ansil 03.08.06, 19:00 czy to prawda, że w niektorych krajach UE zakazana jest jazda z zamontowanym hakiem, jesli sie w danym momencie nie ma przyczepy? Link Zgłoś Obserwuj wątek
honda.ctr Re: hak za granicą 03.08.06, 19:06 Wiem z forum autokacik.pl że tak na pewno jest w Niemczech. Link Zgłoś
ansil OT autokacik 03.08.06, 19:08 heh, bez polskich znakow to malo trafiona nazwa na forum samochodowe ;))) Link Zgłoś
crannmer Urban legend 03.08.06, 19:10 honda.ctr napisał: > Wiem z forum autokacik.pl że tak na pewno jest w Niemczech. Takie informacje nie zbiera sie na forach, tylko z pierwszej reki. W Niemczech ___definitywnie____ tak nie jest. I w calej pozostalej UE rowniez. Ten rzekomy zakaz to urban legend po polsku. MfG C. Link Zgłoś
ansil Re: Urban legend 03.08.06, 19:45 > Takie informacje nie zbiera sie na forach, tylko z pierwszej reki. no ale gdzie mozna sie tego dowiedziec? Link Zgłoś
crannmer Re: Urban legend 03.08.06, 19:57 ansil napisała: > > Takie informacje nie zbiera sie na forach, tylko z pierwszej reki. > no ale gdzie mozna sie tego dowiedziec? W niemieckim kodeksie drogowym, na stronach ambasady niemieckiej, na panstwowych stronach informacyjnych, przez telefon z ambasada itp. Albo u mnie ;-) MfG C. Link Zgłoś
dewulot1 Jest odwrotnie 03.08.06, 22:02 > czy to prawda, że w niektorych krajach UE zakazana jest jazda z zamontowanym > hakiem, jesli sie w danym momencie nie ma przyczepy? > Zakazana jest jazda z przyczepa jak sie nie ma haka. Link Zgłoś
tomi_22 Re: hak za granicą 03.08.06, 22:22 Ansil, znowu ty :) Sluchaj, popatrz na Belgow i Holendrow - zwlaszcza tych drugich. Ilu z nich ma haki zamontowane podczas ze nie ma przyczepy podczepionej. Taki Lux np by sie wzbogacil niesamowicie na takim zakazie. Link Zgłoś
ansil Re: hak za granicą 03.08.06, 23:02 tomi, znowu ty ;) ja po prostu weryfikuje zasłyszane informacje- hak chce miec, coby mi sasiedzi na parkigu zderzaka nie rysowali ;) chyba widziales, jak ludzie tu jezdza.. no i zeby bagaznik rowerowy przyczepic ;) Link Zgłoś
rasiauskas Re: hak za granicą 03.08.06, 23:40 W autach produkowanych od jak sie nie myle 2004 roku jest zakaz jazdy z zamontowanym hakiem bez naczepki czy campingu. Tutaj sprawa zalezy od roku produkcji i jest taka sama dla calej Unii. W urzedzie komunikacji Ci powiedza jak to jest. Link Zgłoś
dewulot1 Re: hak za granicą 04.08.06, 00:26 To dotyczy tylko aut wyprodukowanych w poniedzialki i czwartki. Link Zgłoś
crannmer Obywatelu! 04.08.06, 07:53 rasiauskas napisał: > W autach produkowanych od jak sie nie myle 2004 roku jest zakaz jazdy z > zamontowanym hakiem bez naczepki czy campingu. Tutaj sprawa zalezy od roku > produkcji i jest taka sama dla calej Unii. Byl znany kiedys taki rysunek Mleczki: "Obywatelu, nie p.... bez sensu!" Znajdz go sobie, wydrukuj i powies nad monitorem. I za kazdym razem, jak bedziesz chcial walnac takie bzdury, to skozystaj ze wskazowki na rysunku. Nie ma takich ograniczen ani od roku produkcji, ani od koloru, ani od kraju. PO prostu ____nie_ma____ jakichkolwiek zakazow jazdy z hakiem bez przyczepy. Howgh! MfG C. Link Zgłoś
plastusiowy.pamietnik Re: Obywatelu! 04.08.06, 09:39 Tez nie slyszalem o takim przepisie. Ale znam prawdopodobna odpowiedz, dlaczego jednak policja (np. w Niemczech) sie jednach "czepja haka". Otoz praktycznie w kazdej niemieckiej "Instrukcji montarzu i obslugi haka zdejmowalnego" mozna przeczytac, ze trakcie jazdy bez przyczepy nalezy ten hak zdjac. Ta broszurka stanowi wraz z dopuszczeniem do ruchu nieroznaczna calosc i musi byc wozona w samochodzie. Niemiecki policjant wie dobrze o tym i sie na to powoluje. Dotyczy to zwaszcza samochodow z niska tablica rejestracyjna, np. Peugeot 306. W Niemczech do tego samochodu haki stale sa !niedozwolone! gdyz kula zaslania tablice. Tak wiec napewno przepisu ogolnego nie ma, ale sa pewne obowiazki nalozone na kierowce o ktorych mowa w instrukcji MfG Link Zgłoś