7martius 17.10.06, 23:41 Przymierzam się do kupna używanego, 3-4 letniego. Proszę o opinie o tym aucie ( i silniku ) Dotąd bardzo mało znalazłem informacji na ten temat. Dziękuję i pozdrawiam, Link Zgłoś Obserwuj wątek
baartur Re: Opel Signum V6 CDTI 18.10.06, 09:01 Witam, Szanse na to, że Opel Signum Sport V6 CDTI zapewni ci mocne wrażenia, są nikłe. No, chyba że bedziesz miał manualną skrzynię. Automatyczna skrzynia zbyt ospale zmienia biegi, nie bacząc na to, że akurat wyprzedzasz kolumnę aut ;) Ten sam silnik o mocy 177 koni montowany był jeszcze między innymi pod maską Vel Satisa i Saaba 9-5. Link Zgłoś
7martius Re: Opel Signum V6 CDTI 18.10.06, 12:19 W zasadzie nie szukam mocnych wrażeń, chodzi mi o większe auto, także do dłuższych podróży. V6 i ponad 170KM jak dla mnie wystarczy w zupełności. Niestety informacji o tej wersji jak na lekarstwo. Czyżby niewielu było użytkowników ? Link Zgłoś
irlandia_pn Re: Opel Signum V6 CDTI 18.10.06, 12:27 Całkiem sympatyczne, porządne auto. Zbudowane na podwoziu Vectry kombi a wiec klasa srednia (choc opel widzial by w klasie wyzszej). Czyli jest to bardziej luksusowa Vectra. Silnik V6 177 KM jest raczej malo dynamiczny ale zapewnia prestiz v szostki. Bardzo dobre zawieszenie,lepsze niz np. w przednionapedowych audi poprzednim A6 czy A4 bo "nie przewala sie" na zakretach. Minus to duza utrate wartosci. Mi sie bardzo podoba. Link Zgłoś
misza36 Re: Opel Signum V6 CDTI 18.10.06, 17:42 dobre auto bardzo ale to bardzo przestronne i ospowiadajace swojej cenie, silnik wystrczajcy do normlanej jazdy i oszczedny, mi akurat jego design sie podoba mialem okazje sie przejechac i powiem ze jest bardzo komfortowy Link Zgłoś
robert888 Re: Opel Signum V6 CDTI 18.10.06, 17:54 samochód nie do sprzedania. Pamiętaj o tym. Nikt tego nie chce, taka jest cena "okazyjnego zakupu". Link Zgłoś
misza36 Re: Opel Signum V6 CDTI 18.10.06, 17:56 to ze nikt tego nie chce nie znaczy ze to zly samochod auto super komfortowe i przestronne jakosc na poziomie vectry moze troszke wyzsza dobry diesel , dostepnosc czesci zamiennych wieksz9sc pewnie z vectry pasuje Link Zgłoś
pepe_wawa1 Re: Opel Signum V6 CDTI 18.10.06, 21:05 Mam takie Signum '03 wersja Sport z automatem, na 18 '', nikt z szanownych forumowiczów nie wyczerpal tematu. Ja tym autem przejechalem prawie 104.000 km. 0 problemów, oprócz kół i opon (zbyt duzych) na nasze bezdroża, reszta grubo powyżej średniej, jak coś więcej to pytaj: p.przybys@eranet.pl Link Zgłoś
7martius Re: Opel Signum V6 CDTI 18.10.06, 21:11 Fakt, że to auto się nie przyjęło na rynku podobno głównie z powodu designu. Mnie on nie przeszkadza.. Co do utraty wartośći to prawda, ale właśnie to mnie skłania do zakupu - 3-4 letnie signum 3.0 V6 CDTI można kupić w Niemczech za ok 12-13 tys euro czyli +/- 50.000 zł czyli sporo poniżej 50% ceny nowego. Autem tym ( zresztą jak i innymi ) zamierzam jeździć do "końca" czyli nie zależy mi na późniejszej odpsrzedaży - potencjalnie będę je użytkował min 6-8- lat. Główny dylemat to utrzymanie tego auta, niewiele można się dowiedzeć jak jest z tym silnikiem ( słyszałem tylko czarne scenariusze o awariach pomp czy czegoś tam, których naprawa = 12.000zł ( polskie paliwo (?)) W zasadzie Signum to Vectra a jej użytkownicy raczej nie narzekają (?) Słyszałem też, że ten silnik V6 CDTI to jakiś japończyk ( ? ) Link Zgłoś
7martius Re: Opel Signum V6 CDTI 18.10.06, 21:14 pepe_wawa, napisz, o co chodzi z tymi kołami ? Masz diesla czy benzyne ? Link Zgłoś
pepe_wawa1 Re: Opel Signum V6 CDTI 19.10.06, 03:56 mam dokładnie takie jak jest w tytule z automatem i w wersji Sport Link Zgłoś
lelu Re: Opel Signum V6 CDTI 19.10.06, 13:12 No i pamiętać trzeba, że jast to auto, jak maluch, czteroosobowe. Link Zgłoś
traktordj Re: Opel Signum V6 CDTI 19.10.06, 13:19 lelu napisał: > No i pamiętać trzeba, że jast to auto, jak maluch, czteroosobowe. Kim jestes i czemu musisz sie isc przewietrzyc? Link Zgłoś
lelu Re: Opel Signum V6 CDTI 19.10.06, 13:32 Żeby sprawić Ci frajdę: jestem nikim. Jadąc Signum z tyłu zauważyłem tam 2 fotele. W rozumie dodaję te dwa z przodu i otrzymałem wynik: 4. Link Zgłoś
traktordj Re: Opel Signum V6 CDTI 19.10.06, 13:39 lelu napisał: > Żeby sprawić Ci frajdę: jestem nikim. Jadąc Signum z tyłu zauważyłem tam 2 > fotele. W rozumie dodaję te dwa z przodu i otrzymałem wynik: 4. Czyli tak - widziales dwa fotele czy kanape wyprofilowana, na ktorej wyraznie zaznaczone sa dwa siedziska, miedzy ktorymi jest jednak miejsce na szeroki podlokietnik - lub, jak kto woli, trzecia osobe? Nie cieszy mnie fakt Twojej niskiej samooceny, interesuje mnie jednak porownanie malucha do signum, ktore przestrzenia wewnetrzna jest zblizone do mb klasy E. Link Zgłoś
lelu Re: Opel Signum V6 CDTI 19.10.06, 13:52 Porównie to było oczywistym żartem. Pomimo niskiej oceny, aż takim bałwanem nie jestem. Onegdaj w TOP GEAR próbowano dociec dlaczego tył przewidziany jest w Signum dla 2-ch osób. Producet twierdził, że po to, aby pasażerom podróżowało się bardziej komfortowo. Prowadzących bardzo to ubawiło. Ustawili się przy autostradzie M1 ze skarbonką. Za każdy samochód osobowy, który wiózł na tylnym siedzeniu chociaż jedną osobę, wrzucali funta. Po godzienie mieli ich 2. Link Zgłoś
7martius Re: Opel Signum V6 CDTI 19.10.06, 13:59 no ale w rejestracji jest na 5 osób. od malucha to chyba jest troche lepiej z miejscem :-) porównanie niedorzeczne Link Zgłoś
zenon77 Re: Opel Signum V6 CDTI 19.10.06, 14:35 Bardzo ciekawy komentarz. Właśnie czekam na odbiór Signum. Dlaczego właśnie taki model? Po prostu zdecydowanie najlepszy, w moim przypadku, stosunek walorów użytkowych do ceny. 50% kilometrów pokonuję sam 10% dochodzi druga osoba - żona 35% w cztery osoby - dzieci 5% pięć osób (wówczas fotelik dla młodszej pociechy przekładam na środkowe miejsce) W dłuższej trasie chyba żaden samochód segmentu D lub mniejszy nie zapewnia wygodnego podróżowania w 5 osób. Choć niewątpliwie Signum jest dla 4 osób. Gdyby kierować się tylko logiką badań przeprowadzonych prz Clarkson Ltd. wszyscy powinni przesiąść się na Matiza... Link Zgłoś
wiktor_l Re: Opel Signum V6 CDTI 19.10.06, 20:37 No dobra - moja kolej:). Przejechałem przez ostatnie pół roku 60 tys km oplem signum, ale 2.2 benzyna. Auto przestronne, wygodne i (moje) bardzo przyzwoicie wyposażone. Ma jakiś swój urok, ale opisywane tutaj super zawieszenie to hmmm .... semantyczne nadużycie. Tak szczerze - nie na Polskę. Przedtem mialem kilka np fordów mondeo - i nie dość że prowadziły się o wiele lepiej, to były trwalsze. Signum - mniej stabilne na koleinach (porównywalny rozmiar kół). Ponadto, muszę przyznać, że serwisy Opla to najgorszy chłam na mapie motoryzacyjnej naszego kraju. Widzialem juz wiele tandety u forda, renault, vw czy seata, ale poziom dilerni które teraz zwiedzilem - głównie na przeglądach, ale też jakiś drobnych usterkach elektroniki (tak, tak) - to po prostu dno. Na to musisz się przygotować - totalny brak fachowości i olewający stosunek do klienta, byłem w szoku - przecież to nie jest w sumie b.tanie auto. Ale marka, niestety "robotnicza":) Jak coś więcej - pytaj. Dużo info na www.forum.vectraklub.pl Wiktor Link Zgłoś
misza36 Re: Opel Signum V6 CDTI 20.10.06, 15:14 tak szczerze to ja nigdy swoim samochodem nie wizlem z tylu wiecej niz 2 osoby jakos sie to nie zdarzylo , akurat w signym te 2 osoby maja z tylu super miejsca z bajerami dookola jak w klasie wyzszeja w podlokietniku jest siwetny schowek Link Zgłoś
101ola Re: Opel Signum V6 CDTI 20.10.06, 15:39 Jeżeli cena takiego Signum nie jest o 30% nizsza od konkurentów nie ma chyba ani jednego powodu by kupić ten model. Jak na 3.0D słabe osiągi i takie sobie spalanie. Generalnie samochód który podzielił losy Scorpio (żaby) i w mniejszym stopniu Senatora. Naprawde przemyśl sprawe bo za 2 lata dostaniesz za niego tyle ile za wspomniane Scorpio czy Safrane lub Kappe czyli 2-3 tys Euro. pozdr Link Zgłoś