Dodaj do ulubionych

NIEzawodne

21.07.06, 14:49
TRudno się zorientować, który jest najmniej awaryjny? Czy Smart???
Obserwuj wątek
    • zazu2 Re: NIEzawodne 21.07.06, 15:02
      Jak te badania maja sie do rzeczywistosci pokazuja roznice w wynikach. Jeszcze
      inne beda z TUV.
      • zja_wa12 Re: NIEzawodne 21.07.06, 15:55
        Dlatego ja nigdy nie wieżyłem w te badania.Przez tyle lat francuskie uchodzą za
        awaryjne a nagle są wzorem bezawaryjności?Wszystko zależy od właściciela jak
        dba o samochód to nic mu się nie psuje i tyle.
    • microprofesor Re: NIEzawodne 21.07.06, 15:54
      czy te badania uwzględniają ilość tych samochodów, która porusza się po drogach?
      Usterkowość to przecież stosunek ilości samochodów z awarią do samochodów bez
      awarii, a nie goła liczba samochodów z awarią.
      • tygru_mrau Re: NIEzawodne 21.07.06, 21:13
        Moim zdaniem brakuje tu rozróżnienia na "grupy wiekowe" aut.

O ile mi wiadomo, zarówno ADAC, jak i TÜV prowadzą badania w grupach -
        samochody nowe (bodaj do 3 lat), po okresie gwarancji (chyba do 5 lat) i
        starsze (9latki czy coś koło tego).

Bez rozbicia na grupy wiekowe test nie ma sensu.

Co z tego, że taki Smart, jako nowy wozik (wybaczcie, nadal nie potrafię tego
        nazwać samochodem...) jest pięknie bezawaryjny, skoro nie wiadomo, jak
        wyglądają statystyki dla Smartów np. 5-letnich?

Pozdrawiam
        Szczęśliwa właścicielka obecnie 9-letniej Cariny.

-----
        miau miau
    • grzegorz.swierad Re: NIEzawodne 21.07.06, 21:09
      Co wy wiecie na temat awaryjnośći samochodów...
    • d_arek_d Re: NIEzawodne 21.07.06, 21:11
      Te badania nie są chyba zbytnio miarodajne. Dajmy na to Audi. Dlaczego A4
      cabrio jest na miejscu 1, a A6 na... 80? Przecież te samochody wykonane są
      według podobnego wzoru, w tych samych fabrykach, z takich samych materiałów...

O co więc chodzi? A może po prostu właściciele cabrio używają go do jazdy
      prawdziwie rekreacyjnej, a właścicele A6 niekoniecznie. Jestem właścicielem A6
      Avant i (dbając odpowiednio oczywiście) muszę przyznać, że przewyższa on
      bezawaryjnością wiele marek opisanych w badaniu. Mam porównanie, bo niejednym
      już samochodem jeździłem.

Chyba więc trzeba dać sobie spokój z zaczytywaniem się tego typu wyników badań.
      Kupno każdego samochodu to swoista loteria i koniec, i stosując się do wyników
      można łatwo nabyć samochód sypiący się co chwila.
    • bagarmosen Re: NIEzawodne 22.07.06, 07:58
      chyba jednak ,te badania sa robione pod producentow!!!!!od kiedy to Skoda jest
      awaryjna????????, produkowana na licencji Volkswagena!!!!!!
      • krzysw73 Re: NIEzawodne 24.07.06, 15:00
        Skoda od zawsze awaryjna. Widziałes Skode co by bez serwisowania przetrwała okres gwarancji? Załóz tylko w miare normalne eksploatowanie, minimum ok 20-30tys. kilometrów/rok
    • piotrm20 Re: NIEzawodne 22.07.06, 08:02
      obawiam się, że wszystkie te rankingi niezawodności mają tę statystyczną
      niedoskonałość, że przeceniają zalety samochodów bardzo nielicznych. Ich bardzo
      mała ilość (i chyba niewielki przebieg) sprzyjają nadreprezentacji ich
      niezawodności !
    • cirano Re: NIEzawodne 22.07.06, 08:36
      Wyniki badań jak najbardziej obiektywne. Do niedawna Japonce rządziły na liście,
      obecnie Niemcy i Francuzi ich doganiają i przeganiają. Lista utworzona jest tez
      biorąc pod uwagę wiek auta. Kryterium pewności pasażerów w wypadku chyba nie
      jest ujęte, Tam Japonce stoją raczej w tyle
      • doopa_wolowa Re: NIEzawodne 23.07.06, 05:08
        He he he...
        kolejny raport niezawodności dla bubków którzy niemiecką autostradę znają ze
        słyszenia. W opowieściach kolegów mówiących o nich z wypiekami na twarzy.
        Sami na co dzień nie ruszają się maluchem poza swoją wioskę z obawy o awarię.

Biorąc pod uwagę metodę badawczą każdy kto choć raz stał w korku w niemczech
        oraz obserwował jakie marki samochodów stoją obok i dominują na niemieckich
        drogach zorientuje się jaka w tym badaniu lipa.
      • dobelyn Re: NIEzawodne 25.07.06, 13:02
        Co do obiektywności to trudno się wypowiadać ale metodologia do d..y. Jeżeli
        Smart jest najmniej awaryjnym autem w jednym zestawieniu , a zajmuje 43 miejsce
        w drugim to całe to porównanie jest bez sensu. Poza tym nie uwierzę w tak
        awaryjną Mazdę 6 , Audi A6 czy Hondę Accord jak to zostało przedstawione. Jedna
        bzdura. Ford Focus w ubiegłorocznych raportach był jednym z najmniej awaryjnych
        wózków obok a teraz nagle totalna kaszanka - podobnie Toyoty, coś mi się
        wydaje , że panowie z Dekry i ADAC zaczynają mieć kłopoty ze statystyką , przy
        okazji niechcący zaszkodzili niemieckim producentom samochodów
    • fredoo Re: NIEzawodne 25.07.06, 14:55
      Niezawodne to te z którymi się nie jeżdzi do warsztatów nawet na przeglądy.
      Każdy samochód nieskundlony łapami mechaników nie będzie się psuł tylko trzeba
      wymieniać wszystko to co zaleca książka serwisowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka