Dodaj do ulubionych

Spalanie w A4 2,5 tdi???

17.07.06, 12:05
Bardzo proszę użytkowników aut z taki silnikiem o podanie ile wynosi
spalanie. Silnik 150 km, kombi skrzynia ręczna 6 biegów. Z góry dziękuje i
pozdrawiam!!
Obserwuj wątek
    • ps845 Re: Spalanie w A4 2,5 tdi??? 18.07.06, 09:15
      wITAM.. MAM AUDI ALE A6 Z TAKIM SAMYM SILNIKIEM I SKRZYNIA.. TRASA 6L-7,5MAX
      (7.5L TO WIESZ JAKA JAZDA HEHEHE) MIASTO MAX 8L..WIEC TWOJ BEDZIE TROSZKE MNIEJ
      PALIŁ JEZELI TAK SAMO PODJEDZ DO SERWISU..ALBO TANKUJ BEZSIARKOWĄ DIESEL
      • wojtas814 Re: Spalanie w A4 2,5 tdi??? 18.07.06, 23:36
        Skoro jest Pan użytkownikiem to mam jeszcze następne pytania: Czy są jakieś problemy z tym silnikiem, na co zwrócić uwagę i jak sprawa z brudnym paliwem z naszych stacji??? Wiem że niektóre silniki są bardzo wrażliwe ale odnośnie 2,5 tdi nie spotkałem się z opiniami. Pozdrawiam!
        • rasiauskas Re: Spalanie w A4 2,5 tdi??? 18.07.06, 23:40
          Spalanie orientacyjne u Ciebie to bedzie 5.5-7.5 w trasie w miescie 9-11 litrow.
          Silnik jest bardzo czuly na paliwo i nie mozna zapominac o zmianie filtrow. Nie
          polecam tankowac na nieznanych stacjach, bo mi juz pompa w 2,5tdi poszla. Ale
          ogolnie bardzo dobry silnik. Warto pojechac do serwisu Boscha lub audi i
          doklanie obadac stan pompy paliwa. To tyle na temat tego silnika
        • notmyself Re: Spalanie w A4 2,5 tdi??? 19.07.06, 00:42
          > Skoro jest Pan użytkownikiem to mam jeszcze następne pytania: Czy są jakieś
          > problemy z tym silnikiem, na co zwrócić uwagę i jak sprawa z brudnym paliwem
          > z naszych stacji??? Wiem że niektóre silniki są bardzo wrażliwe ale odnośnie
          > 2,5 tdi nie spotkałem się z opiniami. Pozdrawiam!

Witam,

Jeśli chodzi o motor V z przed 2001r. (a chyba tak wychodzi z mocy) to są z nim
          pewne problemy. Ma zurzywające się wałki rozrządu. Słabą przepływkę. Czasem
          dochodzą problemy z turbiną w tym motorze. No i V'ka w utrzymaniu nie jest
          tania. Pierwszy zonk cenowy to wymiana rozrządu. Co do spalania, to też koledzy
          coś niskie podają. Ja bym obstawiał 8l trasa i ponad 10 miasto.

Jeśli koszty Pana nie martwią, to V6 jest świetnym motorem. Ale lepiej szukać
          wersji 155km (czyli po czerwcu 2001).
    • dr.verte Re: Spalanie w A4 2,5 tdi??? 19.07.06, 00:18
      9-10 średnio wyjdzie
      • trypel Re: Spalanie w A4 2,5 tdi??? 20.07.06, 10:21
        To mi w A6 ten silnik w tej wersji mniej palił. Nigdy nie przekroczyłem 8,5. A
        średnio było 7-8. 8 w miescie a 7 poza. Rekord w druga stronę to poniezej 6 w
        trasie po Węgrzech - jazda 90-100.
        pzdr
        • notmyself Re: Spalanie w A4 2,5 tdi??? 20.07.06, 10:30
          trypel napisał:
          > To mi w A6 ten silnik w tej wersji mniej palił. Nigdy nie przekroczyłem 8,5. A
          > średnio było 7-8. 8 w miescie a 7 poza. Rekord w druga stronę to poniezej 6 w
          > trasie po Węgrzech - jazda 90-100.
          > pzdr

Przy takim spalaniu zastanawiał bym się nad robieniem diagnostyki
          pzdr
          • trypel Re: Spalanie w A4 2,5 tdi??? 20.07.06, 10:37
            Że niby za mało?? :) może ktoś nocami dolewał...
            • notmyself Re: Spalanie w A4 2,5 tdi??? 20.07.06, 10:42
              trypel napisał:
              > Że niby za mało?? :) może ktoś nocami dolewał...

Tak - ciut mało. Na pierwszy ogień przepływomierz. Może już kiepsko mierzyć -
              wtedy ECU będzie obniżać dawki. Auto może spalić mniej, ale będzie w porównaniu
              do serii słabe.
              • trypel Re: Spalanie w A4 2,5 tdi??? 20.07.06, 10:49
                Autem jezdziłem służbowo rok temu, było leasingowane z niemieckiej firmy i
                przekazane przez centralę, cały czas w niemieckim serwisie (musiałem doginać do
                Berlina na przegląd :)), miało koło 200 tys km ale zachowywało się jak z salonu,
                ;icznikowe na autostradzie 225 więc słabe nie było a że tyle paliło... cóż nowa
                vectra 1.9 cdti też bierze mi z reguły koło 6-6,5. Może po prostu mam lekka nogę.
                Ale audi bylo świetne - jedyna uwaga to praca silnika - jak ursus zwłaszcza na
                zimno.
                • notmyself Re: Spalanie w A4 2,5 tdi??? 20.07.06, 12:55
                  Czy na pewno mówimy o V6 - może to był silnik R5 140km?
                  • trypel Re: Spalanie w A4 2,5 tdi??? 20.07.06, 13:43
                    na 100% A6 z 2002 roku z silnikiem V6 2.5 TDI w wersji 150 km (sprawdzałem w
                    dokumentach). Pisząc ursus nie mówię o wibracjach bo te byly mniejsze niż w
                    poprzedniej omedze V6 tylko o hałasie - nawet na ciepło był głośny jak cholera.
                    Ale za zużycie paliwa bardzo go lubiłem. W omedze było 12 a w nim 7 przy
                    podobnym stylu jazdy.
                    • zxcvb45 Re: Spalanie w A4 2,5 tdi??? 20.07.06, 13:58
                      trypel napisał:

> na 100% A6 z 2002 roku z silnikiem V6 2.5 TDI w wersji 150 km (sprawdzałem w
                      > dokumentach). Pisząc ursus nie mówię o wibracjach bo te byly mniejsze niż w
                      > poprzedniej omedze V6 tylko o hałasie - nawet na ciepło był głośny jak
                      cholera.
                      > Ale za zużycie paliwa bardzo go lubiłem. W omedze było 12 a w nim 7 przy
                      > podobnym stylu jazdy.
                      • zxcvb45 Re: Spalanie w A4 2,5 tdi??? 20.07.06, 14:02
                        pomyłka mała..wiec wracajac do tego spalania A6 2.5TDI ok.. moze i ci palił
                        nawet ponizej 6L na trasie..ale nie bede jechał jak z teściowa do....jezdze tym
                        saochodem "normalnie i na trasie ok 6-7L " miasto 8L i nie wymyslaj ze ci nie
                        przekracza tyle czy tyle..jeszcze mi napisz ze przy właczonym klmatroniku w
                        miescie pali ci ponizej 7L..to ja nie wiem jak ty go rozpedzasz..i serwis
                        potrzebny na gwałt..
                        • trypel Re: Spalanie w A4 2,5 tdi??? 20.07.06, 14:15
                          napisałem:
                          To mi w A6 ten silnik w tej wersji mniej palił. Nigdy nie przekroczyłem 8,5. A
                          średnio było 7-8. 8 w miescie a 7 poza. Rekord w druga stronę to poniezej 6 w
                          trasie po Węgrzech - jazda 90-100.
                          pzdr

Więc w miescie było do 8. W trasie faktycznie odkąd raz doszedłem do 20 punktów
                          to jezdzę inaczej :) stąd to spalanie. Samochód wrócił do Niemiec dawno temu i
                          podobno jezdzi nim ktoś dalej z centrali mimo że ma już ponad 300 tys km.
                          Oczywiście w zimie climatronic był w pozycji eco ale z uwagi na to że zimno więc
                          palił tyle samo co w lecie. To naprawdę kwestia jak kto jezdzi. Potrafię w
                          motocyklu dojść do 9/100 a jednoczesnie vectrą cdti nigdy nie przekroczyłem 7
                          (średnia ze zbiornika).
                    • notmyself Re: Spalanie w A4 2,5 tdi??? 20.07.06, 14:16
                      trypel napisał:
                      > na 100% A6 z 2002 roku z silnikiem V6 2.5 TDI w wersji 150 km (sprawdzałem w
                      > dokumentach). Pisząc ursus nie mówię o wibracjach bo te byly mniejsze niż w
                      > poprzedniej omedze V6 tylko o hałasie - nawet na ciepło był głośny jak cholera.
                      > Ale za zużycie paliwa bardzo go lubiłem. W omedze było 12 a w nim 7 przy
                      > podobnym stylu jazdy.

Coś mi się jednak nie zgadza. Mam wrażenia że 2002r. to już są jednostki 155km
                      V6 a nie 150km V6
                      • trypel Re: Spalanie w A4 2,5 tdi??? 20.07.06, 14:24
                        W briefie było 110 kW i tak mi to jakos na 150 KM pasowało ale na 1000% był
                        znaczek V6 pod maską na osłonie silnika.
                        • zxcvb45 Re: Spalanie w A4 2,5 tdi??? 20.07.06, 14:27
                          panowie spokojnie..racje teraz kolega ma
                          8L/miasto 6L-6,5?trasa..i koniec mam ten samochod i mi tyle pali
                          • notmyself Re: Spalanie w A4 2,5 tdi??? 20.07.06, 14:33
                            zxcvb45 napisała:
                            > panowie spokojnie..racje teraz kolega ma
                            > 8L/miasto 6L-6,5?trasa..i koniec mam ten samochod i mi tyle pali

Sugestia podobna jak dla kolegi :) Diagnostyka. No chyba że w mieście 0 swiateł
                            brak skrzyżowań i w ogóle autostrada. Ale zgadzam się z kolegą, dajmy już temu pokój
                        • notmyself Re: Spalanie w A4 2,5 tdi??? 20.07.06, 14:28
                          powiem tak.... dziwna sprawa z tym silnikiem :) Na trasie noga owszem, swoje
                          robi. Ale w mieście nie ma mocnych. V'ka swoje wypić musi :)
                          • zxcvb45 Re: Spalanie w A4 2,5 tdi??? 20.07.06, 14:34
                            zgadza sie V6 jakbynie patrzył potrzebuje paliwa..moja potrzebuje do 8L ..i nie
                            interesuje mnie ze kogos pali 7 moze nawet ponizej..to albo go pcha na
                            właczonym silniku..a jezeli komus pali wiecej niz 8L to albo mu daje w piec
                            albo leje jakis swiństwo i mu pobiera wieksza mieszanke paliwa zeby mogł jechac
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka