Dodaj do ulubionych

Suzuki Swift - potrzebuję opinii

21.03.03, 13:43
Witam ...
Na wskutek nieszczesiwego wypadku zostałem pozbawiony sodka transportu ....
Planuje obecnie zakup (na raty rzecz jasna) nowego samochodziku ....
Zastanawiam się miezy lekko uzywanym (2-3) lata pojezdzikiem , lub czyms
nowy , w cenie okolo 30 000.... Nie chce malego autka typu matiz czy
seicento ... Ogolnie kiepsko zdecydowany jeszcze jestem ....
Z nowych Autek wpadl mi w oko Suzuki Swift a konkretnie model Swift 5DR H/B
1,3 GLx... ogolnie autko podoba mi sie ... cena też przystepna (32.900) ...
Chcialem jeszcze zasiegnac opinii na temat tego jak sie to autko sprawuje
podczas jazdy i jak jest z jego awaryjnoscia .... Sporo jezdze w ciagu roku i
niechcialbym za duzo niespodzianek na trasie ....

Pozdrowionka dla wszystkich ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: Niknejm Re: Suzuki Swift - potrzebuję opinii IP: 143.26.81.* 21.03.03, 13:48
      galdor napisał:

> Witam ...
      > Na wskutek nieszczesiwego wypadku zostałem pozbawiony sodka transportu ....
      > Planuje obecnie zakup (na raty rzecz jasna) nowego samochodziku ....
      > Zastanawiam się miezy lekko uzywanym (2-3) lata pojezdzikiem , lub czyms
      > nowy , w cenie okolo 30 000.... Nie chce malego autka typu matiz czy
      > seicento ... Ogolnie kiepsko zdecydowany jeszcze jestem ....
      > Z nowych Autek wpadl mi w oko Suzuki Swift a konkretnie model Swift 5DR H/B
      > 1,3 GLx... ogolnie autko podoba mi sie ... cena też przystepna (32.900) ...
      > Chcialem jeszcze zasiegnac opinii na temat tego jak sie to autko sprawuje
      > podczas jazdy i jak jest z jego awaryjnoscia .... Sporo jezdze w ciagu roku i
      > niechcialbym za duzo niespodzianek na trasie ....

Jest tego MULTUM w starszych wątkach. Poszukaj.

Pzdr
      Niknejm

P.S. Jest OK.
    • Gość: mac1 Re: Suzuki Swift - potrzebuję opinii IP: 213.77.125.* 21.03.03, 13:50
      galdor napisał:

> Witam ...
      > Na wskutek nieszczesiwego wypadku zostałem pozbawiony sodka transportu ....
      > Planuje obecnie zakup (na raty rzecz jasna) nowego samochodziku ....
      > Zastanawiam się miezy lekko uzywanym (2-3) lata pojezdzikiem , lub czyms
      > nowy , w cenie okolo 30 000.... Nie chce malego autka typu matiz czy
      > seicento ... Ogolnie kiepsko zdecydowany jeszcze jestem ....
      > Z nowych Autek wpadl mi w oko Suzuki Swift a konkretnie model Swift 5DR H/B
      > 1,3 GLx... ogolnie autko podoba mi sie ... cena też przystepna (32.900) ...
      > Chcialem jeszcze zasiegnac opinii na temat tego jak sie to autko sprawuje
      > podczas jazdy i jak jest z jego awaryjnoscia .... Sporo jezdze w ciagu roku i
      > niechcialbym za duzo niespodzianek na trasie ....
      >
      > Pozdrowionka dla wszystkich ;)
      >

To lata 80. Samochód nie wart tych pieniędzy. Usiąć za kierownicą, a szybko
      zapomnisz o tym pomyśle.
      Co do ceny to kupisz za ok. 32-33 000 : Corsę, Punto, Clio. Chyba to ciekawsza
      propozycja. Pzdr.
      • remo29 Re: Suzuki Swift - potrzebuję opinii 21.03.03, 22:53
        > To lata 80. Samochód nie wart tych pieniędzy. Usiąć za kierownicą, a szybko
        > zapomnisz o tym pomyśle.
        > Co do ceny to kupisz za ok. 32-33 000 : Corsę, Punto, Clio. Chyba to
        ciekawsza propozycja. Pzdr.

Hłe hłe hłe!
        Sarkastyczny śmiech dedykuje ostatniemu Twojemu zdaniu :) Nie porównuj plizzz!
        Bezsprzecznym faktem jest różnica w zaawansowaniu technologicznym
        faworyzowanych przez Ciebie marek a swiftem, wszak ten ostatni z małymi
        modyfikacjami jest produkowany od ponad 20 lat. ALE:

- z punktu widzenia bezawaryjności swift w zestawieniu z w/w markami to niebo a
        ziemia;
        - stawiam orzechy przeciw dukatom, że na stacji paliw jako posiadacz swifta 1.3
        pozostawię banknot z mniejszym nominałem;
        - jadąc na wczasy z rodzinką zabiorę ciutkę więcej bagaży (nie dotyczy punto -
        bagażnik ma troszkę większy);
        - serwis będę odwiedzał zdecydowanie rzadziej choćby z racji ogólnie znanej na
        wylot konstrukcji;
        - miejsca w kabinie pasażerskiej we wszystkich wymienionych modelach jest tyle
        samo;
        - przy starcie swiftem 1.3 pozostałe auta ogląda się w lusterku wstecznym (nie
        argumentować proszę, że ferrari jest szybsze - nie ta klasa);
        - genialne zawieszenie (efekt doświadczeń suzuki z autami terenowymi);
        - w cenie "golasa" pozostałych marek suzuki daje poduchy, elektryki, radia itp
        pierdoły jak kto woli (z klimą włącznie);
        - auto z racji upozycjonowania znajduje się poza kręgami złodziei od dresiarzy
        po kilkunastoletnich gówniarzy;
        - suzuki daje gwarancję 3 lata.

Mój swift ma ponad 110tys. przebiegu i jest obiektem westchnień mojego kolegi -
        posiadacza 2-letniego fiata punto II - stałego bywalca ASO.

Gwoli wyjaśnienia (żebym nie wyszedł na oszołoma): wykonanie wnętrza mierne -
        plastiki trzeszczą, zwłaszcza tylna półka; samochód stylistycznie jest
        zapóźniony - laski na niego nie lecą; ASO do błyskotliwych nie należy
        (Katowice/Tychy), aczkolwiek słyszałem też bardzo dobre opinie (Rzeszów), więc
        nie generalizuję; wynik crash-testu jest mi nieznany (pewnie na 5 gwiazdek nie
        ma co liczyć :)); wrażenia akustyczne przy prędkości 160km/h niezapomniane (ryk
        silnika i dzwonienie w uszach słychać do wieczora ;)

To tyle na gorąco.
        pzdr
        • Gość: 130rapid Re: Suzuki Swift - potrzebuję opinii IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 21.03.03, 23:07
          remo29 napisał:

> > To lata 80. Samochód nie wart tych pieniędzy. Usiąć za kierownicą, a szybk
          > o
          > > zapomnisz o tym pomyśle.
          > > Co do ceny to kupisz za ok. 32-33 000 : Corsę, Punto, Clio. Chyba to
          > ciekawsza propozycja. Pzdr.
          >
          > Hłe hłe hłe!
          > Sarkastyczny śmiech dedykuje ostatniemu Twojemu zdaniu :) Nie porównuj
          plizzz!
          > Bezsprzecznym faktem jest różnica w zaawansowaniu technologicznym
          > faworyzowanych przez Ciebie marek a swiftem, wszak ten ostatni z małymi
          > modyfikacjami jest produkowany od ponad 20 lat. ALE:
          >
          > - z punktu widzenia bezawaryjności swift w zestawieniu z w/w markami to niebo
          a
          >
          > ziemia;
          > - stawiam orzechy przeciw dukatom, że na stacji paliw jako posiadacz swifta
          1.3
          >
          > pozostawię banknot z mniejszym nominałem;
          > - jadąc na wczasy z rodzinką zabiorę ciutkę więcej bagaży (nie dotyczy punto -

> bagażnik ma troszkę większy);
          > - serwis będę odwiedzał zdecydowanie rzadziej choćby z racji ogólnie znanej
          na
          > wylot konstrukcji;
          > - miejsca w kabinie pasażerskiej we wszystkich wymienionych modelach jest
          tyle
          > samo;
          > - przy starcie swiftem 1.3 pozostałe auta ogląda się w lusterku wstecznym
          (nie
          > argumentować proszę, że ferrari jest szybsze - nie ta klasa);
          > - genialne zawieszenie (efekt doświadczeń suzuki z autami terenowymi);
          > - w cenie "golasa" pozostałych marek suzuki daje poduchy, elektryki, radia
          itp
          > pierdoły jak kto woli (z klimą włącznie);
          > - auto z racji upozycjonowania znajduje się poza kręgami złodziei od
          dresiarzy
          > po kilkunastoletnich gówniarzy;
          > - suzuki daje gwarancję 3 lata.
          >
          > Mój swift ma ponad 110tys. przebiegu i jest obiektem westchnień mojego
          kolegi -
          >
          > posiadacza 2-letniego fiata punto II - stałego bywalca ASO.
          >
          > Gwoli wyjaśnienia (żebym nie wyszedł na oszołoma): wykonanie wnętrza mierne -
          > plastiki trzeszczą, zwłaszcza tylna półka; samochód stylistycznie jest
          > zapóźniony - laski na niego nie lecą; ASO do błyskotliwych nie należy
          > (Katowice/Tychy), aczkolwiek słyszałem też bardzo dobre opinie (Rzeszów),
          więc
          > nie generalizuję; wynik crash-testu jest mi nieznany (pewnie na 5 gwiazdek
          nie
          > ma co liczyć :)); wrażenia akustyczne przy prędkości 160km/h niezapomniane
          (ryk
          >
          > silnika i dzwonienie w uszach słychać do wieczora ;)
          >
          > To tyle na gorąco.
          > pzdr

Miód na moje serce!!!
          Właśnie przekonałem moich rodziców, żeby za niecałe 26 tys. zł kupili sobie do
          jeżdżenia na emeryturze Swifta 1,0 zamiast Matiza Friend.
          Swift sam się zresztą "obronił". Tato napalił się na Daewoo, obejrzał,
          przejechał się po parkingu (śmieszna próbna jazda, a sam Matiz na resztkach
          paliwa dwa razy zgasł). Mimo to był już gotów umowę podpisywać, a ja
          pociągnąłem go za rękaw:
          - Powoli, obejrzymy jeszcze jeden samochód.
          Gdy gość z salonu Suzuki przewiózł go Swiftem, tato miał najpierw klina przez
          parę godzin (bo chciał patriotycznie wesprzeć pracowników FSO w ich niedoli),
          ale wieczorem zdecydował - Dobra, niech ci będzie to Suzuki
          • Gość: Rad Re: Suzuki Swift - potrzebuję opinii IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 24.03.03, 15:15
            Hmm też swego czasu się napalałem na suzuki, ale sorry za co taka cena?????
            teraz do zakupu przymierzał się mój ojciec (obecnie jeździ Lanosem), chciał
            wieć sprawdzić swifta sedan... no i niestety, pojechaliśmy do salonu,
            wsiedlismy do niego, jazda próbna i....klops. Ja rozumiem że silnik jest oki,
            to na pewno osiągi, spalanie, ale co oprócz tego???!!! Zero bezpieczeństwa!!!
            co z teog że ma elektryczne lusterka??? czy szyby??? Za 35 tys. dostajesz
            golasa bez ABS-u, o poduszkach również zapomnij.... no te wykonaie w środku,
            coś podobnego widziałem w Fiacie Uno, którym jeździłem, ale który kosztuje 10
            tys. mniej.....
            pozdrawiam
            • remo29 Re: Suzuki Swift - potrzebuję opinii 24.03.03, 15:37
              Toteż nie kupiłeś swifta i luzik. Nikt nikogo nie zmusza. Twój ojciec też
              pewnie nie kupi, jeśli mu sie auto nie spodoba. Wolny wybór.
              Gościu prosił o poradę i mu jej udzieliłem.
              Moja wypowiedź wynika z faktu, że nie traktuję auta jak przedmiotu kultu. Ma
              działać i wozić moje dupsko tam gdzie chce i kiedy chce. Ot wsjo.
              pzdr
              • Gość: Rad Re: Suzuki Swift - potrzebuję opinii IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 24.03.03, 16:06
                remo29 napisał:

> Toteż nie kupiłeś swifta i luzik. Nikt nikogo nie zmusza. Twój ojciec też
                > pewnie nie kupi, jeśli mu sie auto nie spodoba. Wolny wybór.
                > Gościu prosił o poradę i mu jej udzieliłem.
                > Moja wypowiedź wynika z faktu, że nie traktuję auta jak przedmiotu kultu. Ma
                > działać i wozić moje dupsko tam gdzie chce i kiedy chce. Ot wsjo.
                > pzdr

a całkowicie się z Tobą zgadzam, ja tylko dorzuciłem swoje odczucia i już, i
                powtarzam nie da się zanegować jego oszczędności, zrywności i być może
                bezawaryjności....ale nie za tą cenę...chociaż to też rzecz gustu...

pozdrawiam
        • wonsz Re: Suzuki Swift - potrzebuję opinii 22.03.03, 18:48
          Popieram, potwierdzam, pozdrawiam.

3 razy P :)))

K.
        • Gość: mac1 Re: Suzuki Swift - potrzebuję opinii IP: 213.77.125.* 24.03.03, 09:45
          remo29 napisał:

> Gwoli wyjaśnienia (żebym nie wyszedł na oszołoma)

Wychodzisz, miłej jazdy. Pzdr.
          • remo29 Re: Suzuki Swift - potrzebuję opinii 24.03.03, 15:03

> > Gwoli wyjaśnienia (żebym nie wyszedł na oszołoma)
            >
            > Wychodzisz, miłej jazdy. Pzdr.

Wskaż mi proszę w którym miejscu.
      • Gość: Master Re: Suzuki Swift - potrzebuję opinii IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.03, 10:58
        Gość portalu: mac1 napisał(a):
        >> To lata 80. Samochód nie wart tych pieniędzy. Usiąć za kierownicą, a szybko
        > zapomnisz o tym pomyśle.
        > Co do ceny to kupisz za ok. 32-33 000 : Corsę, Punto, Clio. Chyba to
        ciekawsza > propozycja. Pzdr.

FAKT! Za te pieniądze to już lepiej się rozejrzeć.
        Natomiast jeśli chodzi o używane to proponowałbym Ci takiego niezajeżdżonego
        Swifciaka z lat1997-99, zalacisz z połowę mniej i pojeździsz sobie długo i w
        miarę tanio
    • Gość: 130rapid 61 opinii o Swifcie IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 21.03.03, 23:21
      61 ocen Swifta według jego właścicieli.
      ocenauto.onet.pl/index.html?FF=25&makeid=30&modelid=634
      Wynik 4,18 (przy ocenie maksymalnej 5,00) w tej klasie aut jest doskonały.
      Przed nim były tylko Nissan Micra (4,31) i Toyoty Yaris (4,30), Starlet (4,20).
      Za nim FIAT Punto II (4,17), Peugeot 106 (4,10), Renault Clio II (4,04),
      Citroen C3 (4,00), Saxo (3,99), VW Polo (3,98), Renault Twingo (3,97), Opel
      Corsa (3,91), FIAT Punto I (3,86) i FIAT Uno (3,67).
      • Gość: mixol Re: 61 opinii o Swifcie IP: *.bialystok.sdi.tpnet.pl 18.04.03, 11:33
        Na tej liście przed nim jest również...SYRENA !!!
        • Gość: 130rapid Re: 61 opinii o Swifcie IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.03, 16:15
          Gość portalu: mixol napisał(a):

> Na tej liście przed nim jest również...SYRENA !!!

Ale nie ma 61 opinii, a te które są, są z pewnością dużo bardziej emocjonalne.

Syrena to nie tylko samochód, to styl życia. ;-)
    • meshoo Re: Suzuki Swift - potrzebuję opinii 02.04.03, 14:28
      Prowadzilem raz ten samochod (3d, chyba 1.3) i szczerze mowiac bylem troche
      zawiedziony - b. tandetne wykonczenie, nie za zrywny, strasznie maly. nie moge
      sie wypowiadac na temat dluzszej eksploatacji, ale to podobno ich mocna strona.

Zeby bylo "smiesznie" byl to samochod znajomych - ukradziono im go w 3 tygodnie
      po tym jak go kupili...
      • remo29 Re: Suzuki Swift - potrzebuję opinii 02.04.03, 14:45
        > Zeby bylo "smiesznie" byl to samochod znajomych - ukradziono im go

Ukradziono??? Złodzieje musieli mieć strasznie daleko do monopolowego, bo
        jeszcze nie złyszałem, żeby ktoś to próbował kraść :)
        • meshoo Re: Suzuki Swift - potrzebuję opinii 04.04.03, 11:50
          no niestety - byl nowy, srebrny i jeszcze sie ladnie prezentowal...

moze bylo na ten model zamowienie ze wschodu? ;+)
    • Gość: darekk Re: Suzuki Swift - potrzebuję opinii IP: 217.153.15.* 02.04.03, 16:06
      mam swifta od zeszlego sierpnia. nowego. w ciagu tych 8 miesiecy zrobilem
      zaledwie 19000 ale co nieco moge juz powiedziec.
      autko jest w najtanszej wersji - 1,0 3-cyl gl 3d. kupilem je dlatego, ze w
      zwiazku z wyjazdem za granice musialem zdac autko sluzbowe. potrzebny byl mi
      najtanszy niezawodny srodek transportu. wczesniej w kanadzie jezdzilem
      chevroletem sprintem (bylem tam cale lato - zrobilem parenascie tysiecy), czyli
      amerykanska wersja swifta. rocznik 1990 o ile dobrze pamietam. pamietajac o tym
      jak rewelacyjnie spisywalo mi sie to autko (zajezdzone, powypadkowe, z duzym
      przebiegiem a mimo to bez zarzutu) bez wahania zdecydowalem sie na swifta.
      jednego dnia przyszedlem do salonu wybrac woz, a nastepnego pojechalem do domu
      juz moim swiftem.
      jakie wrazenia? coz, ten "amerykanski" byl wyporodukowany w japonii. ten
      obecny - na wegrzech. czuc roznice. w tym starym kazdy przycisk, kazda dzwignia
      czy ciegno dzialaly lepiej niz w tym nowiutkim. w nowym spasowanie plastikow
      jest naprawde bardzo kiepskie - w starym bardzo dobre. no i ten nowy jest
      glosniejszy! tu zastuka, tam zaskrzypi. ale podstawa zostala ta sama -
      zaskakujaca dynamika do predkosci 100 km/h. przyspiesza tak zupelnie bez
      wysilku. nic sie nie psuje. no i pali tyle co nic (jak dotad srednia mam
      5,66/100). najwiecej wydusilem z niego 6,4 - non stop 140-150 km/h w zime.
      najmniej 4,5 - spokojnie 100-110 na trasie. samochod jest glosny, ale
      zawieszenie bardzo stabilne, choc strasznie miekkie (z tylu tez niezalezne!).
      swietne fotele (mam takie kubelkowe obejmujace ze wszystkich stron z wysokim
      zaglowkiem stanowiacym czesc oparcia).
      ogolnie: sprawne, rozsadne i troche spartanskie auto. jak dotad jedyne problemy
      to przedwczesne zuzycie klockow - ale przejechalem nim alpy wzdluz i wszerz.
      co do "twojego" 1,3 - to rewelacyjny silnik. kapitalna dynamika przy malym
      spalaniu. ale porownywanie z puntoII czy nowa corsa to pomylka - to sa dwie
      rozne epoki.

darekk

• Gość: 130rapid Grogreg, dołączamy do Swiftowców! IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 18.04.03, 16:32
      Zamówiłem dzisiaj - w imieniu przyszłych właścicieli - rzeczonego, czerwonego,
      tegorocznego, trzydrzwiowego Swifta 1,0 GL. Już obejrzałem ten konkretny
      egzemplarz, bo to sztuka stojąca w salonie. Ca 26900 zł.

Faktycznie jest trochę staromodny z wyglądu, skromniutki, nie rzuca się w oczy,
      totalnie "goły" wyposażeniowo, żadnych jaśków, czy ABS i bardzo plastikowy w
      środku.

Ale jeździ więcej niż dobrze (jazda próbna była już wcześniej), wszystko co
      najważniejsze ma na miejscu, a przy tym jest konstrukcyjnie nadzwyczaj prosty,
      więc nie będzie miało się w nim co zepsuć.
      Do tego dostęp do podzespołów pod maską jest w starym dobrym stylu -
      rewelacyjny. Silnik "naked" - nie przykryty upierdliwymi plastikami. Idealny
      dostęp spod maski nawet do linki sterującej sprzęgłem, czy do silnika
      wycieraczek, który prawie we wszystkich samochodach jest głęboko schowany.

Dla właścicieli nie są najważniejsze jaśki (bo to starzy, doświadczeni
      kierowcy, którzy mówią, że auto jest do jeżdżenia, a nie rozbijania się), tylko
      żeby ich wóz mało palił i działał bezawaryjnie przez najbliższe 10 lat.
      Sądząc po tym, że ich 13-letni 126p przejechał prawie 200 tys. km bez remontu,
      Suzuki spełni te warunki bez problemu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka