźwigienkami
                      zaworów a wałkiem rozrządu co wydłuża jego żywotnoość i zwiększa efektywność i
                      ekonomikę silnika.
                      • marilicia Re: Honda Civic Sport 140km 01.09.06, 15:07
                        > Jeżeli o rynek niemiecki chodzi to równeż ta msprzedawano Meganki zduszone do
                        > 75 KM z 90 KM. Normalne bo Niemcy płacą w zależności od mocy silnika a nie
                        > pojemności.

Glupoty do n-tej potegi.
                      • niknejm Re: Honda Civic Sport 140km 05.09.06, 16:23
                        chris62 napisał:

> Co do Momentu to nie zrozumieliśmy się.
                        > Może bardziej po chłopsku wyjaśnię - zamienimy ten silnik co jest w Civicu
                        > tzn.
                        > 1,8 na inny 2,0 w zbliżonej konstrukcj głowicy i pytanie który z nich przy
                        > jeździe powiedzmy na 2,5 tys. obrotów dysponuje większym momentem?

Zakładając, że kostrukcja dolotu, wydechu (i kupa innych rzeczy) jest
                        odpowiednio dostosowana do pojemności 1.8 oraz do pojemności 2.0, silnik 2.0
                        powinien mieć większy moment przy danych obrotach. Na silniku i na kołach,
                        jeśli założymy takie same przełożenia, rozmiar opon i inne rzeczy.

> To na wypadek gdybyś chciał się posiłkować przełożeniami skrzyni biegów itp
                        > choćto durny argument bo równie dobrze ten 2,0 może mieć krótsze przełożenia.

Może. Tyle, że skracanie przełożeń ma sens tylko przy odpowiednio dużym
                        zakresie użytecznych obrotów (obrotów przy których moment jest bliski
                        maksymalnemu). Inaczej musiałbyś ciągle wachlować biegami (co też odbija się na
                        przyspieszeniu). A rzecz w tym, że niektóre samochodowe silniki Hondy mają
                        bardzo szeroki zakres obrotów użytecznych (do ponad 8000 obr/min), co pozwala
                        na odpowiednie skrócenie przełożeń. Kosztem hałasu i spalania oczywiście :-)
                        Jest i drugie rozwiązanie na zwiększanie momentu na kołach - turbo :-)

> Zresztą wystarczy porównać charakterystyki żeby prowadzić dyskusję niestety >
                        > nie dysponuję taką do Hondy a do renault mam na papierze.

Do 1.8 140KM nie mam. Mam tylko do 1.8 169KM (generacja VI):
                        www.hondapl.org/civic5d/vti5d/silniki5D97.html
                        Są tam też i wykresy innych silników Cifka 5D tamtej generacji. Nawiasem
                        mówiąc - nie zamieniłbym silnika 1.8 w swoim Cifku na najnowsze 1.8. Różnica
                        powyżej 5000obr/min jest dość zasadnicza.

> A co do osiągania maksymalnych osiągów to od tego jest Formuła 1 a tu Honda
                        > daleko w tyle z europejskimi firmami takimi jak Renault, Ferrari i Mercedes.

A ja tam lubię autka o małej pojemności a dużej mocy. Stosunkowo mało palą, a
                        jak się zredukuje i depnie - nieźle idą.

> Dla mnie więc teoria o cudotwórstwie pałteka jest nie potwierdzona w praktyce.

Konstrukcje VTEC SOHC to takie tam, 'softowe' rozwiązanie, nastawione głównie
                        na niskie spalanie. Konstrukcje VTEC DOHC są ciekawsze :-)

> Poza tym silnik jaki mam również ma zmienne fazy rozrządu tyle że innej
                        > konstrukcji działający w innym zakresie obrotów i na samochodzie nie ma napisu
                        > Vtec.

Różnica jest zasadnicza, bo VTEC ma też zmienny wznios zaworów. Zauważ że
                        silnik Toyoty (tylko zmienne fazy) miał z 1.8 140KM. Silnik Toyoty (też 1.8) z
                        zaimplementowaną regulacją wzniosu zaworów miał już 192KM.

> Ma za to inne zalety, których nie ma silnik Hondy jak np. zminimalizowane
                        > tarcie w układzie rozrządu poprzez zastosowanie łożysk pomiędzy dźwigienkami
                        > zaworów a wałkiem rozrządu co wydłuża jego żywotnoość i zwiększa efektywność i
                        > ekonomikę silnika.

Nie wiem jak to wypada ze spalaniem. Ale różnica w trwałości, jeśli jest, to
                        chyba raczej na korzyść silników Hondy ;-))

Pzdr
                        Niknejm
            • fru.fru Re: Honda Civic Sport 140km 06.07.06, 19:51
              i w sceniku i w clio sport, silnik o oznaczeniu F4R, u mnie w ladze też F4R, w
              ladze GT i megane rs tez F4R, ale te różnią się między sobą dośc istotnie, nie
              tylko wielkością suszarek.
              Anyway, F4R ze scenica i z clio sport..hmm, trza by zerknąć w dialogys jakie
              pomiędzy nimi są różnice.
              Trudno bowiem uwierzyć iż ograniczą się tylko i wyłącznie do różnic w
              ECU(chyba, że w parze z wałkami, wtryskami itd, wszak 40 koni IMHO to nie jest mało.
              W każdym razie, dział renault sport, do F4R ma ECu( do n-grupy), który w skrócie
              " ma w doopie' ekologie i euro fafnaście, nie wiem niestety, jakie bonusy mocowe
              on daje.
    • niknejm Re: Honda Civic Sport 140km 29.06.06, 17:07
      jacszaj napisał(a):

> Jechalem na jezdzie testowej takim autem, 1.8 140 km i powiem szczerze, ze
      > silnik mnie rozczarowal. Do 4000rpm nie dzieje sie nic, przyspiesza jak mul,
      > mimo zmiennych faz rozrzadu. Ciekawiej sie robi w gornym zakresie obrotow w
      > okolicach 5,5-6000rpm, ale nie czuc tego 9sec do 100km/h. Macie podobne
      > wrazenia?

Porównaj z konkurencją - np. Astrą 1.8 Opla. Wtedy i tak docenisz dynamikę tej
      Hondy.

Pzdr
      Niknejm
      • dr.verte Re: Honda Civic Sport 140km 29.06.06, 17:20
        w ogóle się w dupach ludziom poprzewracało 140 koni w malutkim aucie i im mało,
        9 sekund do setki i też źle,jeszcze z 10 lat niecałe nawet wstecz i coś co miało
        11 s.przyspieszenia to było torpeda
        • black_code Re: Honda Civic Sport 140km 29.06.06, 17:48
          dr.verte napisał:

> w ogóle się w dupach ludziom poprzewracało 140 koni w malutkim aucie i im
          mało,
          > 9 sekund do setki i też źle,jeszcze z 10 lat niecałe nawet wstecz i coś co
          miał
          > o
          > 11 s.przyspieszenia to było torpeda

Bez przesady lepsze osiagi byly dostepne w relatywnie tanszych
          samochodach juz 30lat temu chocby 76' Golf gti 1.6 110koni przyspieszal 0-
          100 8.8 sekundy
          Inne wybrane przyklady 13 lat wstecz
          Astra GSI 2.0 8.2
          Golf gti III 2.0 8.7
          a takich przykladow mozna mnozyc ,nawet honda miala znacznie lepsze osiagi
          w przeszlosci.
          Ja nie twierdze ze 9 sekund to zle ale zeby to nazywac sport ,tyle to ma
          teraz wiekszosc diesli.
          • piotrt3 Re: Honda Civic Sport 140km 30.06.06, 13:06

> Bez przesady lepsze osiagi byly dostepne w relatywnie tanszych
            > samochodach juz 30lat temu chocby 76' Golf gti 1.6 110koni przyspieszal 0-
            > 100 8.8 sekundy
            > Inne wybrane przyklady 13 lat wstecz
            > Astra GSI 2.0 8.2
            > Golf gti III 2.0 8.7
            > a takich przykladow mozna mnozyc ,nawet honda miala znacznie lepsze
            osiagi
            >
            > w przeszlosci.
            > Ja nie twierdze ze 9 sekund to zle ale zeby to nazywac sport ,tyle to ma
            > teraz wiekszosc diesli.

mysle ze z takimi porównaniami poczekac powinieneis do premiery hondy CiViC
            Type R.........
            • chris62 Re: Honda Civic Sport 140km 30.06.06, 14:59
              Type R to będzie miał kłopot dogonić choćby to:
              auto.gazeta.pl/auto/1,71358,2663263.html
              • wlk.brytania Re: Honda Civic Sport 140km 30.06.06, 15:46
                Wiesz mi Chris,nie znajdziesz nikogo kto zamienilby swojego Type R na to co nam
                tu wkleiles.Bez urazy...
                • chris62 Re: Honda Civic Sport 140km 30.06.06, 16:14
                  wlk.brytania napisał:

> Wiesz mi Chris,nie znajdziesz nikogo kto zamienilby swojego Type R na to co nam
                  >
                  > tu wkleiles.Bez urazy...

A co mnie to obchodzi czy by ktoś zamienił czy nie, skoro już z wersji "sport"
                  weszliśmy na jako takie szybkie auta kompaktowe z powodu przywołania type-r to
                  chciałem tylko pokazać, że są szybsze kompakty od trypera jako przykład a można
                  poszukać takich więcej.
                  A czy kroś by się zamienił czy nie to trzeba by pojeździć tym i tym żeby coś
                  powiedzieć. Gdybym się miał ścigać to ja bym wolał tą megankę od trypera więc
                  nie do końca twoja pewność jest uzasadniona 1 jużjest ja a może jeszcze ktoś?.
                  • polsat1 Re: Honda Civic Sport 140km 30.06.06, 16:29
                    Type R póki co nie ma konkurencji. Można mówić, że za twardy na polskie drogi,
                    taki z lekka diabelski, ale Astra OPC czy nawet Golf GTI pod względem osiągów
                    cały czas nie dorasta japońcowi do pięt. Nie ta liga.
                    • waskes29 Re: Honda Civic Sport 140km 30.06.06, 17:16
                      polsat1 napisał(a):

> Type R póki co nie ma konkurencji. Można mówić, że za twardy na polskie
                      drogi,
                      > taki z lekka diabelski, ale Astra OPC czy nawet Golf GTI pod względem osiągów
                      > cały czas nie dorasta japońcowi do pięt. Nie ta liga.

Juz sie zaczynaja teksty hondziarzy.
                      Wczym to niby Type R jest nie do pobicia.Osiagi? Lepsze ma Megane a Leon i
                      golf prawie takie same .Jazda na torze- Leon wiekszy i ciezszy robi duzo
                      lepsze czasy od Tyupe R .Moge ci pokazac czasy z toru gdzie prawie wszyscy
                      sa lepsi od Type R.Tak wiec nie pezesadzaj.

• lestat99 Re: Honda Civic Sport 140km 30.06.06, 20:12
                        waskes29 napisał:
                        > Juz sie zaczynaja teksty hondziarzy.
                        > Wczym to niby Type R jest nie do pobicia.Osiagi? Lepsze ma Megane a Leon i
                        >
                        > golf prawie takie same .Jazda na torze- Leon wiekszy i ciezszy robi duzo
                        > lepsze czasy od Tyupe R .Moge ci pokazac czasy z toru gdzie prawie wszyscy
                        >
                        > sa lepsi od Type R.Tak wiec nie pezesadzaj.

Jestem żywo zainteresowany. Lubię kompaktowe GTI i z chęcią zobaczę jak sobie
                        radzą. Szanuję Hondę za tworzenie wspaniałych silników atmosferycznych i jak na
                        razie w moim rankingu TypeR jest na pierwszym miejscu. Ma swoje wady jednak
                        jazda tym samochodem to czysta frajda.
                      • gregor886 Re: Honda Civic Sport 140km 01.07.06, 06:25
                        Lubie ostre hot hatche jak masz jakies czasy porownawcze starszych modeli Tzn
                        typer i golf 4 czy astra 2( w topowychwersjach oczywiscie ) to mozesz pokazac
                        bo nie wierze ze juz znalazles najnowsze zeby ze soba zestawic tzn golf 5 gti
                        nowy civic r-ka i np asterka 3. A fakt faktem ze Rka to rka... to auto cos ma w
                        sobie ze przyciaga mlodych... a ja jeszcze 30 lat nie mam czyli...
                      • gls1 Re: Honda Civic Sport 140km 07.09.06, 19:53
                        Czy Leon, Golf , Megane mają wolnossące silnikie 2.0 heeee??? Aby mogła
                        konkurencja równać się z wolnossącym 2.0 Hondy , to musi mieć Turbo albo V6,
                        nie zapominaj o tym!! PS- Honda powinna się nie pierniczyć z europejskim
                        rynkiem tylko pójść na latwiznę i wstawić silnik 2.4 od Accora i dołożyć turbo
                        i wtedy Subaru Impreza dostawała by niezłe kopy, a Leony, Golfy spadły by o 2
                        klasy niżej pod względem osiągów!!!
                  • gls1 Re: Honda Civic Sport 140km 07.09.06, 19:48
                    Do Civica R-type można dokupić zestaw turbo i możesz wtedy sobie porónać he
                    he!! Pozatym firma która wstawia Turbo daje dowód zwojej słabości
                    intelektualnej inżynierów, bo turbo to prymitywne wyjście a 2.0T 225 PS to
                    żenada!!! W praktyce te 25 PS przewagi Renault nie wiele da uwierz mi!!!
              • polsat1 Re: Honda Civic Sport 140km 30.06.06, 16:27
                A to nie lepiej Mini Coopera w wersji John Works? Też 225 koni a masa nieco
                mniejsza.
              • gls1 Re: Honda Civic Sport 140km 05.07.06, 16:11
                Gratuluję IQ he he!! Ten megane ma TURBO, do R-Typa moźna dokupić TURBO za 25
                tyś zł i masz około 300 PS w zależnosci jak zaprojektujesz elektronicznie
                parametry oprogramowania silnika !!!
                • fru.fru Re: Honda Civic Sport 140km 05.07.06, 16:21
                  za 25 tys, z tego F4rT mozesz miec troszke wiecej niz 300 Km,
                  w kazym razie temat znowu schodzi na brandzlung..
                • habudzik Re: Honda Civic Sport 140km 05.07.06, 20:02
                  gls1 napisał:

Ten megane ma TURBO, do R-Typa moźna dokupić TURBO za 25
                  > tyś zł i masz około 300 PS w zależnosci jak zaprojektujesz elektronicznie
                  > parametry oprogramowania silnika !!!

Do kazdego mozna "dokupić" pomoc .
                  • gls1 Re: Honda Civic Sport 140km 06.07.06, 08:50
                    Tytlko, że innym już nic nie pomoże, więc nie zaprzeczaj sam sobie!!! Pozatym
                    Wtedy silniki sa "równe" oba TURBO, więc o co ci chodzi???? Jak Honda wypusciła
                    by "TURBO" seryjnie, to miała by miażdżacą przewagę w kalsie to też gadał byś,
                    że nie można porównywac ich??? Poprostu w silniku wolnossącym Hondy drzemie
                    wiele więcej możliwości niż w na maxa wyżyłowanym i "zaturbionym" silniku
                    Renault VW czy OPLA, i takie są fakty!! PZDR!!
                    • darek306 Re: Honda Civic Sport 140km 06.07.06, 09:02
                      gls1 napisał:

> Tytlko, że innym już nic nie pomoże, więc nie zaprzeczaj sam sobie!!! Pozatym
                      > Wtedy silniki sa "równe" oba TURBO, więc o co ci chodzi???? Jak Honda
                      wypusciła
                      >
                      > by "TURBO" seryjnie, to miała by miażdżacą przewagę w kalsie to też gadał
                      byś,
                      > że nie można porównywac ich??? Poprostu w silniku wolnossącym Hondy drzemie
                      > wiele więcej możliwości niż w na maxa wyżyłowanym i "zaturbionym" silniku
                      > Renault VW czy OPLA, i takie są fakty!! PZDR!!

Wez sie chlopie nie osmieszaj nie masz o tym zadnego pojecia skoro tak
                      piszesz.
                      Zaden chocby najlepszy silnik wolnossacy nie ma szan dorownac silnikom
                      doladowanym i Honda jest tu na straconej pozycji .Jesli juz o silnikach
                      VW mowa to silnik 1.8t da sie wyciagnac na dobre 350koni przy
                      osiagach jakich zadna cywilna honda nigdy nie miala.
                      A ty myslisz ze tak sie da dolozyc do silnika 2.0 z type r doladowanie?
                      Chyba jestes smieszny konstrukcja tego silnika nie jest dostosowana do
                      takich przerobek i zeby to zrobic to naprawde trzeba mase pracy i
                      pieniedzy.I nie jest to tak ze do tych 200koni dolozych to co da turbo
                      tylko najpierw trzeba ten silnik tak zmienic ze z tych 200 koni nie
                      zostanie mu nawet 2/3.Silniki Hondy czerpia moc z obrotow a to jest
                      droga dosc ograniczona mozliwosciami technicznymi o wiele bardziej
                      efektywne jest doladowanie a glownym problemem doladowania byla turbo-
                      dziura ktora eliminuje sie teraz po przez dodanie sprezarki .I takie
                      wlasnie silniki jak 1.4TSI maja przyszlosc a nie wysokoobrotowe .
                      Z pojemnosci 1.6 mozna uzyskac bez zadnego naciagania 220 koni przy
                      osiagach zuzyciu paliwa znacznie lepszych niz najlepszy nawet silnik
                      wysokoobrotowy z poj. 2litrow.
                      • gls1 Re: Honda Civic Sport 140km 07.09.06, 20:02
                        Doładowanie wymaga więkrzej pracy przy konstrukcji silnika he he!! NIe
                        osmieszaj się!!! Turbo to efektowyny sposób ale najprostrzy, to jebst poprostu
                        pójście na skróty tanim kosztem!!!!
                    • fru.fru Re: Honda Civic Sport 140km 06.07.06, 09:33
                      Poprostu w silniku wolnossącym Hondy drzemie
                      > wiele więcej możliwości niż w na maxa wyżyłowanym i "zaturbionym" silniku
                      > Renault VW czy OPLA, i takie są fakty!! PZDR!!
                      Udowodnij...
                      A zreszta nie musisz, praffdziwy honciasz zciebie
                      EOT
                      BTW jak hyłonda w F1 nadal chmury stawia czy już przynajmniej dojeżdza..nie nie
                      odpowiadaj..wiem...
            • habudzik Re: Honda Civic Sport 140km 01.07.06, 09:17
              piotrt3 napisał:

> mysle ze z takimi porównaniami poczekac powinieneis do premiery hondy CiViC
              > Type R.........

www.rsportscars.com/eng/cars/civic_type-r05.asp
              auto.gazeta.pl/auto/1,71358,3028952.html
              Można osigi porównać .
              • lestat99 Re: Honda Civic Sport 140km 01.07.06, 11:49
                Jeśli porównamy TypeR do Astry GTC to wygrywa Honda. Jeśli porównamy do Astry
                OPC to wygra Opel. Tylko mała uwaga. TypeR 200 KM bez turbiny, OPC 240 KM z
                turbiną. Czyli moc większa o 20% a osiągi lepsze o może 3-5% (V max i
                przyśpieszenie).
                Można porównywać samochody o zbliżonych parametrach. Jeśli tylko klasa auta ma
                decydować to zróbmy porównanie Hondy Accord TypeS z Audi A4 RS. Też limuzyny
                klasy D. Gwarantuje, że Audi wygrywa test sportowo-sprawnościowy bez wysiłku.
                Jak szukałem auta dla siebie to kierowałem się jedną zasadą. Jakie najlepsze
                auto (osiągi, ogólne wrażenie) mogę wybrać dysponując określonym budżetem.
                TypeR kosztował coś koło 115 tyś i tyle kosztyje Astra GTC, która przegrywa z
                Hondą. Taką logiką posługuje się kupując auta. Z czterech które posiadałem dwa
                to Hondy. Nie jestem zapalonym Hondziarzem lecz ta marka ma ofertę, która
                najlepiej pasuje do moich potrzeb.
                • habudzik Re: Honda Civic Sport 140km 02.07.06, 01:32
                  lestat99 napisał:

> Jeśli porównamy TypeR do Astry GTC to wygrywa Honda. Jeśli porównamy do Astry
                  > OPC to wygra Opel. Tylko mała uwaga. TypeR 200 KM bez turbiny, OPC 240 KM z
                  > turbiną.

A jakie ma to znaczenie czy z turbo czy bez ????

Czyli moc większa o 20% a osiągi lepsze o może 3-5% (V max i
                  > przyśpieszenie).

Co maja do tego procenty ????

> Jak szukałem auta dla siebie to kierowałem się jedną zasadą. Jakie najlepsze
                  > auto (osiągi, ogólne wrażenie) mogę wybrać dysponując określonym budżetem.

Więc powinienes napisać że jedynym kryterium jakie Tobie pasuje to kryterium
                  zamożności Twojej .
                  • gregor886 Re: Honda Civic Sport 140km 02.07.06, 01:55
                    Astra opc jest zdecydowanie drozsza a gtc jest wolniejsza :) czyli o czym mowa
                    poczekaj na nowa rke ma miec taki sam silnik lepsza mase i opor to wtedy juz
                    nawet z opc moze konkurowac :) a roznica jest taka ze jesli ktos chce dlubac
                    wersje doladowana to jest ciezej niz wolnnossace jednostki! kolega z
                    streetracing stara hondka 1.6 doladowana turbo moc na kolach w granicach 240ps
                    i 6 sto :) v max 245 bo skrzynia wiecej nie da :D to jest podstawowa roznica
                    miedzy tymi autami a wierz mi ze niektorzy takie auta kupuja po to aby sie nimi
                    dalej bawic :)do wolnossacego turbo mozna dodac (szybki i latwy przyrost mocy)
                    a do turbo juz nie...
                    • habudzik Re: Honda Civic Sport 140km 02.07.06, 19:04
                      gregor886 napisał:

> Astra opc jest zdecydowanie drozsza a gtc jest wolniejsza :) czyli o czym
                      mowa
                      > poczekaj na nowa rke ma miec taki sam silnik lepsza mase i opor to wtedy juz
                      > nawet z opc moze konkurowac :)

Tak mozemy sobie gdybać i gdybać . Poczekać na noweą r . To moze poczekamy na
                      OPC II generacji ??? Notomiast co ma cena do tego to nie rozumiem ? Cena to
                      rzecz umowna i nie ma wpływu na osiągi i przyjemność z jazdy . Na dodatek cena
                      nowej r nie bedzie wiele niższa niż OPC skoro 5dr.Civic 2.2 kosztuje 90 tys.

a roznica jest taka ze jesli ktos chce dlubac
                      > wersje doladowana to jest ciezej niz wolnnossace jednostki!

Dlaczego ciężej ?????

:D to jest podstawowa roznica
                      > miedzy tymi autami a wierz mi ze niektorzy takie auta kupuja po to aby sie
                      nimi
                      >
                      > dalej bawic :)

To po co ludzie kupują nie jest ważne , ważne jet kto ma lepszą propozycje na
                      starcie . Każdy producent w takich samochodach daje ile umie zrobić i tu OPC
                      daje więcej i lepiej a "dłubać" w każdym można .

do wolnossacego turbo mozna dodac (szybki i latwy przyrost mocy)
                      > a do turbo juz nie...

A dlaczego nie można wymienić na coś o wiele lepszego , są przeciez u Opla
                      twin turbo dla diesla więc możliwe że można bedzie już niedługo znalezc TT w
                      bezynie
                      • daria.1 [...] 02.07.06, 22:08
                        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                        • habudzik Re: Honda Civic Sport 140km 05.07.06, 11:06
                          ....ale o co Ci sie rozchodzi ????
                          • gregor886 Re: Honda Civic Sport 140km 06.07.06, 11:11
                            Jak cena to rzecz umowna to ja biore porsze gt :)
          • gls1 Re: Honda Civic Sport 140km 05.07.06, 16:08
            No i ponad 10 lat temu był Civic 1.6 Vti 160 PS który przyspieszał w poniżej 7
            sek 100 km/h, przy czym powyższe autka były wołami w porównaniu z nim!! PZDR!!
            • competer1 Re: Honda Civic Sport 140km 05.07.06, 23:35
              habudzik, zdejmij już firmowe dojczowskie klapki z oczu i mów poważnie. Jeśli nie widzisz róznicy w silnikach z doładowaniem i bez to zamknij się. Za chwilkę podasz przykład wyposażenia(np. klimy) i będziesz to forsował na forum jak koń pod górkę.
              • habudzik Re: Honda Civic Sport 140km 06.07.06, 00:50
                competer1 napisał:
                Jeśli n
                > ie widzisz róznicy w silnikach z doładowaniem i bez to zamknij się. Za chwilkę
                > podasz przykład wyposażenia(np. klimy) i będziesz to forsował na forum jak koń
                > pod górkę.

Masz racje , nie widze róznicy miedzy silnikami doładowanymi a nie . Nie widze
                różnicy miedzy turbo , kompresorem , wolnossacym . Nie obchodzi mnie również to
                że Mercedes stosuje tylko 3 zawory a Ferrari ( czasami ) aż 5 . Na mecie liczy
                sie efekt . Z punktu "A" do punktu "B" jak najszybciej ( przez punkt "G" :) )
                Nie liczy się jak ktoś gra ( byle fair play ) tylko kto bramki wali . Nie liczy
                się to czy Ciebie na to stać czy też nie . Jeśli Cię stać - kupuj , jeśli nie -
                milcz ale nie gadaj że to źle .
                • competer1 Re: Honda Civic Sport 140km 06.07.06, 19:13
                  Kuźwa, jeśli nie widzisz różnicy to przesiądź się na elektryczne TeGeVe. Taniej, szybciej i nie robi wam różnicy.
                  • habudzik Re: Honda Civic Sport 140km 08.07.06, 15:41
                    competer1 napisał:

> Kuźwa, jeśli nie widzisz różnicy to przesiądź się na elektryczne TeGeVe.
                    Taniej
                    > , szybciej i nie robi wam różnicy.

Przesadziłeś . Różnice miedzy turbo a wolnossacym widze ale w omawianym
                    przypadku chodzi o osiągi. Lepszą oferte daje OPC a nie Type-r . Jest szybszy i
                    mocniejszy .
    • franek-b Re: Honda Civic Sport 140km 07.07.06, 09:30
      Kolejna glupkowata dyskusja gdzie wiekszosc nie rozumie, ze 'sport' to pakiet
      wyposazenia tak samo jak 'comfort' (mozna sie zapytac co ma wspolnego komfort
      kompatu do komfortu z majbacha) lub executive (w koncu zaden executive nie kupi
      takiego aut chyba, ze dla zony).
      • chris62 Re: Honda Civic Sport 140km 07.07.06, 09:42
        A jeżeli tak to wszystko jasne :)
        Sport to 140 KM, alufelgi, jakieś gadżety i co jeszcze?
        • niknejm Re: Honda Civic Sport 140km 07.07.06, 10:45
          chris62 napisał:

> A jeżeli tak to wszystko jasne :)
          > Sport to 140 KM, alufelgi, jakieś gadżety i co jeszcze?

Np. zawieszenie. Obniżone i utwardzone. Patrz - nowy TypeS.

Pzdr
          Niknejm
      • jacszaj Re: Honda Civic Sport 140km 07.07.06, 10:00
        Widzisz, i tu sie nie do konca z Toba zgodzę. W Hondzie oznaczenie 'Sport'
        niesie za sobą nie tylko wersję wyposażenia. Zawieszenie twarde jak nie wiem
        co, 'sportowe' pedały, opony szersze, no i silnik mający mieć sportowe
        zacięcie...Szkoda tylko, że skrzynia tak zestopniowana. No i po co komu 6
        biegów?
    • foreks Re: Honda Civic Sport 140km 31.08.06, 16:28
      nizej nic nie czujesz, gdyz vtec wlacza sie od 6-7rpm. w zaleznosci, czy
      depniesz do podlogi, czy stopniowo wciskasz. tak jest przynajmniej u mnie.
    • intermasterkalisz Re: Honda Civic Sport 140km 01.09.06, 14:09
      Ta wersja sport jest troche bez sensu, jest właściwie to samo co w wersji
      Comfort + drobne dodatki typu aluminiowe pedały i większe felgi. Na moje
      potrzeby w Civic 1,8 mocy dosyć. Wystarcza by bezpiecznie i szybko wyprzedzić, a
      jak się jedzie spokojnie to spalanie na trasie wynosi 5,5 l /100km. Nowego
      Civica polecam każdemu, kto ma gorsze auto :D
    • gls1 Re: Honda Civic Sport 140km 07.09.06, 19:24
      NIe czuć dla tego, że ma bardzo równomiernie rozłożony moment obrotowy i moc.
      Passat B6 1.9 TDI 130 PS ( którym jeżdziłem dość sporo w pracy) też nie
      ma "kopa", ale za to bardzo miło przyspiesza bez
      charakterystycznego "szarpania" i w ciskania w fotel. Do tego Civica mogli by
      wstwić silnik 2.4 VTEC 190 PS od Accorda, sądzę, że znalazł by wielu chętnych a
      osiągi były by ciekawe!!!
      • foreks Re: Honda Civic Sport 140km 08.09.06, 09:23
        ale po jaki bolec do kompaktu prawie 2,4 silnik???? moze do 307 tez dwu i pol
        litrowy silnik powinni montowac? srednie osiagi, jak na przewidywalnie
        kolosalna cene. cierpliwie czekac na nowa erke wystarczy.
        • niknejm Re: Honda Civic Sport 140km 08.09.06, 09:59
          foreks napisał:

> ale po jaki bolec do kompaktu prawie 2,4 silnik???? moze do 307 tez dwu i pol
          > litrowy silnik powinni montowac? srednie osiagi, jak na przewidywalnie
          > kolosalna cene. cierpliwie czekac na nowa erke wystarczy.

Niedługo premiera nowej 'eRki'. 200 lub 220KM będzie. I silnik lżejszy niz 2.4
          => lepsze prowadzenie.

Pzdr
          Niknejm
          • al9 zdanie właściciela 27.12.06, 14:34
            tak sobie poczytałem całą, bardzo ciekawą dyskusję i pytam:
            które auto kompaktowe na rynku ma 140 KM w najczęściej kupowanych wersjach?
            corolla? golf? astra?
            55% klientów wybiera 140 benzynę, kolejnych 22% 140 KM dizla, tylko 23%
            najmniejszy silnik 1,4
            I zapewniam Was - 100km na h w 8,6 sekundy nie jest najwazniejsze! Chyba tylko
            dla maniaków liczb. Najwazniejsza jest przyjemna, bezpieczna jazda. Zapas mocy,
            komfort. Małe spalanie, które zapewnia ten silnik. Miałem rózne auta z różnymi
            silnikami (ostatnio najnowsza corolkę z 1,4, ale słuzbowo jezdzilem tez roznymi
            dieslami) - zapeniam Was - civic ma przemyślany układ napędowy.Silnik nie ma
            turbodoładowania, ma tylko 8 zaworów. Ale jeździ.
            Pozdrawiam
            al
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka