Dodaj do ulubionych

Czeski Metal

17.03.03, 22:23
Co to do cholery za określenie? Skąd się wzięło nazywanie wąsatego diskopolowca "Czeskim metalem"? Czy inteligentni ludzie nie umieją unikać tych bzdurnych stereotypów?
Mamy w Czechach świetną scenę metalową: Crawal, Daguz Thorn, Kalokagathia, Grind 6,4; czy moją ulubioną grupę Zdenka Kuchara Legion. Ci goscie zmietliby ze sceny wszystkich "Polskich metali" za wyjątkiem Vadera, którego w Czechach bardzo się szanuje (czy ktoś w Polsce zna ten zepół)
Bardzo proszę, nie piszcie już takich pierdół.
Obserwuj wątek
    • wielki_czarownik Nie ma się co złościć 17.03.03, 22:40
      To jest określenie w naszym języku bardzo mocno zakorzenione. Pamiętam kiedyś
      koncert, gdzie czeski metalowiec miał blond włosy do ramion i dres! Tego nie da
      się zapomnieć! Nie zmienisz takich potocznych określeń. Jeśli Cię to
      interesuje, to mamy jeszcze określenie "czeski film" określające absurdalną
      sytuację nad którą nikt nie panuje i w której nikt nic nie wie, a w kręgach
      wojskowych można czasem usłyszeć "czeska armia" nawiązująca do "heroicznej"
      walki wojsk czeskich w 1938 roku (bez obrazy). A czy Wy macie jakieś "polskie"
      określenia?
      • penery_strycka_homeboye A kto się złości? ;) 17.03.03, 23:00
        Rzeczywiście, Czesi używają terminu "polski jarmark" nie jestem pewien, skąd to się wzięło, zapytam jakichś autochtonów. Oznacza ono zatłoczone, nieuporządkowane miejsce (niedawno w dzienniku Pražské noviny tym mianem określono burzę podczas wyprzedaży w tutejszych sklepach)
        A jeśli chodzi o 1938, to dla mnie jeden z najbardziej drażliwych tematów. Tyle, że w Czechach się tym "nie pamięta"
    • remo29 Re: Czeski Metal 17.03.03, 23:56
      > Ci goscie zmietliby ze sc
      > eny wszystkich "Polskich metali" za wyjątkiem Vadera, którego w Czechach
      bardzo
      > się szanuje (czy ktoś w Polsce zna ten zepół)

Jeśli pytasz o Vadera to znam. I pewnie połowa metalowej Europy też. Nie będę
      wypowiadał się dogłębnie o polskiej scenie hm (pewnie Krzysio Zalef mógłby
      napisać o tym drugą maturę ;)), natomiast co do czeskiego metala... W moich
      stronach (południowa Polska - jakieś 100km od granicy) substytutem czeskiego
      metala jest... czeski hokeista... Tu nie chodzi o nic więcej niż o "piórnik"
      (włosy) na karku ;) Paru hokeistów czas jakiś temu miało coś takiego
      (niewykluczając Czerkawskiego - mieszkał dwa bloki ode mnie więc pamiętam
      dobrze). To samo "zjawisko" występowało w bardzo wczesnym środkowoeuropejskim
      h.metalu, ale jak juz nastąpiła polityczna odwilż (w Polsce) -
      polscy "metaliści" bardziej upodabniali się do idoli zachodnich, czescy jeszcze
      nie. Stąd powiedzenie "czeski metal".
      BTW: parę lat temu piórnik na karku był domeną wsiowych dresiarzy - obciachowy
      w mieście jakimkolwiek. Funkowa kapela z Pomorza - blenders - śpiewała taki
      kawałek: "[...] tak od lat modny, no a jak, [...] z tyłu ma być dywan, a z
      przodu grzywki brak [...]" i dalej w tym samym kawałku "[...] szyk i styl - bez
      tego nie ma mnie - jeśli dres to paski musi mieć [...]".
      Jeśli coś pochrzaniłem, to Polska północna wybaczy południowej ;)
      pzdr
      • ziolek73 Re: Czeski Metal 18.03.03, 11:20
        A w moich kregach goscia (przedstawionego pzrez Was) z karpetem (ang. carpet)
        i ubiorze dresowo / skorkowo / niedbalym oraz jakas czapka baseball'owa (nie
        pierwszej mlodosci) noszona "daszkiem w niebo" okreslalo sie jak NRD'owski
        pilkarz.
        NRD juz nie ma i moze dltego przeskoczono na Czeski Metal ???
        Respect.

P.S. Old school powraca, massive respect.
      • Gość: drek Re: Czeski Metal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.03, 11:54
        remo29 napisał:

natomiast co do czeskiego metala... W moich
        > stronach (południowa Polska - jakieś 100km od granicy) substytutem czeskiego
        > metala jest... czeski hokeista... Tu nie chodzi o nic więcej niż o "piórnik"
        > (włosy) na karku ;) Paru hokeistów czas jakiś temu miało coś takiego
        > (niewykluczając Czerkawskiego - mieszkał dwa bloki ode mnie więc pamiętam
        > dobrze).>
        > nie. Stąd powiedzenie "czeski metal".
        > pzdr

W moim rodzimnnym miescie fryzura ta potocznie jest okreslana jako "czeski
        piłkarz" lub "Jacek Ziober" - nie wiem czemu ale swego czasu dużo czeskich
        piłkarzy brylowało na boiskach z fryzurą "krótko z przodu, długo z tyłu".
        Zresztą Jacek Ziober też nie odstawał od wzorca.
        pozdrawiam
    • Gość: cracovian Re: Czeski Metal - Skoda IP: *.bankofamerica.com 18.03.03, 00:05
      A ja myslalem, ze tu o Skody chodzi - jesli tak to niezly ten metal - na pewno
      lepszy od polskiego choc te starsze to troche za szybko rdzewialy.

W US mamy Polish sausage, no i niestety... Polish jokes :-) shoe polish tez
      jest.
      • Gość: Marek Re: Czeski Metal - Skoda IP: *.atlanta-53-54rs.ga.dial-access.att.net 18.03.03, 00:33
        Ale dla pocieszenia sa tez french fries ktore od pewnego czasu nalezy
        bojkotowac bo Francja to nasz wrog!
        • remo29 Re: Czeski Metal - Skoda 18.03.03, 09:21
          Jest też kawa po turecku, której w Turcji nikt nie widział :)
          • Gość: Niknejm Re: Czeski Metal - Skoda IP: 143.26.81.* 18.03.03, 11:38
            remo29 napisał:

> Jest też kawa po turecku, której w Turcji nikt nie widział :)

O serniku po wiedeńsku czy sznyclu po wiedeńsku nie wspomnę (w Wiedniu o
            takowych nie słyszeli ;-))

Pzdr
            Niknejm
            • remo29 Re: Czeski Metal - Skoda 18.03.03, 13:03
              > O serniku po wiedeńsku czy sznyclu po wiedeńsku nie wspomnę (w Wiedniu o
              > takowych nie słyszeli ;-))

Jest jeszcze fasolka po bretońsku i śledź po japońsku ;)
              BTW:
              Co to jest: Szwedzki stół i zimna płyta? Odp: longplay ABBA na stoliku z IKEA ;)
    • Gość: Papick Re: Czeski Metal IP: *.pspeng.cz 18.03.03, 11:44
      Pytanie do penery_strycka_homeboye:
      Jak dlouho bydlíš v Česku? A proč zrovna v Česku? A proč tě zrovna štve 1938 rok, když jsi polák, nebo máš české občanství?
    • Gość: Ralph Re: Czeski Metal IP: *.bielsko.dialog.net.pl 18.03.03, 21:31
      Swego czasu (z dziesięć lat temu) kumpel stwierdził pogardliwie, że kapela
      Aerosmith to są właśnie takie czeskie metale (sam słuchał brzmienia ze
      Seattle)... Raz to tylko powiedział, a jeden z Nas to do dziś pamięta i
      wspomina, z niemałym szacunkiem w głosie dla autora porównania,
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka