Dodaj do ulubionych

Fiat Grande Punto 1.3 Multijet

16.07.06, 00:08
No właśnie, z ceną trochę przesadzili... Peugeot 307 3D 1.6HDI 90KM kosztuje
51,8 tys., a kto ma uraz do francuzów może za dodatkowe kilka tys. ekstra
nabyć Focusa z tym samym silnikiem... Chyba marketing w Fiacie mocno
szwankuje...
Obserwuj wątek
    • ania334 Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 19.07.06, 19:40
      Mam identyczny model - to co najgorsze to skrzynia biegów - 6 przełożeń to
      pomyłka 1 2 3 tak szybko się zmienia, że ręka boli. Poniżej 2000 obrotów
      samochód praktycznie nie przyśpiesza. Trochę głośny ale nie silnik tylko
      kabina. Widoczność od tyłu kiepska. Plusy to kierownica dobrze leży w ręku.
      Ładny. Nowoczesny. Wspomaganie kierownicy - super. Super lusterka wsteczne.
      Cena ???
      • remo29 Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 20.09.08, 00:44
        > Poniżej 2000 obrotów
        > samochód praktycznie nie przyśpiesza.

Sorki, może czegoś nie wiem - co "praktycznie przyspiesza" poniżej 2000 rpm? Rower? Kajak? Ludzie, zastanówcie się zanim przekleicie kolejny stereotyp, bo rozumiem, że chodzi tu o turbodziurę. Turbodziura jest jak yeti - wszyscy słyszeli, nikt nie widział.
        Jeżdżę fiatowskim JTD, który też rzekomo miał "nie jeździć" poniżej 2000 rpm... Niedowiarków zapraszam na przejażdżkę.
    • ryar Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 19.07.06, 21:06
      radek_m_vd napisał:

> No właśnie, z ceną trochę przesadzili... Peugeot 307 3D 1.6HDI 90KM kosztuje
      > 51,8 tys., a kto ma uraz do francuzów może za dodatkowe kilka tys. ekstra
      > nabyć Focusa z tym samym silnikiem... Chyba marketing w Fiacie mocno
      > szwankuje...
      sorki gdzie dają takie zniżki, w cenniku jest za ponad 70tys po obniżce za 2006rok
      • frequentflyer Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 19.07.06, 21:58
        za co jest ponad 70? za 105-konną octavię. za 62K masz C4 z tym 1.6 HDi 90 KM,
        podobnie (64K) corolla 1.4 D4D 90 KM, focus 1.6 TDCi 90 jest za 66K w wersji
        SilverX, trochę taniej Amber, wszystkie powyższe z klimatyzacją. 307 kosztuje w
        wercji oxygene prawie 70K ale promocyjna cena na rocznik 2006 to 55900, ma
        automatyczną klimę i radio z CD i parę innych dodatków.
        • ryar Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 19.07.06, 23:08
          frequentflyer napisał:

> za co jest ponad 70? za 105-konną octavię.
          za wspomnianą przez radka 307 w dieslu która ponoć kosztuje 51.8
          www.peugeot.pl/inform/Pricelist/index.php
          hmm za tyle to nawet bym się mocno zastanowił czy nie kupić nówki mimo że ma
          fatalne opinie
          niedawno byłem w salonie peugota iza 50+ to była 207 benzyna z paroma dodatkami
          typu klima i coś tam jeszcze. Tyle to bym nie dał za małe i nieekonomiczne auto
          • ryar Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 19.07.06, 23:10
            ryar napisał:

> frequentflyer napisał:
            >
            > > za co jest ponad 70? za 105-konną octavię.
            > za wspomnianą przez radka 307 w dieslu która ponoć kosztuje 51.8
            > www.peugeot.pl/inform/Pricelist/index.php
            > hmm za tyle to nawet bym się mocno zastanowił czy nie kupić nówki mimo że ma
            > fatalne opinie
            > niedawno byłem w salonie peugota iza 50+ to była 207 benzyna z paroma dodatkami
            > typu klima i coś tam jeszcze. Tyle to bym nie dał za małe i nieekonomiczne auto

a sorry, przywidziało mi się że tam jest 307sw
          • radek_m_vd Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 21.07.06, 18:11
            307 prowadzi się całkiem nieźle, fakt że ma niezbyt dobrą opinię... ale to wina
            elektryki w tym samochodzie, bo silnik i wykonanie są na dobrym poziomie...
            poza tym jest to bardzo obszerny samochód... tak więc może nie należy się tak
            bać...???;-)))
            • stotrzydziestyosmy Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 02.04.07, 21:40
              radek_m_vd napisał:

> 307 prowadzi się całkiem nieźle, fakt że ma niezbyt dobrą opinię... ale to
              wina
              >
              > elektryki w tym samochodzie, bo silnik i wykonanie są na dobrym poziomie...
              > poza tym jest to bardzo obszerny samochód... tak więc może nie należy się tak
              > bać...???;-)))

Fiaty maja swietna technologie multijeta

Fiat Grande Punto
    • misza36 Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 25.07.06, 00:48
      no cena dosc dziwna tym bardziej ze stilo 1.9 multijet 120km kosztuje 56 000 a
      samochod i silnik jakby o klase wyzej
      • goodmorning1 Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 25.07.06, 08:19
        A porównywałeś "na żywo" oba te samochody?
        • misza36 Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 25.07.06, 11:32
          nie porywnywalem ale wolalbym kompaktowe stilo ze swietnym silnikiem 1.9 i o
          mocy 120 km w prawie takiej samej cenie jak punto samochod o klase mniejszy z
          silnikiem 70km
          • goodmorning1 Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 25.07.06, 12:34
            Więc proponuję Ci - żeby mieć pełny i obiektywny osąd - porównaj oba te
            auta "na żywo". Moim zdaniem Stilo jest świetnym samochodem ale po ostatnim (w
            jego karierze) liftingu nieco straciło. Owszem ma niezły i mocny silnik 1.9 120
            KM ale doposażone w klimę i kilka innych drobiazgów swobodnie dociągnie do 70
            kzł. Co do Grande: zdecydowanie lepiej się w nim siedzi, ma lepsze siedziska
            (przynajmniej przednie). W porównaniu z obszernym stilo w grande nie czuć
            absolutnie ciasnoty. Do tego to właśnie grande ma lepiej zestrojone zawieszenie
            i układ kierowniczy, bardzo pewne hamulce. A co do silnika: cały aluminiowy, 16
            zaworowy, dwuwałkowy 1.3 m-jet 90 KM jest klasą w tej chwili samą dla siebie.
            Spalanie z włączoną klimą w trasie na poziomie 4 litrów (autostrada - spore
            prędkości, nieco ponad 5) w mieście trudno przekroczyć 6,5 litra ON. Do tego
            posiada łańcuch rozrządu i częstość przeglądów co 30 kkm lub co 2 lata. Jeszcze
            raz powtórzę: stilo jest świetnym samochodem ale ... teraz jest już Grande
            Punto. Na szczęście :-) Co do ceny: dobrze wyposażony 90 KM m-jet (klima,
            fabryczne alu 16ki i koła 195/55, 6 biegowa skrzynia, skórzane dodatki i
            inne "ekstrasy") można mieć nawet za 57 kzł. Kwestia negocjacji :-) Nowe Grande
            ma jedną zasadniczą wadę: zbiornik paliwa, który mieści 45 litrów. Moim zdaniem
            mogłoby być z 10 litrów więcej, szczególnie, że auto jest świetnym kompanem do
            jazdy.
    • goodmorning1 Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 25.07.06, 08:22
      Odpowiedz mi proszę - ale tak rzeczowo: w czym jest lepszy pug 307 hdi 90 KM od
      gp 1.3 m-jet 90 KM (skoro twierdzisz, że gp jest za drogi). Pamiętaj, że
      regularna cena 307ki była zdecydowanie wyższa niż ta która podajesz. Ja
      jeżdziłem jednym i drugim i ciekawi mnie Twoja opinia.
      • kodem_pl patrzac na to zupelnie z zewnatrz: 25.07.06, 12:22
        Facet smiesznie wyglada w GP, co nie wystepuje juz w 307. Podobnie smiesznie jak
        w micrze, corsie etc. I nie ma tu mowy o podbudowaniu wlasnego ego, te auta sa
        tak kobiece, ze tylko "Rysie z klanu" moga nimi jezdzic.
        • goodmorning1 Re: patrzac na to zupelnie z zewnatrz: 25.07.06, 13:24
          Serio? :-)
          • kodem_pl Re: patrzac na to zupelnie z zewnatrz: 25.07.06, 13:25
            Yup, calkowicie serio:-)
            • goodmorning1 Re: patrzac na to zupelnie z zewnatrz: 25.07.06, 13:32
              W zasadzie to samo można powiedzieć o kierownikach pugów etc. Kwestia gustu
              i "opinio-twora" :-)
        • emigie Re: patrzac na to zupelnie z zewnatrz: 13.11.07, 08:34
          Sam jesteś Rysio ;-)))))))
      • radek_m_vd Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 26.07.06, 14:55
        ja też jeździłem jednym i drugim, z tym że Peugeotem z silnikiem 2.0HDI 110KM
        jako służbówką a Punto 1.48V jako demo. Prównywanie więc silników w obu
        pojazdach więc nie mam sensu. Co do komfortu jazdy - tu zdecydowanie wygrywa
        Peugeot. Nie ma się co oszukiwać: większy rozstaw osi, więcej miejsca wśrodku,
        zawieszenie lepiej połyka nierówności a i na zakrętach trzyma się dobrze.
        Bagażnik zdecydowanie in plus dla 307. Hamulce w obu pojazdach są niezłe, z
        lekką przewagą na korzyść 307. Na podobnym poziomie jest wykończenie wnętrza i
        jakość plastików - należy pamiętać, że 307 była projektowana ładnych parę lat
        temu, więc to co wtedy było niezłe w klasie C w 1999r. lub 2000 jest teraz
        adoptowane do pojazdów klasy B. Przewagę Punto widzę w mieście, jest bardziej
        zwrotne, łatwiej się nim parkuje. Oczywiście nie jest to sugestia, że to pojazd
        wyłącznie dla kobiet.
        Poza tym za ponad 54 tys.pln nie kupuje się z reguły (podkreślam z reguły) po
        to, by jeździć wyłącznie po mieście. Peugeot 307 jest bardziej autem rodzinnym,
        uniwersalnym zarówno na miasto jak i w trasę. Moim zdaniem Punto bardziej był
        projektowany z myślą o kobietach (w końcu to głównie one kupowały 2 pierwsze
        generacje) i użytkowaniu go w ruchu miejskim (o czym dobitnie świadczy
        funkcja "city").
        • goodmorning1 Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 27.07.06, 08:22
          Uwielbiam takie stereotypy: "ten jest damski bo ... - tamten męski bo ..."
          Poza tym, że za Odrą bardzo mało widywałem 307ek w ogóle - to jeśli już jakąś
          widziałem to przeważnie z kobietą za kierownicą. O czym to świadczy? wg Ciebie
          o tym że pug 307 jest autem damskim. Wg mnie - o niczym. No może poza tym, że w
          germanii preferują zdecydowanie samochody własnej produkcji :-) Co do wersji
          307 2.0 HDI: nie przeszkadzał Ci nieco ciężki przód? Jak wyglądały przeglądy i
          spalanie? Co do wersji GP M-Jet: kilka niezależnych testów wykazało skuteczność
          hamulców na poziomie 38 m ze 100 km/h. Znam (także z autopsji) jeszcze jeden
          kompakt o podobnej skuteczności: vw golf 5ka (i pochodne a3 :-)
          • radek_m_vd Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 27.07.06, 16:28
            mam wrażenie, że z czytaniem i rozumieniem tego co czytasz to u Ciebie nie
            najlepiej... nigdzie nie napisałem, że któryś z pojazdów jest damski lub męski -
            wprost przeciwnie - dodałem od siebie, żeby nie sugerować się tym, do której z
            płci samochód jest skierowany... jedyne co napisałem to to, że projektanci
            Punto mieli na myśli przede wszystkim kobiety projektując nowy model, jak i
            poprzednie - jak masz wątpliwości to sprawdź...
            Co do 307 - przód mi nie przeszkadzał, bo to była wersja SW Premium, więc tył
            niejako też był dociążony i przód na zakrętach nie uciekał... Spalanie na
            poziomie 6,5 litra, przy ciężkiej nodze nawet 8 do 9... Co do przeglądów to nie
            były drogie, bo:
            1) Peugeot ma ryczałt na serwis
            2) moja firma ma duże upusty na serwis pojazdów tej marki, więc nie narzekaliśmy
            Może i Punto hamuje ze 100 km/h na dystansie 38 m - ale znam coś co lepiej
            hamuje i też jest kompaktem - to aktualna moja służbówka, tj. Astra III. Jest
            to najlepsza rzecz w tym samochodzie, bo reszta to badziew, niestety, mimo że
            germańskie... Widziałem testy, gdzie hamował na dystansie 36 (Auto Świat, ale
            im za bardzo nie wierzę) oraz takie gdzie w zależności od nawierzchni dystans
            wynosił 37-38,5 m
            • goodmorning1 Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 28.07.06, 08:21
              Nie w tym rzecz: zabawne jest nieco jedynie klasyfikowanie aut jako męskich i
              damskich i niedopowiadanie ogólnie w swych wypowiedziach. Pisanie o Grande, że
              było projektowane dla kobiet oznacza, że byłeś w zespole projektantów tego
              auta, znasz założenia konstrukcyjne i to po prostu wiesz a najprawdopodobniej
              jesteś kobietą ;-) Poza tym wyszedłeś z porównaniem 307ki w wersji 90 Km a
              kończysz służbową SW 110 KM gdzie dodatkowo koszty eksploatacji w zasadzie Cię
              nie interesują. Skończmy tą dyskusję bo prowadzi do nikąd. Jeśli się dobrze
              czujesz w tym czym jeździsz to Ci gratuluję trafności wyboru i niech tak
              zostanie. A jeśli masz kompleksy (jak mniej więcej 95% tu piszących) to możesz
              dalej udowadniać wyższość "swojego". Tylko po co? Miłego dnia :-)
    • misza36 Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 25.07.06, 13:41
      a stilo ma pelne wyposazenie w to co wymieniles wiec nie widze roznicy a silnik
      fiata 1.9 120km jest swietny wiem bo jezdzilem alfa romeo z takim silnikiem. i
      na pewno ma lepsza kulture pracy i dynamike od 1.3 a samochod jest o klase
      wiekszy co do wyposazenia tej wersji o ktorej mowie czyli fresh to ma:
      oczywiscie poduszki powietrzne
      szyby elektryczne
      elektrycznie sterowany obieg powitrza
      regulacja foteli
      centralny zamek z pilotem
      immobiliser z kodem
      elektrycznie sterowane wspomaganie
      trip computer
      wyswietlacz lcd
      sterowane i ogrzewane lusterka boczne
      zdalne sterowanie centralnym zamkiem
      abs z abd
      klimatyzacja manulana
      trijramiiena kierownica z pakietu abarth

no i co takiego posiada to punto
      • goodmorning1 Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 25.07.06, 13:53
        I tak wyposażone stilo możesz mieć za 56 kzł?
    • misza36 Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 25.07.06, 13:55
      dane techniczne stilo silnik 120 km 255 nm przy 2000 obrotach predkosc
      maksymalna 195 km 10,9 do setki zuzycie paliwa wedlug fiata miasto 6,8 trasa
      4,5 srednie 5,5

teraz punto wlasnie bylem na stronie fiata i ma takie samo wyposazenie a nawet
      gorsze brak mu wyswietlacza lcd
      • goodmorning1 Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 25.07.06, 14:05
        Jeszcze raz ci powtórzę: idź i zobacz na własne oczy oba te samochody. A
        najlepiej umów się na jazdę i nie uprzedzaj na "dzień dobry". Dane które
        podałeś nie dotyczą stilo w wersji fresh tylko active za ok. 66 kzł. Wersja
        fresh nie ma klimy w standardzie, poza tym jest bardzo przyzwoicie wyposażona.
        Grande ma wyświetlacz lcd :-) i dodatkowo menu w jez. polskim. Dane fabryczne
        dot. spalania raczej możesz między bajki włożyć. Powtórzę: stilo jtd to świetny
        wybór ale grande IMO lepiej jeździ. Wszystko to oczywiście kwestia gustu. Wybór
        dobrego Grande niestety jest ograniczony na naszym rynku tylko do wersji 1.3 90
        KM i 1.9 130 KM m-jet. Jest jeszcze niezły benzyniak 1.4 16V. Na tym polu stilo
        jest jednak nieco poważniejszy.
    • misza36 Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 25.07.06, 13:59
      www.fiat.pl/index.php
      to ze strony oficjalnej fiata
      • goodmorning1 Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 25.07.06, 14:27
        To z oficjalnej strony fiata ma to do siebie, że się nie wyświetla :-) Wybór
        między grande i stilo wbrew pozorom jest bardzo prosty: jeśli wozisz prócz żony
        i podrośniętego dziecka jeszcze teściową, lubisz "zaglądać" do ASO co rok i
        godzisz się z faktem spalania wyższego o 1-2 litry ON niż podaje fabryka - kup
        miękko zawieszone stilo fresh jtd 5d doposażone w klimę z pastelowym lakierem.
        Jeśli stawiasz na jakość jazdy, bezobsługowość i niskie koszty ogólne a wozisz
        przy tym prócz żony małe dziecko - wybierz grande. I pamiętaj, że stilo właśnie
        wychodzi z produkcji a grande dopiero weszło :-)
    • misza36 Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 25.07.06, 14:36
      co sie nie wyswietla klikasz na salon nastepnie w tym pasku szukasz stilo 3 d
      wybierasz wersje 120 multijet fresh i masz ta wersje ktora posiada to wszystkoi
      co wymienilem
      • goodmorning1 Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 25.07.06, 14:44
        Wchodzę na stronę, którą podałeś, klikam wersję którą podałeś (nie ma klimy a
        jedyny lakier bez dopłaty to biały). Zaznaczam klimę manualną jako jedyną opcję
        dodatkową i wychodzi mi: 61 950 PLN za wersję stilo fresh 3d z klimą +
        pastelowy lakier. Czytaj dokładniej.
    • misza36 Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 25.07.06, 15:56
      a faktycznie nie ma ale nie ma tez i w punto przed chwila zajrzalem za kolor
      tez doplacisz
    • gad_forumowy Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 27.07.06, 08:15
      Za drogi i za dużo pali. Samochody konkurencji mają mniejsze zużycie paliwa. "Para" z silnika multijet (niskie spalanie) poszła w gwizdek.
      • goodmorning1 Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 27.07.06, 08:29
        Niestety mylisz się: fiatowski m-jet tak 1.3-75, 90 jak i 1.9 120 i 150 KM
        spokojnie odjeżdża konkurencji spod znaku tdi np., pracując przy tym
        zdecydowanie kulturalniej i spalając podobnie lub mniej. Nie wspominam o
        wersjach 2.4. Powinieneś tego zdecydowanie posmakować osobiście :-) Tych
        pozostałych zresztą też.
        • gad_forumowy Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 27.07.06, 08:32
          Miałem na myśli 1.5 dCi
          • goodmorning1 Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 27.07.06, 09:01
            Sprawdzone spalanie: poniżej 4ki w trasie, ok. 5,5 w mieście to dużo?
            Przy "szarpanej" jeździe trzeba doliczyć po 0,5 litra ;-)
            • programistajava Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 10.09.08, 14:13
              Clio II ?
    • janek_wwa Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 10.09.08, 13:36
      a wszystko zaczelo sie od 126p ;p Przynajmniej dla Polakow.
      Teraz Punto jest ciekawa opcja w swoim segmencie. Oferuje bogate wyposazenie
      jako Fiat Punto Estiva i jeszcze jakies promocje cenowe sa.
      Fiat zaczal robic naprawde fajne auta od pewnego czasu
      • cisowskibartek Re: Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 19.09.08, 23:29
        Promocji jest teraz wysyp, zobacz tutaj
        www.fiat.pl/index.php?pid=43&id_news=317&arch=2008 Słyszałem nawet, że w
        tym roku ma być wcześniej wyprzedaż rocznika 2008.
    • cskilla Fiat Grande Punto 1.3 Multijet 16.10.08, 14:19
      maluch to to nie jest na 100%. W 126p nie bylo oszczednego diesla i napedu 4x4 ;p
      Fajna sprawa w takim autku. No i 126p nie oferowal takiego standardu za nie
      wygorowana kase
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka