Dodaj do ulubionych

AVENSIS czy PASSAT 1,8 rok 99/00

IP: 10.10.1.* 06.11.01, 11:17
Zastanawiam sie nad zakupem jednego z tych aut (rocznik 99 lub 00) do 60 tys
PLN. Prosze was bardziej doswiadczonych o wskazowki : ktory model (Passat jest
napewno gorzej wyposazony) jest mniej zawodny ? I gdzie najlepiej kupowac ?
Pewnie juz maglowaliscie tego typu watki ale bardzo mi to ulatwi
pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • Gość: Tom Re: AVENSIS czy PASSAT 1,8 rok 99/00 IP: *.mt.put.poznan.pl 07.11.01, 12:34
      Passat
      • Gość: Nikt Re: AVENSIS czy PASSAT 1,8 rok 99/00 IP: 207.129.53.* 07.11.01, 12:39
        Honda ACCORD
        • Gość: Franek Re: AVENSIS czy PASSAT 1,8 rok 99/00 IP: *.tnt6.me.uunet.de 07.11.01, 12:56

> Honda ACCORD

boxster S

• Gość: Nikt Re: AVENSIS czy PASSAT 1,8 rok 99/00 IP: 207.129.53.* 07.11.01, 13:25
            Gos´c´ portalu: Franek napisa?(a):

> boxster S
            >

Dobre.
            Napisalem Accord gdyz ani AVENSIS, ani PASSAT nie jest dobrym wyborem (moim
            zdaniem). A Honda Accord jest w tej samej klasie i jej cena jest zblizona do toyoty i vw.
            Pozdr.
            • Gość: Franek Re: AVENSIS czy PASSAT 1,8 rok 99/00 IP: *.tnt10.me.uunet.de 07.11.01, 13:39

> Dobre.
              > Napisalem Accord gdyz ani AVENSIS, ani PASSAT nie jest dobrym wyborem (moim
              > zdaniem). A Honda Accord jest w tej samej klasie i jej cena jest zblizona do to
              > yoty i vw.
              > Pozdr.

a ja napisalem to co napisalem poniewaz wychodze z zalozenia ze jesli ktos o cos
              pyta to znaczy ze wie co robi i raczej nie interesuja go dodatkowe opinie i
              wyciaganie innego krolika z kapelusza to troche tak poza watkiem. ja wyciagnalem
              swojego krolika...
              ale zboczylismy dosc dalego od watku, dlaczego uwazasz ze accord jest lepszy? odp
              bo to honda mnie nie satysfakcjonuje...

• Gość: Nikt Re: AVENSIS czy PASSAT 1,8 rok 99/00 IP: 207.129.53.* 07.11.01, 14:17

> ale zboczylismy dosc dalego od watku, dlaczego uwazasz ze accord jest lepszy? o
                > dp
                > bo to honda mnie nie satysfakcjonuje...

Prosze bardzo.
                Zaczne od serca czyli silnika: 1,8 l ale w technologii VTEC (zmienne fazy rozrzadu i skoki
                otwarcia zaworow), wiec spora moc 136 KM, dobre przyspieszenie od 0 do 100 km/h 10,9s
                (tak podaja informacje prasowe, ale jest lepiej). Niewielkie zuzycie paliwa (jak na tak duzy
                samochod) poza miastem 6,8 l/100km. Silniki VW i Toyoty pozostaja daleko z tylu.
                Dalej. Super zawieszenie: przod - niezalezne podwojne wahacze poprzeczne a tyl
                wielodrazkowe. Nawet na nasze drogi idealne.
                Nadwozie - linia wyjatkowo udana, utrzymana w dobrych hondowskich tradycjach. W
                srodku duzo miejsca, nawet dla wysokich (ja mam ponad 190 i jest OK). Spory bagaznik
                427 l, oczywiscie dzielone i skladane tylne siedzenia umozliwiaja przywiezienie np. z ikei
                lozka.
                Wyposazenie standardowe:
                Klima, ABS + EBD, elektryczne lusterka i szyby, radio, 2 przednie poduszki powietrzne i 2
                boczne poduszki, pirotechniczne napinacze pasow bezpieczenstwa (4 gwiazdki w testach
                EuroNcap) no i wszystkie inne podstawowe elementy tj. wspomaganie, regulacja fotela
                kierowcy, kierownicy itd., itp. Jednym slowem jest tego sporo.
                Dealerzy Hondy sa rowniez zainteresowani sprzedaza i dodaja przewaznie: alarm,
                alufelgi, chlapacze lub dywaniki.
                No i trzyletnia gwarancja mechaniczna, a przeglady co 15000km. W USA od kilku lat
                Honda Accord jest najlepiej sprzedawanym samochodem w swojej klasie.
                W 2000 roku silnik 1,8l Hondy ACCORD zostal wybrany silnikiem roku, ponizej klasyfikacja
                i niema tam AVENSISa czy PASSATa:

1 . H o n d a 1 . 8 - li t r a 4 V T E C ( A c c o r d ) 1 4 8
                2 . F o r d 1 . 7 - l i t r a 4 - c y l . ( P u m a ) 1 2 1
                3 . T o y o t a 1 . 8 - l i t r a 4 - c y l . V V T i ( C e l i c a , M R 2 ) 1 0 4
                4 . H y b r y d o w a T o y o t a 1 . 5 - l i t r a ( P r i u s ) 9 1
                5 . M e r c e d e s - B e n z 1 . 7 - l i t r a 4 - c y l . C D I ( A - C l a s s ) 6 0
                6 . R e n a u l t 1 . 6 - l i t r a 4 - c y l . 1 6 v ( C l i o , M e g a n e
                S c e n i c , L a g u n a ) 5 3

Chyba wystarczy, ja nie mam watpliwosci co wybrac.
                Pozdr.
              • Gość: Nikt Re: AVENSIS czy PASSAT 1,8 rok 99/00 IP: 207.129.53.* 07.11.01, 14:18

> ale zboczylismy dosc dalego od watku, dlaczego uwazasz ze accord jest lepszy? o
                > dp
                > bo to honda mnie nie satysfakcjonuje...

Prosze bardzo.
                Zaczne od serca czyli silnika: 1,8 l ale w technologii VTEC (zmienne fazy rozrzadu i skoki
                otwarcia zaworow), wiec spora moc 136 KM, dobre przyspieszenie od 0 do 100 km/h 10,9s
                (tak podaja informacje prasowe, ale jest lepiej). Niewielkie zuzycie paliwa (jak na tak duzy
                samochod) poza miastem 6,8 l/100km. Silniki VW i Toyoty pozostaja daleko z tylu.
                Dalej. Super zawieszenie: przod - niezalezne podwojne wahacze poprzeczne a tyl
                wielodrazkowe. Nawet na nasze drogi idealne.
                Nadwozie - linia wyjatkowo udana, utrzymana w dobrych hondowskich tradycjach. W
                srodku duzo miejsca, nawet dla wysokich (ja mam ponad 190 i jest OK). Spory bagaznik
                427 l, oczywiscie dzielone i skladane tylne siedzenia umozliwiaja przywiezienie np. z ikei
                lozka.
                Wyposazenie standardowe:
                Klima, ABS + EBD, elektryczne lusterka i szyby, radio, 2 przednie poduszki powietrzne i 2
                boczne poduszki, pirotechniczne napinacze pasow bezpieczenstwa (4 gwiazdki w testach
                EuroNcap) no i wszystkie inne podstawowe elementy tj. wspomaganie, regulacja fotela
                kierowcy, kierownicy itd., itp. Jednym slowem jest tego sporo.
                Dealerzy Hondy sa rowniez zainteresowani sprzedaza i dodaja przewaznie: alarm,
                alufelgi, chlapacze lub dywaniki.
                No i trzyletnia gwarancja mechaniczna, a przeglady co 15000km. W USA od kilku lat
                Honda Accord jest najlepiej sprzedawanym samochodem w swojej klasie.
                W 2000 roku silnik 1,8l Hondy ACCORD zostal wybrany silnikiem roku, ponizej klasyfikacja
                i niema tam AVENSISa czy PASSATa:

1 . H o n d a 1 . 8 - li t r a 4 V T E C ( A c c o r d ) 1 4 8
                2 . F o r d 1 . 7 - l i t r a 4 - c y l . ( P u m a ) 1 2 1
                3 . T o y o t a 1 . 8 - l i t r a 4 - c y l . V V T i ( C e l i c a , M R 2 ) 1 0 4
                4 . H y b r y d o w a T o y o t a 1 . 5 - l i t r a ( P r i u s ) 9 1
                5 . M e r c e d e s - B e n z 1 . 7 - l i t r a 4 - c y l . C D I ( A - C l a s s ) 6 0
                6 . R e n a u l t 1 . 6 - l i t r a 4 - c y l . 1 6 v ( C l i o , M e g a n e
                S c e n i c , L a g u n a ) 5 3

Chyba wystarczy, ja nie mam watpliwosci co wybrac.
                Pozdr.
                • Gość: Grzesiek Re: AVENSIS czy PASSAT 1,8 rok 99/00 do Nikt IP: 195.94.215.* 07.11.01, 17:52
                  Gość portalu: Nikt napisał(a):

> Gos´c´ portalu: Franek napisa?(a):
                  >
                  > > ale zboczylismy dosc dalego od watku, dlaczego uwazasz ze accord jest leps
                  > zy? o
                  > > dp
                  > > bo to honda mnie nie satysfakcjonuje...
                  >
                  > Prosze bardzo.
                  > Zaczne od serca czyli silnika: 1,8 l ale w technologii VTEC (zmienne fazy rozrz
                  > adu i skoki
                  > otwarcia zaworow)
                  AVENSIS 1.8 TAKŻE ZMIENNE FAZY ROZRZĄDU VVT-i

wiec spora moc 136 KM, dobre przyspieszenie od 0 do 100 km/h
                  > 10,9s
                  AVENSIS 1.8 129 KM, PRZYSPIESZENIE OD 0 do 100 km/h 10,0 S
                  ZATEM LEPIEJ!

poza miastem 6,8 l/100km. Silniki VW i Toyoty pozostaja daleko z tylu
                  AVENSIS 1.8 POZA MIASTEM 6,0 l/100km.
                  ZATEM TAKŻE LEPIEJ

> Dalej. Super zawieszenie: przod - niezalezne podwojne wahacze poprzeczne a tyl
                  wielodrazkowe.
                  AVENSIS 1.8 Kombinacja kolumny McPhersona z układem drążkowym z przodu i
                  podwójnej kolumny McPhersona
                  ZATEM OCENA SUBIEKTYWNA (KTO CO WOLI KOLEGO)

> Nadwozie - linia wyjatkowo udana, utrzymana w dobrych hondowskich tradycjach. W
                  > srodku duzo miejsca, nawet dla wysokich (ja mam ponad 190 i jest OK). Spory bag
                  > aznik
                  > 427 l, oczywiscie dzielone i skladane tylne siedzenia umozliwiaja przywiezienie
                  > np. z ikei lozka.
                  AVENSIS 1.8 - LINIA BARDZO RZEKŁBYM UDANA, UTZRYMANA W BARDZO DOBRYCH
                  TOYOTOWSKICH TRADYCJACH. w ŚRODKU OGROMNIE DUŻO MIEJSCA I WIĘKSZY BAGAZNIK NIZ W
                  ACCORD - 500 L
                  OSTATNIO BARDZO DUZY FOTEL BUJANY PRZEWIOZŁEM

> Wyposazenie standardowe:
                  > Klima, ABS + EBD, elektryczne lusterka i szyby, radio, 2 przednie poduszki powi
                  > etrzne i 2
                  > boczne poduszki, pirotechniczne napinacze pasow bezpieczenstwa (4 gwiazdki w te
                  > stach
                  > EuroNcap) no i wszystkie inne podstawowe elementy tj. wspomaganie, regulacja f
                  > otela
                  > kierowcy, kierownicy itd., itp. Jednym slowem jest tego sporo.
                  > Dealerzy Hondy sa rowniez zainteresowani sprzedaza i dodaja przewaznie: alarm,
                  > alufelgi, chlapacze lub dywaniki.
                  AVENSIS 1.8 NIE CHCE MI SIĘ PRZEPISYWAĆ TEGO CO NAPISAŁEŚ O HONDZIE W TEJ KWESTII

> No i trzyletnia gwarancja mechaniczna, a przeglady co 15000km.
                  AVENSIS 1.8 trzyletnia gwarancja mechaniczna TAKŻE, A PRZEGLĄDY CO 15000 KM I
                  ROZRZAD ŁAŃCUCHOWY NIE WYMAGAJĄCY WYMIANY

W USA od kilku l
                  > at
                  > Honda Accord jest najlepiej sprzedawanym samochodem w swojej klasie.
                  > W 2000 roku silnik 1,8l Hondy ACCORD zostal wybrany silnikiem roku,
                  > ponizej klasyfikacja i niema tam AVENSISa czy PASSATa:
                  AVENSIS 1.8 ZAPOZNAJ SIĘ Z RAPORTEM TUV, (TUDZIEŻ INNYMI) I ACCORD...TROCHĘ DALEJ
                  ZA AVENSISEM, CZYŻ NIE?

> Chyba wystarczy, ja nie mam watpliwosci co wybrac.
                  TO ZNOWU JA - AVENSIS 1.8 CHYBA WYSTARCZY TYCH MOICH PRZYTOCZONYCH FAKTÓW, KTÓRE
                  NIE TYLKO POTWIERDZAJĄ ŻE AVENSIS NIE JEST GORSZY OD ACCORDA, A MOŻE LEPSZY (no
                  no..na zkończenie powiem Ci że oba auta naprawdę mi się podobają i są bardzo do
                  siebie zbliżone, i twierdzenie że accord 1.8 jest znacznie lepszy od avensisa 1.8
                  jest , sorry, ale bez sensowne

> Pozdr.
                  AVENSIS 1.8 TAKZE POZDRAWIAM

• Gość: Niknejm He he, wiedziałem, że tak będzie... IP: *.pg.com 07.11.01, 18:11
                    ...z tym porównaniem Accorda to Toyoty. Uważam, że oba samochody są bardzo
                    dobrymi propozycjami, o czym świadczą wyniki różnych testów i statystyki
                    (również sprzedaży). Mając do wyboru te dwa auta, przejechałbym się obydwoma.
                    Zresztą miałem taką przyjemność :-) Osobiście wybrałbym Hondę (nie ujmując
                    niczego Toyocie), bo:
                    1. Bardziej mi się podoba (i z tym nie sposób dyskutować :-) - kwestia
                    subiektywna).
                    2. Dobrze mi się w niej siedzi (patrz nawias powyżej).
                    3. Świetnie się prowadzi na zakrętach przy większej prędkości (i tu raczej
                    większość osób, które miały okazję przejechać się Hondą potwierdza moje
                    subiektywne odczucie).

Natomiast ze względu na swoje potrzeby wybrałem auto mniejsze. Jeżdżę sam albo
                    w 2 osoby i preferuję autka typu mniejszy-zwinniejszy :-)

Pozdrawiam,
                    Niknejm
                    • Gość: Grzesiek Re: He he, wiedziałem, że tak będzie... IP: 195.94.215.* 07.11.01, 18:34
                      Gość portalu: Niknejm napisał(a):

> ...z tym porównaniem Accorda to Toyoty. Uważam, że oba samochody są bardzo
                      > dobrymi propozycjami, o czym świadczą wyniki różnych testów i statystyki
                      > (również sprzedaży). Mając do wyboru te dwa auta, przejechałbym się obydwoma.
                      > Zresztą miałem taką przyjemność :-) Osobiście wybrałbym Hondę (nie ujmując
                      > niczego Toyocie), bo:
                      > 1. Bardziej mi się podoba (i z tym nie sposób dyskutować :-) - kwestia
                      > subiektywna).
                      > 2. Dobrze mi się w niej siedzi (patrz nawias powyżej).
                      > 3. Świetnie się prowadzi na zakrętach przy większej prędkości (i tu raczej
                      > większość osób, które miały okazję przejechać się Hondą potwierdza moje
                      > subiektywne odczucie).
                      >
                      > Natomiast ze względu na swoje potrzeby wybrałem auto mniejsze. Jeżdżę sam albo
                      > w 2 osoby i preferuję autka typu mniejszy-zwinniejszy :-)
                      >
                      > Pozdrawiam,
                      > Niknejm

Zatem już zupełnie poważnie, Gość forum proszący o uwagi dot. passat - avensis
                      dostał w prezencie od nas jeszcze jedno naprawdę godne polecenia auto w tej
                      klasie - accorda i radzę mu podobnie jak mój przedmówca aby porównał oba auta,
                      przejechał się nimi, ale i tak w tym wypadku co by nie wybrał
                      (avenisis/accord)...będzie to bardzo dobry wybór

ps
                      osobiście wybrałbym avensisa, ale nie słuchaj mnie i wybierz co chcesz, a passata
                      zostaw lubującym się w niemieckich autach
                      pozdr
                  • Gość: Nikt Re: AVENSIS czy PASSAT 1,8 rok 99/00 do Grzesiek IP: 207.129.53.* 08.11.01, 10:19
                    Faktycznie nie ma co sie sprzeczac o wyzszosc Swiat Wielkiej Nocy nad Swietami
                    Bozego Narodzenia. Zacytuje adwersaza
                    ZATEM OCENA SUBIEKTYWNA (KTO CO WOLI KOLEGO)
                    Pozdr.
    • Gość: Niknejm Re: AVENSIS czy PASSAT 1,8 rok 99/00 IP: *.pg.com 07.11.01, 13:05
      Gość portalu: Adasko napisał(a):

> Zastanawiam sie nad zakupem jednego z tych aut (rocznik 99 lub 00) do 60 tys
      > PLN. Prosze was bardziej doswiadczonych o wskazowki : ktory model (Passat jest
      > napewno gorzej wyposazony) jest mniej zawodny ? I gdzie najlepiej kupowac ?
      > Pewnie juz maglowaliscie tego typu watki ale bardzo mi to ulatwi

Toyota statystycznie niezawodniejsza. Passat bardziej prestiżowy. Rada: przejedź
      się jednym i drugim i wybierz, co Ci bardziej pasuje. Na Toyotę z tego rocznika
      jeszcze będziesz miał gwarancję, jak z Passatem - nie wiem czy jest rok czy dwa
      lata gwarancji.
      Samochodu poszukaj u dealera (często prowadzą sprzedaż używanych). W komisach
      nieco taniej, ale bardzo łatwo możesz się nadziać (dominują byle jak połatane
      rozbitki i samochody z innymi wadami - których dealer nie chciał wziąć).

Pozdrawiam,
      Niknejm
      • Gość: Franek Re: AVENSIS czy PASSAT 1,8 rok 99/00 IP: *.tnt6.me.uunet.de 07.11.01, 13:17
        Tym razem rzeczowo
        Passata 1.8 nie polecam ze wzgledu na silnik, jako niedoladowana jednostka nie
        jest juz produkowana od jakiegos czasu (125 KM) w to miejsce wszedl 2.0 115 KM
        swietnie sprawuje sie z turbo (hit vw). Rowniez radze uwazac na wszelkiego
        rodzaju komisy (tak naprawde to nie wiem kto jeszcze kupuje w takich miejscach,
        trzeba byc naprawde naiwnym by tam robic zakupy), wiekszosc aut to powypadkowe
        lub niepewnego pochodzenia.
        Toyota to inna bajka, silniki 1.8 potrafia miec rozne moce min 110 KM.
        Niezawodnosc wieksza, nalezy uwazac na przednie zawieszenie, to najbardziej
        zawodny element w tym samochodzie. Reszta wg mnie bez zarzutu, jak sadze
        latwiej kupic nie bity, ale popyt na te auta jest b duzy wiec ceny nie naleza
        do niskich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka