and192 21.07.06, 14:49 TRudno się zorientować, który jest najmniej awaryjny? Czy Smart??? Link Zgłoś Obserwuj wątek
zazu2 Re: NIEzawodne 21.07.06, 15:02 Jak te badania maja sie do rzeczywistosci pokazuja roznice w wynikach. Jeszcze inne beda z TUV. Link Zgłoś
zja_wa12 Re: NIEzawodne 21.07.06, 15:55 Dlatego ja nigdy nie wieżyłem w te badania.Przez tyle lat francuskie uchodzą za awaryjne a nagle są wzorem bezawaryjności?Wszystko zależy od właściciela jak dba o samochód to nic mu się nie psuje i tyle. Link Zgłoś
microprofesor Re: NIEzawodne 21.07.06, 15:54 czy te badania uwzględniają ilość tych samochodów, która porusza się po drogach? Usterkowość to przecież stosunek ilości samochodów z awarią do samochodów bez awarii, a nie goła liczba samochodów z awarią. Link Zgłoś
tygru_mrau Re: NIEzawodne 21.07.06, 21:13 Moim zdaniem brakuje tu rozróżnienia na "grupy wiekowe" aut. O ile mi wiadomo, zarówno ADAC, jak i TÜV prowadzą badania w grupach - samochody nowe (bodaj do 3 lat), po okresie gwarancji (chyba do 5 lat) i starsze (9latki czy coś koło tego). Bez rozbicia na grupy wiekowe test nie ma sensu. Co z tego, że taki Smart, jako nowy wozik (wybaczcie, nadal nie potrafię tego nazwać samochodem...) jest pięknie bezawaryjny, skoro nie wiadomo, jak wyglądają statystyki dla Smartów np. 5-letnich? Pozdrawiam Szczęśliwa właścicielka obecnie 9-letniej Cariny. ----- miau miau Link Zgłoś
grzegorz.swierad Re: NIEzawodne 21.07.06, 21:09 Co wy wiecie na temat awaryjnośći samochodów... Link Zgłoś
d_arek_d Re: NIEzawodne 21.07.06, 21:11 Te badania nie są chyba zbytnio miarodajne. Dajmy na to Audi. Dlaczego A4 cabrio jest na miejscu 1, a A6 na... 80? Przecież te samochody wykonane są według podobnego wzoru, w tych samych fabrykach, z takich samych materiałów... O co więc chodzi? A może po prostu właściciele cabrio używają go do jazdy prawdziwie rekreacyjnej, a właścicele A6 niekoniecznie. Jestem właścicielem A6 Avant i (dbając odpowiednio oczywiście) muszę przyznać, że przewyższa on bezawaryjnością wiele marek opisanych w badaniu. Mam porównanie, bo niejednym już samochodem jeździłem. Chyba więc trzeba dać sobie spokój z zaczytywaniem się tego typu wyników badań. Kupno każdego samochodu to swoista loteria i koniec, i stosując się do wyników można łatwo nabyć samochód sypiący się co chwila. Link Zgłoś
bagarmosen Re: NIEzawodne 22.07.06, 07:58 chyba jednak ,te badania sa robione pod producentow!!!!!od kiedy to Skoda jest awaryjna????????, produkowana na licencji Volkswagena!!!!!! Link Zgłoś
krzysw73 Re: NIEzawodne 24.07.06, 15:00 Skoda od zawsze awaryjna. Widziałes Skode co by bez serwisowania przetrwała okres gwarancji? Załóz tylko w miare normalne eksploatowanie, minimum ok 20-30tys. kilometrów/rok Link Zgłoś
piotrm20 Re: NIEzawodne 22.07.06, 08:02 obawiam się, że wszystkie te rankingi niezawodności mają tę statystyczną niedoskonałość, że przeceniają zalety samochodów bardzo nielicznych. Ich bardzo mała ilość (i chyba niewielki przebieg) sprzyjają nadreprezentacji ich niezawodności ! Link Zgłoś
cirano Re: NIEzawodne 22.07.06, 08:36 Wyniki badań jak najbardziej obiektywne. Do niedawna Japonce rządziły na liście, obecnie Niemcy i Francuzi ich doganiają i przeganiają. Lista utworzona jest tez biorąc pod uwagę wiek auta. Kryterium pewności pasażerów w wypadku chyba nie jest ujęte, Tam Japonce stoją raczej w tyle Link Zgłoś
doopa_wolowa Re: NIEzawodne 23.07.06, 05:08 He he he... kolejny raport niezawodności dla bubków którzy niemiecką autostradę znają ze słyszenia. W opowieściach kolegów mówiących o nich z wypiekami na twarzy. Sami na co dzień nie ruszają się maluchem poza swoją wioskę z obawy o awarię. Biorąc pod uwagę metodę badawczą każdy kto choć raz stał w korku w niemczech oraz obserwował jakie marki samochodów stoją obok i dominują na niemieckich drogach zorientuje się jaka w tym badaniu lipa. Link Zgłoś
dobelyn Re: NIEzawodne 25.07.06, 13:02 Co do obiektywności to trudno się wypowiadać ale metodologia do d..y. Jeżeli Smart jest najmniej awaryjnym autem w jednym zestawieniu , a zajmuje 43 miejsce w drugim to całe to porównanie jest bez sensu. Poza tym nie uwierzę w tak awaryjną Mazdę 6 , Audi A6 czy Hondę Accord jak to zostało przedstawione. Jedna bzdura. Ford Focus w ubiegłorocznych raportach był jednym z najmniej awaryjnych wózków obok a teraz nagle totalna kaszanka - podobnie Toyoty, coś mi się wydaje , że panowie z Dekry i ADAC zaczynają mieć kłopoty ze statystyką , przy okazji niechcący zaszkodzili niemieckim producentom samochodów Link Zgłoś
fredoo Re: NIEzawodne 25.07.06, 14:55 Niezawodne to te z którymi się nie jeżdzi do warsztatów nawet na przeglądy. Każdy samochód nieskundlony łapami mechaników nie będzie się psuł tylko trzeba wymieniać wszystko to co zaleca książka serwisowa. Link Zgłoś