Dodaj do ulubionych

Suzuki Swift GTI (G13B)

28.09.06, 22:55
Co myslicie o tym autku?? roczniki 86-95 MKI , MKII i MKIII. Warte
zainteresowania.? Moze ktos jezdzil lub mial takiego:-) i chetnie podzieli
sie opinia. Zaznacze ze chodzi o silnik 1.3 (101ps)
Obserwuj wątek
    • uki145 Re: Suzuki Swift GTI (G13B) 29.09.06, 11:31
      Witam! niesamowity potwór(niska masa duza moc). auto w teorii bardzo trwałe.w
      praktyce 90 % aut jest bardzo wyeksploatowana ,po ciezkich wypadkach, rajdach
      czy crossie.. spory problem z wazniejszymi czesciami ,duperele (typu linka
      sprzegła tez potrafia kosztowac w ASO fortune). drogie wahacze ,drogie elementy
      układu hamulcowego (jest to jednak typowe w topowych japonczykach) . najwiekszy
      problem tkwi jednak ,nie w rutynowych kosztach eksploatacji(bo te sa jeszcze do
      zniesienia) ,ale w powazniejszych naprawach . remont silnika w tym swifcie ,to
      spora kwota zuwagi na brak zamienników czesci do topowego motoru (trzeba
      bazowac w 80 % na ASO) . moja sugestia jest taka:jesli auto jest
      superzadbane ,ze spranym silnikiem ,skrzynia i dobra blacha to mozna w to
      wejsc,inna opcja odpada,chba ,ze Cie stac ;-) .Pozdrawiam Łukasz
      • bumer83 Re: Suzuki Swift GTI (G13B) 29.09.06, 22:20
        Witam
        Dziekuje za obszerna opinie. W najblizszym czasie nie mysle o zakupie tego
        autka. Moze w niedalekiej przyszlosci sie to zmieni. Poszukiwalem tych aut na
        allegro. Czesto jest tam ok. 4-5 modeli. I patrze na auta w cenie ok 6-7tys.zl.
        Te w cenie za 2-3 wydaja sie troche podejrzane. Moze podam przyklad -
        www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1525849
        Spytam z ciekawosci. Pisales z wlasnych doswiadczen, czy zaslyszanych:-) Nie
        mniej jednak dziekuje za opinie. Jest tresciwa i to co mnie interesuje.
        Pozdrawiam
        • uki145 Re: Suzuki Swift GTI (G13B) 30.09.06, 16:03
          Witam! doswiadczenie znajomego na podstawie eksploatcji rajdowej w/w
          pojazdu .Pozdrawiam Łukasz
          • bumer83 Re: Suzuki Swift GTI (G13B) 01.10.06, 13:15
            :-) Dzieki za opdowiedz. Posrednio mysle wlasnie o kjs-ach, stad
            zainteresowanie autem i ewentualnymi kosztami. Rowniez pozdrawiam, (tez)
            Łukasz:-)
            • uki145 Re: Suzuki Swift GTI (G13B) 01.10.06, 22:17
              Witam! szczerze i z własnego doswiadczenia polecam seicento/cinquecento 1.1 .
              najlepszy pojazd do nauki rajdowej jazdy (nie wybacza błedów),łatwo i tanio
              zrobic nim licencje w kjdsach ,a do tego ,jesli przydarzy sie dzwon ,to tanio
              mozna naprawic. do startów w pzmocie czy lokalnych imprezach typu super
              sprint,dla doswiadczonego i dosyc zamoznego kierowcy ,swift jest idealna
              propozycja ,ale robic nim licencje w kjs,moim skromnym zdaniem ,dziwny pomysł.
              radze to przemyslec i policzyc sobie koszty .Pozdrawiam Łukasz
              • bumer83 Re: Suzuki Swift GTI (G13B) 03.10.06, 23:14
                dziekuje za opinie. Przyznam sie ze niewiem za bardzo jak wygladaja koszty
                eksploatacji takiego swifta w kjs-ach. Byc moze dlatego ze nie uwzgledniam
                ewentualnych dzwonkow czy problemow technicznych. SC sporting, wydaje mi sie
                tez nie najgorszym wyborem, tyle ze w moejej glowie wciaz swieci sie lampka( to
                tylko fiat). Moze to zle:-(. W kazdym razie dales mi do myslenia;-). Pozdrawiam
    • uki145 Re: Suzuki Swift GTI (G13B) 03.10.06, 23:45
      Witam! to faktycznie tylko fiat ,ale sprzegło do sportinga kosztuje 250
      zł ,wahacz przedni 150 zł . do swifta odpowiednio 800 ,250 . tak moznaby długo
      wymieniac ,a w przypadku elementów bardziej skomplikowanym nie bedzie
      róznic ,tylko cenowa przepasc . swift to zupełnie inna klasa
      parametrów ,trakcji itd . jednak do nauki rajdowej jazdy najlepszy jest pojazd
      tani w eksploatacji,stad popularnosc seja /cinqola w rajdach (to auto nie jest
      ani szybkie ,ani dobre w prowadzeniu ,ale jest to najtansza w dzisiejszych
      realiach baza . rajdy to powazny sport ,wymagajacy umiejetnosci.to precyzja
      manipulacji róznych technik operowania gazem ,hamulcem ,
      biegami ,odległoscia . 70% stanowi kierowca ,reszta to maszyna.głupi
      przykład ,byłem swiadkiem sytuacji, w której na lokalnym supersprincie
      profesjonalista z licencja za sterami cinqola sportinga ( seria silnikowa
      jedynie z modyfikacja zawieszenia ) wykrecił lepszy czas od amatora w imprezie
      WRX. i ostatnie zdanie :królem prostej potrafi byc kazdy z ciezka noga i mocnym
      silnikiem, królem zakretów tylko nieliczni . Pozdrawiam i zycze udanych
      startów ,niezaleznie od wyboru pojazdu .
      • bumer83 Re: Suzuki Swift GTI (G13B) 06.10.06, 19:26
        :-) Na wstepie podziekuje za "wsparcie". Odczytalbym wczesniej, ale nastapila
        zmiana kompa. Przyznam sie ze do tej pory nie bralem udzialu w zadnego rodzaju
        rajdach i kjs-ach. Moja "sportowa" jazda odbywala sie dla zabawy, chociaz
        najgorzej chyba mi nie szlo - samochodem stosunkowo ciezkim i nie nadajacym sie
        do tego Vectra B 1,6 16V. Zastanawia mnie jedna rzecz. Czy w wieku 23 lub nawet
        24 warto zaczynac zabawe w rajdach. Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam Łukasz
        • carssc Re: Suzuki Swift GTI (G13B) 06.10.06, 22:24
          bumer83 napisał:

> :-) Na wstepie podziekuje za "wsparcie". Odczytalbym wczesniej, ale nastapila
          > zmiana kompa. Przyznam sie ze do tej pory nie bralem udzialu w zadnego
          rodzaju
          > rajdach i kjs-ach. Moja "sportowa" jazda odbywala sie dla zabawy, chociaz
          > najgorzej chyba mi nie szlo - samochodem stosunkowo ciezkim i nie nadajacym
          sie

W KJS-y zawsze warto się bawić. Jeśli myslisz o zrobieniu licencji i rajdach to
          najpierw znajdź sobie sponsorów. Chyba, że jesteś bardzo bogaty lub tatus jest
          bogaty. pzdr
          >
          > do tego Vectra B 1,6 16V. Zastanawia mnie jedna rzecz. Czy w wieku 23 lub
          nawet
          >
          > 24 warto zaczynac zabawe w rajdach. Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam Łukasz
          • bumer83 Re: Suzuki Swift GTI (G13B) 07.10.06, 22:45

Czesc
            Do bogatych nie naleze. Klasa srednia, nie wiecej. Rodzice napewno nie byliby
            mi w stanie zasponsorowac takich rajdow. Zdradz mi, w jaki sposob zdobyc
            takiego sponsora. Moze pokazac sie?? Pytam z ciekawosci , bo naprawde niewiem.
            Kazda rada sie przyda . Dzieki i Pozdro
    • grogreg Re: Suzuki Swift GTI (G13B) 09.10.06, 08:54
      Jesli nie masz pewnego zrodla czesci, odposc sobie.
      Po za tym swietne autko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka