Dodaj do ulubionych

obsluga VW

31.01.03, 05:03

Czy wlasciciele VW i Audi slyszeli o VAG1552 i VAG-COM?
jesli nie to wytlumacze.

VAG-COM jest to program ktory sluzy do obslugi OBDII w
VW.AUDI.SEAT.SKODA.program skanuje system OBDII i wylapuje usterki i pokazuje
co jest popsute.kazdy dealer ma takie specjalne komputerki VAG 1552.natomiast
VAG-COM jest to program za pomoca ktorego mozna skanowac samochod np. z
laptopa.kupilem uzywanego starego laptopa za 195$.program z kablem kosztuje
199$.

niby drogo ale jak zapali ci sie w VW jakas kontrolka to w kazdej chwili
podlaczam i VAG-COM pokaze gdzie jest problem.dodam ze diagnostyka taka u
dealera w USA kosztuje od 85$ do 115$.a normalne warsztaty nie sa w stanie
znalesc usterki typowo elektronicznej ze sie tak wyraze (czujniki itp)

wiec jak wiadomo VW psuja sie czesto :) to taki "skaner" mi sie przyda
a przy okazji stary laptop tez znajdzie w domu zastosowanie

Obserwuj wątek
    • vwpassat A czy możesz rzucić okiem na to... 31.01.03, 08:44
      odb2.of.pl/
      Czy warto to kupić ?
      Jaka jest różnica pomiędzy twoim softem a tym z oferty której link załączam ?
      Przyznam, że sam chętnie zobaczyłbym skan swojego paska.

Pozdrawiam
      • devote Re: A czy możesz rzucić okiem na to... 31.01.03, 22:55
        Funkcje diagnostyczne sa te same wiec wydaje mi sie ze to dobry soft.
        Ja mam zamiar kupic VAG-COM bo to jest tylko dostepne u nas.Roznica jest
        jedynie taka ze u nas z VAG-COM dostepny jest kablem z gotowymi calymi
        wtyczkami.Ten co podales nie ma orginalnej wtyczki.
        www.ross-tech.com/vag-com/index.html
        demo jest w html wiec mozna sobie poklikac i zobaczyc jak to wyglada w obsludze
        www.ross-tech.com/vag-com/tour/main_screen.html
        Mozna kupic gotowy "skaner" wielkosci kasety video ale cena 1,150$ to nie dla
        mnie.Wole kupic se laptopa o soft.Wyjdzie taniej a przy okazji ma sie laptopa
        ktory sie czasami przydaje.

• devote Re: A czy możesz rzucić okiem na to... 02.02.03, 02:17
          znalazlem tez obd tool za mniejsze pieniadze bo tylko 70$ i 80$.ma mniej
          funkcji ale skanuje i kasuje kody wiec to powinno mi wystarczyc.musze sie tylko
          jeszce zastanowic co wybrac.drozszy vag-com czy o wiele tanszy obd tool.
          • devote Re: A czy możesz rzucić okiem na to... 02.02.03, 02:18
            tutaj link www.obdtool.com
            • Gość: jacek mala korekta IP: *.fhf.de / 217.146.135.* 03.02.03, 16:15
              nie no chlopaki wy mieszacie zupelnie rózne pojecia. VAG-COM jest softem który
              obsluguje tylko i wylacznie samochody koncernu VAG. Wykorzystuje wszystkie
              funkcje, które sa dostepne dla serwisu fabrycznego (motor, abs-y, klime itd).
              OBD jest systemem diagnostyki który nie jest zwiazany z marka. Diagnosuje tylko
              i wylacznie motor. Zostal wymyslony w USA(Calif.) tylko po to aby policja na
              skraju drogi mogla sprawdzic czy dany samochód truje powietrze a jesli tak, to
              czy pozwolic mu jesze na jazde do warsztatu czy tez odrazu z nim pod prase :-)
              Ja sprzedaje interfejsy do VW (VAG) juz od 1996 roku tak wiec widzalo sie cos
              niecos :-))))
              • devote Re: mala korekta 03.02.03, 22:29
                Gość portalu: jacek napisał(a):

> nie no chlopaki wy mieszacie zupelnie rózne pojecia.

nie mylimy
                vag to soft to sie wie.
                obd to system ale jeden facet sprzedaje vag jako obd tool i to taniej.taka
                nazwe se wybral i tym handluje na necie.
                • Gość: jacek Re: mala korekta IP: *.fhf.de / 217.146.135.* 04.02.03, 12:11
                  devote napisał:

> vag to soft to sie wie.
                  > obd to system ale jeden facet sprzedaje vag jako obd tool i to taniej.taka
                  > nazwe se wybral i tym handluje na necie.
                  a to nie ladnie z jego strony - bo napewno w ten sposób zrobi nie jednego w
                  konia.
                  PS. Tanie to on i tak nie jest - ceny normalne. Jak sie pomysli ze soft jest
                  kradziny (czyli za darmo) a czesci do Interface'u kosztuja ok 2 Euro.....
                  No ale sam tez nie jestem bez grzechu - robie to samo :-)
    • Gość: Marek Re: obsluga VW IP: *.norcross-07rh16rt.ga.dial-access.att.net 02.02.03, 17:20
      A nie lepiej kupic przedluzona gwarancje? Kosztuje niewiele wiecej niz ten
      laptop + skaner. W moim przypadku sie juz zwrocila - zaplacilem za nia $1000 a
      naprawy juz dawno to przekroczyly...
      • devote Re: obsluga VW 02.02.03, 18:11
        nie mam zamiaru na darmo wywalac kasy na dodatkowa gwarancje.nigdy nie kupuje
        dodatkowych gwarancji czy to przy zakupie stereo czy tv.wole zainwestowac w cos
        co mi sie przyda a przy okazji mozna sie czegos nauczyc.poza tym lubie to i sie
        tym interesuje tak troszeczke.

jednak najwazniejsza moim zdaniem zaleta jest ze w kazdej chwili mozna sobie
        samemu usunac usterke i nie trzeba zamawiac wizyt u dealera i tracic czas.w
        weekend kiedy wszystko zamkniete a ty wyciagasz laptopa i w 5 minut wiesz co
        jest.oczywiscie trzeba odczytac dobrze te kody.oczywiscie zdarzyc sie moze ze
        niektore usterki beda powazne i trzeba bedzie jechac do warsztatu ale
        diagnostyke mozna zrobic samemu.a pozatym nikt nie bedzie ci grzebal w
        samochodzie tam gdzie nie potrzeba.

kontrolki moga zapalic sie naprawde z byle powodu jak niedokrecony kurek paliwa
        itd.wtedy trzeba gonic do dealera aby skasowal kody i oczywiscie rachuneczek
        tez niezly
        • Gość: jacek Re: obsluga VW IP: *.fhf.de / 217.146.135.* 03.02.03, 16:32
          Po zerwaniu paska rozrzadu dostalem na gwarancji nowy motor tdi i nowa pompe
          wtryskowa. Co z tego ze nowy jak nie chodzil ja trzeba i nikt nie byl w stanie
          go ustawic. Koszowalo mnie to majatek. Na koniec musialem sam sobie zrobic
          diagnostic interface i samemeu wszystko powoli ustawiac. nie jestem mechanikiem
          samochodowym wies zabralo mi to pól roku czasu - ale sie oplacalo. Jak ide
          teraz do warsztatu to mówie co jest do zrobienia i basta! Nic wicej nie bedzie
          robione.
          PS. Na takich klijenów ja ja sie kazdy warsztat cieszy ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka