misza36 Re: Volv 05.09.06, 14:20 ja passata jest tanszy obszerniejszy ma lepszy silnik ze skrzynia dsg biksenonami i nawigacja w najbohatszej wersji highline kosztuje 135 000 zl goly volvo pewnie ze 150000 Link Zgłoś
pindoll Re: Volv 05.09.06, 14:37 misza36 napisał: > ja passata jest tanszy obszerniejszy ma lepszy silnik ze skrzynia dsg > biksenonami i nawigacja w najbohatszej wersji highline kosztuje 135 000 zl goly > > volvo pewnie ze 150000 goły kosztuje 145 tyś i faktycznie jest gorzej wyposażony. Ale nigdy passat nie będzie przynależał do klasy premium - chyba że w Polsce. Link Zgłoś
misza36 Re: Volv 05.09.06, 14:47 kryterium 1 wielkosc wnetrza tu zdecydowanie zwyciaza passat 2 silnik tutaj takze passat silnik znacznie nowoczesniejszy dynamiczniejszy i osczedniejszy niz w wolvo 3 tansze czesci i serwis 4 cena i wyposazenie nie widze nic w czym to volvo mialo byc lepsze oprocz imageu Link Zgłoś
misza36 Re: Volv 05.09.06, 14:55 a w czym ten D5 jest lepszy od 2.o tdi 170 km vw spalanie podobne , tdi jest o wiele bardziej dynamiczniejszy, a i jescze jedno D5 z powodu nieparzystej liczby cylindrow przy wolnych obrotach sztrasznie wibruje i przenosi drgania na karosewroe a zwlaszcza na kierownice i przednie fotele jechalem kiedys v70 z tym silnikiem Link Zgłoś
pindoll Re: Volv 05.09.06, 14:57 misza36 napisał: > a w czym ten D5 jest lepszy od 2.o tdi 170 km vw spalanie podobne , tdi jest o > wiele bardziej dynamiczniejszy, a i jescze jedno D5 z powodu nieparzystej > liczby cylindrow przy wolnych obrotach sztrasznie wibruje i przenosi drgania > na karosewroe a zwlaszcza na kierownice i przednie fotele jechalem kiedys v70 z tym silnikiem pewnie jechałeś ze 3 lata temu, tak? Link Zgłoś
kstpn Re: Volv 05.09.06, 15:24 Jakoś dane nie potwierdzają tej dynamiki VW przysp 0-100kM/h 8,6s moment 350Nm przy Volvo odpowiednio 8,2 sek 400Nm Link Zgłoś
ramonka27 Re: Volv 05.09.06, 17:11 Hmmmm A od kiedy to czterocylindrówka chodzi lepiej i równiej niż pięcio???? Sześcio tak ale nie cztero. Link Zgłoś
simr1979 Re: Volv 05.09.06, 17:18 ramonka27 napisała: > Hmmmm A od kiedy to czterocylindrówka chodzi lepiej i równiej niż pięcio???? Odkąd 2+2=4 Link Zgłoś
misza36 Re: Volv 05.09.06, 14:56 a w czym ten D5 jest lepszy od 2.o tdi 170 km vw spalanie podobne , tdi jest o wiele bardziej dynamiczniejszy, a i jescze jedno D5 z powodu nieparzystej liczby cylindrow przy wolnych obrotach sztrasznie wibruje i przenosi drgania na karosewroe a zwlaszcza na kierownice i przednie fotele jechalem kiedys v70 z tym silnikiem. Link Zgłoś
callafior Re: Volv 08.09.06, 22:54 > będzie przynależał do klasy premium - chyba że w Polsce. Jest taka różnica między volvo a passatem - volvo ma znaczek premium a coraz częściej plebejskie silniki forda i renault, a vw nie ma premium zasadniczo tylko znaczka. Może nieco przesadzone, ale w dużym uproszczeniu taka jest prawda... Link Zgłoś
kstpn Re: Volv 09.09.06, 10:24 Nic bardziej mylnego ! Najnowsze diesle są produkcji Volvo. Link Zgłoś
callafior Re: Volv 10.09.06, 19:57 No to w takim razie całe szczęście wyciągnęli wnioski z poprzednich wpadek. Ale od dłuższego czasu odwalali lipę z tymi "pożyczanymi" silnikami. Link Zgłoś
jay_z Oj gucio wiecie a gadacie 10.09.06, 20:02 Volvo ma TYLKO jeden SWOJ silnik Diesla - D5. CALA reszta tj 1.6 i 2.0 to produkcja PSA, czyli Peugeot/Citroen. Link Zgłoś
misza36 ws 05.09.06, 14:33 www.samochodyswiata.pl/viewtopic.php?t=14787 to ten pasaat w wersji highline o ktorym mowie Link Zgłoś
sven_b Re: 05.09.06, 15:02 Odnosze wrazenie ze odpowedziales sobie na pytanie jeszcze przed zalozeniem tematu. Link Zgłoś
magnum8 Re: 05.09.06, 15:06 Liczyłem na konkretne informacje użytkowników tych aut lub tych którzy przynajmniej raz się przejechali. Link Zgłoś
simr1979 Re: 05.09.06, 15:59 Jeśli aktualne modele mają się do siebie podobnie jak ich poprzednie generacje, to zdecydowanie Volvo jest przyjemniejszym autem (porównuję wersje benzyna turbo) Link Zgłoś
autofil volvo czt passat? 05.09.06, 15:05 Niedawno dostalem na 1 dzien S60 jako auto zastepcze - na okres serwisu. Silnik D5, ale automat. Silnik fajny, automat duzo psul w nim moim zdaniem. Zadnych drgan i wrecz nie slychac dizla. Minus - straszny plastik w srodku, troche sie zawiodlem, wcale nie taki duzy jak by sie wydawalo. Passat. Jechalem tylko raz i tylko jako pasazer. Mimo ze nie jestem fanem VW to nowy Passat jest calkiem calkiem. Moim zdaniem ladniejszy od S60. Jednak nie jest tak samo bezpieczny. Ale nie zawsze "o to chodzi" ;) Link Zgłoś
wonnan29 Re: volvo czt passat? 05.09.06, 15:21 autofil napisał: > nowy Passat jest calkiem calkiem. Moim zdaniem ladniejszy od S60. Jednak nie > jest tak samo bezpieczny. ???Z glowa wszystko ok? Link Zgłoś
greenblack Re: volvo czt passat? 05.09.06, 15:43 Szwedzka stal itd. Lecz siem na mózg. Passat ma 5*, a S60 4*. Link Zgłoś
autofil Re: volvo czt passat? 05.09.06, 15:46 Nie rozsmieszaj mnie. Te gwiazdki mozesz dobie w 4 litery wsadzic, bo przyznaja je "za nic". Np za ochrone pieszego juz jest jedna. I tak dalej. Smieszny jestes wacek, smieszny. Link Zgłoś
kstpn Re: volvo czt passat? 05.09.06, 15:55 Widocznie Niemcy lepij płacą. Podobnie jest w przypadku Auto Świata i innych "obiektywnych" pseudo pism o motoryzacji. Link Zgłoś
kstpn Re: volvo czt passat? 05.09.06, 15:37 Widzę że mit Passata opanował forum. Cóż, stereotypy umierają ostatnie... Link Zgłoś
kstpn Re: volvo czt passat? 05.09.06, 15:42 Mit niezwodnej , solidnej niemieckiej technologii. To już prehistoria. Link Zgłoś
autofil Re: volvo czt passat? 05.09.06, 15:44 Ja nie napisalem NIC o tym, ktore auto jest bardziej niezawodne. Moim zdaniem, nigdzie teraz nie ma niezawodnych samochodow. Link Zgłoś
ramonka27 Re: volvo czt passat? 05.09.06, 17:14 Ja wam powiem co bym wybrał. Wybrałbym BAWARKĘ, ale że tutaj jej nie ma to wybieram VOLVO. :D:D:D:D:D Link Zgłoś
james05500 Re: volvo S60 d5 185 KM vs VW Passat 170KM TDi 05.09.06, 17:07 Hey! Ja mam od tygodnia Volvo z D5 (nie S60) i wczoraj był u mnie na wódeczce kumpel właściciel tegoż Passata z tym silnikiem. Facet był i jest bardzo szczery i po kilku kielichach i małej przejażdzce (przed kielichami) powiedział o volviaku: "K**wa!!!! To jest inna bajka! Pasior może się chować!!!!" Ot! Życie!!! Pozdr Link Zgłoś
01boryna Roznice 05.09.06, 17:21 magnum8 napisał: > Co byście wybrali ??? To sa dwa auta ktore wlasciwie nie powinny byc porownywalne. Bzdura jest mit o glosnosci Volva w srodku o drgawkach przenoszonych na kierownice (czytalem juz ze nawet szyby dzwonia) o awaryjnosci czy jak ktos napisal marnym wykonczeniu (beznadziejne plastiki - nigdy synku nie siedziales w S60). Volvo wewnatrz jest wieksze, ma mniejszy bagaznik z gorszym dostepem. Komfort jazdy jest zdecydowanie wyzszy lecz jesli ktos szuka auta o zacieciu "sportowym" to powinien obejrzec sie za Passatem. Ponadto VW oferuje on lepsze wyposazenie i jak sadze tansze i latwiej dostepne czesci zamienne. Silnikowo bardziej mi pasuje D5 185PS Volvo. Passat jest w Niemczech chetnie kupowany przez rzemieslnikow, jako samochod dla przedstawicieli firm, dla hobbystow i rodzin wielodzietnych. O Volvo S60 tego powiedziec nie mozna Link Zgłoś
black_code Re: Roznice 05.09.06, 17:50 01boryna napisał: > > To sa dwa auta ktore wlasciwie nie powinny byc porownywalne. Bzdura jest mit o > glosnosci Volva w srodku o drgawkach przenoszonych na kierownice (czytalem juz > ze nawet szyby dzwonia) o awaryjnosci czy jak ktos napisal marnym wykonczeniu > (beznadziejne plastiki - nigdy synku nie siedziales w S60). Volvo wewnatrz jest > > wieksze, Chlopie z calym szacunkeim ale sie osmieszasz i dowodzisz ze nigdy nie siedziales w Passacie o ktorym mowa.Passat jest zdecydowanie wiekszy wewnatrz i to jest nie do zbicia jesli ktos chociaz raz siedzail w obu tych samopchodach.Sprawa druga to moze wydac sie dziwne ale Passat ma rzeczywiscie lepsze materialy wykonczeniowe to jest fakt drugi . ma mniejszy bagaznik z gorszym dostepem. Komfort jazdy jest > zdecydowanie wyzszy Bzura kolejna Passat ma wyraznie lepsze zawieszenie Volvo mimo wszystko bardziej nastawione na sport,Passat laczy komfort z mozliwosciami sportowymi . lecz jesli ktos szuka auta o zacieciu "sportowym" to > powinien obejrzec sie za Passatem. Ponadto VW oferuje on lepsze wyposazenie i > jak sadze tansze i latwiej dostepne czesci zamienne. Silnikowo bardziej mi > pasuje D5 185PS Volvo. Passat jest w Niemczech chetnie kupowany przez > rzemieslnikow, jako samochod dla przedstawicieli firm, dla hobbystow i rodzin > wielodzietnych. O Volvo S60 tego powiedziec nie mozna. I tak na koniec ,silnik 2.0tdi 170 koni to nie jest zwyczajny znany silnik na pompowtryskiwaczach tylko chybaq zdecydowanie najbardziej nowoczesna w tej chwili konstrukcja silnika diesla ,jest cichy i mocny .Owszem jest na pompowtryskiwaczach ale dzialajacych na innej zasadzie niz dotychczas ,to nie jest tylko wzmocniony silnuik 2,0 140 koni ale silnik w ktorym zastosowano najnowoczesniajeszy system wtrysku paliwa ,moze to brzmi jak reklama Passata ale rzeczywiscie ten samochod oferuje wyzszy poziom niz omawiane Vol;vo ,cio ktorzy naprawde mieli doczynienia z obydwoma samochodami obiektywanie powinie tak stwierdzic .Potrwierdzenie to jazda probna ,inna rzecz ze Volvo oferuje klimar ktyorego Passata nie jest wstanie osiagnac poprzxez swoja powszechnasc ,model ten kojarzy sie z samochodem typowo rzemiesliniczym ale juz od poprzedniego modelu tak nie jest Passat smialo moze konkurowac z klasa wyzsza brak mu tylko image Link Zgłoś
01boryna Re: Roznice 05.09.06, 18:20 Nie bardzo mi sie chce dokladnie odpisywac szczegolowo, powiem tylko jedno. Passat o ktorym mowa stoi przez plot u sasiada. Wersja kombi. Volvo u mnie w garazu. I jeszcze jedno. Nie powinno porownywac sie tak roznych wiekowo konstrukcji. Co prawda D5 jest z zeszlego roku, reszta auta ale sprzed 8 lat. Link Zgłoś
autofil Re: Roznice 05.09.06, 19:34 No to rozumiem czemu tak zachwalasz to S60... bo sam takie masz. Widzisz, ja takze mam Volvo - nie S60, bo te mialem jako auto zastepcze na 1 dzien, jak moje mialo okresowy przeglad. Mimo ze jestem fanem Volvo, cenie sobie ta marke i bardzo mi sie te samochody podobaja, to nadal uwazam, ze S60 w porowaniu do Passata wypada gorzej. Mowie to mimo tego, ze wrecze zbiera mi sie na wymioty jak pomysle o samochodach VW. S60 w srodku jest tandetne. Te plasiki pomiedzy przednimi fotelami - kiepskie. Duzo szpar i dziur roznych. Do tego schowek - to samo TWARDY plastik - szkoda. Plastiki w nowym V50 sa o niebo lepsze - jak nie wierzysz to sprawdz sam, moze sie przekonasz. Tak naprawde to jedyne co ten samochod mial dobrego to silnik (szkoda ze byl to automat) i nawigacja, ktora sie bardzo fajnie otwiera :) Ale to zadna nowosc bo V50 ma taki sam system. Jesli chodzi o bezpieczenstwo, to Passat zostaje w tyle, mimo ze jest nowsza konstrukcja niz omawiane S60. Link Zgłoś
01boryna Re: Roznice 05.09.06, 20:02 autofil napisał: > No to rozumiem czemu tak zachwalasz to S60... bo sam takie masz. Widzisz, ja > takze mam Volvo - nie S60, bo te mialem jako auto zastepcze na 1 dzien, jak > moje mialo okresowy przeglad. > > Mimo ze jestem fanem Volvo, cenie sobie ta marke i bardzo mi sie te samochody > podobaja, to nadal uwazam, ze S60 w porowaniu do Passata wypada gorzej. Mowie > to mimo tego, ze wrecze zbiera mi sie na wymioty jak pomysle o samochodach VW. > S60 w srodku jest tandetne. Te plasiki pomiedzy przednimi fotelami - kiepskie. > Duzo szpar i dziur roznych. Do tego schowek - to samo TWARDY plastik - szkoda. > Plastiki w nowym V50 sa o niebo lepsze - jak nie wierzysz to sprawdz sam, moze > sie przekonasz. > > Tak naprawde to jedyne co ten samochod mial dobrego to silnik (szkoda ze byl to > > automat) i nawigacja, ktora sie bardzo fajnie otwiera :) Ale to zadna nowosc bo > > V50 ma taki sam system. > > Jesli chodzi o bezpieczenstwo, to Passat zostaje w tyle, mimo ze jest nowsza > konstrukcja niz omawiane S60. w Volvo widze zalety ale i wady. Wiele z nich, jak chocby zle usytuowana stacyjka czy maly, zle dostepny bagaznik doprowadzaja mnie do szalu ale nie przeslania mi to zalet. Wiele z tych wad skladam na karb przestarzalej konstrukcji, zalety ciesza. Plastiki w panelu srodkowym nie sa nadzwyczajne choc przy bezowych skorach "gina w tloku". Bylem na przedpremierowym pokazie S80. Nowe S60 ma byc jakoscia i stylingiem bardzo zblizone. Mnie naprawde jest wszystko jedno kto jakim autem jezdzi. Wybor auta jest wyborem albo rozsadkowym albo emocjonalnym. Zdecydowalem sie na S60 i byly to czyste emocje. Zrobilem jazdy probne porownywalnymi autami: 3er, Passat, Jaguar, C-Klasse. Wynik jest znany. Nie prowadze reklamy S60, podzielilem sie moimi spostrzezeniami. Kazdy moze kupic auto jakie chce, chetnie pomacham przez szybe forumowiczowi siedzacemu w Ferrari albo RR i ... zostane w tyle... Jesli chcesz mozesz porownac S60 to tylko do Passata model z roku 1998. Poczekaj do wiosny i porownaj dopiero wtedy Passata z S60. Chyba sie zdziwisz... Link Zgłoś
autofil Re: Roznice 05.09.06, 20:27 No i od razu inna rozmowa :) Dodam, ze ten co ja mialem przyjemnosc uzywac tez byl z bezowa skora :) Stacyjka - mi sie podoba rozwiazanie z V50, czyli w ecntralnej konsoli. Zlodzieje mowia ze nie do "zlamania" bo trzeba wymieniac cala konsole :) I dobrze hihihi. Tez jestem ciekaw nowego S60. Link Zgłoś
01boryna Re: Roznice 05.09.06, 20:41 autofil napisał: > No i od razu inna rozmowa :) Dodam, ze ten co ja mialem przyjemnosc uzywac tez > byl z bezowa skora :) no i co, plastiki az tak bardzo przeszkadzaly? Esteta z z ciebie :) > Stacyjka - mi sie podoba rozwiazanie z V50, czyli w ecntralnej konsoli. > Zlodzieje mowia ze nie do "zlamania" bo trzeba wymieniac cala konsole :) I > dobrze hihihi. Mozna bedzie zamowic sobie Keyless. Wtedy ukradna cala przednia czesc samochodu z silnikiem przy okazji :) W nowym S80 stacyjka jest w podobnym miejscu co w V50 > > Tez jestem ciekaw nowego S60. Wierz mi fajne auto, mam nadzieje ze jak w porownaniu obecnego S60 i S80 nowe S60 bedzie ladniejsze i doskonalsze w formie... Link Zgłoś
simr1979 Re: Roznice 06.09.06, 11:19 01boryna napisał: > Co > prawda D5 jest z zeszlego roku, reszta auta ale sprzed 8 lat. No, no - a ciemny lud wszystko kupi...;) Jak się ma tak emocjonalny stosunek do auta, to wypadało by się choć podstawowych faktów na jego temat nauczyć..... Link Zgłoś
01boryna Re: Roznice 06.09.06, 19:02 simr1979 napisał: > No, no - a ciemny lud wszystko kupi...;) > Jak się ma tak emocjonalny stosunek do auta, to wypadało by się choć > podstawowych faktów na jego temat nauczyć..... Co masz na mysli, wspomoz niewiedzacego.... Link Zgłoś
kstpn Re: Roznice 06.09.06, 09:01 black_code napisał: > 01boryna napisał: > > > > >> > Bzura kolejna Passat ma wyraznie lepsze zawieszenie Volvo mimo wszystko > bardziej nastawione na sport,Passat laczy komfort z mozliwosciami > sportowymi . Z całym szacunkiem, jeździłem jednym i drugim. Jakoś nie zauważyłem tego połączenia komfortu ze sportem w VW. Zawieszenia są porównywalne. >> > I tak na koniec ,silnik 2.0tdi 170 koni to nie jest zwyczajny znany > silnik na pompowtryskiwaczach tylko chybaq zdecydowanie najbardziej > nowoczesna w tej chwili konstrukcja silnika diesla ,jest cichy i > mocny .Owszem jest na pompowtryskiwaczach ale dzialajacych na innej > zasadzie niz dotychczas ,to nie jest tylko wzmocniony silnuik 2,0 140 koni > > ale silnik w ktorym zastosowano najnowoczesniajeszy system wtrysku > paliwa ,moze to brzmi jak reklama Passata ale rzeczywiscie ten samochod > oferuje wyzszy poziom niz omawiane Vol;vo , Rzeczywiście to mało udolna próba reklamy VW. Stara technologia a jednak najnowsza hmmm... ciekawe. Pompowtryskiwacz ale jakiś taki inny -lepszy nowszy. Żenująca argumentacja. Podaj jakieś konkrety tej "lepszości" Link Zgłoś
dezel Zasilanie PD w passacie 09.09.06, 08:48 Pompowtryskiwacze II generacji wielootworkowe (bodaj 5), mogace w czasie jednego cyklu podac paliwo do 5 razy z cisnieniem wtrysku 2200 bar. Szyna CR i wtryskiwacze CR II i III generacji sa także 5 otworowe o 5 krotnym wtrysku w czasie cyklu i cisnieniu 1600-1800 bar. Stąd silnik 2.0 TDI jest cichszy od starego o hałasie porównywalnym z CR i znaczaco mniejszym zuzyciu paliwa. PS 2.0 tdi 140 km to 3 otworkowe wtryskiwacze o 2 krotnym podaniu paliwa w cyklu. PS PD II generacji to zdecydowanie najnowoczesniejsze rozwiazanie - niestety na razie najdroższe przez stosowanie przez tylko I koncern.. Link Zgłoś
paulinapolak w PL jest jeszcze problem kradziezy aut... 05.09.06, 17:50 ... a Passat jest, jak mowil mi niedzawno znajomy mechanik, najprostszym autem do kradziezy. z volvo idzie juz duzo gorzej. no i nie chca go krasc, bo trudno czesci sprzedac. czego w zaden sposob nie mozna powiedziec o Passacie. Link Zgłoś
black_code Re: w PL jest jeszcze problem kradziezy aut... 05.09.06, 18:02 paulinapolak napisała: > ... a Passat jest, jak mowil mi niedzawno znajomy mechanik, najprostszym autem > do kradziezy. z volvo idzie juz duzo gorzej. no i nie chca go krasc, bo trudno > czesci sprzedac. czego w zaden sposob nie mozna powiedziec o Passacie. Bzdura nastepna ,czy napfrawde trzeba byc tak ograniczonym zeby tak pojamowac temat? Polecam raport zabezpieczen samochod przedstawiny przez jakies brytyjskie pismo ,Passat jak i wiekszosc nowoch samochodw z grupy VWE maja bardzo dobre oceny .To co mowi mechanik dotyczy starych generacji Passatow i to one sa tak popularne wsrod zlodziei.Troche logiki i myslenia . Link Zgłoś
misza36 Re: 06.09.06, 13:55 same brednie passat z najbogatszym wyposazenie hihhline biksenonanmi nawigacja skrzynia dsg kosztuje 138 000 zl podstawowy model s.60 kosztuje 145 000 zl zeby mial to wyposenie co passat i skrzynie polautomartyczna chodz gorsza od dsg trzeb adac za wersje summum 184 000 zl/ 1 passat ma przewage w zdecydowanej wiekszej ilosci miejsca w srodku 2 jakosc tworzyw w wersji highline jest na pewno nie gorsza niz w volvo [ skora , aluminium] 3 silnik vw jest nowoczesniejszy i dynamiczniejszy od volvo to nie sa typowe pompowtryskiwacze to calkiem nowa konstrukcja 4 pasat ma zdecydowanie lepsze wzawieszenie 5 passat ma 5 gwiazdek w tescie volvo 4 , passat to o 5 lat mlodsza konstrukcja i nie widze przewagi wolvo w bezpieczenstwie 6 serwis i ceny czesci zdecydowanie przemawiaja za vw 7 jest to samochod mlody i nie wiadomo jak sie bedzie psul wiec nie wypowiadajcie ocen w kazdym razie popredni pasat zdecydowanie mniej stal w warszatatch niz jego konkurent s40 8 z tego co pamietam o tym micie szwedzkiej stali i pracownikow itp. ten model jest chyba produkowany w belgii tam gdzie mniejsze modele jednym slowem piszecie bzdury Link Zgłoś
misza36 Re: V 06.09.06, 14:02 a jezeli chodzi o ta szwedzka superstal to najlepsze jakosciowo rudy zelaza nie sa w szwecji a wrosji wydobywa je spolka norilski nikiel i buduje z nich m.in stopy do tytanowych atomowych okretow podwodnych ktore maja najwiweksze zanuzenie na swiecie [ to tak w ramch dygresji] Link Zgłoś