Dodaj do ulubionych

Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień

29.07.06, 21:28
Czeski instytut nauk opracował ekspertyzę dotyczącą wpływu nowcyh przepisów, które weszły z dniem 1lpica. Zakładają one, że przez cały rok w okresie wystarczającej przejrzystości powietrza należy poruszać się na światłach mijania.
Na nowych przepisach najwięcej zyskał rząd, który z powodu większych wpływów z opłat paliwowych otrzymuje równowartość 20mln euro na miesiąc.
Szacuje się, że większe zapotrzebowanie na energię a co za tym idzie paliwa powoduje powiększanie się dziury ozonowej w tej strefie o ok. 10% rocznie oraz wzrost temperatury w ośrodkach miejskich nawet o 3st celsjusza.
Powodem zaotrzenia przepisów miało być zwiększenie bezpieczeństwa na drogach.
Z dzisiejszych danych wynika, że wpływ jest minimalny
notuje się o 2% mniej wypadków i kolizji niż przed wporwadzeniem zmian. To ddziesięciokrotnie mniej niż oczekiwano. Na drogach zginęło o 11 osób mniej w ciągu pierwszych 20dni lipca. W wyniku upałów umarły w Czechach 24osoby.
Jeśli związek pomiędzy obowiązkiem jazdy na światłach a dziurą ozonową się potwierdzi, planuje się powrót do dawnych przepisów.

Żródło: "Gazeta z Tabora"

no i co? większe straty niż korzyści!
Obserwuj wątek
    • jay_z Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień 29.07.06, 21:31
      Gdzie jest napisane, ze REZYGNUJA?
    • iberia30 Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień 29.07.06, 21:33
      wlaczone radio oraz klimatyzacja =wieksze zuzycie paliwa, a zatem czy bedzie
      zakaz ich uzywania?
      • dlugopisem Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień 29.07.06, 21:39
        >czy bedzie
        > zakaz ich uzywania?

nikt nie mówi o zakazach, tylko o obowiązku włączania, po prostu demokracja
        jak chcesz być bezpieczny to kupujesz biały samochód i nie marnujesz kasy na światła, tym bardziej stając w miejskim korku, gdzie nie sposób Cie nie zauważyć
        • iberia30 Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień 29.07.06, 21:58
          dlugopisem napisał:

> nikt nie mówi o zakazach,

ok, w takim razie czy beda zalecenia aby stosowanie tychze najpierw x razy
          przemysle a potem wlaczac?

> jak chcesz być bezpieczny to kupujesz biały samochód i nie marnujesz kasy na
          światła,
          raczej widoczna

>tym bardziej stając w miejskim korku, gdzie nie sposób Cie nie zauważyć

pudlo, na szczescie baaaardzo rzadko stoje w korku.
          • dlugopisem Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień 29.07.06, 22:10
            > pudlo, na szczescie baaaardzo rzadko stoje w korku.

a czy ktoś tu mówi o Tobie? pomyśl sobie, korek na 2h stania po 4pasy i każdy samochód ma włączone światła, przy pogodzie i nasłonecznieniu jak w ostatnie dni
            • mobile5 Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień 29.07.06, 22:18
              dlugopisem napisał:
              korek na 2h stania po 4pasy

W Katowicach nie ma takiej ulicy.
              • iberia30 Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień 29.07.06, 22:42
                mobile5 napisał:

> dlugopisem napisał:
                > korek na 2h stania po 4pasy
                >
                > W Katowicach nie ma takiej ulicy.

no ameryke odkryles i wiele wniosles do watku, owszem 4 pasow nie mamy, choc
                jakby sie dobrze zastanowic to jest takie miejsce, no ale skad ty mozesz o tym
                wiedziec, prawda?
                • mobile5 Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień 29.07.06, 22:48
                  iberia30 napisała:
                  > no ameryke odkryles i wiele wniosles do watku, owszem 4 pasow nie mamy, choc
                  > jakby sie dobrze zastanowic to jest takie miejsce, no ale skad ty mozesz o tym
                  > wiedziec, prawda?
                  Wybacz wielka pani, jam rab niegodny.
                  • iberia30 daruj sobie, n/t 29.07.06, 22:49
                • 149k Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień 29.07.06, 23:48
                  > no ameryke odkryles i wiele wniosles do watku, owszem 4 pasow nie mamy, choc
                  > jakby sie dobrze zastanowic to jest takie miejsce, no ale skad ty mozesz o >tym wiedziec, prawda?

dla zorientowanych dodam, że jutro zamykają Ostrobramską a 4pasy są na Trasie Siekierkowskiej, pytanie tylko czy będzie 2godziny stania, czy 20min

• sympatico.ca [...] 30.07.06, 00:06
                  Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
              • etom Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień 30.07.06, 04:33
                mobile5 napisał:

> dlugopisem napisał:
                > korek na 2h stania po 4pasy
                >
                > W Katowicach nie ma takiej ulicy.

owszem jest np. Gornoslaska (A-4) i dosyc czesto sa korki na 4 pasy
                • etom Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień 30.07.06, 04:50
                  tiny.pl/tvbb
                • mobile5 Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień 30.07.06, 11:27
                  etom napisał:

> mobile5 napisał:
                  >
                  > > dlugopisem napisał:
                  > > korek na 2h stania po 4pasy
                  > >
                  > > W Katowicach nie ma takiej ulicy.
                  >
                  > owszem jest np. Gornoslaska (A-4) i dosyc czesto sa korki na 4 pasy
                  >

Trudno ten odcinek A4 nazwać ulicą i miałem szczęście nie spotkać tam korków,
                  ale spokojne zmieszczenie się w 15 minutach z Gliwic do Katowic to już jest
                  przyjemność.
                  • clex2 Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień 31.07.06, 00:32
                    proponuje wybrac sie okolo godziny 15-16 w okolice zjazdu do bielska i
                    sosnowca. czesto wszystkie pasy sa zastawione. to ze sa korki to tylko i
                    wylacznie wina zarzadzajacych miastem i czesto glupoty i braku umiejetnosci
                    jazdy kierowcow (zarowno w warszawie jak i w innych miastach).
                    gornoslaska nie jest ulica podobnie jak nia nie jest trasa siekierkowska.
                    cztery pasy ma tez kawalkami srednicowka w katowicach.
                • swoboda_t Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień 31.07.06, 00:58
                  Dla porządku - jeszcze DTŚ i Aleja Roździeńskiego ;)
            • iberia30 Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień 29.07.06, 22:40
              dlugopisem napisał:

> a czy ktoś tu mówi o Tobie?

Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień
              dlugopisem 29.07.06, 21:39 + odpowiedz

> "tym bardziej stając w miejskim korku, gdzie nie sposób Cie nie zauważyć"

powyzej cytat twojego postu, ktory chyba jednoznacznie jest skierowany do mnie,
              wiec na drugi raz patrz co i komu piszesz zanim sie obruszysz.

>pomyśl sobie, korek na 2h stania po 4pasy i każdy samochód ma włączone
              światła, przy pogodzie i nasłonecznieniu jak w ostatnie dni

pytanie ilu z nas stoi w takich korkach?Moze ty codziennie, ja bardzo rzadko,
              niemal wcale, najdluzszy korek to raptem pol godziny.
              W takim ekstremalnym przypadku jaki opisales jest oczyiwstym, ze swiatla sa
              bezsadane.
              • sympatico.ca Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień 30.07.06, 00:07
                iberia30 napisała:
                > pytanie ilu z nas stoi w takich korkach?Moze ty codziennie, ja bardzo rzadko,
                > niemal wcale, najdluzszy korek to raptem pol godziny.
                > W takim ekstremalnym przypadku jaki opisales jest oczyiwstym, ze swiatla sa
                > bezsadane.

No bo jak siem jezdzi po warzywa w niedziele na dzialke to kiedy stac w korku?
                • iberia30 Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień 30.07.06, 11:00
                  sympatico.ca napisała:

> No bo jak siem jezdzi po warzywa w niedziele na dzialke to kiedy stac w korku?

napisal ten, ktoremu zal doopke sciska, ze sa tacy , ktorzy rzadko stoja w
                  korku.Daruj sobie osobiste wycieczki, skoro ci brakuje argumentow w
                  dyskusji.Mnie akurat daleko do niedzielnego kierowcy, ale ty zapewne wiesz
                  lepiej.
                  • wonnan29 Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień 30.07.06, 11:02
                    iberia30 napisała:
                    Daruj sobie osobiste wycieczki, skoro ci brakuje argumentow w
                    > dyskusji.Mnie akurat daleko do niedzielnego kierowcy, ale ty zapewne wiesz
                    > lepiej.

Z charakteru i paskudnego jezyczka wnioskuje,ze blisko ci do starej panny:]
                    • iberia30 lonanku-pseudoznafco :bez komentarza , n/t 30.07.06, 11:05
                      • wonnan29 Re: lonanku-pseudoznafco :bez komentarza , n/t 30.07.06, 11:09
                        Znalazla sie znawczyni:)))jedyne co mozesz komus zaproponowac na forum to jazda
                        probna u dilera,hehehe,smiechu warte.
                        • iberia30 Re: lonanku-pseudoznafco :bez komentarza , n/t 30.07.06, 11:13
                          wonnan29 napisała:

> Znalazla sie znawczyni:)))

nie uwazam sie za takowa, iwec nie badz taki do przodu bo cie z tylu zabraknie.

>jedyne co mozesz komus zaproponowac na forum to jazda
                          > probna u dilera,hehehe,smiechu warte.

spojrz na sowje posty wogole nie majace zwiazku z tematem danego watku.Zegnam.
                          • wonnan29 Re: lonanku-pseudoznafco :bez komentarza , n/t 30.07.06, 11:20
                            iberia30 napisała:

> wonnan29 napisała:
                            >
                            > > Znalazla sie znawczyni:)))
                            >
                            > nie uwazam sie za takowa, iwec nie badz taki do przodu bo cie z tylu
                            zabraknie.

Takie teksty sa wmodzie na Slasku teraz;)?
                            > >jedyne co mozesz komus zaproponowac na forum to jazda
                            > > probna u dilera,hehehe,smiechu warte.
                            >
                            > spojrz na sowje posty wogole nie majace zwiazku z tematem danego watku.Zegnam.

Prosze o przyklady,klepac jezorem kazy potrafi,ty wiesz najlepiej o tym;)
      • nie_banalny [...] 29.07.06, 22:55
      • habudzik Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień 29.07.06, 23:54
        iberia30 napisała:

> wlaczone radio oraz klimatyzacja =wieksze zuzycie paliwa, a zatem czy bedzie
        > zakaz ich uzywania?

Hallooooo !!!!!!!!!! Houston do Iberii - nikt nie zamierza zakazywac uzywania
        swiatel , klimy czy radia .
      • wonnan29 [...] 30.07.06, 11:40
    • jay_z Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień 29.07.06, 23:10
      Widze, ze niektorzy mowia ze jak korek to swiatla sa nie potrzebne. Czy wiec
      stosuja taka sama taktyke np w nocy? W nocy tez sa korki, moze wiec wszyscy
      niech wylacza swiatla bo po co one sa jak i tak sie nie jedzie.

Aha, skoro wylaczamy swiatla, to moze wylaczmy i silniki... w korku.
      • 149k Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień 29.07.06, 23:46
        > Aha, skoro wylaczamy swiatla, to moze wylaczmy i silniki... w korku.

a Ty tak nie robisz?
        ja tam jak mam pomagaczy do pchania to wyłączam silnik, bo po co ma się grzać
        • 0golone_jajka Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień 29.07.06, 23:54
          ja wyłączam silnik jeśli przewiduję że będę stał przynajmniej minutę. Podobno się opłaca.
        • habudzik Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień 29.07.06, 23:59
          Ba nawet przepisy jasno mowia ze jesli stoisz ponad 30s. to masz obowiazek
          wylaczyc silnkik
          • 0golone_jajka Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień 30.07.06, 00:06
            serio? tak jest w kodeksie??? za moich czasów (prawko robiłem w 1991) tego nie było chyba
            • habudzik Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień 30.07.06, 00:07
              Tak bylo i jest nadal.
              • swoboda_t Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień 30.07.06, 22:48
                Podaj źródło, artykuł, paragraf, bo tak to tylko bzdecisz. A co do treści
                pierwszego postu: "Szacuje się, że większe zapotrzebowanie na energię a co za
                tym idzie paliwa powoduje powiększanie się dziury ozonowej w tej
                strefie o ok. 10% rocznie oraz wzrost temperatury w ośrodkach miejskich nawet o
                3st celsjusza" Hmm, ciekawe jak to policzyli, hihi. CHciałbym to zobaczyć, bo
                na oko brzmi to koszmarnie, jakby zapalenie świateł było bardziej szkodliwe niż
                samo jeżdzenia autem. A i tak sprawę załatwiają światła do jazdy dziennej
                (zwłaszcza diodowe) pobierajace śladowe ilości energii :) Wg. mnie powinny
                być dla nowych aut obowiązkowe. Tym bardizej, żę jak stoi wyzęj, spadek ilości
                wypadków nastąpił (jakoś ten argument pomijacie). Pytanie jak go policzyli, bo
                moze cała ta ekspertyza to pic (ale kasa za nią zgarnięta).
                • habudzik Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień 30.07.06, 23:57
                  swoboda_t napisał:

Nie wiem czego chcesz ode mnie . Moze chciales komus innemu odpowiedziec ale....

A i tak sprawę załatwiają światła do jazdy dziennej
                  > (zwłaszcza diodowe) pobierajace śladowe ilości energii :) Wg. mnie powinny
                  > być dla nowych aut obowiązkowe.
                  Tym bardizej, żę jak stoi wyzęj, spadek ilości
                  > wypadków nastąpił (jakoś ten argument pomijacie).

Masz jakies wyliczenia z ktorych wynika ze swiatla w sloneczny letni dzien
                  przyczynily sie do zmniejszenia ilosci wypsdkow spowodowanych "niezauwazeniem"
                  innego uczestnika ruchu ???????? Nie ma takich wyliczen i Ty o tym dobrze wiesz
                  wiec po kiego H..ja ta gadanina ????????????????

• swoboda_t Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień 31.07.06, 00:51
                    Habudzik, weź nie dupc w kółko. Ty i te twoje fobie. A to światła, a to
                    japończyki, a to duzę samochody. W przytoczonym artykule jest napisane, że po
                    wprowadzeniu przepisu liczna wypadków jest mniejsza niż wcześniej o 2%.
                    Oczywiście może to nie mieć związku z latarniami (to bardzo prawdopodobne, u
                    nas też liczba wypadków spada mimo braku przepisu), ale o tym nic nie
                    powiedziano, co tym bardziej dyskredytuje ww. artykuł i "ekspertyzę". Ja Ciebie
                    do niczego nie mam zamiaru przekonywać - Ty wiesz, że trzeba jeździć bez
                    świateł małym niemieckim samochodem, a jak ktoś robi inaczej to głupek. Ja mam
                    nieco odmienne zdanie - w przypadku świateł wynika z praktyki za kółkiem,
                    której Tobie chyba brakuje. Każdy rozsądny człowiek przyzna, że pojazd z
                    oświeconymi latarniami widać lepiej niż ze zgaszonymi. Można się spierać, czy
                    obowiazek jest sensosny z uwagi na zużycie paliwa, ewentualne obniżęnie
                    bezpieczeństwa nieoświetlonych użytkowników dróg. Ty z uporem maniaka
                    powtarzasz, że pojazd na światłach jest tak samo widoczny jak bez nich. Twoja
                    sprawa. A tak przy okazji mam prośbę - odnieś się do mojego pytania, które
                    zamieściłem w wątku Iberii o tym czego boimy się na drodze. Już się nie mogę
                    doczekać jak zaczniesz kombinować :D
                    • habudzik Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień 31.07.06, 08:05
                      swoboda_t napisał:

> Habudzik, weź nie dupc w kółko. Ty i te twoje fobie. A to światła, a to
                      > japończyki, a to duzę samochody. W przytoczonym artykule jest napisane, że po
                      > wprowadzeniu przepisu liczna wypadków jest mniejsza niż wcześniej o 2%.
                      > Oczywiście może to nie mieć związku z latarniami (to bardzo prawdopodobne, u
                      > nas też liczba wypadków spada mimo braku przepisu), ale o tym nic nie
                      > powiedziano, co tym bardziej dyskredytuje ww. artykuł i "ekspertyzę".

Dokladnie o to chodzi . Spadla prawdopodobnie liczba wypadkow ale nie jest
                      powiedziane ze nie spowodowane to jest wzrostem cen paliwa . Moze upal powoduje
                      ze ludzie wola siedziec w domu zamiast jezdzic albo drozsze paliwo wymusilo od
                      ludzi siedzenie na poopie zamiast jezdzenie po miescie bez sensu . Ty odrazu
                      upatrzyles sobie korelacje pomiedzy swiatlami a mniejsza liczba wypadow .
                      Powtarzam , nie bylo , nie ma i raczej nie zanosi sie zeby istnialy takie badania .

Ja Ciebie
                      >
                      > do niczego nie mam zamiaru przekonywać - Ty wiesz, że trzeba jeździć bez
                      > świateł małym niemieckim samochodem, a jak ktoś robi inaczej to głupek.

O nikim tak sie nie wypowiadam a i sam zaczne pomykac na swiatlach jesli ktos mi
                      udowodni ze wplywaja na bezpieczenstwo w stopniu nieco wiekszym od tego jakiego
                      kolru samochodem sie poruszamy.

Ja mam
                      > nieco odmienne zdanie - w przypadku świateł wynika z praktyki za kółkiem,
                      > której Tobie chyba brakuje. Każdy rozsądny człowiek przyzna, że pojazd z
                      > oświeconymi latarniami widać lepiej niż ze zgaszonymi.

Z odleglosci 300m kazdy pojazd jest tak samo widoczny ( w idealnych warunkach
                      przejrzystosci bo o takiej tu mowa )

Można się spierać, czy
                      > obowiazek jest sensosny z uwagi na zużycie paliwa, ewentualne obniżęnie
                      > bezpieczeństwa nieoświetlonych użytkowników dróg.

Tak to ma zasadniczy wplyw na bez.

Ty z uporem maniaka
                      > powtarzasz, że pojazd na światłach jest tak samo widoczny jak bez nich.

Tak do 300m sa tak samo widoczne .

• clex2 Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień 31.07.06, 00:42
                  przeciez to co ten gosc napisal to jestr zwykly belkot trolla. pewnie takiego
                  artykulu nigdy nie bylo bo nie wierze zeby ktos takie bzdury mogl opublikowac,
                  chyba ze jest to forum internetowe. rownie dobrze mozna dowodzic, ze obecnosc
                  airbagow i pasow bezpieczenstwa, nie mowiac juz o kole zapasowym, podnosi
                  srednia temperature ziemi o 5 stopni bo przeciez tyle trzeba energii zeby to
                  wszystko wozic w samochodzie...
    • habudzik Re: Czechy rezygnują ze "świateł" w dzień 30.07.06, 00:14
      Z niczego nie zrezygnuja . Niestety lobby producentow ( majace przewage nad
      zwyklym pepiczkiem ) skutecznie zalobbowalo i maja co chcieli .
      • swistak1235 [...] 30.07.06, 12:02
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka