bumer83 28.09.06, 22:55 Co myslicie o tym autku?? roczniki 86-95 MKI , MKII i MKIII. Warte zainteresowania.? Moze ktos jezdzil lub mial takiego:-) i chetnie podzieli sie opinia. Zaznacze ze chodzi o silnik 1.3 (101ps) Link Zgłoś Obserwuj wątek
uki145 Re: Suzuki Swift GTI (G13B) 29.09.06, 11:31 Witam! niesamowity potwór(niska masa duza moc). auto w teorii bardzo trwałe.w praktyce 90 % aut jest bardzo wyeksploatowana ,po ciezkich wypadkach, rajdach czy crossie.. spory problem z wazniejszymi czesciami ,duperele (typu linka sprzegła tez potrafia kosztowac w ASO fortune). drogie wahacze ,drogie elementy układu hamulcowego (jest to jednak typowe w topowych japonczykach) . najwiekszy problem tkwi jednak ,nie w rutynowych kosztach eksploatacji(bo te sa jeszcze do zniesienia) ,ale w powazniejszych naprawach . remont silnika w tym swifcie ,to spora kwota zuwagi na brak zamienników czesci do topowego motoru (trzeba bazowac w 80 % na ASO) . moja sugestia jest taka:jesli auto jest superzadbane ,ze spranym silnikiem ,skrzynia i dobra blacha to mozna w to wejsc,inna opcja odpada,chba ,ze Cie stac ;-) .Pozdrawiam Łukasz Link Zgłoś
bumer83 Re: Suzuki Swift GTI (G13B) 29.09.06, 22:20 Witam Dziekuje za obszerna opinie. W najblizszym czasie nie mysle o zakupie tego autka. Moze w niedalekiej przyszlosci sie to zmieni. Poszukiwalem tych aut na allegro. Czesto jest tam ok. 4-5 modeli. I patrze na auta w cenie ok 6-7tys.zl. Te w cenie za 2-3 wydaja sie troche podejrzane. Moze podam przyklad - www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1525849 Spytam z ciekawosci. Pisales z wlasnych doswiadczen, czy zaslyszanych:-) Nie mniej jednak dziekuje za opinie. Jest tresciwa i to co mnie interesuje. Pozdrawiam Link Zgłoś
uki145 Re: Suzuki Swift GTI (G13B) 30.09.06, 16:03 Witam! doswiadczenie znajomego na podstawie eksploatcji rajdowej w/w pojazdu .Pozdrawiam Łukasz Link Zgłoś
bumer83 Re: Suzuki Swift GTI (G13B) 01.10.06, 13:15 :-) Dzieki za opdowiedz. Posrednio mysle wlasnie o kjs-ach, stad zainteresowanie autem i ewentualnymi kosztami. Rowniez pozdrawiam, (tez) Łukasz:-) Link Zgłoś
uki145 Re: Suzuki Swift GTI (G13B) 01.10.06, 22:17 Witam! szczerze i z własnego doswiadczenia polecam seicento/cinquecento 1.1 . najlepszy pojazd do nauki rajdowej jazdy (nie wybacza błedów),łatwo i tanio zrobic nim licencje w kjdsach ,a do tego ,jesli przydarzy sie dzwon ,to tanio mozna naprawic. do startów w pzmocie czy lokalnych imprezach typu super sprint,dla doswiadczonego i dosyc zamoznego kierowcy ,swift jest idealna propozycja ,ale robic nim licencje w kjs,moim skromnym zdaniem ,dziwny pomysł. radze to przemyslec i policzyc sobie koszty .Pozdrawiam Łukasz Link Zgłoś
bumer83 Re: Suzuki Swift GTI (G13B) 03.10.06, 23:14 dziekuje za opinie. Przyznam sie ze niewiem za bardzo jak wygladaja koszty eksploatacji takiego swifta w kjs-ach. Byc moze dlatego ze nie uwzgledniam ewentualnych dzwonkow czy problemow technicznych. SC sporting, wydaje mi sie tez nie najgorszym wyborem, tyle ze w moejej glowie wciaz swieci sie lampka( to tylko fiat). Moze to zle:-(. W kazdym razie dales mi do myslenia;-). Pozdrawiam Link Zgłoś
uki145 Re: Suzuki Swift GTI (G13B) 03.10.06, 23:45 Witam! to faktycznie tylko fiat ,ale sprzegło do sportinga kosztuje 250 zł ,wahacz przedni 150 zł . do swifta odpowiednio 800 ,250 . tak moznaby długo wymieniac ,a w przypadku elementów bardziej skomplikowanym nie bedzie róznic ,tylko cenowa przepasc . swift to zupełnie inna klasa parametrów ,trakcji itd . jednak do nauki rajdowej jazdy najlepszy jest pojazd tani w eksploatacji,stad popularnosc seja /cinqola w rajdach (to auto nie jest ani szybkie ,ani dobre w prowadzeniu ,ale jest to najtansza w dzisiejszych realiach baza . rajdy to powazny sport ,wymagajacy umiejetnosci.to precyzja manipulacji róznych technik operowania gazem ,hamulcem , biegami ,odległoscia . 70% stanowi kierowca ,reszta to maszyna.głupi przykład ,byłem swiadkiem sytuacji, w której na lokalnym supersprincie profesjonalista z licencja za sterami cinqola sportinga ( seria silnikowa jedynie z modyfikacja zawieszenia ) wykrecił lepszy czas od amatora w imprezie WRX. i ostatnie zdanie :królem prostej potrafi byc kazdy z ciezka noga i mocnym silnikiem, królem zakretów tylko nieliczni . Pozdrawiam i zycze udanych startów ,niezaleznie od wyboru pojazdu . Link Zgłoś
bumer83 Re: Suzuki Swift GTI (G13B) 06.10.06, 19:26 :-) Na wstepie podziekuje za "wsparcie". Odczytalbym wczesniej, ale nastapila zmiana kompa. Przyznam sie ze do tej pory nie bralem udzialu w zadnego rodzaju rajdach i kjs-ach. Moja "sportowa" jazda odbywala sie dla zabawy, chociaz najgorzej chyba mi nie szlo - samochodem stosunkowo ciezkim i nie nadajacym sie do tego Vectra B 1,6 16V. Zastanawia mnie jedna rzecz. Czy w wieku 23 lub nawet 24 warto zaczynac zabawe w rajdach. Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam Łukasz Link Zgłoś
carssc Re: Suzuki Swift GTI (G13B) 06.10.06, 22:24 bumer83 napisał: > :-) Na wstepie podziekuje za "wsparcie". Odczytalbym wczesniej, ale nastapila > zmiana kompa. Przyznam sie ze do tej pory nie bralem udzialu w zadnego rodzaju > rajdach i kjs-ach. Moja "sportowa" jazda odbywala sie dla zabawy, chociaz > najgorzej chyba mi nie szlo - samochodem stosunkowo ciezkim i nie nadajacym sie W KJS-y zawsze warto się bawić. Jeśli myslisz o zrobieniu licencji i rajdach to najpierw znajdź sobie sponsorów. Chyba, że jesteś bardzo bogaty lub tatus jest bogaty. pzdr > > do tego Vectra B 1,6 16V. Zastanawia mnie jedna rzecz. Czy w wieku 23 lub nawet > > 24 warto zaczynac zabawe w rajdach. Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam Łukasz Link Zgłoś
bumer83 Re: Suzuki Swift GTI (G13B) 07.10.06, 22:45 Czesc Do bogatych nie naleze. Klasa srednia, nie wiecej. Rodzice napewno nie byliby mi w stanie zasponsorowac takich rajdow. Zdradz mi, w jaki sposob zdobyc takiego sponsora. Moze pokazac sie?? Pytam z ciekawosci , bo naprawde niewiem. Kazda rada sie przyda . Dzieki i Pozdro Link Zgłoś
grogreg Re: Suzuki Swift GTI (G13B) 09.10.06, 08:54 Jesli nie masz pewnego zrodla czesci, odposc sobie. Po za tym swietne autko. Link Zgłoś