Dodaj do ulubionych

Co zrobić w przypadku awarii

IP: *.iig.pl / 192.168.22.* 06.02.03, 10:43
Mam takie pytanko.
Co zrobić w przypadku awarii pojazdu na autostradzie za granicą (np, Niemcy,
Austria).Wiadomo-samochodu nie można holować.Gdzie dzwonić po pomoc? Jak z
opłatami za ewentualne holowanie i naprawę. Mam OC,AC i wiadomo zieloną
kartę.Czy wykupować jakieś asistanc?
Obserwuj wątek
    • mrzagi01 Re: Co zrobić w przypadku awarii 06.02.03, 10:52
      w sytuacji takiej nalezy wezwac pomoc drogowa za pomoca alarmowego telefonu.
      samochod moze byc zreperowany na miejscu- jezeli to mozliwe, albo zholowany do
      najblizszego warsztatu- koszty sa pokrywane z assistance zagranicznego- ktore
      nalezy wykupic indywidualnie- a z braku takowego niestety gotowka. wazny jest
      zakres swiadczenia oferowany w ubezpieczeniu assistance. podstawowy jest
      zazwyczaj g... wart.
    • Gość: Kierowiec Re: Co zrobić w przypadku awarii IP: proxy / 212.6.124.* 06.02.03, 11:48
      Gość portalu: motorek napisał(a):

> Mam takie pytanko.
      > Co zrobić w przypadku awarii pojazdu na autostradzie za granicą (np, Niemcy,
      > Austria).

Przede wszystkim dobrze zabezpieczyc - trojkat rzeczywiscie 100..150 m dalej, a
      nie 10, oczywiscie swiatla awaryjne. Nie petac sie bez potrzeby za samochodem,
      albo po jego lewej stronie. Wiele osob uratowalo zycie czekajac na pomoc za
      barierka, a nie w samochodzie, skoszonym przez spiacego kierowce ciezarowki.

> Wiadomo-samochodu nie można holować.

W NIemczech nie wolno na autostradzie holowac? Oczywiscie, ze wolno, do
      najblizszego zjazdu.

> Gdzie dzwonić po pomoc?

Na slupkach 100m masz strzalke, w ktora strone jest najblizej do telefonu
      alarmowego (odstep miedzy telefonami 2000 m). Zadac pomocy mechanika z ADAC.

> Jak z
      > opłatami za ewentualne holowanie i naprawę.

Na autostradzie ADAC pomaga wszystkim za darmo. Bierze co najwyzej za czesci.
      Holowanie do zjazdu jest za darmo.

BTW mechanicy z ADAC (ci w samochodach kombi, a nie "partnerzy" na lawetach)
      moga naprawde duzo i wiekszosci rzeczy na miejscu ambulatoryjnie reanimuja.

Pozdr.
      K.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka